De komende tijd plaatst de gemeente tientallen nieuwe openbare laadpalen in Utrecht. Dit zou nodig zijn omdat steeds meer mensen elektrisch rijden.
Zo’n vier keer per jaar wordt gekeken waar laadpalen nodig zijn. Als er op een locatie een tekort is wordt een zogenoemd verkeersbesluit genomen. “Met zo’n besluit kunnen we de parkeerplekken bij de laadpalen reserveren voor het opladen van elektrische auto’s”, aldus de gemeente Utrecht.
Sinds begin vorige maand zijn verschillende verkeersbesluiten genomen. Zo zijn op 3 september plekken voor laadpalen in de wijken Overvecht, Oost, Zuidwest en Vleuten-De Meern aangewezen. Op 1 oktober zijn er verkeersbesluiten genomen voor Noordwest, Noordoost en Leidsche Rijn en op 7 oktober voor de wijken West en Zuid. Nadat een verkeersbesluit is genomen kan overigens nog zes weken bezwaar worden gemaakt.
Op een overzicht van de gemeente is te zien waar laadpalen staan, waar palen in ontwikkeling zijn en waar mogelijk een laadpaal geplaatst kan worden. De gemeente zegt erop te letten dat de palen gelijkmatig over de stad worden verdeeld.
Gekoppelde berichten

Hier in Utrecht komen in de toekomst laadpalen te staan
Steeds meer Utrechters gaan elektrisch rijden, terwijl zij niet allemaal de mogelijkheid hebben om de…
10 Reacties
Reagerenhttps://www.autoblog.nl/nieuws/arnhem-laat-elektrische-auto-opladen-aan-lantaarnpaal-1041335
Gelijke verdeling want er zou maar eens iemand gekwetst kunnen worden oid? Waarom niet kijken waar de meeste elektrische auto’s rijden of eigenaren wonen en daar de oplaadpunten plaatsen. Handelen naar vraag lijkt mij het meest efficiënt.
@Realist, volgens mij kijkt de gemeente op buurtniveau naar de drukte bij de verschillende laadpalen. Waar het te druk is komen meer palen en waar het rustig is wordt voorlopig niks bijgeplaatst.
Volgens mij kijkt de gemeente helemaal niet want ergens VIER plekken reserveren voor oplaadpunten terwijl er in de (wijde) omgeving geen elektrische auto te bekennen is, lijkt mij idioot! Zet die dan in wijken en/of plekken waar er vraag naar is.
@Aniwe. Inderdaad. Er moet gekeken waar het nodig is want het gaat wel ten koste van gewone parkeerplaatsen.
Kip ei verhaal. Als er geen laadpalen in de buurt zijn kopen mensen geen accuauto’s. Dus om mensen over de streep te trekken zullen er ook laadpalen geplaatst moeten worden op plekken waar nu nog geen vraag is. En ja dat is zuur als ar al een tekort aan gewone parkeerplaatsen is.
Als ik die kaart bekijk dan zie je bij bijna alle huizen een groene stip dus het kan zomaar dat je een oplaadpunt voor je deur krijgt waar je dan je benzine auto niet meer mag parkeren.
Nu zijn ze toch al bezig om de mensen te verplichten een electrocar aan te moeten schaffen doormiddel van de brandstof onbetaalbaar te maken en parkeren onbetaalbaar te maken en wegenbelasting te verhogen maar er word geen rekening gehouden met mensen die geen electrocar kunnen betalen en al op het randje staan om hun auto de deur uit te moeten doen door de hoge prijzen.
Daar komt ook nog eens bij dat vanaf 2025 electrocarren ook de volledige wegenbelasting moeten neertellen en aangezien die dingen een vermogen wegen wil ik wel eens weten of dat dan nog wel zo voordelig is om over te stappen naar een electrocar.
Liever niet in mijn straat. Ik vraag me af wat ze mettertijd met de versleten accu’s gaan doen. Weet iemand dat???
Aniwe, ik denk dat de gemeente toch die palen zetten. Ze zijn in Utrecht nogal prestige gericht.
Echt even laten zien wat ze kunnen, of de bewoners het nou leuk vinden of niet.
@Alex
“Als er geen laadpalen in de buurt zijn kopen mensen geen accuauto’s”
Dat is niet waar maar ordinaire propaganda.
Mensen hoeven namelijk helemaal niet de luxe te hebben om in de buurt van hun voordeur op te laden, dat kunnen ze ook op hun werk doen of bij een laadstation (snelladen is sterk in opkomst). Mensen kochten immers ook al lang Tesla’s voordat er een paal bij hun voordeur in de buurt kwam.
Er zit toch ook geen benzinestation in elke woonwijk?
Mensen gingen eerst auto’s kopen omdat ze behoefte aan de ‘vrijheid van meerpersoonsvervoer met grote actieradius’ hadden. Pas wanneer er voldoende auto’s in de buurt waren om ergens een benzinestation rendabel te maken kwam er eentje bij.
Niet in woonwijken maar langs doorgaande wegen want daar zijn meer potentiële consumenten.
Het probleem met e-auto’s is dat het enige voordeel van die dingen is: “tijdens het rijden geen emissie.” Alleen mensen die dat belangrijk vinden en daar geld voor over hebben zullen zo’n auto kopen. Meer laadpalen gaat die mensen die dat niet belangrijk vinden en/of er geen geld voor (over) hebben echt niet over de streep trekken.
Maar dat willen sommige machtshebbers en gesubsidieerde lobbyisten wel.
Dus het e-rijden wordt aan alle kanten gesubsidieerd en geprivilegieerd, terwijl de brandstofautomarkt wordt gedemoniseerd en geplukt, omdat anders de e-markt nooit rendabel wordt wat weer de ideologie van ‘het wereldklimaat redden’ tot megalomane waandenkbeelden reduceert. Dat is een pijnlijk politiek gezichtsverlies, dus moet de belastingbetaler daar voor opdraaien om dat te voorkomen, en moeten er zoveel mogelijk laadpalen komen als propaganda voor de Tesla en concurrerende e-auto’s.
Het wordt tijd voor een kernenergiecentrale.
Drie parkeerplekken op de Spaaklaan (K’eiland noord) gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s??? Terwijl er in de avond en nacht op stoepen geparkeerd wordt omdat er al te weinig parkeerruimte is? Bizar.
Op de Eisenhowerlaan is een hele grote parkeerplaats waar je veel oplaadpalen neer kunt zetten!