De parkeerbon onder de ruitenwisser is in Utrecht verleden tijd | De Utrechtse Internet Courant De parkeerbon onder de ruitenwisser is in Utrecht verleden tijd | De Utrechtse Internet Courant

De parkeerbon onder de ruitenwisser is in Utrecht verleden tijd

De parkeerbon onder de ruitenwisser is in Utrecht verleden tijd
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
De parkeerbon onder de ruitenwisser is vanaf 1 oktober verleden tijd in Utrecht. Een boete voor parkeerders die niet betalen wordt met een brief binnen twee weken opgestuurd. 

De parkeerbon onder de ruitenwisser is vanaf 1 oktober verleden tijd in Utrecht. Een boete voor parkeerders die niet betalen wordt met een brief binnen twee weken opgestuurd. 

In Utrecht rijden vier scanauto’s rond die controleren of parkeergeld is betaald. De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto’s van de situatie en daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of parkeergeld betaald is. Als dat niet het geval is volgt nog een controle op het stadskantoor en daarna wordt een ‘naheffingsaanslag’ verstuurd. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging, om te voorkomen dat mensen een bon krijgen die net aan het betalen waren.

Als een parkeerder niet heeft betaald komt de boete tegenwoordig binnen op de deurmat. Dat gebeurt binnen twee weken. Als er drie of meer parkeerbonnen niet worden betaald is het overigens ook mogelijk dat er een wielklem wordt geplaatst.

32 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Toezicht op het parkeerbeleid is inderdaad bijzonder effectief geworden. Foutparkeerders zijn kansloos. Ik wou dat het toezicht op verkeersregels (met name max. snelheid in de wijk) ook zo effectief werd. Dat zou het leefklimaat in de stad ten goede komen.

 2. Angelique

  Ik hoop wel dat ze nog we een tweede keer langsrijden voor het geval je een kaartje nog moest kopen, of als je 1 minuut aan het laden/lossen bent?
  In Amsterdam werkt dit systeem nu zo volautomatisch dat laden/lossen wordt beboet, bezwaar standaard wordt afgewezen en je naar de rechter moet stappen (incl. griffie betalen) voordat je je gelijk krijgt.
  Automatisering betekent vaak verlies aan redelijkheid.

 3. Lombokker

  Als het er om gaat geld binnen te harken, weten onze overheden een enorme doortastendheid en efficiency aan de dag te leggen.
  Het zou fijn zijn als ze dat op andere gebieden ook eens zouden doen,

 4. Piet

  Als de gemeente ook zo effectief was in de handhaving van de verkeersregels kwam het tenminste aan de veiligheid ten goede.

 5. Rob H.

  Mooi hoor, onder ieder bericht hier roept men handhaving! Wordt er een keer (efficient) gehandhaafd is het weer niet goed…

 6. MJPD

  Als het gaat om zoveel mogelijk geld binnen harken, dan is de inventiviteit van de gemeente eindeloos.

  Handhaving hoeft vanaf nu dus niet eens meer de auto uit te komen om de parkeerbon achter de ruitenwisser te plakken, maar kan eenvoudig zoals gebruikelijk met 1 auto en 2 scooters door de wijken crossen en het geld stroomt automatisch binnen.

  Deze efficientieslag betekent natuurlijk dat er veel meer tijd over blijft om op andere zaken te gaan handhaven, maar ‘s avonds en ‘s nachts (lees: buiten de geldende parkeertijden) is handhaving in geen velden of wegen te bekennen.

 7. Yoshua

  Ik ben het eens met Lombokker dat de gemeente in moet zetten op slimme camera systemen door er minstens zes per straat te installeren.
  In China werkt het perfect en is iedere Chinees dolgelukkig met het systeem dat de veiligheid enorm vergroot.
  Als ze dat al in een derde wereldland kunnen dan moeten wij dat toch veel beter kunnen.
  We hebben een tekort aan handhavers, camera’s kunnen beter handhaven dan mensen en werken 24/7 zonder te klagen.
  De scan auto’s zouden eigenlijk moeten worden vervangen worden door drones, die kunnen veel vaker en dus effectiever overtreders opsporen.
  Hoe fijn zou het leven zijn met een touwtje uit de brievenbus.

 8. Walter

  Laatst een boete gekregen toen ik een kaartje aan kopen was,die betaalpaal was ver weg,als je weet hoeveel ik moeite heb moeten doen om de boel weer recht te zetten,heeft me bijna de parkeerboete opgeleverd,bagger.

 9. Chef

  Een rondje stadhuisplein schoutenstraat ganzenmarkt neude
  De gemeente is iedereen dag minimal 1000 euro rijker

 10. Scherpschutter

  Yoshua 26/9/2019 – 14:21
  “Ik ben het eens met Lombokker dat de gemeente in moet zetten op slimme camera systemen door er minstens zes per straat te installeren. In China werkt het perfect en is iedere Chinees dolgelukkig met het systeem dat de veiligheid enorm vergroot.”

  Het zal best dat ze dolgelukkig zijn! Dankzij het massieve slimme camera systeem met extreem goede gezichtsherkenning van de Chinese overheid en het nieuwe eraan gekoppelde social credit systeem (te ziek voor woorden) levert iedere andere publieke uiting dan ‘dolgelukkig’ direct sociale minpunten op, waardoor uw sociale creditrating omlaag gaat, u geen huis meer kunt huren, u geen geld meer kunt lenen om een huis te kopen, u uw vrienden zult verliezen die u uit zuivere doodsangst zullen mijden als de builenpest en mogen uw kinderen niet meer naar goede scholen.

  In sommige Chinese steden waar dit doldwaze systeem is geïmplementeerd zijn ze anno 2019 zelfs ‘zeer gelukkig’ als een Chinese overheidsvertegenwoordiger op hun prive-oprit zijn broek laat zakken en even een bolus op het asfalt draait….Wat heet! Dolgelukkig zelfs!

 11. VincentZ

  Angelique en Walter hebben een punt. Eigenijk zou je het pas moeten invoeren wanneer de mogelijkheid bestaat de parkeertijd vanuit de auto te laten ingaan. Nu loop je het riscico in overtreding te zijn terwijl je naar de automaat loopt en zie dat maar eens recht te zetten. Of nog beter: je zet vanuit de auto de parkeermeter aan (via een app) en schakelt deze uit wanneer je wegrijdt. Je betaalt dan voor de werkelijke parkeertijd. Ik zou zeggen gelijke monniken gelijke kappen: zet slim beboeten tegenover slim parkeren. Nu heeft het alle schijn van een cashmachine terwijl het om handhaving zou moeten gaan.

  Is men serieus over permanente gezichtsherkenning en een Chinees ” Big Brother is watching you” systeem? heus? En denkt men werkelijk dat alle Chinezen hier reuze gelukkig mee zijn? Hopelijk is 1984 van Orwell voor velen nog steeds een afschrikwekkend boek. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het boek voor sommige een natte droom is.

 12. VincentZ

  Zeldzaam moment maar ik ben het volstrekt met Scherpschutter eens. Het moet niet gekker worden.

 13. Tip,,geen bekeuring op de mat

  Tip,,,lopen fietsen trein tram bus step brommer motor boot
  Weg met die stinkende autoos etc

 14. Lombokker

  @Yoshua: Hoe komt u erbij dat ik hier voor slimme camera’s zou pleiten zoals die in de politiestaat China in gebruik zijn? In mijn reactie heb ik het woord camera niet eens gebruikt!

  U brengt mij nu echter wel op ideeën: het zou toch mooi zijn als er bij pinautomaten een slimme camera wordt geplaatst. Die automatisch herkent of er een beroving of plofkraak gaande is; en dan meteen de meldkamer waarschuwt. Hmm . . . .

 15. Koel Hoofd

  Lot van Hooijdonk zei laatst in een item in Nieuwsuur dat ze aan het onderzoeken zijn om deze scanauto ook voor opsporing in te zetten.

  Chinese toestanden liggen niet alleen op de loer, ze worden ook al overwogen door onze overheid want dat is goedkoop en levert veel geld op.

 16. Arjan Verhoeven

  @Angelique, ze kunnen dan toch zien dat je 5 minuten later alsnog een kaartje hebt?

  Uiteraard ervanuit gaande dat je dat voor elkaar krijgt bij die iets te goedkoop uitgevoerde touchscreens waar je na 20 pogingen eindelijk je kenteken hebt weten in te voeren zonder dubbele letters. En dat de pin enigszins redelijk tijdig te horen krijgt dat er iets te pinnen valt, en de automaat zelf zijn geduld niet heeft verloren voordat de transactie eindelijk geslaagd is.

  De ambtenaar die vergeten was om in de aanbesteding ook een gebruikerstest op een regenachtige dag te eisen moet zich doodschamen.

  Vroeger stopte je een gulden in de meter naast je parkeerplek, duwde je op de knop, klaar. Nu moet je 100 meter lopen, 3 minuten vechten met de machine, maar.. je hoeft geen kaartje meer achter de voorruit te leggen en wordt er vanuit het Stadskantoor over ons gewaakt. De nieuwe tijd, net wat u zegt.

 17. [email protected]

  Hoepla en zo gaan we steeds meer naar de verkapte dictatuur waar je als burger bij de overheid aan het kortste eind trekt, nu de fietsers chippen met een belastingchip/eigenaars-chip dan kunnen we die ook aanpakken en leegplukken, want u weet het gezegde, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker voor onszelf.

 18. Yoshua

  @Scherpschutter,
  Heb deze zomer vier weken door China gereisd, heb zelf kunnen waarnemen hoe dit prachtige systeem werkt.
  Er is geen voetganger, fietser of automobilist die zich niet aan de regels houdt.
  Zelfs mijn telefoon die ik meerdere malen opzettelijk onbeheerd achter heb gelaten stelen ze niet vanwege de camera’s.
  Ik ben er van overtuigd dat wij dit prachtige systeem binnen tien jaar hebben omarmt en liefkozen.
  Wij kunnen zoveel leren van China en hoe ze de bevolking aansturen, dolblij en gelukkig maken.
  Ik ben in vier weken geen enkele zeik,klaag of zanik Chinees tegen gekomen.
  Wij hebben toch ook recht op een fijn en veilig leven in dit land zonder aanslagen, liquidaties en onbeschofte fietsers?
  Misschien zou je ook eens een keertje een bezoek moeten brengen aan China om te ervaren hoe het ook kan.
  Zelfs jij zal gelukkig worden wanneer wij dit systeem zouden hebben, je klaaggezang zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 19. sander

  Als je bang bent dat je bekeurd wordt in de tijd dat je naar de parkeermeter moet lopen, dan kun je natuurlijk altijd een app gebruiken als parkmobile.
  dan hoef je je auto niet eens uit.

  Maar ja, je zou maar net bekeurd worden op het moment dat je je telefoon aan het zoeken bent.

  De kans dat het gebeurd is echt heel klein. De gemeente zou dit zelfs af moeten kunnen vangen door te kijken naar de boete tijd en de registratie tijd. allemaal automatisch.

  En nee mensen dit is niet een opmars naar een totalitair regime. Dit hebben we al (kijk maar eens hoe goed de wil van de gemeente wordt doorgedrukt).
  en daarnaast gaat het hier om auto’s die rondrijden en mensen die iets fout doen opsporen!! dat lijkt mij persoonlijk wenselijk.

 20. Harry

  Het past allemaal bij het plannetje van het huidige College van B&W inclusief de Burgemeester om de UN Agenda 21 uit met inmiddels de naam UN Agenda 2030 ui te voeren Dat is ook de reden dan Lot, zolang ze binnen de lijntjes kleurt, geen tegengas krijgt. Onder het mom van “klimaat” staat er voor de mens nog heel wat te wachten . Ook in dit landje.

  Een van de doelen van de UN is overigens om uiteindelijk het autobezit volledig te verbieden en mensen direct naast knooppunten van openbaarvervoer te huisvesten in mega steden. Grote delen van het land worden dan weer “teruggeven aan de natuur”. Op eigendom van grond, schone lucht, water en schaarse grondstoffen, energie en reizen komt een overheidsmonopolie.

  En dan komt het cameraatje met gezichtsherkenning heel goed van pas. Op naar de beste Technocratie (communistische systeem) die je je maar kunt voorstellen.

  Je bent gewaarschuwd.

  Hier de inhoud van de plannen en de ambitie van Utrecht hierbij.
  https://sustainabledevelopment.un.org/outcomedocuments/agenda21
  https://www.un.org/sustainabledevelopment/development-agenda/
  https://www.utrecht4globalgoals.nl/agenda/

 21. Geen respect

  Zoals Arjan Verhoeven zegt: slecht reagerende parkeerautomaten, die zeker als je het -nog steeds torenhoge- bezoekerstarief wil activeren voor de meest handige bediener nog een minuut of 3 tikken op een onwillig touch display kosten.
  En een gemeente die vanuit hun veilige scan autootjes het meest makkelijke en lucratieve stukje handhaving doen.
  Want de overtreders staan stil langs de weg met een duidelijk zichtbare nummer en doen niets terug.
  Nee, ik heb hier geen enkel respect voor – slechts afkeer.

 22. Katja

  Prima hoor, maar handhaaf dan ook met snelheidsovertredingen, bellen achter het stuur etc. Met invorderen rijbewijs en auto.

 23. Peet

  Dan zijn we hopelijk eindelijk van de foutparkeerders op stadhuisplein ganzenmarkt schoutenstraat straat af

 24. Herman1963

  Lezen mensen: “Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging, om te voorkomen dat mensen een bon krijgen die net aan het betalen waren.”
  Dat houdt in dat je geen prent krijgt als je enkele minuten na de scancontrole wel/toch je parkeergeld hebt betaald.

 25. benenwagen

  Parkeerders in bochten worden die ook beboet met scanauto? Chaos, vuilnisauto kan er niet langs. Parkeerders bij stoepafritten ook beboet?

 26. bee

  @Yoshua

  op die (prachtige manier) leef je niet maar word je geleefd.
  er gaat veel meer schuil achter die ontwikkeling.

 27. Koel Hoofd

  @ harry
  Nederland danst naar de pijpen van de UN en de EU, en het volk staat heel democratisch geheel buitenspel. En dan vinden ze het raar dat rechts populisme het antwoord is op linkse elitaire dictatuur.

 28. Harry

  @ Koel Hoofd
  Het is niet links of rechts, dat maakt niet uit. Onder het mom van duurzaamheid, planeet en klimaat dienen de verworvenheden en welvaart van de mensen te worden ontnomen. Alles is er op gericht om uiteindelijk de wereldbevolking fors te reduceren. Hier een nog betere uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=52NaRLPzDcg&fbclid=IwAR2xftfr49IjqRFG1t7MlU-Y57Xqcw5M_v39LVFrCODXSL3S7YMMmsJCBdg

 29. Henk van der Meijje

  @vincentz er zijn verschillende apps om vanuit je auto je zg e-parkeermeter te activeren. Zie o.a. ANWB-onderweg en Parkmobile. Veel succes.

 30. VincentZ

  Dank Henk, ik ga het wellicht proberen.

 31. Utrechter

  @Herman63: met een kleine vertraging wordt bedoeld, aantal seconden. Nog twee geleden heb ik een boete gekregen. Ik had een minuut eerder betaald dan de tijdstip van de boete. Ik heb in bezwaar moeten gaan om het weg te halen.
  @lombokker: de overheid is super efficient in dit soort handhaving, op andere gebieden waarbij er dienst naar de burger verleent moet worden is het bagger. Bel maar eens keer de gemeente op met een vraag, dan kom je er zelf erachter

 32. Martin Dijkstra

  Parkeerscanauto voor opsporing, na een tijd worden die slimme camera’s ook voor beveiligingscamera’s/drones in de stad toegepast. Robots,Einde vrijheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).