De ‘junkentunnel’ van Hoog Catharijne krijgt monument: ‘Aandacht houden voor deze groep’ De ‘junkentunnel’ van Hoog Catharijne krijgt monument: ‘Aandacht houden voor deze groep’

De ‘junkentunnel’ van Hoog Catharijne krijgt monument: ‘Aandacht houden voor deze groep’

De ‘junkentunnel’ van Hoog Catharijne krijgt monument: ‘Aandacht houden voor deze groep’
Foto: Robert Oosterbroek
De expeditiestraat onder Hoog Catharijne, in de volksmond ook wel de ‘junkentunnel’, krijgt een monument. In de bevoorradingstunnel onder het winkelcentrum leefden eind jaren 90 honderden verslaafden en daklozen in erbarmelijke omstandigheden. Nu komt er een ‘herdenkingsuiting’ om zo “stil te staan bij de barre omstandigheden van toen”, zo zegt de gemeente.

De expeditiestraat onder Hoog Catharijne, in de volksmond ook wel de ‘junkentunnel’, krijgt een monument. In de bevoorradingstunnel onder het winkelcentrum leefden eind jaren 90 honderden verslaafden en daklozen in erbarmelijke omstandigheden. Nu komt er een ‘herdenkingsuiting’ om zo “stil te staan bij de barre omstandigheden van toen”, zo zegt de gemeente.

“De tunnel was een plek waar kwetsbare mensen aan hun lot werden overgelaten, alsof hun problemen niet bestonden als je ze niet zag”, zegt wethouder Rachel Streefland. De expeditietunnel stond jarenlang bekend als de junkentunnel, waar dealers hun drugs verkochten en veel overlast veroorzaakten.

Televisieprogramma Andere Tijden maakte in 2017 een documentaire over de Hel van Hoog Catharijne. Ooggetuigen noemden het een hel: “Mensen lagen daar in hun eigen poep en pies en vechtpartijen, drugsgebruik en verkrachtingen waren er aan de orde van de dag”.

In de loop van de jaren negentig kwam er steeds meer aandacht voor het probleem. De gemeente en zorginstanties kwamen in actie. Verslaafde daklozen werden steeds beter opgevangen en voorzien van woonruimte. Uiteindelijk sloot de tunnel in 1999.

‘De stad heeft verantwoordelijkheid’

De herdenkingsuiting komt er daarentegen niet alleen te staan voor het verleden, maar ook voor de toekomst. Ook nu zijn er volgens Streefland “mensen in een kwetsbare positie” op straat te zien die verslaafd of verward zijn, of allebei. Daar is het monument ook voor bedoeld.

“Iedereen die erlangs fietst wordt ermee bewustgemaakt van het feit dat we blijvend aandacht moeten hebben en houden”, zegt de wethouder. “Dat deze groep ook gezien en gehoord wil worden. Als stad hebben we een verantwoordelijkheid voor hen te zorgen.”

Rond de ingang

Studenten van de HKU mogen het ontwerp van het monument maken. Het komt uiteindelijk “ergens rond de ingang van de tunnel” te staan, zegt Streefland.

Aan het eind van het jaar of begin volgend jaar kiest de gemeente een ontwerp dat verder wordt uitgewerkt. Dat gebeurt samen met de Utrechtse stichtingen GOUD en Rechtop, belangenbehartigers voor dak- en thuislozen. Wanneer het precies wordt onthuld, hangt af van het ontwerp en het maken hiervan, zegt de wethouder.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Ik vind het eigenlijk een beetje decadent en misschien wel obsceen om hier een monument voor op te richten. Ik was blij dat ik de tunnel vergeten was en nu dit.
  Denkend aan die tunnel krijg ik nl. subiet overal jeuk. Verder is het volgens mij een zelffelicitatie, die de gemeente Utrecht aan zichzelf uitdeelt. Nog even pro memorie: de hele dure oplossing met hostels en gebruikersruimtes kon betaald worden met het geld wat de verkoop van het Gem. Energiebedrijf opleverde. Jammer voor de kwetsbaren van nu dat er geen tweede Energiebedrijf klaarstaat om te verkopen.

 2. Thomasje

  De ingang van de tunnel was precies aan de andere kant als waar de foto van is. Ik ben er vaak geweest.

 3. Paul

  Bijzonder! Op het hoogte punt waren daar o geveer 400 gebruikers. Onder extreme omstandigheden verblijvend. De gemeente heeft toen met Hostels toch een enorm succes bereikt. Meeste verslaafde zijn psychiatrische patiënten, laten we nooit vergeten ze als mensen te zien. Dit past bij de Utrechtse mentaliteit, zorg voor de meest zwakkere in onze samenleving, barmhartigheid en betrokkenheid.

 4. Le coq sportif

  Besteedt dat geld aan de problemen van nu

 5. Pee

  Ik zie het nut niet echt.

 6. Len

  Hoewel het een tragisch gegeven was, geeft het me wel een nostalgisch gevoel. Net als dat fonteintje bij het Vredenburg; daar heb ik menig mensendrol in zien liggen/drijven. En dan lekker poffertjes eten. De rafelrandjes van de stad.

 7. Aniwr

  O wat geweldig…. Dat mistte Utrecht nog net: een monument voor junkies!

 8. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

  De beste ‘herdenkingsuiting” is concrete laagdrempelige opvang, hulpverlening voor deze kwetsbare groep, juist als zij verslaafd en/of psychiatrisch zijn

 9. Lombokker

  Het probleem is nu meer verspreid over diverse wijken, maar de rottigheid is daarmee echt niet verdwenen hoor, het valt alleen minder op. Afgelopen week is er nog 15 en 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen 3 junks die iemand hebben vermoord om hun verslaving te bekostigen.
  Nogal sneu dat de gemeente zichzelf nu feliciteert omdat ze dit probleem hebben ‘opgelost’.

 10. W

  Iedere groep in NL zijn eigen monument!

 11. IBB

  Ik vind het nergens op slaan geld uitgegeven, aan het leed van toen!
  Geef het geld aan het leed van nu(zijn er nog genoeg)er zitten nog genoeg verslaafde
  en daklozen rond de binnenstad.

 12. Peet

  Vandaag gewandeld over de singel, daar verblijft nu groep verslaafden
  Ik wandel er zo door heen
  Maar kinderen is dit toch bizar verschijnsel

  Drugsverslaving haalt echt de slechte eigenschappen uit de mens

 13. Rico

  Die junks zitten nu al jaren bij Lepelenburg en de Stadsschouwburg. Als je daar nou eens wat geld en aandacht aan zou spenderen…. Een monument, hoe verzin je het.

 14. Historie Utrecht

  Utrecht heeft een traditie van meedogen met mensen in armoe en minder gelukkige dan mainstream door de eeuwen heen. Dat is ook een vorm van realisme dat onze ideaal gewenste samenleving niet bestaat voor vele.
  Juist daarom is deze aandacht ervoor terecht, en een blijvende zoektocht naar verbetering van de problemen die iedere grote stad kent.
  In dat opzicht verdient ook het Zandpad een monument omdat tientallen jaren onderdeel was van onze stad.
  Wat onze oud burgemeester Wolfsen heeft gedaan is ” schoon poetsen ” alles is weg, zelfs de tegels onder het viaduct zijn vervangen.
  Het lijkt er dan op of we een deel van onze geschiedenis willen ontkennen.
  Jarenlang zijn onze wandaden in Indonesië etcetera we gepoets, maar een samenleving en mensen die het verleden ontkennen missen een toekomst.

 15. Pol Vandegeugden

  Stationsdwarsstraat is de naam.

 16. Binnenstadbewoner

  Een mooi project. En al helemaal omdat het door studenten van HKU wordt ontworpen en gemaakt. Win – win situatie voor iedereen.

 17. Utrechter

  Ook graag een monument voor alle mensen die bestolen en bedreigd zijn door deze mensen. Als stad hebben we een verantwoordelijkheid voor hen te zorgen aldus wethouder Streefland nou ook graag voor de inwoners van utrecht. De verslaafden zijn de stad doorgejaagd door de gemeente utrecht met als enige plek om te verblijven de junkentunnel en hierdoor is het probleem in stand gehouden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).