De duisternis meemaken zoals dat vroeger was kan dit weekend in Utrecht. Op 26 oktober wordt voor de twintigste keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. De gemeente Utrecht dimt die avond vanaf 19.00 uur de straatverlichting en zo veel mogelijk sierverlichting.
De organisatoren van het evenement willen aandacht vragen voor de gevolgen van toenemende lichtvervuiling. Hoe meer licht er in de omgeving is, van bijvoorbeeld straatlantarens, hoe moeilijker het is om de sterren te zien. Ook de biologische klok van mensen en dieren wordt erdoor verstoord, wat kan leiden tot slaapproblemen en verhoogde stress.
Het dimmen van het straatlicht gebeurt eigenlijk iedere dag, maar dan alleen ‘s nachts. Tussen middernacht en 07.00 uur wordt het licht altijd met 50 procent gedimd. Tijdens de Nacht van de Nacht begint het dus eerder, en kunnen mensen ‘s avonds al van de duisternis genieten.
Activiteiten
Bij Molen de Ster kunnen mensen ervaren hoe de molenaars vroeger in het donker hun vak uitoefenden. Vanaf de Domtoren is de stad te bewonderen zonder de lampen aanstaan. En ook sterrenwacht Sonnenborgh maakt van de gelegenheid gebruik om een extra donkere kijkavond te organiseren.
Avonturiers kunnen in een kano stappen en vanaf Rhijnauwen naar de binnenstad paddelen. Ook worden in het Griftpark wandelingen georganiseerd onder leiding van een natuurgids. Kijk voor alle activiteiten op de website van de organisatie.
9 Reacties
ReagerenAls je vanuit Duitsland de Nederlandse grens benaderd zie je de eerste tekenen van de grote licht koepel boven ons land.
Nader je de Randstad hier vanuit de provincie dat zie je nog sterker dit effect.
Nederland heeft ongeveer 5% werkelijke natuur. Het is onze realiteit, dat willen we echt natuur beleven met licht en donker, stilte, dan moet je de grens over.
Doen de kassen ook mee ? Want dat is pas èchte energieverspilling. Glastuinbouw sowieso.
@Bernhard
Da’s een goeie, een paar landsgrenzen is beter en als je nou echt sterren wil zien: volle zee.
Wist je dat met de introductie van LED de lichtvervuiling sterk is toegenomen omdat de stroomkosten omlaag gingen?
Pure symbool politiek in drang ons leven maximaal te regisseren.
Staan alle elektrische auto’s van de bevlogen GL/D66 mensen dan ook stil?
Prachtige actie om het licht te dimmen. Wel zou het goed zijn als het bedrijfsleven ook een keer meedoet. Het is natuurlijk belachelijk hoeveel bedrijven ‘s avonds en nachts en in het weekend alle lampen aan hebben staan. Blijkbaar betalen wij als consumenten veel te veel dat ze geld over hebben. Bedrijven zouden meer stroombelasting moeten betalen en burgers minder!
Het bebouwen van nederland met vele laagbouw wijken is ook niet goed. Beter een geconcentreerde compacte stedelijke omgeving zodat de natuur blijft.
@Bernhard 19:47
Dat zijn wijze woorden Bernhard. Nederland is inderdaad een industrieterrein tussen wat aangelegde parken en weilanden. Iedere cm2 is bedacht en en gevormd door de getraineerde moderne mens, wiens biologische klok (tezamen met die van de parkdieren) anno 2024 vermoedelijk eerder in de war raakt van natuurlijke duisternis dan kunstlicht.
@Herman: natuurlijk is het pure symboolpolitiek, maar misschien zet het wat meer mensen aan het denken. Ik vrees echter dat het nauwelijks effect heeft.
Vreselijk al dat onnodige licht! Ik pleit ervoor dat de gemeente per wijk lijkt of het niet wat minder kan. Het is in de Schildersbuurt ook op een veel plekken erg licht. Vergeet ook vooral het Kampong terrein niet waar de lichten ondanks vele klachten nog steeds erg vaak branden zonder dat er mensen op het veld zijn!