De gemeente Utrecht ondertekent Roverspact om het groen tijdens herinrichting te behouden De gemeente Utrecht ondertekent Roverspact om het groen tijdens herinrichting te behouden

De gemeente Utrecht ondertekent Roverspact om het groen tijdens herinrichting te behouden

De gemeente Utrecht ondertekent Roverspact om het groen tijdens herinrichting te behouden
Afbeelding: Stichting Struikroven
Tussen de geiten en kippen ondertekent de gemeente Utrecht woensdag het Roverspact. Een afspraak met verschillende partijen waarmee zij zich inzetten om groen te behouden, dat door bebouwing verloren zou gaan. ‘Struikroven’ moet op deze manier een vast onderdeel worden van bouwprojecten. 

Tussen de geiten en kippen ondertekent de gemeente Utrecht woensdag het Roverspact. Een afspraak met verschillende partijen waarmee zij zich inzetten om groen te behouden, dat door bebouwing verloren zou gaan. ‘Struikroven’ moet op deze manier een vast onderdeel worden van bouwprojecten. 

Struikroven houdt in dat planten, die anders zouden verdwijnen tijdens bijvoorbeeld een herinrichting van een gebied, worden gered en hergebruikt in de buurt. Stichting Struikroven mobiliseert buurtbewoners om samen planten en struiken uit voor- en achtertuinen te redden voordat de woningen worden gesloopt of gerenoveerd. Deze planten krijgen een tweede leven in tuinen van buurtbewoners,  op balkons of op schoolpleinen in de omgeving.

Het Roverspact werd woensdag ondertekend bij Stadsboerderij Eilandstede in Kanaleneiland, en is een samenwerking tussen de gemeente, Utrechtse woningcorporaties (Bo-Ex, Portaal, Cazas Wonen, SSH), Utrecht Natuurlijk en Stichting Struikroven.

Enthousiast

Wethouder Linda Voortman is enthousiast over de samenwerking. “Dit is een prachtig, laagdrempelig initiatief om onze stad steeds groener te maken. Het sociale aspect is ook cruciaal voor de verbinding tussen mensen in wijken. Samen maken we Utrecht groener!”

De gemeente en Stichting Struikroven verkennen momenteel de mogelijkheden voor een Roverstuin in Utrecht. Een Roverstuin is een tijdelijke opvangplek voor planten die anders verloren zouden gaan. Mogelijk komt deze tuin bij Stadsboerderij Eilandsteede, in samenwerking met Utrecht Natuurlijk.

7 Reacties

Reageren
  1. de Kreek

    Goed dat planten en bomen worden gespaard, maar ik weet nog dat ze bomen hadden ingepakt, omdat er nieuwbouw werd neergezet, maar na dat het nieuwbouw klaar was vonden ze de bomen toch niet passen in de omgeving en werden ze toch maar omgezaagd en niet uitgegraven en elders geplant. Het zal wel aan mij leggen, dat ik deze gemeente totaal niet begrijp wat ze nou echt willen en dat Groen-Links mogen ze wel dat Groen weghalen en daar in plaats Beton-Links van maken, want ik vind deze partij alles behalve groen en ik weet dat ze een bloedhekel hebben aan auto’s dat wel weer.

  2. Rutger

    Te laat voor de Amsterdamse straatweg, Europalaan nog wel?

    Zou handig zijn als ambtenaren voordat ze van achter hun bureau plannen maken vaker eerst ter plekke gaan kijken, dan maak je een plan met de bestaande bomen.

  3. Marcel Blommaert

    Rutger ik begrijp je opmerking. Maar zou het nou echt zo zijn dat ambtenaren van de gemeente Utrecht bij uiteenlopende ruimtelijke en groen projecten niet ter plekke kijken, onderzoeken en direct betrokken bespreken?

  4. S

    @krekie: af en toe een punt of komma zou je bijdrage leesbaarder maken

  5. Koel Hoofd

    @De Kreek
    BetonLinks, treffende beschrijving voor de hypocrisie die in Utrecht haar eigen onzalige leven leidt.

  6. Rutger

    @Marcel uit wat ik vaak meemaak niet, helaas.

  7. Gijs

    @marcel @rutger het perk voor Dubbelen Dwars aan de ASW is gestruikroofd door ouders van de Pijlstaart en bewoners uit Pijlsweerd, initiatief van bewoners. Mooi dat de gemeente het nu in het beleid opneemt toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).