De Planeet in Utrecht gaat volgend jaar verbouwd worden | De Utrechtse Internet Courant De Planeet in Utrecht gaat volgend jaar verbouwd worden | De Utrechtse Internet Courant

De Planeet in Utrecht gaat volgend jaar verbouwd worden

De Planeet in Utrecht gaat volgend jaar verbouwd worden
Het markante pand op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat dat bekend staat als De Planeet wordt volgend jaar verbouwd. Dat laat de ontwikkelaar Emmes Group desgevraagd weten.

Het markante pand op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat dat bekend staat als De Planeet wordt volgend jaar verbouwd. Dat laat de ontwikkelaar Emmes Group desgevraagd weten.

In mei 2013 maakte DUIC al bekend dat de blauwe gevel van De Planeet gaat verdwijnen. Dit als onderdeel van een gehele herontwikkeling van het voormalige Galeries Modernes. Een jaar later was er echter nog niks gewijzigd aan het gebouw maar liet de ontwikkelaar weten dat de plannen nog ongewijzigd klaar lagen.

Nu laat Mark van Ginkel van Emmes Group weten dat de werkzaamheden begin 2016 moeten starten. “We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Op dit moment zijn we in gesprek met alle huidige huurders om te bekijken wat zij willen, of ze blijven of weggaan. Ook de vergunning is aangevraagd”, vertel Van Ginkel. Daarbij moet wel gezegd worden dat Corio bezwaar heeft ingediend tegen het plan. Dit heeft vooral te maken met de parkeersituatie aldaar.

Doel van de ontwikkelaar is om de oude gedaante van het pand terug te brengen, de aanwezige vierkante meters in het pand optimaal te benutten, en om het gebouw een duurzamer karakter te geven. De Planeet is in de jaren ’30 gebouwd als warenhuis Galeries Modernes, na een flinke brand is het pand weer opnieuw opgebouwd waarna het er totaal anders uitzag dan het originele gebouw.

De Planeet huisvest winkelketens zoals Didi, G-sus, AH to Go, Blokker, Intertoys, Aktiesport en Kruidvat. De bovenste verdiepingen zijn verhuurd aan de Hogeschool voor de Kunsten. De onderwijsinstelling geeft aan dat ze een huurcontract hebben tot 2017. De onderhandelingen lopen nog over een eventuele verlenging.

Bron: Fotoarchief. Het originele Galeries Modernes
Bron: Het Utrechts Archief. Het originele Galeries Modernes
Bron: Fotoarchief
Bron: Het Utrechts Archief
Bron: Emmes
Bron: Emmes
Bron: Emmes
Toekomstbeeld Bron: Emmes

14 Reacties

Reageren
 1. Dus

  Corio moet zijn bek eens houden. Wat voor goeds hebben deze lui u voor de stad betekend? Of je moet de heroïnegolf uit de jaren ’80 en ’90, die zij min of meer mede mogelijk hebben gemaakt, als positief zien. Geld verdienen, daar zijn ze goed in, verder zorgen ze alleen maar voor ellende.

  Verder, goed dat het gebouw iets van originele allure terugkrijgt.

 2. Bram

  Dus….

 3. Joe

  pff nog meer stijgers…. Het ziet er prachtig uit maar ziet er wel weer uit als een meerjarenplan. Ik ben al die bouwactiviteiten wel zat.

 4. Roy

  Laten we eerlijk zijn het eerste plaat is gewoon het mooist…

 5. Andreas

  Ik snap niet wat corso te miepen heeft. Want er vind geen uitbreiding plaats van het aantal vierkante meters. Dus is er volgens de CROW norm ook geen toename van de parkeerdruk. Het is weer typisch de concurrentie pesten. En dat moet echt is afgelopen zijn.

 6. WINKELSTAD van Nederland

  Het is een goede zaak dat voortdurend geïnvesteerd wordt in het ” merk” UTRECHT WINKELSTAD van Nederland. Dat Corio er een beperkte visie op heeft wisten we al. Het is een teken van eigen zwakte als voortdurend allergisch op wordt gereageerd, en het levert hen uiteindelijk ook een negatief publiek’s imago op. Het zou zinvol zijn als de CEO communicatie van Corio dit zou beseffen. Wel zinvol is om namelijk samen te werken met andere markt partijen op het” merk” UTRECHT WINKELSTAD van Nederland te verstevigen. De online retail zal er namelijk voor zorgen dat alleen de meest attractieve centra overblijven, en die top van Nederland zal steeds sterker met elkaar in concurrentie komen. Utrecht heeft daarbij vele mooie UBP in handen; centrale ligging met 70 % van de Nederlandse bevolking op 1 uur reis afstand, perfecte O.V. verbindingen ook met Duitsland/Schiphol,Unieke historische binnenstad met intiem karakter,ruime horeca/culturele diversiteit, en ( grootschalig) entertainment/beurs aanbod. Indien er een goede gezamenlijke retail synergie visie wordt gegenereerd is het zeker mogelijk opnieuw weer Winkelstad nr 1 van Nederland te worden. De lokatie GM zou zich bijvoorbeeld complementair kunnen zijn door vooral ( pilot) buitenlandse retail ketens te laten vestigen, zoals de 1e El Corte de Ingles etc. Het gebouw zou hiermee dan een unieke rol in Nederland vervullen; International Ware house, en het ‘Merk” UTRECHT WINKEL STAD bevestigen.

 7. borgers,Frans

  Ik ben nu 77, dus ervaringsdeskundige;

  Galeries Modernes heette in de utrechtse volksmond ook
  “de Galmot”.

 8. Ben

  Mooie artist impression met ruime trottoirs en busbaan. Er is kennelijk ook nog plaats voor een enkele auto, maar waar bliift de fiets ? Als het Westplein klaar is en Leidsche Rijn verder groeit zal de druk op de oost-west fietsroute alleen maar verder toenemen.

 9. frans borgers

  Busbaan vrijgeven voor automobilisten ?

  minder ruime trottoirs voor fietsbaan ?

 10. arno

  Goed plan. Beter aangezicht. Knapt er van op samen met de bijenkorf. Laat die corio de mond houden!

 11. Coen

  Ja hoor , Corio die alle concurrentie bij voorbaat KO wil slaan.
  Voorloper van Corio heette Bredero, jawel de partij die HC bij de gemeente door de strot heeft geduwd en gebouwd, en nu nog veel meer beton gaat neerkwakken, leve het grootkapitaal!

 12. Toine Goossens

  Het wordt tijd dat de burgers van Utrecht de bestuurders van Corio persoonlijk gaat aanspreken over het machtsmisbruik in het centrum.

  Zouden zij zich in de processen laten vertegenwoordigen door een Utrechts advocatenkantoor? Het wordt tijd dat die dan zeggen: ´Het is genoeg, wij doen niet meer met u mee´.

 13. frans borgers

  Ja wel gewoon wel meedoen.
  je moet je diplomatisch opstellen en
  vooral dom houden.
  Daar wordt men nerveus van

 14. Daan

  Eens met Roy, de eerste foto is zonder meer het mooist. Als de eigenaar van het pand lef heeft, laat hij het hele huidige gebouw platgooien en herbouwt het in de stijl van het hoekpand op foto 1. Dat zou de Utrechtse binnenstad en retail een stuk authentieker en aantrekkelijker maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).