Politieke partijen D66, VVD en UtrechtNu! willen van het college van B&W weten of er geen maatwerk mogelijk is bij de nieuwe regelgeving over uitstallingen in Utrecht. De gemeente kondigde onlangs regels aan voor zaken als kledingrekken, reclameborden, plantenbakken en kaartenrekken die winkeliers buiten zetten.
De gemeente Utrecht maakte vorige maand bekend dat er nieuwe regels komen voor uitstallingen van ondernemers in de binnenstad. Op dit moment zijn zulke uitstallingen formeel verboden, maar dit wordt gedoogd. Alleen bij overlast en onveilige situaties wordt opgetreden.
Een uitstalling is bijvoorbeeld een reclamebord, kledingrek of bak met producten. Sommige winkeliers hebben meerdere van dit soort uitstallingen staan. De gemeente wil er met de nieuwe regels voor zorgen dat er genoeg ruimte overblijft op straat voor onder meer voetgangers.
Regels
Vanaf 1 april 2024 mogen ondernemers één uitstalling neerzetten. De uitstalling moet direct tegen de gevel staan en mag maximaal 1,8 meter hoog, 1 meter breed en een halve meter diep zijn. Daarnaast mag er nog een bankje of stoel en een bloembak tegen de gevel staan. In het voetgangersgebied moet altijd 4 meter loopruimte overblijven.
DUIC deed recent nog een rondgang door de binnenstad.Ondernemers die wij toen spraken gaven aan niet blij te zijn met de nieuwe regels. D66, VVD en UtrechtNu! hebben vragen gesteld aan het college van B&W. De partijen willen onder meer weten of er geen maatwerk mogelijk is, waar de genoemde formaten op gebaseerd zijn en hoe de regels zich verhouden tot de wens om een levendige binnenstad te hebben.
Gekoppelde berichten
Utrechtse ondernemers niet blij met nieuwe regels voor uitstallingen: ‘Gaat omzet kosten’
Kledingrekken, reclameborden, plantenbakken en kaartenrekken van winkeliers. Ze staan in de binnenstad om klanten te…
Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat
De gemeente Utrecht heeft regels gemaakt voor uitstallingen van ondernemers in de binnenstad. Een uitstalling…
11 Reacties
ReagerenAls belemmering van het voetgangersverkeer het uitgangspunt is, is maatwerk zeker op zijn plaats. De Steenweg is breed genoeg om er uitstallingen te plaatsen, het zal de uitstraling en de levendigheid van die straat ten goede komen. De Steenweg is een van de uitzonderingen, de meeste andere straten en straatjes in de binnenstad zijn dermate smal dat de grootte van terrassen ook zou moeten worden heroverwogen. Ik denk dan aan de Drieharingstraat en de Mariastraat. De uitstallingen op de stoepjes van de Vismarkt staan op eigen terrein, heeft de gemeente daar ook iets over te zeggen?
p.s. De her en der neergekwakte fietsen, zoals ook op de foto te zien is, zouden dan ook intensief verwijderd moeten worden omdat ze net zo in de weg staan als de uitstallingen.
Wat een vreselijke verkiezingspropaganda. Toen het er op aankwam dat er met betrekking tot de nieuwe vergunningen voor de marktkooplui (in Vleuten, in de rest van de gemeente Utrecht?) iets geregeld moest worden, kon dat maatwerk (apart voor gevestigde en voor nieuwe standhouders) niet! Nu zal er voor allerlei winkels en horeca die geen dan wel discutabele (want anderen op de stoepen overlast bezorgende) vergunningen hebben iets ‘passends’ worden geregeld, of juist toch niets geregeld, maar wordt er ook niet op gewone beperkingen gehandhaafd. Wat een stad!
De oude situatie is uit de hand gelopen door volstrekt onvoldoende toezicht en handhaving. Eenduidige nieuwe regelgeving moet daar een einde aanmaken. Maatwerk betekent allerlei uitzonderingen, waarmee het overzicht al snel weer verdwijnt. Hoe komen die uitzondering tot stand? Middels vergunningen? Wie gaat die vergunningen uitgeven? Wie gaat die uitzonderingen verantwoorden?
Dit gaat opnieuw uit de hand lopen, als je niet beduidend meer handhaving inzet.
Iets met het paard achter de wagen of zo.
Aggossie, de ondernemerspartij VVD die altijd ferm is wanneer het aankomt op handhaving, is nu opeens voor maatwerk. Mag ik even heeeeel hard lachen?
Deze drie partijen vragen om maatwerk van het college? Ik heb 4 jaar raadswerk gedaan en de raad geeft opdracht aan het college om iets te doen. De raad is de baas. Is dit dan onkunde van deze partijen? Weten ze niet hoe het werkt? Gaan er weer 4 mensen los over de rotzooi in de stad? De hebben een bestuur en die moet zorgen dat het op rolletjes loopt. Dat bestuur is de raad. Wordt tijd dat er meer kunde komt? Teveel gevraagd?
Maatwerk = vriendjespolitiek
Maatwerk: elke ondernemer zijn eigen setje regeltjes die de Gemeente dan gaat handhaven, met het grote regeltjesboek in de hand? Een heel leuk idee, maar handhaven schijnt al lastig genoeg te zijn als voor iedereen gewoon dezelfde regels gelden. En inderdaad kunnen fietsen en uitstallingen tot één categorie worden gerekend: op straat geplaatste objecten die de doorgang belemmeren.
Overigens is het maar de vraag of uitstallingen überhaupt werken. Ze zorgen meestal voor een grotere afstand tussen mens en bebouwing, verstoren het zicht op de winkel en leiden de aandacht af. Niet alleen omdat passanten zo graag de uitstalling willen bekijken, maar ook omdat door de versmallingen extra aandacht nodig is voor de medeweggebruikers, die allemaal proberen te voorkomen dat ze over een reclamebord struikelen. De kans is groot dat passanten voorbijlopen zonder de winkel zelf te zien.
Het is heel eenvoudig: ik loop bij voorkeur niet door zo’n smalle onaangenaam drukke straat waar een koe in de weg staat, neergekwakte fietsen liggen en waar de rook van terrassen je in het gezicht waait. Ondernemers in die straat: u mist klanten!
Het is vrij makkelijk de plekken aan te wijzen (en te fotograferen) waar ondernemers te ver gaan.
Maar er zijn ook volop andere voorbeelden waar een bescheiden uitstalling geen hinder oplevert.
Deze maatregel treft helaas ook de bescheiden winkelier die een paar tassen strak langs zijn gevel heeft hangen, een twee kleine platte kaartenrekjes of drie jassen.
Zelfs als het niet uitsteekt buiten je vensterbank heet het al een uitstalling.
Dat mag straks niet meer. Maar een stellage van 0,5 x 1 x 1,8 meter tegen de gevel mag straks wel.
Dat vraagt toch om maatwerk.
Ook voor de winkelier die naast of zelfs tussen terrassen zit.
Of in een dwarsstraatje.
Bij een goed en veilig uitstallingsbeleid zal er ook voldoende financiële capaciteit moeten komen voor professionele handhaving door onze dienders. Bij een effectieve handhaving èn de toenemende armoede zal dat nog een hele klus worden. Ook wordt er niets vermeld over extra camera’s in de winkelstraten. En dat allemaal komt voor rekening van de begroting 2024