De 53e editie van de DUIC krant is uit en ligt verspreid door de hele stad. In deze editie een interview met de rector magnificus van de Universiteit Utrecht, spreken we Bouchra Dibi die vertrekt als raadslid en Tim van de Hoed van de Boekenbar. We gaan daarnaast langs bij De Keuken van Gastmaal en Jan Primus.
Dit en nog veel meer is te lezen in de nieuwe krant die door de hele regio op ongeveer 500 plekken gratis is af te halen. Kijk op dit handige kaartje waar hij ligt.
Hoofdredactioneel commentaar
Onveranderd Jan Primus
Wie (zoals ik) dacht dat de aandacht voor speciaalbieren vooral een hype was, zat er goed naast. Vraag om een biertje en je krijgt steevast te horen wat er allemaal op de tap is. We kennen inmiddels aardig wat bierwinkels, denk aan Van Bieren in de Nachtegaalstraat en de sympathieke Bierverteller in de Twijnstraat. Er zijn cafés (misschien een te gewoon woord) met biersommeliers in dienst, een functie waar we met de onstuitbare hoeveelheid nieuwe bieren niet geringschattend over mogen doen. Iemand moet toch de essentie verklaren van bijvoorbeeld een veelgeprezen biertje als ‘Dikke lul, drie bier’. Bij ons kerstdiner werd dit door de (jongere) heren met gejuich ontvangen. Ik, simpele ziel, nam nog een slok wijn.
Ga eens langs bij De Drie Dorstige Herten en je weet dat ‘het gewone biertje’ er nauwelijks meer toe doet. Daar wordt de heilige mis van het bier in al zijn facetten gevierd. Nieuwe aanwinst in de categorie bierlokalen is Taplokaal Gist met maar liefst dertig verschillende bieren op de tap. Om het feest compleet te maken, is het eten daar ook gebaseerd op bier. Afgezien van het volstrekt particuliere feit dat ik een Hertog Jan prefereer boven welk IPA dan ook, lijkt me dit alles een verrijking van het horeca-aanbod in de stad. Maar laten we wel zijn, al deze mooie zaken zijn schatplichtig aan Jan Primus. Nooit van gehoord, zeiden mijn jongere DUIC-collega’s. Tijd om Annabel van Heesbeen (geen bierdrinker) in het kader van onze serie De Klassieker op pad te sturen. Want hier in de Jan van Scorelstraat staat de moeder van alle speciaalbiercafés. In 1974 opgericht door de familie Van der Pas, het was de tijd dat Henk Westbroek daar achter de bar stond. Jaren later kwam in het in handen van het echtpaar Kramer. Zij deden wat je bij een goed café hoort te doen: houden zoals het is.
Ik kwam er toen het net open was en kwam er laatst na afloop van een wedstrijd van FC Utrecht. Niets veranderd. Een café waar iedereen je naam kent. Laat dat vooral zo blijven.
Michaël Kroonbergs
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.