De grootste fietsenstalling van de wereld genomineerd voor prestigieuze architectuurprijs | De Utrechtse Internet Courant De grootste fietsenstalling van de wereld genomineerd voor prestigieuze architectuurprijs | De Utrechtse Internet Courant

De grootste fietsenstalling van de wereld genomineerd voor prestigieuze architectuurprijs

De grootste fietsenstalling van de wereld genomineerd voor prestigieuze architectuurprijs
Dat de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal bijzonder is door het formaat was natuurlijk al bekend. Nu is de grootste stalling ter wereld ook genomineerd voor een prestigieuze Architectizer A+ Award.

Dat de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal bijzonder is door het formaat was natuurlijk al bekend. Nu is de grootste stalling ter wereld ook genomineerd voor een prestigieuze Architectizer A+ Award.

De grootste fietsenstalling van de wereld van Ector Hoogstad Architecten strijdt om de eerste plaats in de categorie de ‘Transportation infrastucture’. In totaal maken vijf projecten kans in deze categorie op de Architizer A+ Jury Award en de Architizer A+ Popular Choice Award. Voor de Popular Choice Award, de publieksprijs kan iedereen stemmen tot 20 juli.

De fietsenstalling in Utrecht gaat de strijd aan met het metrostation Keilaniemi in Finland, Marco Polo International Airport in Italië, de Rainbow Bridge in Californië en de Willem II-passage in Tilburg.

Architizer is een van grootste online platforms voor en door architecten. De prijzen worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De fietsenstalling won al eerder de Betonprijs 2017.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Helaas kansloos. Want hoe gaaf het ook is om zo’n unieke en enorme fietsenstalling te hebben, juist op het punt van architectuur schiet het tekort. Laat ik een paar voorbeelden geven. De fietsroutes zijn onlogisch, je moet door de zijpaden heen of tegen de richting in om bij de meest gunstige plekken te komen. Of grote stukken omfietsen. Er zijn (tijdelijke) trappen, en nog erger, drempels in het gebouw. Geen goede combinatie met fietsen. Inchecken kan nog steeds niet met ‘matten’ of poortjes maar moet bij een wandkastje of persoon. Ook uitchecken moet handmatig. Incheckpaaltjes hangen achter elkaar in plaats van naast elkaar. Met wachtrijen als gevolg waarmee het al met al meer tijd is gaan kosten. Routes zijn niet intuitief te vinden en ook niet of deels bewegwijzerd. De verdieping voor abonnementhouders is gescheiden van de rest terwijl vooral niet-Utrechters een abbonement hebben moeten nemen vanwege de kosten. Gevolg: vroege vogels met een abbonement treffen een volle stalling aan maar overdag als de Utrechters stallen, is die stalling juist weer leger. Om het maar niet te hebben over de ijzigs tocht die er ‘s winters staat en het personeel er met dikke kleding en luchtverwarmers moet werken… Goed, eerst maar eens wachten tot het af is maar het lijkt wel erg dezelfde kant op te gaan als met het centraal station: niet netjes afgewerkt, niet mooi, niet praktisch maar vooral groot en grijs en, vooruit, minder afstands dan het was. Vergeleken met die mooie stations en stallingen in Rotterdam, Arnhem etc. een gemiste kans voor onze mooie domstad.

 2. Uilie Zuilie

  Korte conclusie Utrechter: je wil een verwarming in de fietsenstalling en je vindt het vervelend dat je nog wat moet doen om in te checken en te parkeren.

 3. Cor

  Nou als je gewoon je gezond verstand gebruikt gaat het prima in die stalling. En als je bereid bent om je fiets ook bovenin het rek te stallen is er altijd wel een plekje. Dat tegen de richting in moeten rijden is volgens mij tijdelijk omdat het geheel nog niet af is. Zolang je niet als een zot door die stalling heen jakkert gaat het allemaal goed. 🙂

 4. Berend

  @Utrechter: Het is er te koud in de winter? Man, man, man, man… Blijf toch thuis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).