De ijstijd is weer aangebroken: Roberto Gelato opent zijn deuren | De Utrechtse Internet Courant De ijstijd is weer aangebroken: Roberto Gelato opent zijn deuren | De Utrechtse Internet Courant

De ijstijd is weer aangebroken: Roberto Gelato opent zijn deuren

De ijstijd is weer aangebroken: Roberto Gelato opent zijn deuren

Het warme lenteweer laat nog heel even op zich wachten, maar de voorpret is al goed voelbaar. En zodra de vries de grond uit is, gaan de vriezers van de Utrechtse ijszaakjes  weer aan. Langzaam aan gaan de eerste bakken framboos, witte chocolade en passievrucht de vitrine in. Tijd om even langs te gaan bij één van de bekendste salons van Utrecht: Roberto Gelato.

De ijssalon van Roberto Coletti en Carlina de Lorenzo aan het einde van de Poortstraat is een begrip in de Domstad. Prijzen en foto’s met bekende ijs-genieters sieren de muren, het is altijd gezellig vol en de Mai Prima (wisselende nieuwe smaak) is voor sommige een gebeurtenis om naar uit te kijken.

SAM_0686Carlina de Lorenzo vertelt dat het altijd weer leuk is, zo’n eerste week. “Ik heb al stapels met tekeningen van kinderen door de brievenbus gekregen, omdat ze zo blij waren dat we weer open zijn.” En ondanks dat het buiten nog wat aan de frisse kant is, zitten binnen en buiten mensen te genieten van het eerste ijs van het jaar.

 

Vanaf oktober tot maart gaan de deuren van de ijssalon even dicht. In de winter ijs verkopen, iets wat ze in Italië wel aandurven, is in Nederland weinig lucratief. “Die tijd gebruiken wij om bij te komen. In de zomer zijn we 7 dagen per week open en ben ik van 8 uur in de ochtend tot een uur of twaalf in de avond in de weer. Waar mensen met andere beroepen uitrusten na werk en in de weekenden, doen wij dit in de maanden dat we dicht zijn.”

156399_10151783089169698_881135884_nMaar de vrije maanden in de winter worden ook gebruikt om op zoek te gaan naar nieuwe smaken. “We bezoeken ijs-beurzen, Roberto doet regelmatig cursussen om meer met bijzondere ingrediënten te kunnen doen en ik heb bijvoorbeeld een ijs-kookboek geschreven vorig jaar. Die is in oktober nog genomineerd voor kookboek van het jaar, een enorme eer.”

Doordat ze altijd met ijs bezig zijn weten ze het meteen als er ergens een nieuwe trend begint. “Dit jaar zouden er weleens veel combinaties met alcohol in de salons kunnen liggen. Mojito ijs bijvoorbeeld. Maar ook hartig ijs wordt steeds vaker gemaakt. Zelf doen we elk jaar in samenwerking met Restaurant Zindering mee aan Food Centraal. We vervangen dan in elk gerecht een ingrediënt met een ijs variant. Risotto met truffelijs bijvoorbeeld, of een zeewatersorbet bij oesters. De komende editie is 2 juni, deze was vorig jaar juni al volgeboekt, een paar dagen nadat de laatste editie had plaatsgevonden.”

Bier-ijs, haring-ijs, drop-ijs met kersen amarena: het zijn enkele van de creaties van Roberto die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. We zijn benieuwd wat er dit jaar allemaal voor bijzonders in de vitrine komt te liggen.

Lees meer over Roberto Gelato op lekkerijs.nl of op Facebook en Twitter

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).