De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie uit 1972 vinden we de volgende omschrijving: “Dubbele boterhammen met ertussen een rijkelijk beleg van kaas, leverpastei, ham of paling.”
Locatie: De Rechtbank aan de Korte Nieuwstraat
Prijs: Tosti’s van €5,50 en €5,75
Variaties: tosti ham/kaas & de Rechtbank met pesto, mozzarella en Parmaham
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heeft iedere zichzelf respecterende horeca gelegenheid nu ook variaties op de ‘klassieke’ tosti bedacht: bruinbrood, vis, geitenkaas, ui, gehakt, sambal de mogelijkheden zijn legio.
Chef-kok Sanjai van café ‘t Bonte Paard in Laren, het Walhalla voor de tosti-eter met zeventien verschillende variaties (3,75 – 5,75) op de kaart, vertelde ons zijn geheimen en criteria voor zijn sublieme tosti’s. ”Wij gebruiken hoog brood wit of bruin met een ronde bovenkant en geen casino. Verder beleggen wij onze tosti zeer royaal, op de tosti ham-kaas gaan bijvoorbeeld drie plakken boeren belegen kaas. Wij besmeren de boterhammen aan beide kanten met roomboter in en hebben ook een speciaal tosti ijzer. Van onderen plat en van boven geribbeld. En dan krijg je een perfecte tosti: krokant en goudbruin aan de buitenkant, een smeuïge binnenkant waar de gesmolten kaas bijvoorbeeld uitdruipt en rijkelijk gevuld.
In onze tosti-test eten we steeds de ham-kaas variant en de signature tosti van de zaak.
We kozen voor de tosti ham/kaas en de “huis” tosti. Op de vraag of de Parmaham weggelaten kon worden? “Nee, want alle tosti’s worden vooraf klaargemaakt”. Het beleg was wel erg karig en de buitenkant droog. Het was geen probleem om het flintertje Parmaham zelf tussen het brood uit te vissen. Het brood van bakkerij van Eekeren smaakte een beetje naar karton. De presentatie was OK: een bakje sla en ketchup erbij.
Jus d’orange was “zelf” geperst, hoewel wij toch echt flessen met oranje doppen op de bar zagen staan.
Waar eet u de lekkerste tosti in Utrecht? Laat het ons weten (redactie@duic.nl) en ons testpanel gaat langs.
Gekoppelde berichten
De DUIC tosti-test: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan
De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie…
De DUIC tosti-test: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat
De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie…
De DUIC tosti-test: minimaal belegd en droog bij café De Poort
De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. We hebben het dan…
1 Reactie
ReagerenDe tosti van het Springhaver café is erg lekker en ziet er goed uit !