Dassenburcht langs A27 kan verbreding snelweg in de weg staan - De Utrechtse Internet Courant Dassenburcht langs A27 kan verbreding snelweg in de weg staan - De Utrechtse Internet Courant

Dassenburcht langs A27 kan verbreding snelweg in de weg staan

Dassenburcht langs A27 kan verbreding snelweg in de weg staan
Een das in het natuurgebied bij Amerlisweerd
Er is een dassenburcht gevonden langs de A27. Een expert gaat de komende dagen uitzoeken waar de dassen zich precies bevinden. De uitkomst kan grote gevolgen hebben voor de uitbreiding van de snelweg. 

Er is een dassenburcht gevonden langs de A27. Een expert gaat de komende dagen uitzoeken waar de dassen zich precies bevinden. De uitkomst kan grote gevolgen hebben voor de uitbreiding van de snelweg. 

De beheerder van het gebied trof de burcht aan in het bos. De das is een beschermde diersoort. Na de zomer wordt in de buurt van de vindplek begonnen met de voorbereidingen voor de verbreding van de A27. Voor de verbreding van de weg moet het bos rond de burcht worden gekapt. Maar als daar dassen zitten, mag dat mogelijk niet.

Het is een opvallende ontwikkeling in de lange strijd tussen bewoners en overheid over de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd. Minister Schultz wil een bredere A27 om toekomstige files aan te pakken en veel Utrechters willen dat het bos dat hiervoor gekapt moet worden behouden.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Ricard

  Ik neem toch aan dat een paar dassen niet direct dit megaproject de das om kan doen toch??

  Conspiracy reaguurder: dassen zijn wellicht geplaatst door tegenstanders van de uitbreiding?

 2. Niels Bokhove

  Dat doet de verbreding de das om. Prachtig! De burcht Vredenburg is al praktisch foetsie, nu hebben we er gelukkig dus weer een burcht bij.

 3. woutvr

  Fijn dat de das de verbreding van de a27 de das dreigt om te doen, of in ieder geval ons de tijd geeft nog eens naar dit besluit te kijken.
  Na deze verkiezingen komt er hopelijk een nieuwe ploeg die de kans krijgt te heroverwegen of deze onzinnige verspilling van gemeenschapsgeld wel uitgevoerd moet worden.

 4. Willem

  Chapeau voor de dassen!!!

 5. herman

  Ja hoor, met wat fotoshoppen en landscapen kan iedereen een dassenburcht creëren.

  Dit is actievoeren anno 2017, vanaf je pc kun je heel veel bereiken.
  Vroeger klommen de aktievoerders nog in een boom en werd er in kou en regen geprobeerd iets te bereiken.

 6. Harm

  Dassenkwekerij Harm heeft er nog een paar in de aanbieding: als jullie de burcht maken leveren wij een complete populatie

 7. Wim Vreeswijk

  Het is ongelofelijk dat een paar dassen 430.000 Utrechters, qua woonwerkverkeer, kunnen gijzelen met een veel te smalle A27. Hoe bizar is dit idee !

 8. Atilla Vigh

  Volgens mij is er tijdens Balkenende de Crisis- en herstelwet in werking getreden die procedures om bij grote infrastructurele werken (zoals het verbreden van een snelweg) te versnellen en efficiënter maakt. En nee, de overheid kan altijd omwille van het algemeen belang alle delen van het land onteigenen. Niets is absoluut, zeker niet een paar dassen.
  En van de redenen van de invoering van de Crisis- en herstelwet, was dat mensen uit Groningen bezwaren gingen indienen tegen projecten in Zeeland (ik chargeer). Belachelijk natuurlijk. En hoewel een dassenburcht en duidelijk aanwijsbaar obstakel is en geen verzinsel, kan ik mij voorstellen dat er manieren zijn om de dassen ergens anders hun burcht te laten bouwen. Hier zal het gewoon belangenafweging zijn. Die uiteindelijk politiek zal worden beslecht.

 9. Objectivist

  Uiteindelijk zal het gezonde verstand winnen en zal de vondst van een paar beestjes de menselijke ontwikkeling en vooruitgang natuurlijk niet in de weg staan, maar het blijft natuurlijk een glashelder teken dat we in tijden leven waarin velen compleet de weg kwijt zijn.

  Imagine that! Een miljardenproject waar honderdduizenden mensen van profiteren (van economie tot levensgenot en ook gezondheid) aflassen omdat iemand ergens bedacht en gelegaliseerd heeft dat de belangen van een paar van die tamelijk nutteloze gatgravende beestjes boven de rechten van de mens behoren te staan…Het is van een zotheid die met geen pen te beschrijven is.

  Laten we even normaal doen met z’n allen. Als blijkt dat die beestjes de verbreding in de weg zitten graaf ze dan gewoon uit en zet ze ergens in een bos weer uit. Probleem opgelost.

 10. JdV

  Hoe zou dat smaken, een Das? Goed bereid met een cranberrysausje is dat probleem volgens mij snel op te lossen. Lekker gebakken aardappeltjes en als dessert ijs van een goede ijssalon. Wellicht een leuke suggestie om op de kaart te zetten voor de nieuwe restaurants die in de vm pastoefabriek komen ?

 11. Piet

  Mooi ik zeg nog een paar kamsalamanders en knoflookpadden erbij en we kunnen echt afzien van dit veel te dure en niets oplossende megaproject.

 12. Marko

  @Wim, je overdrijft. Een groot deel van die 430.000 zit helemaal niet te wachten op die verbreding.

 13. Willem Hazeldonk

  Ik word absoluut niet gegijzeld hoor Wim, spreek voor jezelf aub.

 14. Wim B.

  Eerder een gevalletje van Utregse Relmuizen.

 15. Rene

  Wat ‘toevallig’ dat we dat nu ontdekken…

 16. Piet

  @Wim, als Utrechter en wonend aan de oostkant van Utrecht rij ik daar nogal eens. Ik zit absoluut niet te wachten op deze verbreding dus spreek voor jezelf.

 17. Arjen

  Schokkende berichten hier…als er een ding tamelijk nutteloos is, dan is dat wel de forens die in stationwagon dagelijks zijn eigen leefomgeving vernietigt, dit alles om in zijn/haar doorzonwoning zielloos te kunnen leven…

 18. NN

  Het gebruikelijke rechtse gebral hier weer, van de usal suspects.

  We hebben gewoon, democratisch, besloten dat de das een zeer beschermde diersoort is, ook hebben we besloten dat bepaalde ecosystemen te waardevol zijn.

  Volledig terecht dus dat een das een dergelijk project kan tegenhouden/ uitstellen. Een van de argumenten tegen verbreding op die plek is nu ook de gigantische waarde voor ecosystemen die Amelisweerd kent, tel daarbij op dat een verbreding op die specifieke plek geen zoden aan de dijk zet…….

  “Natuur” laat zich helemaal niet zo makkelijk sturen, alleen bepaalde mensen denken dat dit kan. Die komen ook keer op keer bedrogen uit. De natuur houdt geen rekening met symboolpolitiek van VVD-ministers. De VVD, een partij die alleen nog maar symboolpolitiek bedrijft, alleen bedoeld om kiezers te trekken. Populisme noemt men dat.

 19. NvT

  Dassenburchten worden soms wel een eeuw lang bewoond door een dassenpopulatie. Een populatie even verkassen is geen optie. En gezien de kleine aantallen dassen in nederland (circa 5000) mogen we daar best een beetje zuinig op zijn. Ook al zie je die beesten nooit.

 20. Willem

  Niet toevallig dat de burcht pas nu is gevonden. De verbreding is namelijk achter het bureau bedacht. De plannenmakers zijn waarschijnlijk alleen met luchtfoto’s en kaarten aan de slag geweest. Meer hoefde ook niet. Het is namelijk een politiek project enkel en alleen bedoeld om de VVD langer op het pluche te houden.

 21. BdV

  Hahaha! Die das heeft groot gelijk, breed genoeg zo.

 22. MPJP

  Verstokte reageerders zoals Wim Vreeswijk/Objectivist/JdV (vast een en dezelfde persoon) zouden eens uit het raampje van hun kelder of zolder moeten kijken om te zien dat een groot deel van de “430.000 Utrechters” op GL en PvdD heeft gestemd.

 23. cas

  Wordt er dan geen onderzoek gedaan bij zo’n tracebesluit naar flora en fauna?? En als een dassenburcht een eeuw bewoond kan worden is de timing natuurlijk wel heel toevallig… Elk mens, links of rechts, voor of tegen, kan dat niet ontkennen..

 24. Boris

  NN. Dank voor je lesje democratie. Ter informatie: een democratisch gekozen regering heeft tot verbreding besloten. Zo maar een weetje hoor.

 25. Mikel

  @NN
  Het gebruikelijke linkse gebral hier weer, van de usual suspects.

  We hebben gewoon ondemocratisch besloten dat de das niet een zeer beschernde diersoort is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de daspopulatie enorm gegroeid is.

  Volledig onterecht dat een das dergelijk project kan tegenhouden. Een van de argumenten voor verbreding op die plek is dat juist het bos met tig hectaren wordt vergroot zodat juist op die plek zoden aan de dijk zet….

  “Natuur” laat zich juist erg makkelijk sturen, alleen bepaalde mensen denken dat dit niet kan. Die komen ook keer op keer bedrogen uit. De natuur houdt juist geen rekening met symboolpolitiek van de groenlinksguttmenschen. Groenlinks, een partij die allen nog maar symboolpolitiek bedrijft, alleen bedoeld om kiezers te trekken. Eliterisme noemt men dat.

 26. Maarten de Jong

  Fantastisch! En Wim Vreeswijk, spreek a.u.b. niet namens elke Urechter. Veel Utrechters zijn tegen de verbreding, ook autobezitters zoals ik. Je zou het ook kunnen omdraaien en kunnen roepen dat 430 duizend Utrechters het succes tegen een besluit vanuit Den Haag vieren. Je weet dat dit net zo goed onzin is.

 27. blm

  Bravo vinder en das! Wie het kleine niet deert is het grote niet waard!
  Ja iid nog maar wat meer beschermde dieren zich daar laten nestelen. En de gezondheid van omwonenenden ook belangrijk.
  Utrecht is al aardig gesandwiched door wegen en rails.

 28. Arjen

  Een democratisch gekozen regering heeft het in het verleden voor natuurbescherming gekozen…of is dat door een linkse dictator gedaan?

 29. NN

  @ Mikel

  Het gebruikelijke rechtse ontkennen van wetenschappelijke facts. Natuur en ecosystemen laten zich bewezen niet sturen. Zo kun je een dassenpopulatie niet zomaar ineens verplaatsen bijv.

  En we= jij hebt ondemocratisch besloten? Godzijdank hebben we in Nederland democratisch vastgesteld beleid en wetten. Rijkswaterstaat is zich daar terdegen van bewust.

  Politiek op basis van jaren onderzoek, wetenschappelijk onderzoek, is per definitie geen symboolpolitiek. Een minister die willens en wetens cijfers van gemeente en provincie ontkent en tegen vele uitkomsten van onderzoeken in, die laten zien wat nu net wel te doen qua ingrepen bij de A27, haar zin doordrukt net voor de verkiezingen om kiezers te paaien is nu net wel een voorbeeld van symboolpolitiek.

  Wat Groen Links hier mee te maken heeft trouwens?

  Iemand die weerbmet het gutmenschen gelul komt bij een gebrek aan argumenten, namelijk gewoon mensen inhoudsloos wegzetten, nemen ik en velen anderen al lang niet meer serieus.

  Ik stem trouwens niet links of rechts.

 30. Erwin K

  @NN, je wetenschappelijke facts zitten op het niveau Ton v R. Een dassenburcht is namelijk prima te verplaatsen en dat zal men ongetwijfeld ook gaan doen.
  Waarschijnlijk met hulp van wat dassenspecialisten oid.

  En wees blij, in de UK zouden ze in een dergelijke situatie voor een ietwat andere oplossing kiezen.

  Ik ben overigens voor de verbreding. Hoe meer verkeer op snelwegen rijdt en ook echt kan doorrijden, hoe beter. Ik woon vlakbij de Waterlinieweg, en voor iedereen die tegen de verbreding van de A27 is: wellicht een goed idee eens om een uur of 5 te kijken bij de Waterlinieweg. Die staat dan vol. Zo’n twee uur lang. Bijna elke dag weer, maar zeker op de dinsdagen en donderdagen.

  En nee, de fiets is per definitie geen oplossing. We praten hier over forenzen. Die de stad in (of uit) moeten en gemiddeld enkele tientallen kilometers afleggen. Zie de KIM rapporten.

  En nee, die vertraging is niet acceptabel. We hebben het niet over incidenteel 5 of 10min vertraging, zoals dat wel eens met de trein voorkomt.
  We hebben het over structurele vertraging van een iets andere omvang. Elke dag minimaal 10min, oplopend tot 45min vertraging op de Waterlinieweg en de afslagen de stad in of uit.

  En nee, de trein/bus is niet voor iedereen een alternatief. Het OV is gemiddeld een factor 3 goedkoper. Vertragingen komen nauwelijks voor. Maar we praten hier over een groeiende groep die de auto gewoonweg nodig heeft.

  Die dassenburcht gaat dus gewoon verplaatst worden. En dat is voor iedereen beter, niet in de laatste plaats voor die beestjes zelf.

 31. NN

  @ de Erwin K’tjes van deze wereld, die lopen te zeiken over wat langzaamrijdend verkeer voor de duur van 45 minuten in de spits, meestal veroorzaakt door verkeerslichten die ergens, met een reden staan: welkom in de stad.

  Opstoppingen zijn een rechtsreeks gevolg van de auto als vervoermiddel.

  In werkelijk iedere grote stad ter wereld zijn de problemen het 100-voudige van de kleine opstoppinkjes in Utrecht. Utrecht wil toch een grote stad zijn en jullie willen daar toch wonen? Deal with it.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).