Koosje (102) legt krans op Domplein: 'We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is' - De Utrechtse Internet Courant Koosje (102) legt krans op Domplein: 'We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is' - De Utrechtse Internet Courant

Koosje (102) legt krans op Domplein: ‘We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is’

Koosje (102) legt krans op Domplein: ‘We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is’
Foto's: Iris Tasseron en Marc van Rossum du Chattel
Koosje Heijkoop gaat een krans leggen op het Domplein op zaterdag 4 mei. Ze doet dat samen met Jan van Zanen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking.

Koosje Heijkoop gaat een krans leggen op het Domplein op zaterdag 4 mei. Ze doet dat samen met Jan van Zanen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking.

Koosje hoopt deze maand 103 jaar oud te worden, maar ze voelt zich nog 50. In de oorlog dook ze onder om te voorkomen dat ze opgepakt zou worden door de Duitsers. Burgemeester Jan van Zanen bezocht de dame al meerdere keren, zo ook op haar verjaardag afgelopen jaar.

Koosje werd geboren in 1916 en was 23 toen de oorlog uitbrak. “Ik werkte als winkelmeisje in een fotozaak. En daarnaast hielp ik in badhuizen. De directeur van de badhuizen was Joods. Hij woonde met zijn gezin in de Frans Halsstraat.” De directeur moest onderduiken. Koosje besloot hem te helpen.

“We zijn zo snel mogelijk naar zijn huis gegaan. Ik deed dat samen met mijn baas van het badhuis aan de Zonstraat, we namen een handkar mee. Via de achterdeur zijn we naar binnen gegaan. We waren de Duitsers net voor. We hebben toen alle kostbaarheden uit het huis gehaald, schilderijen, het zilverwerk, dat soort dingen. Dat ging gelijk onder een zeil op de handkar. Met die handkar zijn we naar het badhuis gereden”, vertelt Koosje.

“We hadden slimme list bedacht om ervoor te zorgen dat niemand de spullen zou ontdekken. We borgen de spullen op in een toilet en hebben die helemaal dichtgemetseld, met nette tegeltjes er voor. Volgens mij heeft de directeur de oorlog overleefd en heeft hij zijn spullen terug gehad.”

Koosje heeft de Duitsers tijdens de oorlog zoveel mogelijk dwarsgezeten. Toen het haar te heet onder de voeten werd dook ze uiteindelijk onder in Drenthe op een boerderij.

Stille tocht

Elk jaar staat Utrecht op 4 mei om acht uur stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies. Om half acht precies vertrekt de tocht vanaf het Pieterskerkhof via de doorgang onder de Domtoren naar het Domplein. Hier zal, na de twee minuten stilte, de burgemeester een korte toespraak houden.

Een paar minuten na acht uur zal Koosje samen met de Van Zanen een krans leggen bij het verzetsmonument op het Domplein. Koosje: “Op 4 mei denk ik terug aan wat er allemaal gebeurd is. Het was een ellendige tijd, maar je moest wel vooruit. Ik leg heel graag de krans bij het monument, voor alle mensen die veel leed hebben gekend in de oorlog. Ik vind dat we door moeten gaan met herdenken op 4 mei. We mogen absoluut nooit vergeten wat er toen gebeurd is.”

Direct na afloop van de plechtigheid op het Domplein is er een bijzonder herdenkingsconcert in de Domkerk. Ellen ten Damme, Konrad Koselleck en Vincent Bijlo brengen The concert to end all wars.

3 Reacties

Reageren
 1. Zonnewende

  Mooi verhaal!

 2. Jim Terlingen

  De zin “Volgens mij heeft de directeur de oorlog overleefd en heeft hij zijn spullen terug gehad.” triggerde me en ik heb wat onderzoek gedaan.

  Ik neem aan dat Koosje met ‘directeur’ de voorzitter van de Vereeniging voor volksbaden te Utrecht in die tijd bedoelt: de heer Otto Bueno de Mesquita. Een joodse man, geboren in 1873, die als gewezen generaal-majoor in onze stad veel respectabele functies had. Hij was getrouwd met Caroline Lieftinck (familie van latere minister van financiën).

  Otto en Caroline hebben de oorlog inderdaad overleefd, evenals vier van hun kinderen.

 3. William Poutsma

  Goed uitgezocht Jim.

  Mooi verhaal van Koosje, stoer dat ze een krans gaat leggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).