Curator Asia Argento van Le Guess Who? trekt zich terug na beschuldiging seksueel misbruik | De Utrechtse Internet Courant Curator Asia Argento van Le Guess Who? trekt zich terug na beschuldiging seksueel misbruik | De Utrechtse Internet Courant

Curator Asia Argento van Le Guess Who? trekt zich terug na beschuldiging seksueel misbruik

Curator Asia Argento van Le Guess Who? trekt zich terug na beschuldiging seksueel misbruik
Bron Wikimedia CC / Georges Biard
De bekende Italiaanse actrice Asia Argento trekt zich terug als curator bij festival Le Guess Who? na een beschuldiging van seksueel misbruik. De actrice was een van de eerste vrouwen die filmproducent Harvey Weinstein beschuldigde van misbruik en ze sprak zich vaak uit in de MeToo-discussie. Nu is ze zelf in opspraak geraakt.

De bekende Italiaanse actrice Asia Argento trekt zich terug als curator bij festival Le Guess Who? na een beschuldiging van seksueel misbruik. De actrice was een van de eerste vrouwen die filmproducent Harvey Weinstein beschuldigde van misbruik en ze sprak zich vaak uit in de MeToo-discussie. Nu is ze zelf in opspraak geraakt.

The New York Times publiceerde onlangs dat collega-acteur Jimmy Bennett de Italiaanse Argento beschuldigt van seksueel misbruik. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in 2013, Bennett was toen 17 en Argento 37. Volgens die laatstgenoemde klopt het verhaal over het misbruik niet.

Bennett zou, nadat de actrice naar buiten kwam met haar verhaal over Weinstein, gevraagd hebben om een heel groot geldgedrag.  Als zij dat niet zou geven zou hij haar aanklagen voor het vermeende misbruik. Maar volgens de actrice heeft zij de jongen nooit misbruikt en was hun relatie altijd vriendschappelijk. Wel heeft de vriend van Argento, Anthony Bourdain, (de tv-kok die in juni overleed) 380.000 dollar betaald aan de jonge acteur. Dit zou echter betaald zijn uit angst voor negatieve publiciteit.

De recente gebeurtenissen hebben er nu dus voor gezorgd dat ze zich terugtrekt als curator bij het Utrechtse festival Le Guess Who? De organisatie van het evenement laat in een verklaring weten haar beslissing te steunen: “Het is onze verantwoordelijkheid om de belangen en integriteit van alle artiesten die bij onze organisatie zijn betrokken te vertegenwoordigen.” De volgende editie van het evenement is van 8 tot en met 11 november.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Gelijke monniken gelijke kappen. Misbruik door vrouwen (iig volgens het wetboek van strafrecht in de staat californie) dient op exact dezelfde wijze te worden aangepakt als dat van mannen.

 2. Fred

  Voorop gesteld, het is dus helemaal niet gezegd dat dit waar is.
  Het ruikt eigenlijk behoorlijk naar afpersing, die 380.000 dollar is in ieder geval makkelijk verdiend.

 3. Harry

  Integriteit? Welke dan? Een soort van IHNIMB. It Happend Not In My Backyard. Typische gevalletje van Schijnheilig Maria de Kinderverkrachter? Ach die hele (ook nederlandse) filmwereld is 1 grote bende van aanranders en verkrachters. Misschien wordt het eens tijd om daar wat gouden kalven voor uit te gaan delen. Een kalf voor de Beste Verkrachter 2018. En heeft iemand de vage wegen van onze kalfontwerper wel eens uitgeplozen? Het kan toch niet zo zijn dat je een beeldje van een “over de schrever” op de schouw hebt staan. Integriteit en mooi woord.

 4. JvS

  En zo zullen er nog velen volgen uit het snowflake kamp.
  En natuurlijk is het ‘niet’ waar. Maar tegenwoordig hebben we geen rechters meer nodig om iemand te veroordelen. Dat heet vooruitgang?

 5. JdV

  @fred: dan zul je niet blij zijn met de updates van vandaag. Ze heeft toegegeven de wet te overtreden. Verklaart dat ze niet wist dat hij 17 was. Je zou denken dat als je iemand al vele jaren kent dat verjaardag en leeftijd bekrnd zouden zijn. Bovendien is dat hetzelfde excuus dat wordt gebruikt in zaken met minderjarige prostituees ( sorry maar ik dacht echt dat hij/zij meerderjarig was) en zowel in NL als in Californie gaan rechters daar nooit in mee. Dus schuldig aan statuatory rape. Al dan niet onder consent is niet ter zake doende. Mevrouw zal dus worden veroordeeld en geregistreerd als sex offender.
  En die wil je dus niet inhuren voor je festival.

 6. Fred

  @JdV: Ten eerste, op het moment van schrijven was nog niet duidelijk of dit wel of niet waar was, en dat is dus ook wat ik heb gezegd.
  Lees hierboven maar terug, het is dus niet zo (zoals jij suggereert) dat ik stellig beweer dat het niet waar is.
  Ten tweede, volgens jou zou ik nu niet blij zijn met de update waaruit zou blijken dat het wel gebeurt is.
  In hemelsnaam, wat kan mij dat nu schelen, ik ken deze mensen totaal niet, dus wees gerust, ik ben nog steeds net zo blij als gisteren.

 7. cas

  Heeft zij ooit daadwerkelijk een aanklacht ingediend bij een rechtbank? Of is het de zoveelste aandachtsgeile bekende persoon….??
  Dit is een (twitter)hype voor bekende mensen geworden en maakt het probleem tot een potje aanstellen bij een talkshow.

 8. Katja

  Probleem is; op het moment dat er een beschuldiging komt kun je het wel schudden zowel m/v. Want bewijslast is zéér moeilijk.

 9. BW

  Vóór de #metoo affaire had ik eerlijk gezegd nooit van Asia Argento gehoord. Ik ben (denk ik) een gemiddelde filmkenner en bovengemiddelde filmkenners vinden mijn volgende stelling wellicht flauwekul, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Asia Argento sinds de #metoo affaire wat grotere bekendheid geniet en wellicht daarom gevraagd is als curator van dit festval. Hoe ironisch is het dan dat ze zich eveneens vanwege #metoo weer moet terugtrekken.

  Durf te vragen: wat is/doet een curator van een festival eigenlijk?

 10. Johan

  Een curator stelt een deel van het programma van het festival samen, maar niet iedereen is blij met het gebruik van die term: https://decorrespondent.nl/3941/waarom-iedereen-zich-tegenwoordig-curator-noemt-en-of-dat-erg-is-of-niet/513180381098-6f8e30ab

 11. Cico

  @BW: dus je kent haar niet, je weet niet wat een curator is, maar je zinspeelt zonder enige kennis van zaken dat er een soort samenzwering is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).