Hoewel het aantal tropische dagen deze zomer op een hand te tellen is, komen temperaturen boven de 30°C tegenwoordig vier keer vaker voor dan honderd jaar geleden. Door verharding en bebouwing ligt de temperatuur in een stedelijke omgeving bovendien hoger dan in gebieden eromheen. Wat doet gemeente Utrecht om goed voorbereid te zijn op de hitte?
De gemeente wil dat de temperatuur in de stad niet meer dan 5 graden warmer aanvoelt dan buiten de stad. Om dit te bereiken, richt zij zich de komende jaren op drie punten.
Ten eerste wil de gemeente investeren in meer groen. Iedereen moet in elke straat in de schaduw kunnen lopen en het liefst in de schaduw van bomen. “Op de belangrijkste looproutes willen we op het heetst van de dag zorgen voor 40 procent schaduw en in andere gebieden 30 procent”, staat op de website. Daarnaast moet iedereen binnen 200 meter van zijn woning een koele, groene plek van minstens 200 vierkante meter hebben.
De ambities voor meer groen zijn er, maar recent werd juist wel bekend dat het aantal m2 groen per inwoners juist afneemt.
NK Tegelwippen
Om meer groen te bereiken doet de gemeente Utrecht mee aan het NK Tegelwippen, waarbij zoveel mogelijk tegels worden vervangen door groen. De zogenoemde Tegelwipcoach helpt tot eind oktober 2024 met het vervangen van tegels, onder andere door een tegeltaxi aan te bieden of ervoor te zorgen dat bewoners kosteloos een aanhanger kunnen lenen.
“Utrechtse wijken met veel tegels, beton en asfalt en weinig groen zijn het meest kwetsbaar voor hitte. Daar blijft de warmte lang hangen.” Dat zijn volgens de gemeente de binnenstad en de omliggende wijken, zoals Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen, en ook bedrijventerreinen. “De temperatuur kan daar op een zomerse dag meer dan 7 graden hoger zijn dan aan de randen van de stad. Ook ’s nachts blijft het op deze plekken warmer.”
Kwetsbaren beschermen
Verder heeft de gemeente Utrecht in samenwerking met andere organisaties een hitteplan opgesteld. Sommige Utrechters, zoals ouderen en chronisch zieken, zijn extra kwetsbaar voor hitte. “In Utrecht groeit het aantal 75-plussers van 15.400 in 2018 naar 26.500 in 2040. Dat betekent dat er meer mensen met een kwetsbare gezondheid komen die sneller de gevolgen van hittestress zullen ondervinden.”
De gemeente vindt dat deze groep extra bescherming nodig heeft tijdens hittegolven. In het hitteplan staan onder meer communicatierichtlijnen beschreven, waardoor kwetsbare mensen tijdig gewaarschuwd worden en zich zo beter kunnen voorbereiden op de hitte.
46 Reacties
ReagerenMisschien eens ophouden met bomen kappen. En veel investeren in echt overal aanplanten. De beste oplossing namelijk. Een geveltuintje gaat je niet redden.
Wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn…
Hoeveel bomen zijn er geplant voor schaduw bij recente nieuwbouwprojecten zoals bv. de verbouwing van Hoog Catharijne/Jaarbeurs, Merwedekanaalzone, Rotsoord??? Het nieuwe toverwoord verdichting gaat niet samen met vergroening! De winstmaximalisatie van de projectontwikkelaars is leidend! Een tegel wippen of een parkeerplaats opheffen gaat het niet goedmaken helaas.
Benader Jeroen Kluck van HvA of Madeleen Helmer van het Klimaatverbond. Of ….ikzelf. Er is idioot veel bekend om hitte te bestrijden. Bakken met met bewezen methoden. Tegelwippen zet geen zoden aan de dijk.
Iedere treiter de auto herinrichting gaat gepaard met het kappen van heel veel volgroeide bomen. Blijkbaar te ingewikkeld om om de bestaande volgroeide bomen heen te ontwerpen. En dan nu moeten we met tegelwippen dat weer herstellen. Ik weet een veel betere oplossing dan een tegelwip coach het college wippen. Heeft veel meer effect dan een tegelwip coach hoe durf je het te verzinnen. Komen we gelijk van het begroting tekort van € 77 miljoen af.
Beste methode is de gehele singel en omliggende straten volledig 1 richting maken. 1 rijbaan voor auto’s, de opgeheven rijbaan voor bomen en ander groen.
Dat is een utopie dus ach, leuk om over te fantaseren.
Prachtig. De waanzin ten voeten uit. De gemeente Utrecht gaat de zon bestraffend toespreken, en straffen als het te warm gaat worden. Als het niet zo serieus zou zijn kun je er om lachen. Iets met zonnekoningen in het stadhuis. Arm utrecht.
Citaat:
‘In het hitteplan staan onder meer communicatierichtlijnen beschreven, waardoor kwetsbare mensen tijdig gewaarschuwd worden en zich zo beter kunnen voorbereiden op de hitte.’
Ja daar hebben we de genoegzame alfa’s en gamma’s van de gemeente weer. Communicatie is het medicijn. ‘Tijdig’ zal zo ongeveer 7 dagen van te voren zijn. De ouderen die de Buienradar gebruiken of die de weermane(vrouww)en volgen weten dat al veel eerder. En hoe denken die slimme alfa’s en gamma’s de 20.000 ouderen die een risico lopen effectief te bereiken? Dat kost gruwelijk veel geld, dat er domweg niet is. Dat is opgegaan aan megalomane plannen.
Lot van Hooijdonk heeft nog 80 ambtenaren rondlopen die zich met de energietransitie bezig houden. Laat hen voor de meest getroffen wijken projecten voor het isoleren van woningen en de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met een airco opzetten.
Als het heet is schijnt de zon namelijk. Die airco’s draaien dan gratis.
@Rietje
Als er ergens bomen worden gekapt komen er altijd nieuwe voor terug, dat is een voorwaarde om een vergunning te krijgen. Meestal worden er netto zelfs meer nieuw bomen aangeplant dan er oorspronkelijk gekapt zijn.
Het zou denk ik meer zoden aan de dijk zetten als de gemeente bij de verkoop van bouwgrond aan projectontwikkelaars ook eisen stelt v.w.b. het percentage dat ‘groen’ moet blijven, en dus niet bebouwt kan worden.
Maar dan levert die grondverkoop de gemeente minder geld op, en blijken de groene principes opeens een stuk flexibeler. Ook bij een partij als Groen Links, want die hebben dat geld hard nodig voor al hun hobbyprojecten.
Fijn dat tegelwippen, maar door al deze geveltuintjes overwoekeren de trottoirs in heel veel straten en blijft er voor de voetganger (met mobiliteitsbeperking) nog minder loopruimte over. Want het onderhouden van deze geveltuintjes dat gebeurt in veel van deze straten jammer genoeg niet altijd. Of gaat de Wipcoach dit in zijn of haar tegeltaxi dit doen ?
Graag iets beter over nadenken gemeente Utrecht !
Volgens mij weet de gemeente niet waar ze zelf mee bezig zijn, ieder hoekje wordt vol gebouwd.
Maar ook worden stukjes groen, eerst alle struiken weggehaald, dan halen ze de zogenaamde alle zieke bomen weg en dan staat er nog precies 1 boom op dat stukje groen en die kunnen ze wel weghalen om er flatje neer te zetten, want er hoef maar 1 boom omgezaagd worden??? Dan maar even een tegeltje wippen!!!
In Dubai hebben ze overal watervernevelaars en ventilatoren buiten. Echt heel aangenaam. Als de gemeente echt het beste voor heeft met mens en dier dan nemen ze ook zo een systeem.
@Rietje, hear hear !
Waarom niet alle daken van de gemeente + sociale huur bedekken met sedum? Dan hebben we het pas op een flinke oppervlakte.. Die paar geveltuintjes zijn natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat..
Alle cynische ontkenners even opletten:
Een natuurinclusieve inrichting met veel groen geeft niet alleen dieren hun voedsel, schuilplekken en broedplaatsen, het houdt ook geluid tegen, zuivert de lucht, zorgt voor verkoeling en houdt regenwater vast. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig in veel gevallen hoger dan op het platteland, doordat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het is een onverwachte conclusie in het nieuwste Urban Insight rapport van Sweco ‘Building in biodiversity for climate, for health’. De onderzoekers, bioloog Tarja Ojala (Sweco Finland) en ecoloog Ishbel Campbell (Sweco UK), stellen dat steden steeds belangrijker worden als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. Want juist in de steden is er veel dynamiek en zijn er veel ontwikkelingen waardoor er volop kansen zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit. Een belangrijke voorwaarde is wel dat verschillende disciplines, zoals ruimtelijke ordening, infrastructuur, architectuur en gebouwen de natuur vanaf het begin integraal in de plannen opnemen. Door bijvoorbeeld simpelweg groenperken met typische gemeentestruiken te vervangen door een vegetatie met wilde bloemen, komen er ruim twee keer zoveel insecten op af én het is goedkoper in onderhoud.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus begin nou zelf eens met die ene tegel, tover je verharde voortuintje om in een kleine groene oase en laat den moed niet zinken!
Ambitie genoeg maar is er ook jaarlijks geld gereserveerd voor die ambitie. Ik lees daar niets over in dit artikel.
Het enig wat helpt is wegen versmallen, bomen plaatsen, auto’s stad uit.
Misschien minder asfalt in onze stad.
De afgelopen decennia is elk open stuk in onze stad volgebouwd i.p.v. noodzakelijk groen te behouden of te creëeren. Deze initiatieven zijn als mosterd na de maaltijd.
Allemaal mosterd na de maaltijd! Fijn om oa ook aan de ouderen te denken- ben zelf de 80 al gepasseerd.
Om de gemeentelijke fata morgana nog maar een beetje te vergroten, hierbij een ironisch bedoelde vraag: heeft de gemeente al een beleid t.a.v. de in ons land steeds verder oprukkende wolven? Daar moeten ze toch wel minstens drie full time ambtenaren op zetten!
Hier in buurt is groen een vies woord en gaat het vooral om het wk tegelen. Meeste “tuinen” 100% betegeld met steeds grotere, strakkere en naadloos aansluitende tegels. Dat krijg je niet veranderd of je moet gaan handhaven en dat is een woord wat in Utrecht nog onbekend is.
Subsidies. Voor tuintjes. Voor sedum daken. Voor ”t Hoogt. Voor van alles en nog wat.
Hier is een idee.
Subsidie voor airco’s voor ouderen. Gewoon koel in je woonkamer en slaapkamer. Split unit. Eenvoudig te installeren.
Boogschutter!!! Bij plaatsen van bloem perken, komt er zo hark met zijn grasmaaier en maait alles weg, want die kan niet het verschil onderscheiden wat gras perk is of een bloementuin!!!!
En dan ga je 104 bomen kappen in Vleuten voor project Kloosterweide waar o.a. de hospice, Spes Nostra (woonzorgcentrum dementerende ouderen) en Alenvelt (28 ouderen met een zorgvraag m.i.v oktober) verblijven of gaan verblijven. Er zijn ook nog wat beschermde roeken waar men ook geen boodschap aan heeft. Mooi natuurrapportje laten maken en kappen maar.
Zodra je onder het spoor bij station Lunetten door fietst/loopt merk je dat het daar iets koeler is dan in Lunetten. Omdat het daar onbebouwd is. Maar dat stuk ‘tussen de rails’ gaat dus helemaal volgebouwd worden.
Ben het met #Nina eens, alleen maar gebouwd en amper groen!
Bijna niemand heeft meer een tuin maar balkon … die het wordt gewoon een betonnen stad… ons utrecht is sowieso geen Utrecht meer met al dat nieuwbouw (de lucht in)
En er staan zoveel gebouwen leeg…. mag daar eerst woonruimte van!
Eerst slopen ze elk stukje binnenstedelijk groen (incl volwassen gezonde bomen) omdat beton meer opbrengt en asfalt zo lekker fietst. En als het dan allemaal te heet dreigt te worden dankzij klimaatverandering in de totaal versteende bomvolle stad (waar de gemeente dus zelf zeer proactief aan bijdraagt) wordt dan moet een tegel vervangen voor onkruid voor de bijtjes de oplossing zijn…
Niet goed snik is een understatement
Tegels wippen is een prima idee. Maar in Tuindorp zie ik juist steeds meer: planten uit de voortuin, stenen erin en fietsen en bakfietsen parkeren in de voortuin.
Dat was toch niet de bedoeling????
Heel veel (voor- en achter)tuinen worden betegeld, in Tuindorp, Tuinwijk, Overvecht en andere wijken. Ik ben het met Henny eens. Dat was niet de bedoeling toen die huizen met die tuinen gebouwd werden en het scheelt echt heel veel groen in de stad. Dus: actie tegen de verstening van de tuinen.
De reacties op DUIC lezende, is de gemeente jaren geleden begonnen de stad vol te bouwen, waardoor er nu te weinig groen is, en daarom is de gemeente hypocriet als ze burgers aanmoedigt om hun tuin te vergroenen.
De gemeente heeft, tegelijkertijd, de stad ook te weinig volgebouwd, want de huizenprijzen lopen te hoog op.
En de gemeente heeft te hóóg gebouwd, dus Utrecht is Utrecht niet meer. Er is ook teveel leegstand.
Maar de gemeente moet ook handhaven als er gekraakt wordt. En niet teveel bouwen, want dan wordt Utrecht te vol.
Er ligt trouwens ook teveel asfalt in Utrecht. Maar o wee als dat asfalt wordt verwijderd, want dan pest de gemeente automobilisten. Sowieso zijn al die herinrichtingen onzin, want tijdens dat autootje pesten worden er volgroeide bomen gekapt! Kunnen we overigens wat volgroeide bomen kappen bij Amelisweerd? Want die staan behoorlijk in de weg.
Het is hoe dan ook allemaal de schuld van de gem…..!
De schonere luchtkwaliteit boven Europa kan juist zorgen voor meer opwarming. Hoor je verder vrij weinig over.
Bron: https://www.rtl.nl/rtl-nieuws/artikel/5408227/wolken-klimaat-opwarming-aarde
@Henny,
Inderdaad maar tegelijkertijd worden stoepen niet meer geveegd, hangen heggen 1 meter over het trottoir, groeien gras en onkruid tussen de tegels, ieder besef voor verantwoordelijkheid van de openbare ruimte is weg.
Gras en onkruid tussen (stoep)tegels; daar kan regenwater niet meer weglopen.
In mijn buurt zie ik dat mensen hun achtertuin volledig bestraten met grote tegels of met kunstgras laten bedekken. Wel zie ik dat aan de voorkant van verschillende huizen tegels gewipt en geveltuintjes worden aangelegd. Het verbaast mij wel dat toch zoveel mensen niet voor natuurlijke tuin kiezen. Jammer.
Goede reden dus om het Daalde Park, bij begin Amsterdamsestraatweg ONBEBOUWD te laten. Hier staan prachtige grote bomen, die de gemeente allemaal wil kappen voor een flatje met dure woningen. Reden? De begroting vh stationsgebied is niet rond. Echter, de begroting van ons groen – de minimale hoeveelheid hroen per onwoner – staat er veel slechter voor. Laat het welbehagen van inwoners nou een keer tellen bóven financieel gewin. Een stad zonder bomen is onleefbaar in de trgenwoordige zomer, de huizen die je daar dan hebt zijn dan zinloos gebouwd.
@altijd wat: +1
@goossens: neem anders zelf even bezem of snoeischaar ter hand.
@Lombokker. Ja dat is de theorie. De praktijk is helaas anders. Er wordt niet gehandhaafd en ook de gemeente zelf komt deze afspraak regelmatig niet na.
Ook hier verdwenen heeel veel bomen. Van die grote knoeperds. Als er al wat teruggeplaatst wordt zijn het struikjes of van die sprietjes. Dat zet heus geen zoden aan de dijk.
Nog meer volbouwen en bomen kappen , waar zogenaamd bomen worden her plant wat nooit gebeurd.
Parkeerplekken weghalen , want dat komt ze mooi uit natuurlijk aangezien er is ingezet op de mensen hun auto af te pakken.
Ik begin expres niet aan een geveltuin omdat het allemaal zo krom is als een kudde hoepels.
@S,
U hoeft mij dat niet te adviseren, dat doe ik. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. U ook?
Bovendien het heeft 3 belangrijke voordelen. Het is ontspannend, geeft zen momenten, het beperkt het bezoek aan de sportschool én het biedt kansen voor sociale contacten, de hechtheid waar u toch ook naar verlangt?
@ ron, Daalde park is een vluchtheuvel, meer niet. Er kan en moet gebouwd worden juist om echte parken en natuur te behouden. Want woning te kort is hier enorm.
De bestaande bomen zo enkele mogelijk inpassen, en overal groene platte daken creëren geeft bijna geen verschil
Of ouderen kwetsbaar zijn speciaal voor hitte is nog niet zo zeker. Bij hitte golven in Europa en Delhi waar het pas nog 52,4 graden was overleden meer mensen plotseling. Echter is het waarschijnlijk zo dat al vooral al zwakke mensen, niet perse ouderen, eerder overlijden al zij hun leefstijl er niet op aan passen.
Dus niet meer doden, maar wel eerder bij onaangepast gedrag.
Meer effectief dan tegels, zou ziin groen dak terrassen stimuleren, en meer open water in de stad.
Wat zou het fantastisch zijn om een kaartje te zien welke delen van Utrecht verder dan 200m van 200m2 openbaar groen zitten. Kan een knap iemand dat GISsen?
Tegelwippen? de meeste mensen hebben niet eens een bezem (of zijn wss te lui) om hun eigen stoep te vegen, ze gooien er wat plantjes in en laten het overwoekeren want onkruid is ook groen.
Mensen die moeilijk ter been zijn moeten ook over een trottoir kunnen lopen!
Begin eens met het positief ontmoedigen van aanleggen van PVV-tuinen (helemaal betegeld). Maak Wat aan de andere ook wel helpt, is het dogmatische parkeerbeleid op de schop doen zodat voortuineigenaren hun voortuin weer kunnen vergroenen ipv. parkeerplaatsen aan te leggen. Oh, en gemeente, blijf nou ein-de-lijk eens van die volgroeide, volwassen bomen af! Die zijn essentieel voor een koele, prettige stad.
@John: tegelwippen heeft betrekking op je tuin, ofwel je eigen grond, niet om de tegels uit de stoep te lichten haha 😂
@HenQie,
U woont toch in dat complex met 1000 wooneenheden? Ga eerst maar eens in een huis met tuin wonen voordat u anderen de maat neemt.
@ Henqie
Bomen hebben een houdbaarheidsdatum, vandaar bomenbeheer en verjonging van het bomenbestand bijvoorbeeld.
Het boomknuffelen kan evenals het wolfknuffelen gevaar opleveren voor de volksgezondheid (omvallen zieke bomen bijv. en het bijten van kinderen of erger door verdere escalatie) wat volgens de grondwet artikel 22 niet mag, omdat de overheid de gezondheid van mensen in Nederland moet bevorderen en beschermen.