Op een van de meest hectische plekken van de stad is woensdagmiddag begonnen met de bouw van Smakkelaarspark. Het is een van de laatste grote bouwlocaties in de binnenstad – aan de oostkant van het station – van Utrecht. Hier komen drie gebouwen met 140 woningen, kantoorruimte en horeca.
De start van de bouw van het Smakkelaarspark is woensdag symbolisch in gang gezet door Bob Jansen van Lingotto en Eelco Eerenberg, wethouder Stationsgebied. Het Smakkelaarsveld was jarenlang een plek zonder bestemming, er werden bouwmaterialen opgeslagen en fietsers konden er parkeren. “Een van de lelijkste plekken van het gebied”, aldus Eerenberg.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Dit nieuwe stuk stad bevat straks naast circa 140 woningen ook kantoorruimtes, een haven en horecaruimtes op een van de daken en in het park. Onder de gebouwen rijdt de tram en de bus en komt er een garage. Ook wordt de Leidse Rijn hersteld en verbonden met de Catharijnesingel. Het hoogste gebouw wordt ongeveer 45 meter. De horecazaak komt op het gebouw van rond de 30 meter, het dak van dit pand is publiek toegankelijk.
Complexe bouwplaats
Vanwege de complexe omgeving – naast het spoor, bovenop een bus- en trambaan en tussen de bestaande kabels en leidingen – is de bouw opgesplitst in drie bouwfases.
De bouw van eerste fase – het overbouwen van de tram- en busbaan – is nu van start gegaan. De zogenoemde overkluizing dient als fundering van de gebouwen, maar ook als crash deck (veiligheidsvoorziening voor vallende bouwelementen) tijdens de bouw van de drie gebouwen. Hierdoor wordt het mogelijk om veilig verder te bouwen en wordt de hoeveelheid omleidingen en buitendienststellingen van bussen en trams geminimaliseerd.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Nadat de overkluizing is afgerond, zal in het voorjaar van 2021 worden gestart met de bouw van de drie gebouwen, de aanleg van het park en het uitgraven van de Leidse Rijn. Naar verwachting is Smakkelaarspark in 2023 afgerond.
Rijke geschiedenis
Eelco Eerenberg: “Dit stukje Utrecht heeft een rijke geschiedenis aan functies gehad. Van scheepswerf tot parkeerplaats. De afgelopen jaren was het Smakkelaarsveld het toneel van een metalen fietsenzee. Die fietsen staan nu geparkeerd in de nieuwe stallingen die we gebouwd hebben. Nu er ruimte is, kunnen we een plek creëren waar je graag wil zijn, met groen en water. Dat is wel eens anders geweest. Ik ben blij dat we met elkaar een plan hebben ontwikkeld dat naadloos past op deze plek en bij onze missie van gezond leven in een drukke stad.”
Tekst gaat verder onder afbeelding

Het voorbereidende werk op het Smakkelaarsveld was de afgelopen weken al in volle gang. De eerste palen zijn afgelopen weekend de grond ingegaan op het moeilijkste stukje van het Smakkelaarsveld, tussen drie intensief gebruikte busbanen in.
Bob Jansen, Partner Lingotto: “De ontwikkeling van Smakkelaarspark is erg complex vanwege de technische uitdagingen en de grote hoeveelheid partijen die bij het ontwerp zijn betrokken. We zijn er erg trots op dat we – ondanks de huidige lastige omstandigheden- er met z’n allen in zijn geslaagd op tijd te starten met de eerste fase.”
27 Reacties
ReagerenJammer dat de open ruimte ook hier weer vol wordt gepropt. Prima dat er aan de rand bebouwing komt, maar waarom wordt dat middenterrein in hemelsnaam ook weer opgevuld, met dat rare paviljoen? Laat toch open; weg met de Utrechtse pleinvrees.
Hoeveel van die 140 is sociale woningbouw en middensegment?
mooi ook hoe HC de oude plint en de zandbak terugkrijgt. 😉
leuk ontwerp! eindelijk weer wat groen op deze plek. wie herinnert zich nog het ohde smakkelaarsveld waar je kon picknicken?
Het plaatje ziet er prachtig uit, maar per saldo wordt er een lading betonnen bebouwing en infra neergekwakt…..
@cpv: hopelijk 0 (nul)
Het was ooit een schitterende haven met schepen die van en naar de Leidse Rijn voeren. Het hette toen ‘ het Leidse veer’ . Zoek maar eens in de beeldbank van het Utrechts archief. Er omheen stonden schitterende oude panden. Stel je voor mooie terrassen rond due oude haven. Nee, alles gesloopt. Daar waren wij in Utrecht goed in! In 1970 waren er zelfs plannen om het postkantoor op de Neude te slopen…..
Vrees dat het Smakkelaarsveld 2.0 niet-echt een plek is waar je graag komt.
Wat eens een veld was, wordt nu een tochtgat met hoge gebouwen. En ze noemen het Smakkelaarspark. …………………………………..
Goed dat dit nu van start gaat. Mooie invulling van die locatie. Vond het ontwerp van de Bib++ destijds misschien een nog betere invulling voor de locatie maar al met al blij dat er nu eindelijk gebouwd gaat worden.
Je kunt er vergif op innemen dat wat je ook presenteert, Utrechters hier effe lekker azijn komen zeiken. Het altijd fout of het is nooit goed. Het oude ‘park’ wat meer een junkenhangplek en vuilnisbelt was, was smerig en ellendig. De afgesloten waterwegen lagen altijd vol met afval en stonken. Het stond er vol fietswrakken, er liepen busbanen en tramsrails middendoor en ergens daar tussenin stonden de keramieke kunstwerken rommelig te wezen. Deze plannen zetten weer woningbouw en bedrijvigheid op deze centrale plek, zoals het ook was rondom het historische Leidsche Veer. Beter dan een kale vieze vlakte.
En op gevaar af dat ik een zure zeurpiet genoemd word: Als het Smakkelaarsveld af is dan gaan we toch wel het Gildenkwartier aanpakken. Anders wordt het contrast wel erg groot.
Vind het project er zowaar ok uitzien. Het is na de bouw van HC nooit een mooi veld/park geweest. Behalve een verzamelplaats voor junks, afval en fietsenstallingen. Als park/veld is het nooit echt gebruikt. Dus dit is een goede stap. Wat moet je er anders mee? Hoe het er ooit lag lang geleden uit heeft gezien..ach het zal wel.
Kantoren ? Er wordt vooral nu steeds meer thuis gewerkt.
Utrechtse pleinvrees. Helaas in het midden dat paviljoen.
Helemaal prima! Het had alleen wel iets meer de hoogte in gemogen. 140 woningen op zo’n groot stuk is best magertjes.
Ik denk dat als ze de Gildeveste gewoon even goed met de hogedruk onder handen nemen en alle (rood)bruine kozijnen en plinten allemaal wit schilderen, je er nog best een degelijk en markant gebouw aan overhoudt.
Is dit gebied archeologisch als eens onderzocht en vastgelegd?
Het kunstwerk Zeelandschap van David van de Kop, de objecten staan sinds 1986 op het Smakkelaarsveld. Wat gaat er nu mee gebeuren? Komt het terug, word gesloopt of verplaatst?
Heet ieder grasveld met een verdwaalde boom links en rechts tegenwoordig een park?
@CPV en Anlies: 20% dure huur en 80% onbetaalbare koop, 0 midden of sociale woningen.
En dat boven op een tramlijn pal naast een druk spoor, drukke busbaan en druk fietspad. Ik woon al vele decennia in de stad, heb er nog nooit blauw water gezien en helder al helemaal niet.
Artist impressions zijn altijd mooier dan de werkelijkheid. Een voorproefje daarvan is te zien op Google Earth. Er komt nooit zon op dat groene postzegeltje tussen de gebouwen in. Maar je kan wel gluren bij de buren.
Ik vraag me af.
Zouden mensen die het geld hebben om daar te wonen, daar ook willen wonen?
Of zouden die liever Wonderwoods betrekken of een huis met tuin kopen en witte school op loopafstand kopen?
Weet trouwens iemand of die voetgangersbrug langs het spoor blijft?
Dat is op de artist impression niet te zien.
@Koel Hoofd — Inderdaad, die voetgangersbrug! En niet te vergeten het beeld op de Leidseveertunnel: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eendracht_van_het_Land
Maar daar heeft de Gemeente Utrecht natuurlijk over nagedacht. Het zijn tenslotte geen cultuurbarbaren…
Het ontwerp ziet er fraai uit, en het zal zeker een verbetering zijn t.o.v. de oude situatie. Ben blij dat er wat groen komt.
Wat ik alleen niet begrijp is dat het verkeersprobleem voor fietsers in dit ontwerp niet wordt opgelost. De fietspaden lijken precies zo te lopen als nu. Dat lijkt me onwenselijk, het kruispunt Smakkelaarsveld – Catherijnesingel is momenteel dramatisch. Probeer maar eens vanaf het Smakkelaarsveld linksaf richting Daalsesingel te gaan zonder een bijna-ongeluk. Veel te krap en totaal ongeschikt voor de enorme fietsstromen. Het Smakkelaarsveld is nota bene het drukste stuk fietspad van het land!
Ik zie in het ontwerp ook weinig ruimte om in de toekomst de fietsinfra uit te breiden als de drukte toeneemt (en het alleen maar drukker worden). Als er eenmaal parken en woningen staan komt daar nooit meer ruimte voor.
@Koel hoofd: bedankt voor je reactie. Maar wat is onbetaalbare koop? Wat voor de een onbetaalbaar is, is voor de ander peanuts nml.
Ja dat heb ik gemerkt, dat de bouw is begonnen! Wat een lawaai/overlast in de nacht.. gelukkig heeft DuraVermeer de planning nu aangepast.
@koelhoofd: klopt niet helemaal wat jij zegt over sociale huurwoningen, heb namelijk een aantal mensen uit de woningbouw gesproken hier over en zij zeggen dat de gemeente verplicht is om 30 % procent (of minder) sociale huur toe te wijzen in Smakkelaarspark. Het was in eerste instantie ook de bedoeling dat er 30 % sociale huurwoningen zouden worden gerealiseerd, maar onder het mom dat de kosten voor het aanleggen van het park ergens van betaald (kan alleen bij verkoop woniningen en/of dure vrije sector huur) moet worden is dat plan afgeketst of willen ze afketsen .
Ziet er wel aardig uit. Bebouwing: beter hier dan een groen weiland in de polder opofferen.
Dat worden weer peperdure huur- of koopwoningen … . Utrecht is hard op weg om onbetaalbaar te worden voor inwoners t/m modaal. Huren: of je zit in Utrecht aan de onderkant van de woningmarkt in een sociale huurwoning of je zit in een peperdure kleine huurwoning bij een huisjesmelker. Kopen: heel veel moeten betalen voor een klein appartementjes. Eengezinswoningen zijn al helemaal onbetaalbaar geworden.
@binnenstadbewoner dat klopt utrecht bouwt alleen nog maar voor de eigen politieke achterban van dit college
@ Jeroen
Helemaal mee eens! Het is nooit goed! Het ziet er gewoon leuk uit op die sfeerimpressie. Ik snap de nostalgie niet bij bepaalde mensen. Voor zover ik me kan herinneren altijd één van de lelijkste plekjes in Utrecht geweest en inderdaad één groot junkenplein waar je liever met een grote boog omheen liep. Goed dat ze er iets mee doen!