De culinaire Kersttip van traiteur Jeroen van Nijnatten: een maal zonder dier voor vier | De Utrechtse Internet Courant De culinaire Kersttip van traiteur Jeroen van Nijnatten: een maal zonder dier voor vier | De Utrechtse Internet Courant

De culinaire Kersttip van traiteur Jeroen van Nijnatten: een maal zonder dier voor vier

De culinaire Kersttip van traiteur Jeroen van Nijnatten: een maal zonder dier voor vier
Nog geen idee wat je dit jaar gaat klaarmaken met de kerstdagen? Wij hebben dé tip voor je. Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in het Utrechtse. In zijn culinaire werkplaats aan de Baanstraat bereidt hij hapjes, diners en partijen voor. In zijn keuken is altijd aandacht voor pure, eerlijke, lokale seizoensgroenten en dan net in een ander jasje. Speciaal voor DUIC bekokstoofde Jeroen een kerstmaal zonder vlees en vis. De losse gerechten zijn ook te gebruiken als bijgerecht bij je eigen menuplan. Aanstaande woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur is Jeroen samen met wijnmaker Ilja Gort te gast bij Radio M.

Nog geen idee wat je dit jaar gaat klaarmaken met de kerstdagen? Wij hebben dé tip voor je. Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in het Utrechtse. In zijn culinaire werkplaats aan de Baanstraat bereidt hij hapjes, diners en partijen voor. In zijn keuken is altijd aandacht voor pure, eerlijke, lokale seizoensgroenten en dan net in een ander jasje. Speciaal voor DUIC bekokstoofde Jeroen een kerstmaal zonder vlees en vis. De losse gerechten zijn ook te gebruiken als bijgerecht bij je eigen menuplan. Aanstaande woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur is Jeroen samen met wijnmaker Ilja Gort te gast bij Radio M.

zuurkoolRecept 1: Pasteitje met paddenstoelenragout

Ingrediënten:

  • 4 pasteibakjes
  • 500G paddenstoelenmix ( liefst wild ) schoongemaakt en grof gesneden
  • 50G ontpitte paarse olijven  ( Taggische of Ligurische )fijngehakt
  • 100g cashewnoot ongezouten, gehakt
  • 100G bosui gesneden
  • 1 teen verse knoflook fijngesneden
  • 150 ml  room 40 %
  • 3 eidooiers
  • Mespuntje komijnpoeder en korianderpoeder ( ketoembar )
  • Boter om in te bakken
  • Zout en vers gemalen peper

Werkwijze:
Paddenstoelen/olijf/knoflook/bosui/cashewnoot en specerijen in hete boter bakken 3 min. Room mengen met eidooiers en van het vuur aan massa toevoegen, eventueel doorwarmen op laag vuur. Pasteibakjes verhitten in oven en daarna vullen met de warme ragout .

pasteitjeRecept 2 : Bladerdeegkrokant met appel-kaas-stroop

Ingrediënten:

  • 1 kleine goudreinet in 4 parten  met schil
  • 1 plakje boter- bladerdeeg in stroken gesneden van 0,5 cm en dan aan elkaar plakken zodat je 4 stroken krijgt van 0,5 cm × 40/50 cm.
  • 40 G oude kaas geraspt
  • Eetlepel stroop gemengd met ongeveer theelepel eiwit
  • ½ eidooier om in te smeren
  • Vers gemalen peper

Werkwijze:
Parten insmeren met stroop/eiwit, dan door de kaas halen. Appel door de streng rollen zodat een soort vogelnestje ontstaat, begin en eind v/d streng een beetje vastplakken. Insmeren met eidooier en eventueel nog versiering er op strooien  bvb. sesamzaad of amandelschilfer Afbakken in hete lucht oven op 190 C gedurende 8 minuten.

pasteitje echtRecept 3: Zuurkool met blauwe kaas in geroosterde ontbijtkoek

Ingrediënten:

  • 250 G zuurkool uit het vat ( dus niet uit die natte pakjes )
  • 80 G bleu D’auvergne of Gorgonzola picante, klein gemaakt
  • Scheutje gembersiroop
  • Lik mosterd
  • Eetlepel crème fraîche
  • Vers gemalen peper
  • 1 kleine ongesneden ontbijtkoek zonder korsten

Werkwijze:
Snijd zo dun mogelijk 2 plakken over de lengte v/d koek met een scherp broodmes, je hebt genoeg dus even oefenen (!) Snijd deze plak weer over de lengte door, rol de stroken ontbijtkoek in ovenschaaltjes of kopjes tot cilinders met  een doorsnee +/- 4 – 5 cm, uiteinden een beetje aan elkaar knijpen. Bak deze op 160- 170 C gedurende 5 á 7 min, dan zijn ze nog zacht, wachten (!), als ze afkoelen worden ze krokant en kun je ze zo uit de vorm halen. Zo niet dan een paar minuten herhalen in de oven.

Ondertussen zuurkool lichtjes uitknijpen mengen met de overige ingrediënten en opwarmen op laag vuur. Krokant vormpje vullen met zuurkool.

filodeegRecept 4: Filodeeg met rode biet en knolselderij

Ingrediënten :

  • Klein pakje filodeeg ontdooit
  • 2 rauwe rode bieten geraspt
  • 100 gram knolselderij geraspt
  • 75 gram harde Hollandse geitenkaas
  • Vers gemalen peper, zout en eventueel Ras el Hanout specerij- mengsel
  • 2 eieren (1 voor de vulling en 1 om te bestrijken)
  • Olijfolie

Werkwijze:
Zorg dat je 4 mooie stukken deeg hebt om een loempiaatje van te vouwen. Bestrijk met olie en verdeel het mengsel over de 4 plakken, rol op naar eigen inzicht. Bak om en om in de olie  gedurende ongeveer 10 minuten.

kerstboomversieringRecept 5: Kerstboomversiering:

Ingrediënten:

  • 2 avocado’s aan 24 lange  plakjes gesneden
  • 2 á 3 gekookte bieten , dunne plakjes ( dunschiller )
  • 1 granaatappel, de pitjes
  • Beetje limoensap
  • Vers gemalen peper en zout, goede olijfolie of walnotenolie

Werkwijze:
Avocadoplakjes door peper/ zout/ olie /limoenmengsel halen. Maak van de bietplakjes op elk bord een scherpe driehoek á la kerstboom. Dan op elke driehoek gespiegeld 3 plakken avocado in het ritme van de boomtakken. Boom garneren met granaatappelpitjes.

En voila!

Jeroen 02

1 Reactie

Reageren
  1. Carlo

    We gaan ,,lekker,,uit eten

    Fijne dagen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).