De Correspondent deed onderzoek naar de 3182 straatnamen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant De Correspondent deed onderzoek naar de 3182 straatnamen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

De Correspondent deed onderzoek naar de 3182 straatnamen in Utrecht

De Correspondent deed onderzoek naar de 3182 straatnamen in Utrecht
De Correspondent heeft alle 3182 straatnamen van Utrecht geanalyseerd. Redacteur Riffy Bol is onlangs naar Utrecht verhuisd en om zich wegwijs te maken deed hij onderzoek naar alle straatnamen.

De Correspondent heeft alle 3182 straatnamen van Utrecht geanalyseerd. Redacteur Riffy Bol is onlangs naar Utrecht verhuisd en om zich wegwijs te maken deed hij onderzoek naar alle straatnamen.

In het onderzoek is uitgegaan van 3182 straten. De Meern en Haarzuilens vallen ook onder de gemeente Utrecht, maar die heeft de auteur niet meegenomen. Van alle straten zijn er 1.461 vernoemd naar mensen. En hoewel het voor sommigen wellicht niet verrassend is blijkt dat slechts een op de zeven naar mensen vernoemde straten de naam draagt van een vrouw.

De gemeente reageert in het artikel ook op deze verhouding, het zou een geschiedeniskwestie zijn. De straten met een persoonsnaam zouden deze al heel lang hebben gekregen. “Straten kregen bijvoorbeeld de naam van bekende staatslieden, wetenschappers, componisten, kunstschilders. In categorieën als deze waren vrouwen helaas nog niet of nauwelijks vertegenwoordigd.” Tegenwoordig worden meer straatnamen naar vrouwen vernoemd.

Ook  naar de achtergrond van de mensen die op straatnaamborden staan is onderzoek gedaan. De top vier bestaat uit schrijvers, belangrijke religieuze mensen, politici en musici.

In het onderzoek is ook aandacht voor straatnamen die soms ter discussie staan. Zoals straatnamen die een link hebben met het koloniale verleden van Nederland. Er is te lezen dat in Utrecht het plan is om alle straten met een naam die verwijst naar het koloniale verleden, te voorzien van een herkenningsteken.

Lees het hele verhaal bij De Correspondent.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  3200 straten. 1500 vernoemd naar mensen. 1700 niet. Is er ook gekeken of van die 1700 wel een nette verdeling is tussen landen, planten, flora, fauna etc.?
  Want ook daar mag uiteraard geen ” discriminatie” plaatsvinden neem ik aan?

 2. Lombokker

  In Nederland hebben vrouwen pas sinds 1917 passief, en vanaf 1922 ook actief kiesrecht. Voor 1922 konden zij dus geen politiek ambt bekleden. Ook speelden vrouwen vroeger nauwelijks een rol in het openbare leven. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat er minder straatnamen naar vrouwen zijn vernoemd.

 3. forta

  Wil je écht wat weten over de straatbeschrijvingen van de oude stad dan kun je beter het stratenboek van N. van der Monde erop naslaan. Die deed halverwege de 19 e eeuw uitgebreid onderzoek hierna. Boek is begin jaren 70 opnieuw uitgegeven en ook in de bieb te raadplegen.
  Weinig vrouwen ja, zie de reactie van Lombokker.

  Forta

 4. Eduard F.

  @JdV: Ja, want het verschil tussen vrouwen en mannen is ongeveer hetzelfde als het verschil tussen planten en landen…

 5. Kadoendra

  Er bevind zich in Utrecht een Mariastraat en een Mariaplaats, kennelijk vinden de personen achter De Correspondent het geen discriminatie dat er in Utrecht geen Jezusstraat en Jezusplaats is.

 6. Angelique

  Is er ook gekeken naar het belang en de lengte van de straat?
  Want voor een man is het natuurlijk wel een kwestie van eer dat je langste straat naar je vernoemt ziet worden, waar het voor een vrouw vooral belangrijk is dat de parkeervakken extra ruim zijn. Nou goed.
  Zullen we nu weer echte problemen proberen te benoemen? Of zijn die op….

 7. JdV

  @eduard f. Dank u.

 8. Kadoendra

  @ Angelique

  Ik hoor vrouwen vaak vertellen dat de lengte er niet toe doet ……

 9. Harry

  Hebben we dan echt niets beters te doen. Laat staan dat dit hier geplaatst moet worden. Ik geef toe mijn reactie is van een nog lagere inhoud met een weggegooide computerafschrijving en stroom/tijd.

 10. ab

  Onderzoek lijkt niet echt betrouwbaar. Zie bij vernoemingen en geboortedata 3x Amalia (2003). In register staat Amaliastraat, Amaliadwarsstraat en prinses Amaliapark. Twee van de drie zijn vernoemd naar een andere Amalia dan prinses Amalia (2003).

 11. Harm J. Schoonhoven

  Sinds jaar en dag staan op
  http://www.wijkraadovervecht.nl/overvecht.html#kaarten
  twee links naar overzichten van de 45 doorgaande dreven in Overvecht
  die naar rivieren vernoemd zijn met foto’s van die dreven
  én van de rivieren waarnaar ze vernoemd zijn met een landkaart van hun stroomgebied.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).