De rij van de Voedselbank in Overvecht wordt steeds langer: ‘Honderd mensen, honderd verhalen’ | De Utrechtse Internet Courant De rij van de Voedselbank in Overvecht wordt steeds langer: ‘Honderd mensen, honderd verhalen’ | De Utrechtse Internet Courant

De rij van de Voedselbank in Overvecht wordt steeds langer: ‘Honderd mensen, honderd verhalen’

De rij van de Voedselbank in Overvecht wordt steeds langer: ‘Honderd mensen, honderd verhalen’
De vrijwilligers van Voedselbank Overvecht met rechts Lydia Klomp
De vrijwilligers van de Voedselbank Overvecht deden vorige maand een wanhopige oproep voor meer voedsel. Er was een tekort aan rijst, pasta, potgroenten, olie, melk, vlees, verse groenten en fruit. In de weken erna was er meer om uit te delen, maar dat betekent niet dat de situatie nu is opgelost. De rij wordt namelijk steeds een stukje langer.

De vrijwilligers van de Voedselbank Overvecht deden vorige maand een wanhopige oproep voor meer voedsel. Er was een tekort aan rijst, pasta, potgroenten, olie, melk, vlees, verse groenten en fruit. In de weken erna was er meer om uit te delen, maar dat betekent niet dat de situatie nu is opgelost. De rij wordt namelijk steeds een stukje langer.

Lydia Klomp is een van de vrijwilligers bij Voedselbank Overvecht. Zij trok een aantal weken geleden aan de bel bij onder meer DUIC, omdat er minder voedsel was om voldoende pakketten samen te stellen. Wekelijks worden tientallen pakketten uitgedeeld, maar volgens Klomp groeit de rij. Momenteel zijn er 120 voedselpakketten om uit te delen in Overvecht. “Iedere week wordt de rij weer iets langer”, zucht Klomp.

Eind vorig jaar werden er nog negentig huishoudens geteld in Overvecht die in aanmerking voor een voedselpakket, maar dat zijn er inmiddels een stuk meer. Het zorgt voor een tekort aan veel producten. “Sinds het begin van de zomer hebben we de grootste moeite om een volwaardig pakket samen te stellen. En je wilt de mensen wel wat meegeven natuurlijk.”

Flinke rij

Er heeft zich al een flinke rij gevormd in het oude schoolgebouwtje Burezina aan de Jeanne d’Arcdreef in Overvecht. Het is 14.00 uur en de voedselpakketten zijn gereed. Als de deuren opengaan kunnen de mensen een voor een hun pakket ophalen. “Voor vijf personen!”, roept een vrijwilliger van achter een tafel. Een krat wordt uit de juiste rij gepakt, meegegeven aan een deelnemer die alle boodschappen in zijn meegebrachte tas gooit.

‘Wij willen een pakket uitdelen waar mensen drie volwaardige maaltijden uit kunnen koken’

Sommige mensen geven iets terug omdat ze het product niet gaan gebruiken, maar over het algemeen gaat alles dankbaar mee. De Voedselbank wil wekelijks gezond en gevarieerd eten geven aan mensen die onder een bepaalde grens leven. “Wij willen een pakket uitdelen waar mensen drie volwaardige maaltijden uit kunnen koken”, vertelt Klomp. Dat zijn artikelen als rijst, aardappels of groente, maar ook wat verse artikelen en af en toe wat broodbeleg. “En als de Albert Heijn het aan ons wil geven zijn er ook wel eens verzorgingsproducten. Wasmiddel is heel prijzig, maar denk ook eens aan billendoekjes voor mensen met baby’s. Hartstikke duur en mensen hebben die wel echt nodig.”

Drie maaltijden

De locatie in Overvecht is onderdeel van de stichting Voedselbank Utrecht en draait volledig op vrijwilligers. De vrijwilligers delen iedere donderdag voedselpakketten uit. Er worden producten gedoneerd door leveranciers, maar ook door particulieren. Eind 2018 waren er in totaal 550 Utrechters afhankelijk van het werk van de Voedselbank. “Mensen die in aanmerking willen komen voor een pakket worden helemaal doorgelicht”, vertelt Klomp. “Ze moeten aan van alles voldoen om aan te tonen dat ze een beroep mogen doen op hulp van de Voedselbank. Wij zijn een noodvoorziening en dat betekent dat mensen ook weer uit moeten stromen.”

‘Er moet veel meer aan armoedebestrijding worden gedaan’

Het is een gemêleerd gezelschap in Overvecht op de donderdagmiddag van de uitgifte. “Je ziet er oude en jonge mensen, van Nederlandse en andere afkomst, hoog- en laagopgeleid. De meeste mensen hebben een huur- of zorgachterstand of komen in de problemen doordat er bijvoorbeeld terugvorderingen zijn of te maken hebben gehad met een verslaving of psychische problemen hebben. Honderd mensen, honderd verhalen”, vertelt Klomp.

De meeste mensen bij de Voedselbank zijn doorverwezen door het buurtteam. Klomp vertelt dat veel mensen schaamte hebben om aan te kloppen bij de Voedselbank. “Mensen doen er heel lang over om te komen en dan wordt er soms echt honger geleden. Het is niet iets waar men trots op is, om hier in de rij te gaan staan. Soms hebben mensen al een hele tijd een lege koelkast. Schrijnend.” Bij de Voedselbank proberen ze daarom ook een plek te zijn waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Hulpverleners zijn ze niet, maar door te luisteren naar wat mensen meemaken hopen ze wel een plek te zijn waar mensen zich op hun gemak kunnen voelen. “Er zijn mensen die dit als een tweede huiskamer zien, maar dat hoeft natuurlijk niet. Onze primaire taak is het verstrekken van voedsel en je hoopt dat mensen dan ook wat minder stress hebben.”

Klomp zegt met plezier als vrijwilliger te werken bij de Voedselbank, omdat het zo concreet is. “Dit is echt helpen. Toen ik nog werkte bij a.s.r. verzekeringen dacht ik vaak na over de zinnigheid van mijn werk”, ze glimlacht even. “Dat hoef ik hier nooit. Er zou veel meer aan armoedebestrijding moeten worden gedaan, maar ik ben de boosheid wel voorbij dat een Voedselbank nodig is in Nederland.” Inmiddels is de rij al een stuk opgeschoven en zijn een hoop monden weer een aantal keren gevoed. Klomp kijkt nog even naar de rij en zegt dan: “Het is helaas hoe het werkt.”


Wekelijks worden zo’n vijfhonderd Utrechtse huishoudens, via één van de tien voedseluitgiftepunten in de wijk, voorzien van een pakket. Sinds 2017 vallen de tien Utrechtse voedselbanken onder één stichting, de Stichting Voedselbank Utrecht (SVU). Sinds dit jaar worden de voedselpakketten in een centraal magazijn in Utrecht aan de Arkansasdreef samengesteld. Zo is er geen aparte opslagruimte nodig bij de uitgiftepunten en kan een buurtcentrum worden gebruikt als plek waar Utrechters hun eten kunnen ophalen. De Voedselbank wil armoede tegengaan, maar ook het verdwijnen voedseloverschotten verminderen. Redenen voor aanmelding kunnen zijn: te hoog beslag op toeslagen, betalingsregelingen met schuldeisers waarvan de bedragen te hoog zijn, inwonende kinderen van achttien jaar en ouder die geen kostgeld kunnen betalen, mensen die net een verblijfsstatus hebben maar waarvoor de uitkering en toeslagen nog opgestart moeten worden en verhoging van de normbedragen.

12 Reacties

Reageren
  1. anna

    Zolang de huren de pan uit rijzen is dit niet zo gek. Nieuwbouw die stijgt maar voor de hoofdprijs verhuurd worden. 800.000 huishoudens in de problemen. Mensen die net niet ergens voor in aanmerking komen. Zzp-ers , (lees noodgedwongen omdat ze te oud zijn en nergens worden aangenomen) die veel zelf moeten betalen en ouderen met geen pensioen . En Rutte maar roepen: het moet kunnen, de economie groeit alleen stijgen de inkomens niet. Er word ook nog steeds heel vele geld verdient aan mensen die in schulden komen. En ga zo door.

  2. JdV

    Goede zaak dat de voedselbank deze mensen ondersteunt. In Utrecht gaat er heel veel geld verloren aan nutteloze zaken (Uithoflijn, fietsboulevards, cultuursubsidies) terwijl er voor een voedselbank of vogelopvang geen cent is.
    Schandalig dat het geld over de balk word gesmeten door de gemeente en deze mensen op een houtje moeten bijten. De raadsleden en wethouders zouden zich, elke keer als er weer een gefaald project voorbij komt, eens moeten afvragen wat dat geld voor deze mensen of dieren had kunnen betekenen in plaats van het in een bodemloze put te storten. Stop maar eens met het subsidieren van allerlei kunstprojectjes waar geen mens wat aan heeft en doe eens iets voor de inwoners die het echt hard nodig hebben.

  3. Massegast

    En dan te bedenken dat de ‘welvaart’ (gaaf land) sinds de kredietcrisis van 2008 ‘gekocht’ is. Met de monetaire va banque politiek van de ECB te Frankfurt. Leef nu en betaal later. In deze wereld bestaan er echter geen ‘free lunches’. Dat later kan morgen zijn, maar ook nog 3 jaar duren. Dan zakt het hele pyramidespel in elkaar en het aantal voedselbanken is vervolgens niet aan te slepen. Zal de geschiedenisboekjes ingaan als de ‘Trump-depression’. Ik hou mijn hart vast.

  4. GeenStijl@Utrecht

    Het is een schaamteloze vertoning in dit land waar iedereen het goed moet hébben.
    Amerikaanse toestanden daar zijn we in beland met die mooie vrije marktwerking.

  5. Yoshua

    Vier jaar ben ik betrokken geweest als vrijwilliger bij de voedselbank,
    chauffeurswerk, sorteren en pakketten verstrekken.
    Probleem van de hele voedselbank is dat slechts een zeer klein deel echt in nood zit (15%) en deze noodhulp daadwerkelijk nodig heeft.
    Mensen worden niet actief gestimuleerd om een betere situatie te creëren voor zichzelf.
    Personen die in de schuldsanering zijn beland krijgen drie jaar lang pakketten aangeboden.
    Mensen die onder bewind staan en dat is zeker 80% van de klanten die ontvangen levenslang een pakket, die komen nooit meer onder hun bewind vandaan.
    Dat was voor mij de reden om te stoppen met de voedselbank werkzaamheden.
    De klanten die onder bewind staan houden bewust het weekgeld dat ze krijgen van de bewindvoerder laag zodat ze recht hebben op een pakket.
    De bewindvoerder spaart dan geen €70.- maar €150.- per maand.
    Dit geld noemen ze een extra potje voor speciale uitgaven.
    De handige klant van de voedselbank heeft weinig weekgeld maar neemt wekelijks extra geld op uit het speciale potje.
    De voedselbank weet ervan maar laat het zoals het is omdat deze mensen al zoveel problemen hebben.
    Voor mij is dit onrechtvaardig om personen wekelijks te voorzien van een pakket terwijl ze de boel opzettelijk lopen te flessen.

  6. Jos

    @ GeenStijl

    Stem nog maar rechtser. Het enige doel van de rechtse agenda is ongelimeteerd neo-liberalisme. Andere punten, zoals migratie, zijn rookgordijnen. De dubbele agenda gaat gewoon over het recht van de brutaalste en degene die zichzelf verrijkt. Kijk nu eens serieus welke types er in de rechtse politiek rondlopen en ben eerlijk. Daarmee is niet gezegd dat politici, waarin dan ook in het speelveld, verder zo betrouwbaar zijn.

  7. Koel Hoofd

    Zolang onze politieke bestuurders compleet losgezongen zijn van de realiteit en meer bezig zijn met het eigenbelang dan het algemeen belang van het volk, zullen deze rijen in de nabije toekomst nog veel langer worden.

    Toen Baudet zijn opmerking plaatste dat de energietransitite 1000 miljard zou kosten, dacht ik dat hij compleet getikt was. Maar zo langzamerhand ben ik bang dat die opgeblazen egotripper gelijk gaat krijgen. Het volk moet de politiek correcte doelstelling -het schoonste jongetje van de hele wereld worden- uit eigen zak gaan betalen. Want de tesla elite verdient er aan en zal er daarom ook geen vliegreisje voor laten of het geimporteerde biobiefstukje en vega-avocado uit verweggistan voor laten staan.

  8. Hetty

    JvD, U heeft groot gelijk, door de gemeente word heel veel geld verkwist door verkeerde besluiten. Gemeentes zouden verplicht moeten worden, geld te geven aan instanties zoals voedselbanken, zodat daar weer voedsel van gekocht kan worden. En Anna, Massegast en GeenStijl@Utrecht, ook jullie slaan de spijker op zijn kop. Belachelijk dat in zo n ontwikkeld en welvarend eerste wereld-land zoals Nederland er mensen zijn, die honger lijden., En figuurlijk, maar vaak ook letterlijk in de kou staan. En terwijl Utrecht de hoogte in gaat met zijn wolkenkrabbers met vaak en lang leegstaande kantoren, word er aan de plinten van deze stad armoe geleden. Dat kan niet, dat mag niet. Rijk en gemeente Utrecht, doe hier iets aan/

  9. Scherpschutter

    JvD heeft helemaal gelijk!

    Als de gemeente alleen al eens zou stoppen met de belachelijke 9.5 miljoen uitgeven aan kunst en cultuursubsidies (alsof mensen niet zelf kunnen bepalen waar ze vrijwillig voor willen betalen) en dat geld zou gebruiken om monden te voeden dan zouden deze 550 hongerigen iedere dag een dinerbudget van 45 Euro p.p. per dag hebben! Elke dag ossenhaas, kreeft en een aardig wijntje voor het hele gezin…

    Maar links geeft het liever uit aan talentloze kliederaars die niet in staat zijn iets te produceren waar mensen ook vrijwilig voor zouden betalen (en vele vele andere volstrekt nutteloze zaken waar geen overheid voor nodig is)….dan aan het vullen van hongerige magen en dat is een bloody shame natuurlijk!

    Dat er mensen honger leiden in een rijke linkse verzorgingsstaat waar de vetlellen van Vadertje Staat zelf over de broek bulken, toont opnieuw hoe hopeloos ze faalt in het leveren van de beloofde service en hoe ongelofelijk links (van VVD tot SP en alles er tussenin) moreel ontspoord is…

  10. Harry

    Heeft allemaal niets te maken met linkse of rechtse politiek maar met de ontmenselijke politiek in algemeen. Beide maken zich schuldig aan de stijging van woonlasten (rechtse partijen) als energielasten (linkse partijen).

    Gevolg: sterke toename van mensen die terecht komen in energiearmoede door sterk stijgende energielasten. En laten de energielasten, tarieven en belastingen dat de laatste jaren het hardste stijgen. Mogelijk gemaakt door de privatisering van onze NUTS bedrijven.

    Hoe links is het om mensen de schulden en wanhoop in te jagen onder het mom van klimaat? Dat is communistisch links gedrag met armoede en ziekte tot gevolg!

    Hoogste tijd om het klimaat op de tweede plaats te zetten en armoedebestrijding en dus het welzijn van de mens op de eerste plaats!

    We zijn de focus voor de mens verloren. People eerst en dan mogen Links en Rechts debatteren of Planet of Profit op de tweede plek komt!

  11. S.

    Waarom is er bij dit artikel dan ook geen link geplaatst zodat mensen weten hoe ze kunnen doneren? Beetje onvolledig zo:

    https://voedselbankutrecht.nl/voedsel-doneren/

  12. Jolanda

    Tja, en wel heel veel geld uitgeven aan een Vuelta, een project fietsvrije binnenstad dat overnieuw moet, Uithoflijn, bestrating Tolsteegsingel dat overnieuw moet, handhaving die aan alle kanten faalt, kunstwerken met inspraak voor bewoners die daar helemaal niet op zitten re wachten, moet ik nog doorgaan? En inwoners die de idiote regels en meldingssystemen niet meer snappen en verhongeren. Blundergemeente en blundercollege, ga je diep schamen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).