Cruciale beroepen gaan in Utrecht voorrang krijgen op de woningmarkt Cruciale beroepen gaan in Utrecht voorrang krijgen op de woningmarkt

Cruciale beroepen gaan in Utrecht voorrang krijgen op de woningmarkt

Cruciale beroepen gaan in Utrecht voorrang krijgen op de woningmarkt
Mensen die een cruciaal beroep hebben moeten in Utrecht voorrang krijgen bij het kopen of huren van een huis. Een meerderheid van de politiek in de stad wil dat de gemeente dit mogelijk gaat maken. De initiatiefnemers noemen als voorbeeld leraren, maar ook zorgpersoneel of politieagenten moeten voorrang gaan krijgen.

Mensen die een cruciaal beroep hebben moeten in Utrecht voorrang krijgen bij het kopen of huren van een huis. Een meerderheid van de politiek in de stad wil dat de gemeente dit mogelijk gaat maken. De initiatiefnemers noemen als voorbeeld leraren, maar ook zorgpersoneel of politieagenten moeten voorrang gaan krijgen.

In Utrecht is net als op veel andere plekken een groot tekort aan leraren. Er is in de gemeenteraad al vaker gesproken over dit probleem en ook het college van burgemeester en wethouders is met plannen gekomen om het beroep aantrekkelijker te maken.

Maar volgens VVD-Raadslid Tess Meerding kan er meer gebeuren. “We moeten ook zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Wonen in Utrecht is heel duur, en dat maakt de stad ook minder aantrekkelijk voor leraren.” Daarom kwam Meerding met het plan om bepaalde beroepen voorrang te geven op woningen in de stad. Het gaat dan om huurwoningen in de middencategorie en nieuwbouwkoopwoningen. In deze sectoren kan de gemeente beleid maken.

Het VVD-raadslid diende vorige week een motie in om dit mogelijk te maken en de meerderheid van de raad steunde die. PvdA-raadslid Hester Assen vult aan: “Het is voor leraren steeds moeilijker om in Utrecht te blijven wonen of hiernaartoe te verhuizen, dit is extra nadelig voor het lerarentekort. Leraren trekken mogelijk de stad uit, en kiezen ervoor om ergens anders te wonen en werken.” Meerding concludeert: “Als we dat probleem constateren, dan moeten we er ook iets aan doen.”

Nieuwe problemen

De motie zorgt ervoor dat het gemeentebestuur een plan moet gaan maken hoe de woningen voor ‘onmisbare maatschappelijke beroepen’ beschikbaar moeten worden gemaakt. Onder die beroepen vallen dus leraren, maar zowel de VVD als de PvdA noemt ook zorgpersoneel en politieagenten. Meerding: “Dat zijn echt beroepen waar een tekort is en er speelt ook mee dat het tekort tot nieuwe problemen leidt. Als we te weinig mensen voor de klas hebben kan het onderwijs in Utrecht ook slechter worden. Dat moeten we niet willen.”

Bij beleid voor specifieke beroepsgroepen speelt wel altijd de discussie welke beroepen daar dan onder moeten allen. Waar moet je dan grens leggen? Assen: “Natuurlijk kan er discussie worden gevoerd over waar de grens gelegd moet worden. Maar het is een zwaktebod om geen beleid te maken, omdat het gesprek over die grens wellicht lastig gaat zijn. De noodzaak bij sommige beroepsgroepen is zo groot dat we echt wat moeten doen. Leraren, verpleegkundigen en agenten zetten zich in voor de maatschappij. Daar heeft iedereen baat bij.”

De motie roept het gemeentebestuur op om voor september met een plan van aanpak te komen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

23 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Grappig. Waarom zou je als leraar die werkt in Utrecht in Utrecht moeten wonen?
    Is Houten een optie? Maarssen? De Bilt? Nieuwegein?
    En waarom de leraar? In mijn ogen absoluut geen cruciaal beroep namelijk. Een beetje een aantal uurtjes per dag kinderen bezig houden zodat de ouders dat niet hoeven te doen. Daar is niks cruciaals aan.
    Brandweerman. Verpleegkundige. Politieagent. Leven of dood. Das cruciaal.
    Maar goed, cruciale beroepen. Zonder distributiemedewerkers zijn de schappen van de supermarkten leeg. Zonder vrachtwagenchauffeurs zijn er geen schoenen of kleding meer te koop. Zonder treinconducteurs of buschauffeurs staat het vervoer en OV hopeloos vast. Wie repareert onze defecte waterleidingen en electra als loodgieters en electriciens niet in Utrecht mogen wonen.
    Kortom, een volkomen waanzinnig plan.
    Gelukkig, binnenkort verkiezingen.

  2. Baliekluiver

    Sympathiek maar volstrekt kansloos plan. Want als je cruciale beroepsgroepen gaat voortrekken moet je ook een exit strategie hebben voor het moment dat iemand die beroepsgroep verlaat of ergens anders gaat werken. En daar lopen al deze ballonnetjes dan op leeg, want het is domweg juridisch nooit rond te krijgen.

  3. Hans

    Leven er bij de VVD ook ideeën over hoe de oorzaken van de woningnood aan te pakken / c.q. te bestrijden? Ik denk hierbij aan plannen die prijsopdrijving van bestaande woningen moet tegengaan, het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek, het ontmoedigen van en tevens het reguleren / tegengaan van overbieden door aankoop- en verkoopmakelaars. Deze ‘cruciale’ beroepsgroep speelt niet zelden hun clientèle tegen elkaar uit. Zijn er gedachten over het veel te goedkoop lenen op een dubbel maandsalaris? Wat vindt de VVD van het verbieden van het opkopen woningen voor beleggingsdoeleinden die vervolgens exorbitante huurprijzen tot gevolg hebben? Etc. Etc. Dat mis ik in dit voorstel.
    Ook zou ik kritische kanttekeningen willen plaatsen bij het begrip ‘cruciale beroepen’. Je bent leraar, okay, dat is een cruciaal beroep. Je bent politieman – of vrouw, da’s cruciaal. Je bent banketbakker, loodgieter, fietsenmaker, musicus, huisvrouw, verpleegkundige, maatschappelijk werker, acteur, huisschilder, buschauffeur. Wie bepaalt er wat een cruciaal beroep is?

  4. Frits

    Mag toch hopen dat er vervolgens ook naar het inkomen van die persoon gekeken gaat worden. Er zijn namelijk ook enorm goed verdienende politiemensen (hoofdinspecteurs, comissaris etc). Die kunnen gemakkelijk iets kopen in duurder segment.
    Idem goed verdienende leraren (hbo docent verdient immers best lekker)

  5. Ahm

    Een leraar in het basisonderwijs verdient een riant salaris. Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-basisonderwijs .

    “Een leraar in het basisonderwijs en speciaal onderwijs verdient tussen € 3.100 en € 5.850 per maand. ” Ook het startsalaris is flink hoog.

    Voor leraren in voortgezet onderwijs of hogere scholen is dit nog meer. Waarom moet een groep die al zo veel geld krijgt ook nog voorrang krijgen op de woningmarkt? Dat is niet eerlijk.

  6. Caro R

    Op dit moment worden bijzonder veel woningen verkocht aan expats uit landen waar je never nooit iets zou kunnen kopen (laat staan willen!). Deze mensen zitten de ganse dag informatica, cookies en andere onwenselijke vinkenlijstjes te fabrieken. Ze betalen heel veel minder belasting waardoor ze hele dure woningen kunnen aankopen. Dat is echt niet wenselijk! Dan liever woningen voor mensen die iets bijdragen aan de maatschappij en jarenlang op allerlei wachtlijsten staan en die gewoon belasting betalen. Bouwen we wel kantoorpanden om tot tijdelijke woonunits voor expats die ze dan kunnen huren.

  7. Wies

    Waarom zet de VVD zich niet gewoon ervoor in om ervoor te zorgen dat woningen aansluiten bij de woonbehoefte van mensen? De afgelopen tien jaar is ingezet op internationaal beleggen in vastgoed in ons land, op fiscaal aantrekkelijk houden van tweede (derde en vierde) huisjes, op uitbreiden van financieringsmogelijkheden ZONDER bouwgrond beschikbaar te stellen. Ik mis echt een visie op hoe we zorgen we dat mensen tevreden kunnen wonen in Nederland.

    Leerkrachten (en docenten in het voortgezet onderwijs al helemaal) ontvangen overigens echt een prima salaris hoor. Zeker als je dat afzet tegen verpleegkundigen Waar toch altijd vandaan komt dat deze groep zo zwaar lijdt…

  8. WvR

    @Ahm:
    Riant zou ik het niet willen noemen, maar het zit dicht tegen degelijk aan zou ik zeggen. Na 30 jaar tik je de 4740 aan (55+ ?), en vanaf daar moeten alle gesternten je wel gezind zijn om 5850 te halen. Ik gok (ik zit niet in het onderwijs) dat er slechts weinigen zijn die dat halen.
    Maar het gewogen gemiddelde dat op de site genoemd wordt is nog steeds degelijk: 4470 per maand, grofweg 3100 netto schat ik zo.

  9. Lombokker

    “Gemeente Utrecht discrimineert bij het toewijzen van huizen”

    Het lerarentekort manifesteert zich vooral op scholen in de achterstandswijken van de grote steden, en heeft veel meer oorzaken dan een tekort aan (betaalbare) woonruimte. De kans is groot dat de leraren die het nu aantrekt na enige tijd elders een baan vinden; worden ze dan weer uit hun huis gezet?

    Deze motie is gewoon een losse flodder om over 5 weken meer stemmen te krijgen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Nota bene afkomstig van de VVD, de partij die landelijk al meer dan 12 jaar mede de dienst uit maakt, en dus het meest verantwoordelijk is voor het huidige tekort aan woonruimte.

    Het stemt mij droevig dat een groot deel van de gemeenteraad hier dan ook nog mee instemt. Bang om achter te blijven, en ook niet in staat om eens goed na te denken over de consequenties van zo’n voorstel.

  10. Cor Nelis

    Laten we nou eens ophouden met deze onzin en gaan bouwen, bouwen en nog eens bouwen voor iedereen en niet alleen voor “cruciale” beroepen, wat dat ook mogen zijn. Iedere vakman/vakvrouw is cruciaal! Ik weet nog wel een mooie plek om met bouwen te beginnen: in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Maar nee, daar moeten horizonvervuilende, geluidsoverlast veroorzakende en ziekmakende windturbines komen met een tiphoogte van 270 meter.

  11. Arjan Verhoeven

    Stem op ons! We lossen alles op met meer prioriteit voor de leraren, meer voor het zorgpersoneel, meer voor asielzoekers, meer voor net gescheiden mensen met kinderen, meer voor mensen met een verslaving, meer voor ex-gevangenen. Wij willen dat iederéén meer prioriteit krijgt!

    We willen dat meer studenten een kamer krijgen. We willen dat huizen niet meer gesplitst mogen worden. De huren moeten omlaag. Hypotheekrente moet je kunnen aftrekken! Je studieschuld is geen schuld. We moeten jonge mensen niet opzadelen met schulden. Je mag niet wonen in een kantoor. Je mag geen kantoor in een woonhuis. Koophuizen moeten goedkoper. De rente is te hoog. De inflatie is te hoog, de rente moet omlaag. Er moet meer gebouwd worden. De open ruimte moet beschermd worden.

    Het vrije-markt denken en het neo-liberalisme hebben voor enorme tekorten gezorgd. Tijd dat de politiek ingrijpt! Stem vooral op ons!

  12. Ambtenaar

    Misschien zou je dat ook de andere kant op moeten doen dan. De minst cruciale beroepen weren in de stad.

  13. Binnenstadbewoner

    Schande. Pure discriminatie t.o.v. alle andere zeer hardwerkende beroepsgroepen die ook zeer cruciaal zijn. Uiterst discutabel lijstje dus alleen daarom al niet aan beginnen. Daar komt bij dat veel cruciale beroepsgroepen die men wil voortrekken behoorlijk goed verdienen en een vast contract de norm is. Iets wat van veel andere hardwerkende beroepsgroepen niet gezegd kan worden. Wonen een verpleegkundige en brandweerman bijv. samen dan heeft men al helemaal een behoorlijk inkomen.

  14. Expats noodzaak

    @caro…expats zorgen er voor dat juist bedrijven hier kunnen functioneren en blijven., en verzorgen daarmee mede jouw welvaart.
    Mijn buren komen uit Honduras en Elsalvador en zijn heel vriendelijk, verzorgen hun huis tip top. En besteden hun salaris ook hier !
    De woningnood wordt Niet opgelost door groepen tegen elkaar te zetten…er moet veel vaker echt hoger gebouwd worden, de tijd van gezins woninkjes is immers voorbij in de stad.

  15. Wies

    Overigens zou de VVD eens naar de eigen partij moeten kijken. Te beginnen bij de keuze om buitenlandse investeerders massaal uit te nodigen om in Nederland vastgoed te investeren. Ook is het fiscaal zeer aantrekkelijk om een tweede en derde woning aan te schaffen. Tot slot zijn de leen- en schenkmogelijkheden flink uitgebreid.

    Leerkrachten en vooral docenten (voortgezet onderwijs) ontvangen overigens echt een prima salaris. Om over het hoger onderwijs nog maar te zwijgen.

    Hopelijk laat DUIC deze reactie erdoor, want berichten die kritisch zijn over de VVD worden voor mijn gevoel weleens gefilterd. 🙂

  16. Gregor

    De meeste hier hebben zo te lezen geen onderwijs genoten. Zo zie je maar dat leraren en leraressen van levensbelang zijn.

  17. Martin Dijkstra

    @JVD
    Toevallig even naar de bilt gekeken. De plaats waar de huizenprijs stijging de afgelopen 3 jaar de hoogste in de regio is geweest.
    Zie je dat 1 appartement onder 3 ton te koop is en waarbij de andere appartementen aanzienlijke service kosten hebben en boven de 3 ton liggen.

    Ook verwacht ik dat je voor het appartement snel tussen 25,000-50,000 moet overbieden.

    Vaak zie je dat zulke mensen gezinswoningen kiezen daar staat er in de bilt 1 te koop van 725,000 euro. Dus lijkt mij niet echt een optie met modaal salaris lijkt mij een goede optie dat Utrecht zorgt voor woningen.

  18. Wim

    Oplossing is gewoon bouwen zodat er meer huizen komen niet dit gewouwel

  19. isabelle

    Dat gaat alleen werken als de gemeente een groot deel van de woekerhuur meebetaalt.

    Essentiële beroepen zijn nu eenmaal niet de bestbetaalde beroepen…en die mensen willen vast niet allemaal voor € 950 in een hok van 40m2 wonen.

  20. JdV

    @martin dijkstra: die 74 koopwoningen in Nieuwegein onder de 350k tellen niet mee? Die 10 in Maarssen ook niet? 147 koopwoningen in Utrecht tot 350k. Zo kunnen we al een kleine 250 leraren voorzien van een woning. Moeten ze wel willen uiteraard.

  21. R

    Vreemd dat we nu op beroep gaan discrimineren, terwijl het probleem gewoon is dat er een tekort is aan betaalbare woningen en dat de gemeente fouten maakt met nieuwbouwprojecten aantrekken die betaalbaar zijn. Nee ze hebben gewoon gigantisch domme keuzes gemaakt die voor onbetaalbare nieuwe woningen zorgt. Zijn een hoop nieuwe woningen te koop van 4 ton of meer, maar dat kan men vaak net niet betalen. Dit is een flut oplossing voor een veel groter probleem wat komt omdat de gemeente heel enkel nog super dure groene woningen bouwt die niemand kan betalen. En als je het wel kan betalen is het formaat meestal dat van een kleerkast.

  22. Jopie

    @JdV

    Als jij denkt dat single, alleenwerkende leraren een hypotheek krijgen tot 350.000 euro ben je echt goed wereldvreemd. 150.000-175.000.

    En 2). Per woning wordt er door tientallen tot honderden mensen overboden tot vaak wel 50.000 euro of een ton. Veel huizen gaan dus al voor 450.000 de deur uit. Voor middenklasse tweeverdieners zelfs onmogelijk.

  23. Utrechter2

    Het klinkt zo mooi maar eigenlijk geeft de gemeente Utrecht toe dat ze woningnood niet kan (of niet wil) oplossen. En dat ze groepen daarom maar gaat voortrekken. Uiteraard begin je met groepen die iedereen nog sympathiek vindt, het wordt echter minder sympathiek als je niet behoort tot de categorie met een publiek beroep.
    Voor de volledigheid: er zijn nog meer preferente groepen die al jaren een voorkeursbehandeling krijgen (via andere wegen) maar die zijn meer favoriet bij links.

    Overig:
    Zoals ik al een jaartje terug aangaf: de woningnood laat de liberalen koud totdat ze niet meer aan personeel kunnen komen (politiemensen bewaken immers hun bezit, en leraren onderwijzen hun kids).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).