De stad heeft er met Utrechtse Munt een eigen kaas bij. Vrijdagmiddag werd een speciaal exemplaar omgedoopt tot Utrecht 900-kaas waarbij wethouder Anke Klein alvast mocht proeven. De kaaswiel gaat nu weer terug naar het pakhuis om nog een paar maanden te liggen tot 2 juni 2022.
Bijna alles draait om kaas bij Cees Verburg. Hij is kaashandelaar en weet er alles over te vertellen. Het idee voor Utrechtse Munt ontstond in de winkel De Smaak van Max aan de Adriaen van Ostadelaan. Eigenaar Martijn van der Valk wilde een mooie kaas maken vanwege de viering van 900 jaar Utrecht, dat volgend jaar 2 juni begint in de stad. Samen kwamen ze uit bij boer Aleid Blitterswijk uit Werkhoven.

Verburg: “Zijn koeien eten alleen maar gras en droog hooi, zonder toevoegingen, en dat proef je terug in de kaas.” Er zijn 200 kaaswielen, van zo’n 12 kilo per stuk, gemaakt. En één daarvan is een bijzonder exemplaar die de naam Utrecht 900 heeft meegekregen. Wethouder Anke Klein mocht vrijdag dit exemplaar signeren. “Het is mooi om te zien hoe bewoners en ondernemers samenwerken en toeleven naar 900 jaar Utrecht. Het feest dat we gaan vieren draait om verbinding en dat zie je nu al terug in de stad.”
Het gesigneerde exemplaar blijft nog op de planken liggen tot 2 juni 2022, de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg en het startmoment van het feestjaar. Het kaaswiel gaat volgend jaar geveild worden en de opbrengsten gaan naar een goed doel.
11 Reacties
ReagerenKort geleden de Pommeau van Jan van Zanen, de Giro shirts Utrecht, “Gekomen om te blijven”, deze kaas….: De Stad hangt haar eigen slingers op met volgende jaar als een machtig verjaardagsfeest!
Applaus, geweldige aktie!
Wat dacht u van de al bestaande “oudegracht kaas” en de “nieuwe gracht kaas” , beide erg lekker.
Wat is ‘Utrechts’ aan een kaas uit Werkhoven?
Wat een onzin: kaas uit een stad. Net zo’n onzin als old Amsterdam. Kaas komt van de boerderij mensen!
Moet je dan wel verkopen in het “winkeltje” op Leidseweg 90!
@ Scherpschutter
Moet je deze goudeerlijke ondernemer niet gewoon de gebruikelijke “baggervette winsten” toewensen? Wat maakt het uit waar die kaas vandaan komt, als er maar aan verdiend kan worden toch?
Volgens mij komt deze kaas uit de regio Utrecht? Provincie Utrecht is volgens mij ook Utrecht?
Google maar eens op Bredase kaas n, Utrechter dan kan je lezen dat er aan de oude gracht kaas niets Utrechts is, is een kaas uit een fabriek die onder verschillende namen in Breda en Utrecht verkocht wordt.
Boerenbedrog wellicht, of boeren slimmigheid misschien……..
Maar over smaak valt niet te twisten en de beste stuurlui staan wal, zoiets waarschijnlijk……
kaas van melk van koeien die munt grazen?
De Utrechtse smulmosterd komt ook niet uit Utrecht, maar dat maakt hem niet minder lekker.
200 kaaswielen?
Dat is zo op…