De Otterstraat bloeit op | De Utrechtse Internet Courant De Otterstraat bloeit op | De Utrechtse Internet Courant

De Otterstraat bloeit op

De Otterstraat bloeit op
Otterstraatbewoners Moniek, Zoë, Anouk, Gerard en Annefleur uit de Otterstraat. “Wij zijn blij met de geveltuintjes in onze straat. Met het initiatievenfonds hebben we de kans gekregen er iets moois van te maken”. Foto: Floris van Bodegraven
Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor een mooi initiatief in de Otterstraat. Over singles, katten en geveltuintjes: buren fleuren samen straat op.

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor een mooi initiatief in de Otterstraat. Over singles, katten en geveltuintjes: buren fleuren samen straat op.
Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

De Otterstraat is een typische straat uit Pijlsweerd: smal, met hoge klassieke arbeiderswoningen uit het begin van de twintigste eeuw, verborgen tussen de Amsterdamsestraatweg en de Weerdsingel Westzijde. Het straatbeeld wordt gedomineerd door veel geparkeerde auto’s en amper groen. Bij één rijtje huizen is dat anders. Aan een uiteinde van de Otterstraat is de stoep opgesierd met een bloembak, de voortuintjes met kleurige bloemen en er zijn meer fietsenrekken. Met dank aan buurtbewoners Moniek, Zoë, Anouk, Gerard en Annefleur, die een jaar geleden een aanvraag deden bij het Initiatievenfonds voor geveltuintjes.

Een poes kauwt tevreden op één van de planten. “Dat is toch niet de bedoeling, Gerard”, merkt Annefleur op, terwijl Gerard wat onkruid bij de gevel van zijn huis weghaalt. Deze vijf bewoners van de Otterstraat kennen elkaar goed. Ze letten op elkaars poezelige huisgenoten tijdens vakanties en organiseren een paar keer per jaar een buurt-etentje.

Vaker een praatje
De vergroening van het straatje begon bij ‘veteraan’ Zoë. Ze woont al sinds haar studententijd, inmiddels achttien jaar geleden, in de straat en raakte gaandeweg nauwer betrokken bij de buurt. Het begon ermee dat ze de grond bij het boompje voor haar huis volplantte met bloemen, maar die werden steeds meegenomen. Ze besloot contact op te nemen met de gemeente om te bekijken of daar wat aan te doen was. Een ambtenaar van de gemeente kwam op bezoek en raadde aan een plan te maken om de straat een groenere uitstraling te geven. Tijdens een van de buurt-etentjes stelde Zoë met de rest de groenwensen op, waarna de vijf langs de deuren gingen om de benodigde handtekeningen binnen te halen. De reacties uit de buurt waren enthousiast en buurtbewoners kwamen meteen met nog meer wensen: vuilnisbakken, meer fietsenrekken en tegeltjes.

In april legde de gemeente een zestal geveltuinen aan: per ongeluk één meer dan gepland. In juni stond alles in volle bloei. “Door de tuintjes is de straat opgefleurd en wat gezelliger geworden”, vindt Annefleur. Bovendien straalt het straatje meer betrokkenheid van de buren uit. “Het voelt rustiger.” Ze worden vaker door buurtbewoners aangesproken voor een praatje als ze in de tuin bezig zijn.

De tuintjes zorgen er ook voor dat het wat opgeruimder oogt op straat, vinden Anouk en Zoë, al gebeurt dat niet helemaal op de manier zoals de bedoeling was. “Mensen gooien minder afval op straat, maar gooien het in plaats daarvan in onze geveltuintjes”, zegt Anouk. “Wij ruimen dat nu zelf op.”Desondanks oogt dit kleine stukje Otterstraat al wat zomerser. Zoë hoopt dat andere straatbewoners ook geveltuintjes gaan aanleggen, zodat de hele straat opfleurt. “In mijn ideale buurt worden mensen een beetje uit de anonimiteit gehaald.”

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier. Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

4 Reacties

Reageren
  1. Fred

    Leuke buurt dat Pijlsweerd. Mooi stukje Utrecht verscholen tussen de drukke Straatweg, Weerdsingel en Oudenoord.

  2. Peter van Zoest

    Mooi, maar het gevolg van al die geveltuintjes is wel dat je niet meer met goed fatsoen over de stoep kunt lopen, laat staan dat rolstoelers en mensen met een rollator er nog langs kunnen.

  3. paul

    @Peter: het is niet goed of het deugt niet? Die geveltuintjes lijken nauwelijks breder dan de vensterbank. De gemiddelde fiets is breder. Laten we blij zijn dat deze mensen letterlijk hun handen vies maken om de straat mooier te maken. Hoe draag jij bij?

  4. David

    Ik ben in deze straat geboren. Reed er laatst doorheen, vroeger leek de straat zoveel langer en hoger!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).