Dagelijks rijen Chinezen in Utrecht op zoek naar melkpoeder bij drogisterijen | De Utrechtse Internet Courant Dagelijks rijen Chinezen in Utrecht op zoek naar melkpoeder bij drogisterijen | De Utrechtse Internet Courant

Dagelijks rijen Chinezen in Utrecht op zoek naar melkpoeder bij drogisterijen

Dagelijks rijen Chinezen in Utrecht op zoek naar melkpoeder bij drogisterijen
In Utrechtse vestigingen van de Etos staat nog altijd bijna dagelijks een flinke rij met Chinezen die melkpoeder willen hebben. De drogisterijen hebben daardoor de afspraak om maximaal 1 pak melkpoeder per persoon te verkopen. Veel Chinezen vertrouwen het Chinese poeder niet en kopen Nederlandse supermarkten en drogisterijen leeg.

In Utrechtse vestigingen van de Etos staat nog altijd bijna dagelijks een flinke rij met Chinezen die melkpoeder willen hebben. De drogisterijen hebben daardoor de afspraak om maximaal 1 pak melkpoeder per persoon te verkopen. Veel Chinezen vertrouwen het Chinese poeder niet en kopen Nederlandse supermarkten en drogisterijen leeg.

De run op melkpoeder is al sinds 2008 aan de gang nadat zes baby’s stierven en driehonderdduizend kinderen ziek werden in China door de giftige stof melamine in de lokale productie. Sindsdien zijn de Europese merken populairder geworden en is tevens een levendige illegale handel ontstaan. Naast de Etos hebben ook winkels als Albert Heijn, Jumbo en de Kruidvat moeite om aan de vraag te voldoen.

In Hoog Catharijne staat sinds november een machine om de verkoop van het gewilde poeder beter te reguleren.Bij de Albert Heijn aan de Twijnstraat wordt de politie zelfs ingeschakeld als mensen meerdere keren langskomen voor de babyvoeding.

Na een rondgang bij verschillende vestigingen van de Etos blijkt het bij meerdere locaties een probleem te zijn. De Chinezen zouden, volgens een medewerker in een van de vestigingen, verschillende winkels af gaan om zo toch meerdere pakken melkpoeder in te kunnen slaan. Meer wil de bedrijfsleidster niet kwijt over de situatie, want ze heeft nog wel eens te maken gehad met agressie. “Zeker naar fotografen of journalisten die hierover willen berichten.”

In Nederlandse winkels heeft een aantal keer een tekort aan babyvoeding gedreigd door de grote inkoop van Chinese handelaren. Melkpoeder uit het buitenland is in het Aziatische land razend populair na voedselschandalen met Chinese babyvoeding. Door de vroege drukte zijn veel winkels rond het middaguur al door de melkpoeder heen.

09aa0505894e0e521968a08d44e0784b

26 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Was toevallig twee weken geleden bij dit Etos op de Voorstraat toen het openging, en wist niet wat ik meemaakte. Dacht in de eerste instantie terecht te zijn gekomen in een grote groep Aziatisch touristen. Ze gaan van winkel naar winkel in de stad en koop zo veel als ze mogen in ieder vestiging tot hun meegebrachte koffers/tassen vol zijn. Twee weken geleden mochten ze nog 2 pakken (in dit winkel in ieder geval) kopen. Nu is het dus kennelijk maar een. Heel apaart….

 2. heer Kuch....

  Die babymelkpoedermachine in Hoog Catherijne wordt anders nauwelijks gebruikt, daar was hij toch juist voor, om dit soort ellende tegen te gaan?

 3. Joost

  Gewoon per post thuisbezorgen op abonnement, met een kopie van de geboorteakte.

 4. Hans

  Dit is nu dus al sinds 2008 aan de gang. Waarom spelen de fabrikanten hier niet op in door de produktie flink te verhogen?

 5. Jiri

  @Hans,
  Schaarste is goed voor de prijs. Die Nutrilon pakken kosten rond de €12,- per pak! Tel uit je winst!

 6. Karenlee

  Ja, de vrouw achter de balie bij de Etos die ochtend zei dat dit allang aan de gang is. Ik vermoed dat het nu pas in de nieuws komt omdat de toegestaane hoeveelheid die je per winkel kan kopen is verlaagd van 2 pakken naar 1. Wat ik me af vraag is hoe dit nu gaat met het “export” – want die kopers gebruiken het natuurlijk niet zelf, maar sluisen het allemaal door naar China. Dat zijn toch zwarte markt taferelen?

 7. Frans Bos

  Ik zie niet alleen Chinesen, die winkels zoals het kruidvat/trekpleister of Etos, die de boel komen opkopen en in de achterbak van de auto laten verdwijnen.
  In die achterbak zitten niet twee pakken, maar een hele voorraad van die blauwe bussen.
  Het schijnt een vette handel te zijn. ze zijn altijd met zijn drieen en niet in de leeftijd dat ze kleine kinderen hebben.

 8. Luuk Upuuk

  Kunnen ze niet weer gewoon thee gaan drinken???

 9. piet

  tiet melk is toch veel gezonder.

 10. Gordon

  Even wat achtergrond informatie (ik kom nog wel eens in China, en ja, heb ook wel eens melkpoeder voor Chinese vrienden daar meegenomen).
  De Chinese melkpoeder wordt inderdaad niet vertrouwd, en sinds midden dit jaar ook de Australische niet meer (dit was naast Nutrilon een alternatief voor de Chinezen).
  In de winkels in China is gewoon Nutrilon te krijgen, het kost echter daar wel ongeveer 30 euro per pak. Het zijn wel gewoon Nederlandse pakken met een Chinees labeltje erover heen geplakt. Let wel: dit is niet voor de “gewone” Chinees. 30 Euro is 15% van een maandloon voor een fabrieksarbeider, dus dit is meer voor de iets rijkere mensen daar.
  Waarom er niet gewoon meer wordt geëxporteerd naar China begrijp ik niet (prijzen liggen hoger, markt is ENORM, alleen in Shanghai wonen al 24 Miljoen mensen, waarvan de top 10% dit echt makkelijk kan betalen). Die pakken die hier uit de schappen worden gekocht door de Chinese vrienden en familie zijn echt een druppel op de gloeiende plaat voor China.

 11. Knul

  Nederlanders zijn toch zulke goede handelaren? Of kunnen we alleen maar klagen.

 12. Boertje

  Er worden met bosjes nieuwe fabrieken uit de grond gestampt, producties uitgebreid en melkquota verhoogd. Daarvoor moet wetgeving mbt melkproductie – en dus ook mestproductie – worden aangepast.
  Wie denkt dat productie in een maand tijd is opgeschroefd naar de nieuwe marktvraag uit Azië is knettergek. Tot die tijd zou ik zeggen: EIGEN BABIES EERST!!

 13. Willem

  Nog even een toevoeging op Boertje hierboven. Niet helemaal waar. De melkquota worden binnenkort totaal afgeschaft.
  Er wordt alleen al in Friesland voor meer dan een Miljard Euro aan investeringen gedaan. Wie bij Heerenveen richting Groningen rijdt, ziet bij afslag Tjallebert inmiddels een enorme fabriek staan van zo’n 500 meter lengte. (Tel de bermplankjes maar eens.) Dat is een nieuwe fabriek van de Nieuw Zeelandse gigant Fonterra, in samenwerking met A-ware. Binnenkort wordt de fabriek opgestart.

  Even verder op datzelfde industrieterrein wordt gewerkt aan een andere nieuwe melkfabriek die zich exclusief zal bezig houden met melkpoeder, met name voor export naar China. Deze fabriek wordt gebouwd voor Ausnutria-Hyproca.

  In Leeuwarden wordt gigantisch geïnvesteerd door Friesland-Campina. De nieuwe productie eenheid is zo groot dat deze een toevoeging is aan het silhouet van de stad.

  Ook Drenthe blaast behoorlijk in de (melk-)bus. In Beilen is er een uitbreiding aan de gang bij DOMO en in Hoogeveen zin er plannen om de fabriek van DOC uit te breiden.

  Overal zijn er boeren bedrijven die land opkopen om maar meer melk te kunnen afzetten. Hier en daar verreizen nieuwe ligboxen stallen.

  Wie denkt dat er niet wordt ingespeeld op deze situatie heeft het niet bij het rechte eind. Het duurt nu eenmaal een paar jaar voor een fabriek ontwikkeld is en uit de grond wordt gestampt.

 14. Arduenn

  Oproep aan de melkpoederhamsterende medemens: DEZE DINGEN HETEN BORSTEN EN ER KOMT GRATIES MELK MET ZONDER MELAMINE UIT. EN HET IS NOG GOEDKOPEN ÉN GEZONDER ÉN MAKKELIJKER VERKRIJGBAAR OOK. EN JE SJOUWT JE NIET HET LEPLAZARUS EN JE HOEFT NIET MIDDEN IN DE NACHT OP OM FLESJES TE STERILISEREN EN HAD IK AL GEZEGD DAT HET GEZONDER WAS? (Oeps, Caps Lock)

 15. Mic

  Hier kan Nederland toch lekker aan verdienen? Producie omhoog schroeven, prijzen omhoog gooien en tegelijkertijd compenseren door subsidie te verlenen aan ouders waarvan hun baby in Nederland is geboren.

 16. Pieter

  Nutricia stuurt sinds vorig jaar ZELF 60%+ van hun Nederlandse productie Nutrilon naar China toe en knijpt winkels in Nederland af. DIT is de werkelijke reden van de huidige schaarste. Voorheen hadden winkels voldoende voorraad om de schappen aan te vullen, tegenwoordig niet meer.

  Nutricia wil zo veel mogelijk de Nederlandse markt afknijpen en ouders online te laten bestellen. Hierdoor kunnen ze NOG meer zelf naar China sturen waar ze 200RMB (+/- 25 euro) per pak krijgen.

 17. Lex

  En het is nog troep ook, die Nutrilon standaard 1/2/3, een suikerbom met tevens taurine (wat ook in Red Bull aanwezig is).

  Het is dat die Chinezen geen Nederlands kunnen lezen, anders was de behoefte ernaar toch wat minder geweest…

  http://www.dieetconsult.nl/producten/52564/NUTRILON-standaard-1

 18. Toon

  Ze krijgen 15 euro per pak wat ze hier kopen, van de tussenhandelaar. Wel eens gevraagd.

  Niet alleen Chinezen kopen dus. Ook andere partijen worden voor dat karretje gespannen. Dus als ik er twee zou kopen, krijg ik 10 euro. Dat is snel verdient..

  Aanpakken die handel!

 19. Karenlee

  Wie zegt dat er scharste is in NL? Dat is toch helemaal niet het geval…

 20. hassan

  ik begrijp die domme reacties op deze forum totaal niet het is alleen maar goed voor de economie in nederland en ja mischien zijn der wel kinderen in nederland die babyvoeding nodig maar der zijn ook miljoenen kinderen in china die ook babyvoeding nodig hebben en geen vergif jullie kunnen wel klagen maar de economie draait ook op die babyvoeding

 21. Meester

  Echt een drama met die chinezen, vorige week kon ik nergens Nutrilon standard 4 vinden. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat de chinezen langs verschillende winkels gaan en om de beurt nutrilon kopen. Ze lopen allemaal met rugtassen. Vandaag zag ik een groep chinezen in zuidplein die om de beurt nutrilon kocht bij Etos. Beter identificeren met de ID kaart van jou eigen baby. ZE MOETEN ECHT IETS AAN DOEN.

 22. BabyCard

  “Meester” heeft helemaal gelijk!!! –> “ID kaart van jou eigen baby”
  Ik kan baby ID kaarten namaken voor een goedkope prijs.
  Wie wilt het bestellen? slechts 10 euro per stuk. Bij het bestellen van 10 stukken, krijg je gratis een gouden baby ID kaart (t.w.v. 25 euro) die gebruikt kan worden bij alle Chinese Etos, sorry, Ik bedoelde Nederlandse Etos…..

 23. mk

  De verkoopster moet met een zwarte stift gewoon een groot kruis op de verpakking zetten, dan is het niet meer te gebruiken voor de handel

 24. W

  Helpt niet. Met stift zijn ze ook nog doorverkoopbaar. Beter een sticker

 25. anno

  Een pak nutricia kost in de betere Chinese winkel omgerekend 60 Euro. Nutricia kan de Nederlandse babyvoeding niet verkopen omdat daar Nederlandse producten in zitten. De Chinezen willen de Chineese Nutrilion niet omdat daar Chineese producten in zetten.

  Nu de ouders: de Chinese ouders betalen 60 Yuan per pak, met een normaal solaris van 1200 Yuan, 5% dus. Dat zegt iets over de zorg van je kind. Als Nederlandse ouders 5% van hun 2000 Euro zouden afstaan, zo’n 100 Euro per pak. Dan zou voor hen geen enkel probleem bestaan. Dat zeg iets over de zorg voor hun kind ….

  Oh ja: in China is het heel normaal als moeder niet bij haar baby woont, daar zij moet werken, en de kinderen bij opa en oma opgroeien. Meestal honderde kilometers verderop. Tot zo ver de uitleg waarom er geen borstvoeding wordt gegeven.

  Wij Nederlanders wonen in een gouden kasteel waar we niet uit komen. Vroeger hadden we slaven die we gevangen hielden in kolonies. Nu dat niet meer mag hebben we de kasteelmuren verhoogd en zouden ze buiten ons kasteel gevangen om voor ons te werken aan speeltjes zoals een I-phone.

 26. Streep

  Helemaal mee eens. Nederlanders snappen niet hoe goed ze het hebben. En vooral wie hard werkt daarvoor dat ze het goed hebben, wat vooral de Nederlander niet aan zichzelf heeft te danken, maar aan de VOC mentaliteit, het uitbuiten van anderen.

  Maar we worden voor de gek gehouden door de overheid die ons “vrijheid” voorschoteld en hoe vele slechter het is in andere landen. Dat slechtere is hierboven al behandeld. Maar die “vrijheid” zijn pure leugens. Wie in Amerika en/of in China is geweest weet wat vrijheid is. Ja zelfs de Chinezen zijn vrijer dan wij, maar die vrijheid komt met een prijs: mensen die voor zichzelf kunnen zorgen, moeten dat dan ook werkelijk doen, er is geen overheid die jouw bier, frikandel, en televisie, eten, en onderdak voor je betaald….

  Buitenlanders werken zich uit de naad voor de Nederlandse luie vetzak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).