DataDUIC: Utrechters klagen het meeste over zwerfafval en vuilnis, waar klaagt jouw wijk het meest over? | De Utrechtse Internet Courant DataDUIC: Utrechters klagen het meeste over zwerfafval en vuilnis, waar klaagt jouw wijk het meest over? | De Utrechtse Internet Courant

DataDUIC: Utrechters klagen het meeste over zwerfafval en vuilnis, waar klaagt jouw wijk het meest over?

DataDUIC: Utrechters klagen het meeste over zwerfafval en vuilnis, waar klaagt jouw wijk het meest over?
Uitpuilende afvalcontainers in Utrecht. Archieffoto: DUIC
Meldingen Openbare Ruimte (MOR), dat klinkt saai, maar dat zijn alle meldingen die de gemeente Utrecht ontvangt van inwoners, bezoekers of bedrijven van hondenpoep, zwerfvuil, vernielingen tot verkeerd afgestelde verkeerslichten of gevaarlijke verkeerssituaties. Afval blijkt de grootste steen des aanstoots van Utrechters. Maar wat leren we van deze meldingen als we in de data duiken? Welke problemen worden het meeste aangekaart per wijk en hoe lang duurt het voordat ze opgelost zijn?

Meldingen Openbare Ruimte (MOR), dat klinkt saai, maar dat zijn alle meldingen die de gemeente Utrecht ontvangt van inwoners, bezoekers of bedrijven van hondenpoep, zwerfvuil, vernielingen tot verkeerd afgestelde verkeerslichten of gevaarlijke verkeerssituaties. Afval blijkt de grootste steen des aanstoots van Utrechters. Maar wat leren we van deze meldingen als we in de data duiken? Welke problemen worden het meeste aangekaart per wijk en hoe lang duurt het voordat ze opgelost zijn?

Ambtenaren van de gemeente kunnen zonder de ogen en oren van Utrechters de stad natuurlijk nooit goed in de gaten houden. Vandaar dat Meldingen Openbare Ruimte helpen om onze stad veilig en schoon te houden.

Wanneer je een melding doet bij de gemeente Utrecht, registreren zij deze melding onder een zaaknummer. Dit kan bijvoorbeeld via Twitter, WhatsApp of via de Slim Melden website van de gemeente. Hier kan je ook de voortgang van de zaak volgen en bekijken of er al een oplossing gevonden is.

Deze data is gelukkig ook op het Open Dataplatform van Utrecht te vinden. In dit bestand is helaas niet alle informatie te vinden die wel op de website Slim Melden of op Twitter te vinden is. Zo ontbreken omschrijvingen van de klacht en de foto’s die op Twitter bijvoorbeeld wel aanwezig zijn. We roepen de gemeente voor betere analyses in de toekomst dan ook op om een uitgebreide dataset beschikbaar te stellen.

Hoeveel meldingen ontvangt de gemeente?

Uit de databestanden blijkt dat er vanaf oktober 2016 tot en met maart 2017 23.937 meldingen zijn gedaan, daarvan zijn er 22.493 inmiddels afgehandeld. Er staan er nog 1.444 open, dat is zes procent van het totaal. Deze openstaande meldingen gaan voornamelijk over afval, verkeerssituaties en verkeerslichten. Het is opvallend dat er nog 241 niet opgeloste afvalmeldingen zijn, die zijn meestal relatief eenvoudig op te lossen in vergelijking met bijvoorbeeld onveilige verkeerssituaties.

 

Waar klagen we het meeste over?

Uit onderstaande staafdiagram valt te zien dat Utrechters het meeste klagen over afval. Zwerfvuil, verkeerd aangeboden afval of volle ondergrondse containers. Ook losliggende stoeptegels en defecte lantaarnpalen komen in de top vijf voor.

Klachten per wijk in 2015

Welk beeld geeft dit per wijk? We hebben daarvoor de data van 2015 erbij gepakt. Wat sowieso opvalt is dat Utrechters sowieso disproportioneel klagen over afval of zwerfvuil. Overvecht spant de kroon met de meeste klachten hierover, gevolgd door Zuidwest en Noordwest. In Leidsche Rijn klagen ze het meeste over openbare ruimte, wegen en speelplaatsen en parkeren en groenvoorziening. Terwijl er in de Binnenstad het meeste geklaagd wordt over overlast en het verkeer. In elke wijk is afval de grootste bron van de meldingen. Het grootste aantal van deze meldingen komen echter uit Overvecht. In Vleuten-De Meern wordt na afval echter het meeste geklaagd over overlast.

Wanneer doen we deze meldingen?

Het valt op dat er in het weekend veel minder meldingen gedaan worden dan doordeweeks. Dit heeft een logische verklaring want in het weekend voeren ambtenaren geen nieuwe meldingen in en kun je alleen via de website van Slim Melden zelf meldingen aanmaken.

Het valt op dat er vooral in de ochtend een piek is. Dit komt waarschijnlijk doordat de ambtenaren in de ochtend de meldingen vanaf het einde van de vorige werkdag moeten verwerken. Op maandag is deze piek door de achterstallige invoer van het weekend nog groter geworden. 

Hoe kan het beter?

Uiteraard heeft de gemeente Utrecht meer kosten met het achteraf oplossen van klachten over afval, dan het voorkomen van deze klachten. Het voorkomen van volle afvalbakken, zwerfvuil en het meenemen van alle afvalzakken kan daarom lonen. Wij zijn benieuwd hoe jullie overlast, vervuiling en veiligheid in jullie wijk ervaren. Is afval ook het grootste probleem en hoe kan de gemeente klachten het beste oplossen?

De DataDUICers

De DataDUICers

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. De DataDUICers doen dit voor DUIC! Verhalen maken met Utrechtse data. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen, Jurriaan van de Reep en Frank Verschoor.

Profiel

24 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Zwerfafval. Ik ben het hier zelf maar gaan opruimen. Het ligt overal. Als je dan meldt hoe verschrikkelijk veel het weer was, sturen ze een wagentje. Kansloos, want ik heb het dan net opgeruimd. Meestal vegen ze ook alleen de straat. Daar ligt het zwerfvuil niet. De stad is ongelooflijk smerig. Iedereen pleurt alles maar van zich af. Dat kan toch beter
    ?

  2. Gerben

    @Rietje : “Iedereen pleurt alles maar van zich af”. Dat is dus het probleem, meer vegen en laten opruimen dus niet, is een gedragsprobleem, dat is lastiger op te lossen. Afgelopen week bij onze ondergrondse containers, Bankstel, matras, tig vuilniszakken, dozen met lege flessen, terwijl glasbak leeg is, tig dozen, papierbak leeg!

  3. Rietje

    Overvolle containers kunnen veelal voorkomen worden als mensen beter leren afval te scheiden en ook bewuster kopen, zodat ze niet zo vreselijk veel afval produceren. Ik heb echt een mini zakje afval iedere week. De hoeveelheid afval die sommigen produceren is echt buitensporig.

  4. Rob

    Als jullie de data rubriek zinvol willen maken adviseer ik om een data specialist in de arm te nemen. Deze grafieken en visualisaties zijn totaal onleesbaar, zoals eerdere versies van ‘dataduic’.

  5. Utrechtse

    Ik zou klagen over fietsers op de stoep, maar dat kun je nergens kwijt in het meldingssysteem van de gemeente Utrecht. Fietsen op de stoep is norm geworden in utrecht, waar zijn fietspaden voor? Dat weten de fietshufters hier niet in utrecht.

    Overigens ook veel voetgangers op fietspaden, maar dat zijn dan vaak toeristen, die niet weten wat een fietspad is, of de gemeente geeft niet duidelijk aan dat het een fietspad is. 😉

  6. G.G.

    ik `zou ook klagen over de fietsers en scooteraars die op de trottoirs en de paden in de parken rondrijden met een enorme snelheid. Levensgevaarlijke situaties regelmatig. Maar ook het zwerfuil is een groot probleem. Bah. je ruimt je rommel gewoon zelf op. Iedereen eet tegenwoordig op straat, waar is de norm van aan tafel eten gebleven??

  7. Jan

    De geur (stank) en rook van houtbrand, vooral in het stookseizoen.
    Veel mensen hebben een open haard of een houtkachel waarmee zij verwarmen in de winter (en in de wat koelere zomeravonden en ook nachten worden vuurkorven aangestoken).
    De rook van hout is ERG GEVAARLIJK voor de gezondheid.
    Ik geloof dat een avondje hout stoken net zo veel uitstoot van fijnstof geeft als een auto die van Utrecht naar Milaan rijdt. Alleen heb je die fijnstof wel geconcentreerd bij jou en je buren (die wellicht noch de rook noch de stank kunnen waarderen) en in de buurt hangen. In sommige landen is het stoken van hout inmiddels verboden of aan heel strenge regels onderworpen.
    Niet bij ons, helaas. Als je COPD hebt, heb je het heel moeilijk. Overal in de stad hing de laatste winters de geur van houtrook. Het is in Nederland nog niet doorgedrongen hoe vervuilend en gevaarlijk e.e.a. is.
    Men heeft wellicht nog het romantische plaatje van schoon en zelfvoorzienend en duurzaam. Helaas… het is het tegenovergestelde.
    In India gaan moeders soms heel jong dood aan longkanker, opgelopen door de houtrook uit hun eigen fornuizen.
    In sommige gemeenten in Nederland begint de politiek te kijken naar hoe in te grijpen en maatregelen te treffen en mensen die schone lucht eisen tegemoet te komen. In Amersfoort bijvoorbeeld.
    Mensen klagen dat er nooit meer geurvrije , niet naar houtbrand riekende lucht is. Doordat mensen in hun buurt hout branden, is er geen neutrale schone lucht meer rondom hun huizen en moeten zij de ramen gesloten houden omwille van het stookgedrag van anderen.
    Is schone lucht niet iets waar het zogenaamd naar duurzaamheid en milieuvriendelijke Nederland naar streeft? Weet u nog hoe urgent er schone bussen moesten komen Utrecht? Men wilde geen vuile lucht meer inademen, maar nu zijn individuele burgers zelf hout aan het stoken en de luchtkwaliteit dramatisch aan het verminderen. Benieuwd hoe men op den duur deze burger gaat aanpreken.
    De gasaansluiting komt niet langer automatisch in nieuwbouwwoningen, maar hout verbranden haalt de discussie niet eens (nog).

  8. Ted Danson

    Rob: eens. Met de precieze locatie van een melding over winkelwagentjes kunnen we als lezers echt helemaal niks. Ook niet met een uitsplitsing naar moment van de dag (Hey! De meeste meldingen worden ingevoerd als ambtenaren aan het werk zijn! Opvallend!).

    Wat moeten we trouwens verstaan onder de categorie overlast door sport? Een wedstrijd van FC Utrecht die niet om aan te zien is? Dafne Schippers die te hard naar de bushalte rent?

  9. Henri

    @Rob “totaal onleesbaar”?
    Ik krijg op mijn kleine smartphone een heel aardig beeld.
    Misschien aan een brilletje toe of heb je meer uitleg nodig?

  10. Teunemans

    Ik klaag ook over fietsers, veel fietsers rijden s, avonds zonder licht. Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente dat niet weet. En daar wordt al jaren niets aangedaan. Dus mensen, klagen heeft weinig zin. Alles fietst in de binnenstad waar het niet mag. Er is een donderdag bekeurt.
    Daarna zie je ze niet meer, ook handhaving denkt dat er in het wandelgebied gefietst mag worden, dat is een lachertje, toch.

  11. cas

    Nou Jan, sinds de mens elk bosbrandje blust, moet je natuurlijk wel ergens compenseren.

  12. maarten van den oever

    jullie geven aan dat je via SLIM MELDEN een klacht kunt neerleggen over al deze onderwerpen, maar als je daarop klikt krijg je een pagina waarop staat dat je alleen kunt melden als er iets kapot is of er iets is met vuil storten. Over de verkeersciculatie kun je zo te zien niet klagen.

  13. Lombokker

    @Jan. Goed dat u dit aan de orde stelt. Dat een open haard zo vervuilend is weten veel mensen niet eens. Hier in de straat ook een stel met een poster van GL voor het raam, die een groot deel van het jaar de open haard stoken. Hoog tijd dat er meer aandacht voor komt.
    Een goed alternatief is een moderne pelletkachel. Die stoken zeer schoon én efficient.

  14. Rob H.

    De overlast van fietsers is handhaving. Dat is de taak van de politie.

    Wat het zwerfvuil betreft: ik merk dat het schoner blijft als er regelmatig geveegd wordt. Mensen gooien minder weg op een schone straat. Vaker vuilnisbakken legen of zelfs kapotte vuilnisbakken repareren, zou ook al helpen.

  15. Gregor

    Van mijn houtkachel blijf je af! Waar kan je klagen tegen klagende burgers?!?

  16. Bea van Beckhoven

    Ik vind de weggehaalde brievenbus in de Hengeveldstraat opzij van RTV UTRECHT een groot gemis.

    Ook de afvalbak voor het plastic staat te ver weg voor ouderen zij moeten een drukke verkeersweg oversteken.

  17. Rob

    @ Henri, het gaat over de datadichtheid van de visualisaties. Met een kaartje waar alle incidenten op worden geplot en vervolgens in de legenda 30 tinten rood worden toegekend kan niemand iets. Data weergeven is een vak dat je aan een professional aan laat. Niet aan een redacteur die besluit om een open data bestandje van de gemeente lukraak Tableau in slingert en onder het mom van ‘dan doen we tenminste ook iets met data’ op de website plempt.

    Je kunt zien dat hier een amateur aan het werk is geweest omdat er geen enkele rekening is gehouden met het overzicht van de visualisaties.

  18. Bertje

    Als je in Zuilen woont is een steeds terugkerende klacht het motorcrosslawaai en de onwil om er wat aan te doen bij de gemeente. Veel inwoners van Zuilen hebben de moed al opgegeven en zijn te murw en gedesillusioneerd om er nog eens wat van te zeggen.

  19. Teunemans

    Er zijn ook veel minder afvalbakken, ik zie ze de laatste 2 jaar in de binnenstad verdwijnen. Meer toeristen minder bakken. Onlogisch!!! Zijn dat verkapte bezuinigingen?

  20. blm

    Waarom verandert melden in klagen? Melden daarmee help je de gemeente maar het woord klagen heeft een negatieve lading.
    @Jan COPD hoe krijg je dat, is roken daar niet een factor in (over geur en vervuiling van de omgeving gesproken)? en ik vind de geur van houtverbranding juist erg aangenaam.

  21. blm

    @Teunemans ja in Utrecht Oost zijn er ook een aantal gele vuilnisbakken verdwenen… moet nu wel erg ver lopen met mijn hondenpoepzakje… want dan weet je precies waar ze stonden en nu nog staan.

  22. Rob H.

    Bertje 17/8/2017 – 15:39

    Ik woon in Zuilen en ik hoor nooit motorcrosslawaai…

  23. Otto

    @Teunemans: grappig, daaover heb ik een melding gemaakt bij de gemeente. De reactie: “we gaan kijken of we hier meer zwerfafval gaan krijgen als dit het geval is dan plaatsen wij een papierbak terug”.

    Inderdaad, bezuinigingen dus!

  24. Danny

    Dus omdat er minder bakken zijn, flikkeren we alles maar op straat? Ik woon in Kanaleneiland en het loopt hier echt de spuigaten uit. Het lijkt soms wel een veredelde vuilnisbelt. De laatste tijd ook echt veel ratten gezien. De schuld ligt niet bij de gemeente maar bij al die asociale die alles maar op straat flikkeren. Harder optreden! Forse boetes uitdelen. Je wordt zowat ondersteboven gelopen door handhavers welke parkeerboetes uitdelen, laat ze de echte problemen eens aanpakken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).