De stembussen zijn geopend: Utrecht stemt voor de Europese Parlementsverkiezing De stembussen zijn geopend: Utrecht stemt voor de Europese Parlementsverkiezing

De stembussen zijn geopend: Utrecht stemt voor de Europese Parlementsverkiezing

De stembussen zijn geopend: Utrecht stemt voor de Europese Parlementsverkiezing
Foto's: Isis Bartels
De stembussen zijn donderdag geopend voor de Europese Parlementsverkiezing. Utrechters kunnen vandaag terecht in een van de 172 stemlokalen in de gemeente om hun stem uit te brengen.

De stembussen zijn donderdag geopend voor de Europese Parlementsverkiezing. Utrechters kunnen vandaag terecht in een van de 172 stemlokalen in de gemeente om hun stem uit te brengen.

De eerste stemmen werden vannacht tussen 00.00 en 2.00 uur al uitgebracht, op het Stadskantoor. Dit jaar was daar namelijk voor het eerst in Utrecht een nachtstembureau ingericht. Andere stembureaus in de stad openden om 7.30 uur de deuren. Stemmen kan tot vanavond 21.00 uur. Op elke stempas is te vinden wat het dichtstbijzijnde stembureau is.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het draait vandaag allemaal om Europese Parlementsverkiezing. We stemmen namelijk voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Nederland wordt nu vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs, maar dat aantal stijgt na de verkiezing naar 31. De komende vijf jaar vertegenwoordigen zij Nederlanders in Europa. Er zijn nu nog 705 zetels in het parlement, dat worden er na de verkiezingen 720.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook de andere Europese lidstaten gaan naar de stembus, al is de verkiezing niet in alle landen vandaag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 en zondag 9 juni. Donderdagavond volgen wel de eerste exitpolls voor Nederland, maar de samenstelling van het Europees Parlement wordt dus pas later bekend.

9 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Ik heb weer gebruik gemaakt van mijn democratisch recht om enige invloed, hoe gering ook, uit te oefenen op Europa.

 2. S

  @statler: interessant

 3. Elisabeth

  De stembussen zijn geopend?
  De Kieswet stelt dat de stembus pas na afloop van de stemming mag worden geopend…

 4. de Kreek

  Het zou verplicht moeten worden dat stemmen!!!

 5. Scherpschutter

  @Statler

  Wat bedoelt u? “Europa” is een werelddeel. Ik neem aan dat u bedoelt dat u zojuist door te stemmen in contract bent getreden met een vereniging genaamd de E.U. en daarmee expliciet uw wil verklaard heeft, eruit bestaande dat u accepteert dat u volledig door de E.U. geregeerd wil worden, alsook dat u verantwoordelijkheid wil dragen voor alle daaruit voortvloeiende gevolgen, hoe ernstig ook?

 6. Claire Obscur

  @Statler: +1. Vanavond weer even een momentje voor de buis met popcorn. Waren die verbaasde blikken vorige keer nou echt of gespeeld?

 7. Utrechtse Sjaak

  Op de lijst van de PVV stond Onze blonde Geert op de laatste plaats zag ik, ik heb ‘m maar gauw rood gemaakt met het rode potloodje.

 8. Statler

  @Scherpschutter
  ik wil ook graag wat invloed, hoe gering ook, in het Europese deel van Rusland, maar helaas. Idem Zwitserland. Niet stemmen is hoe dan ook verlies van invloed, en dat weet u, als bedreven advocaat van de duivel, vanzelfsprekend heel goed.
  @Claire Obscur
  ik denk dat ze het echt waren. smakelijk eten!

 9. Rose

  SS is vast blij met de komende extreemrechtse regering. De koude kermis is niet ver.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).