Daklozen 24 uur per dag welkom bij vernieuwde Sleep Inn | De Utrechtse Internet Courant Daklozen 24 uur per dag welkom bij vernieuwde Sleep Inn | De Utrechtse Internet Courant

Daklozen 24 uur per dag welkom bij vernieuwde Sleep Inn

Daklozen 24 uur per dag welkom bij vernieuwde Sleep Inn
Daklozenopvang Sleep Inn aan het Jansveld is helemaal vernieuwd. Vanaf november krijgt een groep daklozen hier 24 uur per dag opvang. Maandag werd dit gevierd met taart, frisdrank en toespraken van bestuurslid Jules van Dam en wethouder Maarten van Ooijen.

Daklozenopvang Sleep Inn aan het Jansveld is helemaal vernieuwd. Vanaf november krijgt een groep daklozen hier 24 uur per dag opvang. Maandag werd dit gevierd met taart, frisdrank en toespraken van bestuurslid Jules van Dam en wethouder Maarten van Ooijen.

De Sleep Inn is tot nu toe alleen ’s nachts open. Mensen zijn vanaf 18.00 uur welkom, maar moeten de volgende ochtend het pand verlaten. Hier komt verandering in. 12 daklozen krijgen op de tweede verdieping een eigen kamer waar ze hun zaken kunnen regelen en werken aan hun herstel. Het gaat voorlopig om een proef. Op de eerste verdieping zijn nog steeds slaapzalen te vinden, maar vanaf medio april 2020 is de Sleep Inn voor alle gasten 24 uur per dag open.

De Sleep Inn is bedoeld voor mensen die problemen hebben en een lastige periode moeten overbruggen. In de vernieuwde opvang krijgen deze mensen begeleiding om zo snel mogelijk weer zelfstandig onderdak te vinden.

Tekst gaat door onder afbeelding

Nieuwe aanpak

Elsbeth Spoor van De Tussenvoorziening vertelt dat de Sleep Inn vanaf november de hulpverlening op een andere manier gaat aanpakken. “Onze gasten krijgen meteen een hulpverlener die problemen in kaart gaat brengen. Zo willen wij het herstelproces versnellen.” Welke daklozen de 12 eenpersoonskamers krijgen wordt later, in samenspraak met het vernieuwde NoiZ (Nachtopvang in zelfbeheer), bepaald.

De eenpersoonskamers zijn helemaal nieuw, gerenoveerd en geverfd. Op de begane grond zijn een nieuwe entree, woonkamer en keuken gerealiseerd. Emmaus Haarzuilens is een van de partners die de renovaties mogelijk heeft gemaakt. “In Haarzuilens verkopen wij tweedehands spullen. Een deel van de opbrengst doneren wij aan projecten zoals deze. Er werken op dit moment mensen bij ons die ook een aantal maanden aan het Jansveld hebben gewoond”, vertelt Jos van der Meer, coördinator bij Emmaus Haarzuilens.

Volgende stap

Wethouder Maarten van Ooijen vindt dat het vernieuwde pand een ‘volgende stap’ is voor daklozen in de stad, maar volgens hem is er nog veel werk te doen. “De renovaties bij de NoiZ en de Sleep Inn zijn heel belangrijk, maar tegelijkertijd staan er steeds meer mensen op straat. Daar moeten wij ook aan blijven werken.”

11 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Geweldig initiatief! Dit verdient navolging op meerdere locaties en in andere steden.

 2. Kadoendra

  Dat er ook eigen kamers zijn geeft perspectief voor deze mensen en perspectief geeft weer kracht om met je leven verder te gaan.

 3. MJPD

  @Hetty
  Ja, laten we vooral overal daklozenovang gaan faciliteren. Ik stel voor tegenover of naast waar u woont… Opvang is symptoonbestrijding, het probleem moet bij de bron worden aangepakt.

 4. B

  @MJPD

  Leg uit. Hoe pakken we dit bij de bron aan?

  Symptoom*, overigens.

 5. Mooi!

  @MJPD
  U leest niet: er wordt ook direct een hulpverlener aan gekoppeld. Geen symptoombestrijding: vooruitgang gaat in stappen.

  Mooi gebeuren: hartstikke fijn voor de uitverkorenen om binnenkort iets meer rust en stabiliteit te mogen ervaren. Hear hear!

 6. Peet gips

  Goed bezig

 7. [email protected]

  Het is echt goed dat dit er is, maar vaak is dit in handen van partijen die teveel kosten, ten koste van de doelgroep.
  Dit zie je ook bij het leger des heils ……

 8. Kadoendra

  @[email protected]

  Als jij niets over het Leger des Heils weet dan moet jij er ook niets over zeggen……….

  De directeur van het Leger des Heils krijgt een jaarsalaris van 26.000 euro. Dit bedrag staat in schril contrast met het inkomen van de directeur van de Hartstichting, want die ontvangt 170.000 euro!

 9. Robert Scherpenisse

  Laten we ook eens de nadruk leggen op nazorg begeleiding. Als deze mensen een huis krijgen. Ik wil jullie praktisch ondersteunen

 10. Hadjememaar

  @[email protected], U kletst maar wat. Volgens mij gaan de initiatiefnemers zeer zorgvuldig met centjes om. Een deel van het geld voor de verbouwing komt van Emmaus en van andere niet overheids bronnen. Daklozen kosten de maatschappij sowieso veel geld. Ze hebben een rits aan problemen. Door een rustplek te creëren kunnen de daklozen werken aan die problemen en stapsgewijs terugkeren naar de maatschappij. Bij succes levert dat u en ik heel wat centjes op.

  Als u het toch nog te duur vindt, staat het u vrij om zelfs een initiatief te starten om daklozen aan een levenswaardig leven te helpen. Ik help u graag.

 11. bee

  @ Kadoendra

  in het lijstje wat in de link te zien is krijgt de directeur van het leger des heils toch wel even een schep meer dan het bedrag dat jij noemt.
  https://www.deondernemer.nl/actueel/dit-zijn-de-salarissen-van-directeurs-bij-goede-doelen-1~1104826

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).