De eerste buurtconciërge van Utrecht: ‘Ik ga elke keer op avontuur door de wijk’ | De Utrechtse Internet Courant De eerste buurtconciërge van Utrecht: ‘Ik ga elke keer op avontuur door de wijk’ | De Utrechtse Internet Courant

De eerste buurtconciërge van Utrecht: ‘Ik ga elke keer op avontuur door de wijk’

De eerste buurtconciërge van Utrecht: ‘Ik ga elke keer op avontuur door de wijk’
Sterre op haar bakfiets in Utrecht Oost. Foto's: Bo Steehouwer / DUIC
Utrecht Oost heeft vanaf 1 oktober een conciërge: Sterre Hijlkema (29). Ze is de eerste buurtconciërge van Utrecht, een initiatief van ondernemersvereniging Puur Oost. Maar wat doet een buurtconciërge eigenlijk? Na drie maanden ging DUIC op bezoek bij Sterre en liep een dagje mee.

Utrecht Oost heeft vanaf 1 oktober een conciërge: Sterre Hijlkema (29). Ze is de eerste buurtconciërge van Utrecht, een initiatief van ondernemersvereniging Puur Oost. Maar wat doet een buurtconciërge eigenlijk? Na drie maanden ging DUIC op bezoek bij Sterre en liep een dagje mee.

Het is maandagochtend iets voor tienen als Sterre Hijlkema (29) komt aanfietsen op haar bakfiets. Ze stelt zich voor, maar dat was niet nodig geweest. De bakfiets met ‘buurtconciërge’ erop is al duidelijk en daarnaast draagt ze ook een donkerblauwe buurtconciërge-jas, -vest en -shirt. Ze is niet te missen. Nadat ze zich heeft voorgesteld, valt haar blik op een vrachtwagen die midden op de stoep – op de verkeerde plek – staat te lossen. Sterre wijst naar de overkant van de straat, daar is namelijk de officiële laad- en losplek. “Ik loop er even heen hoor”, aldus Sterre. Ze spreekt de chauffeur aan. Hij was er niet van op de hoogte en bedankt haar voor de tip. “Zo, laten we naar binnen gaan.”

Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur heeft Sterre spreekuur in Brasserie Van Ostade, maar deze week is het eenmalig op maandag. “Ik ga elke keer met veel plezier naar mijn werk”, vertelt Sterre, die zelf ook in de wijk woont. “Het voelt super nieuw en vertrouwd tegelijk.” Ze is opgeleid als stedelijk geograaf en hiervoor werkte ze als adviseur voor ruimtelijk-economische vraagstukken. Een gestructureerde baan in mantelpak. “Nu ga ik elke keer weer op avontuur”, zegt Sterre. Ondertussen zwaait ze naar een bekende die buiten langsloopt. “Het is niet lullen, maar poetsen. Dat past veel beter bij me.”

Nieuwe projecten
Als eerste wandelt de eigenares van één van de cafés uit Oost binnen. Ze komt kennismaken met de buurtconciërge. Sterre heeft inmiddels met bijna alle ondernemers uit de wijk contact gelegd. Ze legt uit hoe ze te werk is gegaan: “Ten eerste heb ik ervoor gezorgd dat ik zo zichtbaar mogelijk ben: ik ben veel op straat aanwezig geweest met mijn bakfiets. Problemen die ik zag heb ik gemeld bij de betreffende organisaties, zoals de gemeente en de politie. Ook heb ik contact gemaakt met allerlei partijen in de wijk, zoals de scholen, het wijkbureau, toezicht en handhaving en de kerken. Mijn netwerk is daardoor snel gegroeid. Met al die partijen werk ik samen en nu is het zover dat er een aantal projecten daadwerkelijk kunnen starten.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Sterre aan het werk tijdens haar spreekuur.

Zo wil Sterre bijvoorbeeld zorgen voor vijf openbare AED’s in de buurt. Daarvoor is ze bezig met een crowdfunding. Ook zet ze samen met artsen cursussen Levensreddend Handelen op. Naast nieuwe projecten opzetten, ondersteunt Sterre ook lopende projecten, zoals het plaatsen van kerstbomen en de jaarlijkse Lichtjestocht. Verder heeft ze een BuurtApp opgezet voor het delen van gevaarlijke of verdachte situaties en bespreekt ze onveilige verkeerssituaties met de gemeente. Sterre legt uit dat er vaak te hard wordt gereden en dat de grote stadsbus ook niet echt bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Tijdens het spreekuur kijkt Sterre dan ook regelmatig naar het kruispunt vlakbij en zucht ze af en toe: “Oef, dat ging nog maar net goed.”

De volgende die binnenwandelt is een vrijwilliger van de Sint-Aloysiuskerk. Hij komt gewoon even kletsen. Later is er nog een afspraak gepland met de voorzitter van Puur Oost: Miranda van Breukelen. “Het is een rustig spreekuur vandaag. Soms zitten er al mensen op me te wachten als ik binnenkom, of ben ik met iemand aan het praten en staat de volgende al klaar.”

Superheld
Na het spreekuur stapt ze op de fiets en rijdt een rondje door de wijk. Ze wil nog langs een paar ondernemers om folders voor de AED’s uit te delen en ‘hopelijk ook nog wat geld op te halen’. Onderweg wijst ze op een verzakt gedeelte van de stoep. “Daar heb ik melding van gemaakt, maar het is voor de gemeente nog niet genoeg verzakt om er iets aan te komen doen.” Ze parkeert haar bakfiets en wandelt bij verschillende ondernemers binnen voor een praatje. Ook ziet ze dat de nieuwe fietsenmaker in de Jan van Scorelstraat bezig is met de verbouwing van het pand. Meteen even kennismaken dan maar.

“Het springt elke dag van het één in het ander”, vertelt ze. “Ik zie alles als ik in de buurt fiets of loop. Mijn vrienden zeggen: ik zou daar helemaal gek van worden! Maar het is gewoon hoe ik ben. Ik meld denk ik wel twintig dingen per week, dat kan groot en klein zijn: van een onveilige verkeerssituatie, tot verzakte stoeptegels.”

Sterre noemt het ‘superheldencomplex’ een mogelijke valkuil van deze baan: “Ik wil de wijk significant verbeteren, maar dat heeft veel tijd nodig en ook bewustwording bij de bewoners zelf. Ik kan het niet alleen.” Desondanks heeft ze wel de baan gevonden die heel goed bij haar past: “Ik heb veel autonomie en verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid. Ik kan hier helemaal mijn ei in kwijt.”

Naast folders heeft Sterre o.a. ook een gereedschapskist en EHBO-doos in haar bakfiets.

8 Reacties

Reageren
  1. UtrechtseSjoerd

    Goeie actie van ondernemersvereniging Puur Oost. Van mij zou er in alle wijken een buurtconciërge mogen zijn. Sterker nog; als dit in de binnenstad komt ga ik solliciteren!

  2. Karla

    Dit wil ik ook in de binnenstad! Zo iemand zou zeer waardevol zijn. CMU, zet dit maar eens op jullie begroting! (en huur dan UtrechtseSjoerd in svp)

  3. Erwin

    Lekker bezig Sterre!

  4. katja

    Voor de ASW lijkt mij dat ook een goed idee.

  5. Peet

    Zo iemand hebben we ook nodig voor de binnenstadsbewoners
    Ter bescherming tegen de gemeente utrecht
    Een aanspreekpunt waar binnenstadsbewoners terecht kunnen
    Voor overlast van cafees evenementen etc etc
    Er is wel horecapolitie
    Maar die is er alleen voor horeca
    Voor binnenstadsbewoners is er slechts een blinde gemeentemuur
    Dus heel graag een buurtcongierge in de binnenstad
    Hoe eerder hoe beter

  6. Claudia

    Leuk, dit doe ik met straotpraot,nl ook al. Goed dat er nu ook is al buurtconciërge!

  7. Petra

    Een nieuwe naam voor een beroep dat allang bestaat. Dus mis je zo iemand in jouw buurt? Dan ken je diegene waarschijnlijk gewoon niet.

    Kijk uit naar de: opbouwwerker, cultuurmakelaar, (sociaal)wijkbeheerder, projectleider samenlevingsopbouw, gebiedsbeheerder, wijkregisseur.

    Wel een leuke naam overigens.

  8. Sterre Hijlkema

    Dankjewel voor de leuke reacties!

    Mocht je een buurtconciërge willen in je buurt, neem dan contact op met het Ondernemersfonds Utrecht. https://ondernemersfondsutrecht.nl/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).