Cultureel warenhuis DEPOT gaat niet door: concept past toch niet in visie NS | De Utrechtse Internet Courant Cultureel warenhuis DEPOT gaat niet door: concept past toch niet in visie NS | De Utrechtse Internet Courant

Cultureel warenhuis DEPOT gaat niet door: concept past toch niet in visie NS

Cultureel warenhuis DEPOT gaat niet door: concept past toch niet in visie NS
Utrecht krijgt geen cultureel warenhuis in de vorm van DEPOT, zo heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) besloten. Dat laten de initiatiefnemers van DEPOT vandaag weten.

Utrecht krijgt geen cultureel warenhuis in de vorm van DEPOT, zo heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) besloten. Dat laten de initiatiefnemers van DEPOT vandaag weten.

Ondanks eerdere toezeggingen (een ontwikkelvisie en een huurovereenkomst) trekt de NS nu alsnog een streep door de plannen. Aan het plan voor een cultureel warenhuis in een oude loods van de NS aan de Concordiastraat bij de Tweede Daalsedijk werd al twee jaar lang gewerkt. DEPOT moest de eerste culturele vrijplaats van Utrecht worden waar alle vormen van kunst elkaar ontmoeten.

In december krijgen Warmerdam en Hensen al te horen dat de gemeente de vergunningsaanvraag niet gaat toekennen vanwege de grootschaligheid. De schaalgrootte moest naar beneden worden bijgesteld op het gebied van sluitingsstijden, capaciteit, terrasgrootte en -ligging, het akoestisch rapport en de parkeerplaatsen.

“De NS stelt in het laatste gesprek zelfs dat het maximum aantal bezoekers nog slechts 500 per dag mag bedragen, waarmee het bedrijf ook deels de leidende ontwikkelvisie negeert,” zeggen initiatiefnemers Rod Hensen en Roswita Warmerdam. “Met deze nieuwe eis kan geen enkele ondernemer een (vervallen) pand van 2.000m2 rendabel maken. De NS zet met deze eis (al dan niet) moedwillig een streep door DEPOT.”

Oproep

Initiatiefnemers Roswita Warmerdam en Rod Hensen
Initiatiefnemers Roswita Warmerdam en Rod Hensen

Warmerdam en Hensen, én alle participanten staan nu met lege handen. Er zullen juridische stappen worden genomen om ten minste de investeringskosten terug te vorderen en de crediteuren uit te betalen. Maar Warmerdam en Hensen zitten niet bij de pakken neer. “We hopen snel een nieuwe locatie te vinden waar we DEPOT kunnen starten. Iedereen die een locatie kent of bezit waar DEPOT goed zou passen: neem contact met ons op! Het concept en alle participanten staan klaar. We kunnen morgen op een nieuwe plek doorstarten. Zo hopen we dat alle tijd en energie die erin is gestopt, niet voor niets is geweest.”, aldus Rod Hensen. Iedereen die heeft geïnvesteerd in DEPOT middels crowdfunding ontvangt op korte termijn bericht.

De initiatiefnemers willen nadrukkelijk iedereen bedanken voor alle support en het vertrouwen in DEPOT.

21 Reacties

Reageren
 1. MvdH

  Een gemiste kans voor de buurt en slecht voor Utrecht. Zo blijken de NS onbetrouwbare partners om na 2 jaar praten eenzijdig te stoppen ondanks de toezeggingen vanuit depot. Ook heeft de gemeente een dubieuze rol gespeeld zo lijkt het. De NS gaan er welicht voor om er apartementen te laten bouwen door een ontwikkelaar.
  Fijn voor de buurt, lekker rustig Lekker saai en bij pakweg 200 woningen meer (auto)verkeersbewegingen dan bij Depot zou plaatshebben.
  over een poos blijkt dat de wijk is ingedommeld. Gelukkig is er dan nog altijd de gezellige bruisende ASW, waar de ene na de andere locatie door de burgemeester wordt gesloten.

 2. Ronald

  Wat jammer zeg!
  Waarom zitten de spoorwegen überhaupt nog aan tafel; hopen ze ooit nog zelf iets met dat pand te gaan doen?

 3. John

  Jammer! Eens te meer blijkt dat Utrecht op cultureel gebied een provinciestadje zonder visie is.

 4. Manschot

  Heb het al eerder geschreven en nu weer:
  Schandalig vuil spel in onze ‪#‎Bloemenbuurt‬…
  Sinds de huizenmarkt weer is aangetrokken heeft de projectontwikkelaar ‪#‎synchroon‬ de ‪#‎NS‬ een hoger bod gedaan, zijn er onwaarheden de buurt in gestuurd en nu dus de wethouder op de vingers getikt! Nu zouden er nog geen 500 mensen per dag mogen komen, wat natuurlijk belachelijk weinig is en daardoor het plan wellicht totaal niet meer haalbaar. Ondertussen doet de NS-vastgoed net alsof ze Depot alle ruimte gegeven hebben, maar dat ze die kansen niet genomen hebben. Vuil spel is het van de #NS en #Synchroon: alles om geld en niet voor cultuur of onze wijk, maar liever een 2de parkeergarage (?) in een mooi industrieel pand of misschien wel slopen voor nog meer woningen… en de bewoners uit de Concordiastraat misbruiken om hun verborgen agenda uit te werken…. Alleen in de Papaverstraat en Egelantierstraat zijn er al zo’n 30 personen die DEPOT Utrecht WEL graag in de wijk hadden zien komen!!!!

 5. Ron Cool

  Jaja gemiste kans hoor pffff wat een opluchting. Wat denken jullie van de overlast in een buurt als de 2e daalsedijk als dit de in- en uitvals route wordt van 2000 opgeschoten, beschonken, trippende hippies en yuppies om 4 uur snachts door de kleine straatjes lopen, fietsen en autorijden. Nee, chapeau NS! Ik denk dat ik maar een trajectabonnement Centraal Station – Zuilen ga nemen. Tip voor de yup en de powervrouw: Op een industrieterrein?

 6. Manschot

  Ron Cool -> Wat een trol opmerking is dat…. waar haal je die onzin vandaan??? met je 2000 bezoekers, 4 uur ‘s nachts??? Het ging inmiddels om slechts 700 bezoekers per dag: s’middags een terras en expo enz. en ‘s avonds de overige mensen en tot 1 uur s’nachts in de weekenden!! Stel je voor dat er 150 mensen overdag zijn geweest, mochten er maar 550 in de avond naar binnen! Ik weet wel zeker dat we meer overlast hebben van dat dealende hangtuig op de Straatweg, dan wat fietsende concert of theater gasten. Daarbij had er gemakkelijk een uitvals route via Bruinsma gemaakt kunnen worden, want een fietspad gaat er toch al komen vanaf het viaduct naar station Zuilen. Slechts een paar mensen zijn opgestookt en vals ingelicht en de rest van de wijk die EINDELIJK iets positiefs en cultureels zagen komen worden aan de kant gezet. Waarvoor? voor GELD en meer huizen en/of parkeer garages.

 7. Ralf1960

  Heel erg jammer. En dat onder meer wegens die stemmingmakerij. 2000 bezoekers die als een horde beschonken vandalen elke nacht die100 meter tussen Depot en de Amsterdamse straatweg via de woonstraten af zouden leggen. De bewoners daar dag na dag volledig slapeloos en ontredderd achter latend. Een onbeheersbare doortocht van barbaren in ongekend proportie door een vredige woon oase.
  “Framen” noemen ze dat. En weer is het gelukt om de politiek zo op de knieën te krijgen, waarna NS gedacht heeft.. Dat wordt nooit meer wat met voor die initiatief nemers van Depot en er dus op aanzette om de stekker er uit te trekken.
  @ Roswita & Rod, jammer mensen van jullie goede initiatief. Utrecht was er helaas nog niet klaar voor. Het is nog steeds een provinciestadje…

 8. cameo

  GEWELDIG NIEUWS!
  Wordt de buurt (voorlopig dan) geen verlengde kermis van de binnenstad!
  Jammer, vervelend? Ga fijn naar Amsterdam!

 9. Ron Cool

  Gelukig heeft iedereen recht op zijn eigen mening meneertje Manschot. Hou je hoofd maar onder die doos met je hashtags, zorg dat je wat vrienden krijgt en ga lekker je hipster drankjes ergens anders nuttigen, bijvoorbeeld in de wereldstad 020 en blijf dan daar alstublieft wonen, dan blijven wij lekker rustig in ons provinciestadje zitten.

  Overigens wil ik hierbij toch nog even onze burgemeester Dhr. van Zanen verdedigen naar aanleiding van de reactie van MvdH. Dhr. van Zanen is de eerste burgemeester van Utrecht die zich echt inzet om de verloedering op de ASW (in de volksmond nu al de Kebabpromenade genoemd) terug te dringen. Vuurwapenbezit, illegale coffeeshops , illegale prostitutiepanden, illegale gokpanden, hennepplantages, witwaspraktijken, uitkerings- en belastingfraude. Dit lijken mij legitieme redenen om deze overlast veroorzakende louche zaken te sluiten. Voordat de ASW verder afgeleid naar het niveau van de Kanaalstraat lijkt Dhr. van Zanen ervoor te kiezen om het tuiggehalte en de witwaspraktijken terug te dringen! Ik verbaas mij er al jaren over dat dit oogluikend wordt toegestaan. Ik hoop dat Dhr. van Zanen de ingeslagen weg voortzet, er zijn nog heel wat panden te gaan…

 10. MattS

  Dood- en doodzonde! En wat een farce weer in de bloemenbuurt, eerst de zogenaamde verbeteringen aan de Amsterdamse Straatweg (alleen de kop is aangepakt want die zie je vanuit de stad…), collectieve sluitingstijden, zaken die gesloten worden vanwege vuurwapens en vechtpartijen, openlijk drugsdealers, zgnmde massagesalons, 2 miljoen gemeentegelden die in zakken beland waar het niet hoort en nu weer dit.

  Het wordt tijd dat de politiek zijn ruggengraat weer terug vindt en durft toe te geven dat het gefaald heeft om vervolgens opnieuw aan de slag te gaan, met het bewoners oogpunt als uitgangspunt.

 11. Y

  Ron cool@

  Alles word gewoon verplaatst naar de andere kant, ze willen gewoon van de asw af omdat ze daar een stadsboulevard van willen maken.

 12. Freddy

  De ASW is niet bepaalt provinciaals te noemen…het leeft er dag en nacht…!

 13. MvdH

  Beste Heer Cools, mijn opnerking over het sluiten van gelegenheden aan de altijd zo gezellige en bruisende ASW was synisch bedoeld, maar net als de feitelijke tekst mbt depot heeft u dat kennelijk ook niet begrepen. het zou u sieren de feiten juist te melden. Ik ben het overigens met u eens voor wat betreft de burgemeester die net als dhr Wolsen voortvarend te werk gaat. Juist nu zou de wijk een culturele upgrade kunnen krijgen. Niet iedereen ziet dat, en is van mening dat je, als je om cultuur geeft, een hipster bent en dat moet doen in Amsterdam.., kleingeestig en vol van vooroordelen is dat toch.. Ik ben geen hipster, ik geef om cultuur en om Utrecht en ben 60 jaar dus echt geen hipster. Maar vraag u af of u echt blij wordt van de 200 appartementen die er nu mogelijk gaan komen.

 14. Ik zeg het je

  Prima gedaan. Dit soort waanzin hoort er niet thuis. Zoek het lekker in de binnenstad en laat de omringende wijken met rust.

 15. Dirk

  Teleurstellend verhaal. De mensen die naar dit soort gelegenheden gaan zijn geen autobezitters en het zijn ook geen schreeuwende dronkenlappen. Het zijn cultureel ingestelde mensen.

  Als je als bewoner positieve activiteit wilt dan moet je dit soort dingen omarmen. Dit was perfect geweest om tegenwicht te bieden aan de rotzooi bij de ASW rondom het viaduct. Rotzooi wordt namelijk getrapt omdat het leeg en verlaten is en er geen economische activiteit is. Hoe krijg je economische activiteit (leuke eetgelegenheden en andere horeca en niet die plekken waar nu mensen met scooters buiten hangen)? Door positieve aanloop te creëren. En dit was de beste soort aanloop die je je als bewoner had kunnen wensen.

  Nu gaat NS er inderdaad gewoon meer appartementen en huizen neerzetten, wat per saldo tot meer autobewegingen en geluidsoverlast leidt en waar deze bewoners dan weer over gaan klagen.

  Als het niet zo treurig was dan zou ik lachen om de stupiditeit.

 16. MattS

  @Ron cool en Cameo:
  Dit heeft weinig met een mening te maken ‘meneertje’ Ron, maar alles zure trol-opmerkingen van mensen die vooruitgang lijken te willen tegenhouden. Gelukkig voor onze mooie stad heeft de grote meerderheid wel zin in de toekomst. Een toekomst waarin Utrecht niet meer kokketteert met wat wás, maar wat het nu (aan het worden) ís: een moderne stad van de wereld. En de mensen die nu het hardst trollen en angstig zijn, zullen straks roepen: zie je wel, ik wist al vanaf het begin dat dit schitterend zou worden!! Dus tip voor medereaguurders en meekijkend politiek Utrecht: laat je niet te veel afleiden door die stemmingmakers, maar concentreer je op wat belangrijk is, een mooie stad.

 17. Ron Cool

  De initiatiefnemers hebben een goede ingang bij het College van B en W, waarschijnlijk delen zij hetzelfde gedachtegoed. Onder het linkse juk hiervan zijn al enkele dubieuze besluiten doorgevoerd zoals b.v. een milleuzone en het uitzetten van enkele cruciale stoplichten. Een grootschalig initiatief als HET DEPOT hoort niet thuis in een woonwijk, logisch toch?

  Feit is dat HET DEPOT hoog inzet maar onder druk van een akoestisch rapport de door hun gewenste capaciteit én openingstijden bijstellen, gelukkig zijn ze wel flexibel.

  Feit is dat de voorstanders van HET DEPOT hoog van de toren blazen op media zoals DUIC en FACEBOOK hoe ze belazerd en bestolen worden, maar als er gevraagd wordt waar de bewoners kunnen klagen blijft het eng stil.

  Overigens is Utrecht natuurlijk geen provinciaals stadje, maar niet verder vertellen hoor dan kunnen we er zelf nog lang van genieten zonder de import Utrechters 🙂

  Ik heb nog wel enkele tips voor een geschikte locatie mét een goede ontsluiting én buiten een woonwijk: Hoge Weide, Lage Weide, Overvecht, Ouderijn, De Wetering, Kanaleneiland, Strijkvietel.

 18. Wessel

  Beste Ron Cool, erg fijn dat je zo betrokken bent bij jou buurt of straat (ASW), maar zou je aub de volgende opmerking kunnen uitleggen of terugtrekken?
  “Voordat de ASW verder afgeleid naar het niveau van de Kanaalstraat lijkt Dhr. van Zanen ervoor te kiezen om het tuiggehalte en de witwaspraktijken terug te dringen!”
  Ook (maar ik wil het niet persoonlijk gaan spelen en ook niet al te zeurderig overkomen) lijkt het mij misschien beter om uw bericht te plaatsen in het artikel over de gesloten zaak onlangs. Die gaat over de ASW, dit artikel gaat over het creëren van een levendig en vitaal leefklimaat.

  Of is er sprake van een ik bescherm mijn huisje/omgeving en verder hou ik mij niet bezig met visie. Ontsluiting van dit pand had eenvoudig plaats kunnen vinden zoals ook in andere reacties al is aangegeven. Ik hoef dat niet te herhalen, maar hipster of niet, provinciestad of naar Amsterdam voor vermaak, je gaat voorbij aan het feit dat Depot juist een positieve ontwikkeling is en kan zijn voor zowel de ASW en zeker voor Utrecht als geheel. Utrecht is de hoofdstad van de provincie en toegangspoort van de randstad voor een groot deel van Nederland.

  Door het middeleeuws karakter van de binnenstad, de schaal en de daartoe behorende (hoge) huren, is het onmogelijk om daar als ‘kleine’ ondernemer een onderneming van het kaliber DEPOT te realiseren, plus dat ook de authenticiteit van industrieel erfgoed erg mooi is om in te vertoeven en vooral te gebruiken.

  Als u tegen verloedering van de ASW bent, dan lijkt DEPOT mij een goede keuze. Als u tegen levendigheid bent dan help ik u graag verhuizen naar Houten en Leidsche Rijn of Bunnik of Zeist.

  U draagt zelfs enkele tips aan, maar weet zelf ook best dat nabijheid van het centrum en CS van groot belang zijn voor de rendabiliteit van een dergelijk project. En ja u gebruikt het woord klagen. Is dat niet het hele probleem? U bent bang voor van alles en wilt klagen en ontwikkeling tegen gaan. De wereld draait nou eenmaal en verandering hoort daarbij. Geef u daar toch eens wat meer aan over. En kijk naar oplossingen en mogelijkheden en vertrouw op de mensen die er alles aan doen om Utrecht mooi te houden.

 19. Van de Lek

  eeehe.. woonwijk…? de ASW is de langste winkelstraat van nederland…! Er zitten heel veel MKB bedrijven ook…
  Een woonwijk is iets met drempels om langzaam in dood te gaan van pure verveling..

 20. Ron Cool

  Blijkbaar heb ik een gevoelige snaar geraakt, ik zal me nader verklaren en waar nodig rectificeren.
  “Klagen” wil ik graag vervangen door “bezorgdheid uitten”. Een reactie op een reactie binnen het artikel is volgens mij niet off-topic. Als u bekend bent met onze stad is de Kanaalstraat hét voorbeeld hoe het niet moet, hoewel ook daar verbeteringen optreden door de voortvarende aanpak van Dhr. van Zanen.

  Met het braakliggende terrein van de NS aan de 2e Daalsedijk moet duidelijk iets gebeuren. Dit doet echter niets af aan mijn mening én opluchting dat een grootschalig cultureel centrum op deze plek niet thuishoort. De Bloemenbuurt uitbreiden met woningen lijkt mij de betere optie. Dat u uw initiatief niet rendabel kan maken zonder de nabijheid van een Centraal Station is toch niet het probleem van de Bloemenbuurt. Organiseer in de toekomst een referendum onder de bewoners , wel eerlijk tellen he 🙂

  Ik ben niet tegen vernieuwingen, integendeel. Was het een goed idee om de singel dicht te gooien, historische panden aan het Vredenburg te slopen en in plaats daarvan de Catharijnebaan, betonblok Hoog Catharijne en Muziekcentrum Vredenburg te bouwen? Ik blij met wat de stad is en zal gaan worden, inclusief alle huidige initiatieven en ontwikkelingen. Nieuw Tivoli is geplaatst, appartementen en winkels op het Vredenburg (Hollandse Toren) gebouwd, de singel wordt weer in ere hersteld, en het betonblok geminimaliseerd, kost wat geld, tijd en moeite maarja. Van foute beslissingen in het verleden moeten we leren. Ook zonder een cultureel centrum als HET DEPOT in de Bloemenbuurt zal Utrecht een mooie stad zijn, blijven en nog mooier worden.

  Verder wens ik alle cultureel ingestelde personen het allerbeste en veel vertier toe op een andere locatie.
  .

 21. Nick

  Kan iemand me vertellen wanneer die tunnel bij het Huis wordt aangelegd? Of zijn daar nog geen concrete plannen voor?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).