De groenste hotelketen van Nederland; eigenaren gezocht voor Utrechtse bijenhotels De groenste hotelketen van Nederland; eigenaren gezocht voor Utrechtse bijenhotels

De groenste hotelketen van Nederland; eigenaren gezocht voor Utrechtse bijenhotels

De groenste hotelketen van Nederland; eigenaren gezocht voor Utrechtse bijenhotels
De groenste hotelketen van Nederland, zo noemt de Utrechtse startup Circle That het project. Rondom Utrecht worden namelijk nog dit jaar 358 duurzame hotels geopend: bijenhotels. Circle That zoekt nu naar Utrechters die bouwer of eigenaar van de hotels willen worden. De hotels kunnen vanaf vandaag, op Wereldbijendag, worden opgehaald.

De groenste hotelketen van Nederland, zo noemt de Utrechtse startup Circle That het project. Rondom Utrecht worden namelijk nog dit jaar 358 duurzame hotels geopend: bijenhotels. Circle That zoekt nu naar Utrechters die bouwer of eigenaar van de hotels willen worden. De hotels kunnen vanaf vandaag, op Wereldbijendag, worden opgehaald.

De bijenhotels zijn duurzaam en circulair en gemaakt van tweedehands materialen. “De toekomstige gasten zijn een van de hardst werkende wezens op aarde”, legt Circle That uit. “Tijdens hun werkzaamheden bestuiven ze 80 procent van onze eetbare gewassen en zorgen ze voor een gezondere leefomgeving.”

Belangrijk dus, dat de bijen een plek hebben om te logeren. Circle That verwacht 358 verschillende soorten in de hotels, zo veel soorten bijen komen er voor in Nederland. Meer dan de helft van hen heeft het moeilijk met het vinden van een verblijfplaats. “Zij zijn in steeds kleinere getale aanwezig. Dat is enorm jammer, zeker gezien de kwaliteit van deze gasten. Daarom is het van belang dat de hotels zo snel mogelijk worden opgezet.”

De eerste Utrechters hebben al een bijenhotel gekocht, maar er zijn ook nog hotels beschikbaar. Via een speciale website kunnen mensen met een balkon, groen dak of tuin voor 21,95 euro kant-en-klare hotels bestellen. Circle That wil in juni ook nog workshops organiseren, waarvoor mensen een tijdslot kunnen reserveren. Deelnemers krijgen daar materialen en gaan vervolgens zelf een bijenhotel in elkaar zetten. De workshop kost 25,79 euro.

De hotels zijn vandaag, op Wereldbijendag, op te halen tussen 17.00 en 19.00 uur en zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur. Dat kan bij Circle That op Domplein 4.

7 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Wat een hoog bedrag voor zo’n simpel insectenhuisje. Voor een paar euro koop je dit soort insectenhuisjes bij tuincentrum/ bouwmarkt of Action …. .
  Overigens nog nooit een insect in dit soort huisjes gezien.

  Beter is om meer imkers op te leiden en enthousiast te maken zodat er meer bijenvolken komen. Dat werkt pas echt.

 2. Karenlee

  Heb dit bericht om 16:30 gelezen. Even 2x de datum gechekt (ja, vandaag de 20e IS Wereldbijendag) en meteen enthousiast op de fiets gesprongen richting Domplein 4. Eenmaal aangekomen heb ik helemaal door het enorm gebouw gelopen om netjes om 17:15 te arriveren bij Circle That kantoor die… donker en potdicht zat. Zag door het raam bijenhotelmateriaal op kasten staan, maar geen enkele medewerker. Beetje (veel) teleurgesteld bijenliefhebber hier. Wat is er mis gegaan? Heb in ieder geval een aardig fietstocht aan over gehouden… 🙁

 3. Hankiepankie

  @Binnenstadbewoner: waarom direct weer negatief reageren? Ik heb zelf een groot bijenhotel in mijn tuin en er cirkelen altijd meerdere bijen voor. Meerdere gaatjes in het hout zitten dicht gesmeerd. Alleen een bijenhotel heeft niet zo veel zin, wat bloeiende planten in de buurt zijn nodig en dan liefst zoveel mogelijk het hele jaar door bloemen. Als je daar een beetje je best voor doet, kan je echt iets doen. Als ik stil in mijn tuin zit, hoor ik hele dag het gezoem van insecten. Je moet het alleen wel willen zien.

 4. Pieter

  @Binnenstadbewoner
  Een imker houd zich alleen bezig met honingbijen.
  Maar er zijn nog zoveel meer bijen soorten (alleen in Nederland al zo’n 300!), waarvan vele ook nog solitaire bijen zijn en dus niet in grote kolonies leven.
  En juist voor die bijen is zo’n hotel een ideale plek.

 5. Anisa

  @Karenlee Hi Karen! Onze excuses, we zijn elkaar waarschijnlijk net misgelopen! Zou je ons een email willen sturen naar [email protected] en dan gaan we kijken naar een oplossing!

 6. Koel Hoofd

  Bijen (en andere insecten) zijn nodig om gewassen te bestuiven zodat we eten hebben. Het heeft weinig zin om een stenen stad vol bijenhotels te zetten als die diertjes nodig zijn op het platte land waar de gewassen groeien waarvan ze eten.
  Bijen hebben een actieradius van max. 3 kilometer, ze hebben dus honger in de stad vol onderhoudsvrije tuintjes en balkonnetjes en de postzegeltjes groen.

  Daarnaast
  Velen worden hysterisch van arme bijtjes en slaan ze dood omdat ze ‘misschien kunnen steken’.
  Ik hoor die types vaak hysterisch om een bijtje gillen in de zomer, om daarna een klap te horen met een opvolgend zeer zelfvoldaan “zo, die is dood.”
  Ze maken nog net geen selfie van die bijenmoord!

 7. Shredder

  Als die hotels van met biociden geimpregneerd hout worden gemaakt zoals op de foto te zien is aan de goenige waas op de planken van het hotelletje wordt dit, overigens bijzonder goede iniatief, een sterfhuis voor de insecten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).