D66 wil weten hoe de gemeente Utrechts orgel terug gaat halen | De Utrechtse Internet Courant D66 wil weten hoe de gemeente Utrechts orgel terug gaat halen | De Utrechtse Internet Courant

D66 wil weten hoe de gemeente Utrechts orgel terug gaat halen

D66 wil weten hoe de gemeente Utrechts orgel terug gaat halen
Het Leeuwenbergh Gasthuis in het centrum van Utrecht
De Utrechtse fractie van D66 wil weten hoe de gemeente het orgel, dat zonder vergunning uit het Leeuwenbergh Gasthuis verwijderd is, terug gaat halen naar de stad. Het instrument uit het Rijksmonument wordt nu tijdelijk gebruikt in Zwolle. D66 wil onder andere weten of Utrecht een zachte of harde aanpak gaat hanteren.

De Utrechtse fractie van D66 wil weten hoe de gemeente het orgel, dat zonder vergunning uit het Leeuwenbergh Gasthuis verwijderd is, terug gaat halen naar de stad. Het instrument uit het Rijksmonument wordt nu tijdelijk gebruikt in Zwolle. D66 wil onder andere weten of Utrecht een zachte of harde aanpak gaat hanteren.

Het orgel in het bijzondere gebouw Leeuwenbergh Gasthuis  aan het Servaasbolwerk in Utrecht heeft ondertussen het nodige losgemaakt en is het middelpunt van een geschil. Ook D66 mengt zich er nu in en vraagt om opheldering bij de gemeente.

Hoe zit het ook alweer?

De voormalige eigenaar van het gebouw, Stichting Vrienden van Leeuwenbergh, liet het bijzondere orgel verwijderen en verkocht kort daarna het pand voor €949.000. De koper van het pand, en daarmee sinds begin 2019 de nieuwe eigenaar, is Stadsherstel Utrecht. Zij vonden een nieuwe huurder die het gebouw zonder orgel wil gaan gebruiken.

Verschillende mensen trokken echter aan de bel. Het gebouw is een Rijksmonument en het orgel is daar onderdeel van. Zowel de gemeente als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lieten weten dat het muziekinstrument niet verwijderd had mogen worden zonder de benodigde papieren.

De voormalige eigenaar, die het orgel liet verwijderen, is het daar niet mee eens. De huidige eigenaar liet ook al weten niet te zitten wachten op het orgel, maar wil wel meewerken aan de terugkeer als dat nodig is. De gemeente gaf aan de zaak in onderzoek te hebben. Het in Utrecht verwijderde orgel wordt ondertussen alweer gebruikt in de Grote Kerk in Zwolle.

Tekst gaat door onder afbeelding

Het orgel op archieffoto van Het Utrechs Archief (1978)

Wat gaat er nu gebeuren?

Onlangs werd er bericht dat de gemeente Utrecht, de gemeente Zwolle en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed besloten hebben dat het bijzondere orgel maximaal vijf jaar in Zwolle gebruik mag worden. In die jaren kan er gezocht worden naar een oplossing voor het geschil en de mogelijkheid om het orgel terug te halen naar Utrecht.

De politieke partij D66 laat weten begrip te hebben voor de complexe situatie. Maar benadrukt ook dat het terughalen van het orgel de hoogste prioriteit heeft. De partij wil daarom nu ook opheldering van de gemeente en stelt schriftelijke vragen: Is het een zogeheten economisch delict? Wie zijn de overtreders? Wie is er financieel verantwoordelijk? Gaat de gemeente een zachte of harde aanpak hanteren? De gemeente gaat de komende weken deze vragen beantwoorden waardoor er weer meer duidelijkheid moet komen.

Wat is de geschiedenis van het orgel en het gebouw?

Het orgel is in 1954 gebouwd voor Leeuwenbergh, Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer heeft daar toentertijd nog een rol bij gespeeld. Het gebouw zelf is veel ouder. Het pand is in 1567 gebouwd als pesthuis, een plek waar mensen die de pest hadden werden opgevangen, maar werd gebruikt als een regulier gasthuis. Het gebouw heeft de afgelopen eeuwen verschillende functies gehad, waaronder een militaire kazerne, laboratorium, tentoonstellingsruimte, een kerkgebouw en tot 15 jaar geleden een kerkgebouw.

In 2004 bleek dat de kerkgemeente het gebouw niet meer kon behouden. Het gebouw werd toen eigendom van Stichting Vrienden van Leeuwenbergh, die het liet restaureren waarna het een locatie werd voor concerten en lezingen. Het heeft ook dienst gedaan als vervangende zaal tijdens de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg.

Het gebouw is begin dit jaar dus weer van eigenaar gewisseld. Stadsherstel Utrecht gaat het pand verhuren aan de Israëlische muzikant Gavriel Lipkind. Hij gaat het gebouw inrichten als centrum voor kamermuziek. De precieze invulling moet nog bekend worden, maar wat wel duidelijk was is dat het bijzondere orgel weg kon. Daarom is het orgel voordat het van eigenaar wisselde eruit gehaald.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. PerikDeErik

  Dat zal ook de eerste keer zijn dat D66 zich druk maakt om het behoud van ook maar iets dat met kerken te maken heeft.

  Of het moet zijn omdat dit orgel nu gebruikt wordt in echte diensten in Zwolle.

 2. Katja

  Overigens vind ik het geen mooi orgel, maar dat is uiteraard slechts mijn mening. Wat het monumentale betreft; de ingang is natuurlijk foeilelijk !!!

 3. Martijn Carlier

  Formeel had dit instrument misschien niet zomaar gescheiden mogen worden van zijn locatie. Echter, belangrijkste is dat dit orgel wordt bespeeld, dat lijkt mij de beste garantie voor het behoud. Ik ben blij dat het een goede bestemming heeft gevonden.

 4. Theo

  Als het orgel inmiddels een toepassing heeft gevonden lijkt het me beter het zo te laten zolang niet iemand in Utrecht om een orgel zit te springen.

 5. Anne Marie ten Berge

  Oh is het een Rijksmonument ? Hoe hebben dan de Vrienden van de Leeuwenberg (‘n bestuur van 6 personen en één had een horeca vergunning ) de trappen mogen slopen en de oude gevelstenen (twee vrachtwagens vol ) aan de aannemer mee kunnen geven ? Het orgel terughalen ? Prima D66 maar eerst de gevel en haar trappen terug.

 6. Wim

  Laat dat orgel daar waar het nu gebruikt wordt. Het is pas van 1954 dus heeft niets met het gebouw te maken. Zorg dat het gebouw in goede staat komt wat het buitengebeuren betreft dat zie je als stadsbewoner en binnenkant niet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).