Er komt een onderzoek naar de invloed van de alFitrah-moskee binnen de Utrechtse moslimgemeenschap. Dat laat de gemeente Utrecht weten. De salafistische organisatie alFitrah is al lang onderwerp van discussie binnen de gemeente en politiek.
De gemeente uitte eerder al zorgen over de salafistische lessen die werden gegeven door stichting alFitrah in Overvecht. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bleek dat de lessen voor de nodige risico’s zorgden. De normen die op de school werden aangehangen zouden te afwijkend zijn. Ook werd de moskee beschuldigd van het ontvangen van geld door organisaties die banden zouden hebben met terroristische organisaties. Toch waren er juist ook geldproblemen, de huur van het pand werd lange tijd niet betaald.
De kantonrechter heeft uiteindelijk op 4 oktober bepaald dat alFitrah het pand aan de Pahud de Mortangesdreef uiterlijk 5 oktober moest verlaten, op straffe van een dwangsom. Op diezelfde 5 oktober bleek dat alFitrah het pand had aangekocht en daarna direct heeft doorverkocht. In een overeenkomst uit februari 2015 tussen de toenmalige eigenaar en Stichting alFitrah is het recht voor de stichting om het pand te kopen vastgelegd. Op grond daarvan heeft alFitrah het pand kort in eigendom gehad en vervolgens doorverkocht aan een Nederlandse investeerder. Deze investeerder wil de locatie gaan herontwikkeling.
Het nieuwe onderzoek moet antwoord geven op de vraag in welke behoeften alFitrah voorziet en welke invloed de stichting heeft op de Utrechtse moslimgemeenschap. Dit onderzoek wordt ook uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut.
1 Reactie
ReagerenHet salafisme streeft naar wereldlijke heerschappij van de islam.
Het is niet te begrijpen dat dit salafisme hier in alle openheid gepropageerd mag worden.