De tuin van de toekomst zorgt voor droge voeten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant De tuin van de toekomst zorgt voor droge voeten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

De tuin van de toekomst zorgt voor droge voeten in Utrecht

De tuin van de toekomst zorgt voor droge voeten in Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek
Wat brengt de toekomst voor Utrecht, en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek ruimte voor innovatieve producten, diensten en ideeën waarmee de stad voor de toekomst klaar is. Deze keer de – door studenten ontworpen – Watervriendelijke Tuin in Overvecht.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht, en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek ruimte voor innovatieve producten, diensten en ideeën waarmee de stad voor de toekomst klaar is. Deze keer de – door studenten ontworpen – Watervriendelijke Tuin in Overvecht.

 Een regenton, een vijver en hoogteverschillen, niet alle Utrechters hebben het in de tuin. Het zou echter wel nodig zijn. Er is steeds meer aandacht voor dit soort watervriendelijke tuinen, omdat het vaker veel harder regent. Studenten van het Wellantcollege in Houten hebben daarom een tuin ontworpen die zo goed mogelijk het hemelwater verwerkt. Met behulp van de gemeente Utrecht en de Wilde Weelde is de tuin aangelegd.

Vier groepjes leerlingen hebben verschillende ontwerpen gemaakt voor een tuin die zo watervriendelijk mogelijk is. Dit soort tuinen, die het water vasthouden en goed afvoeren, moeten er meer komen in de stad. Michiel Rijsdijk werkt bij de gemeente Utrecht en is betrokken bij de aanleg van de voorbeeldtuin in Overvecht van de studenten. Hij legt uit waarom Utrecht deze tuin nodig heeft. “Het is niet alleen zo dat het steeds vaker meer regent. Het inwoneraantal groeit en de stad verdicht en daardoor komt er ook steeds meer verharding bij. Zo wordt het steeds lastiger om al het water via het riool af te laten stromen. Bij hevige regenbuien kunnen er wel zes emmers per vierkante meter vallen. Dit terwijl de riolen er maar twee aankunnen. We zoeken dus ruimte voor vier emmers water.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

 

De gemeente is al bezig om bij de straten die herontwikkeld worden rekening te houden met het verwerken van het vele hemelwater. Zo worden er wadi’s aangelegd, een soort leegstaande kuil waar tijdelijk water in kan stromen als er heel veel regen ineens valt. Daar zakt het dan ook langzaam in de grond. Op die manier wordt het water ook beter vastgehouden voor juist weer hele droge periodes. Daarnaast worden er waterdoorlatende stenen gebruikt op wegen en wordt er meer groen aangelegd. Rijsdijk vertelt: “Maar we hebben ook juist particuliere grond nodig, want alleen met gemeentegrond redden we het niet. In de stad is zo’n veertig procent particulier eigendom. Het zou enorm helpen als veel mensen dan ook een watervriendelijke tuin nemen.”

Om meer mensen kennis te laten maken met zo’n tuin hebben vier groepjes studenten van het Wellantcollege een tuin ontworpen die watervriendelijk is. “De tuin moest goedkoop aan te leggen en makkelijk te onderhouden zijn. Zo is het bereikbaar voor de meeste Utrechters met een tuin.” Het ontwerp van de studenten is door de gemeente Utrecht en hoveniers van de vakvereniging van natuurvriendelijke ondernemers de Wilde Weelde aangelegd bij een hoekwoning in Overvecht.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

“De tuin is heerlijk groen geworden. Er zijn hoogteverschillen aangebracht, de regenpijpen zijn losgekoppeld van het riool, er zijn regentonnen geplaatst, ook is er een vijver en een groen dak en zijn tegels gebruikt waar veel ruimte tussen is gelaten”, aldus Rijsdijk. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de riolen minder belast worden. Daarbij zijn er natuurlijk waterbuffers aangelegd die juist ook weer goed zijn in tijden van droogte. Daarnaast helpt het groen ook tegen hittestress. “Het mes snijdt echt aan meerdere kanten op deze manier.” De tuin in Overvecht is aangelegd om andere Utrechters te laten zien welke maatregelen er allemaal mogelijk zijn. De tuin aan de Costa Ricadreef 184 is elke woensdagmiddag te bezoeken.

4 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Als de gemeente nou zou stoppen met nodeloos asfalteren omdat het zo lekker rijdt, het verdichten van de stad omdat meer inwoners meer geld oplevert, en meer geld zou uitgeven aan aanleg, biodiversiteit en onderhoud van het stedelijk groen?
    Want ik heb mijn achtertuintje helemaal vol groen, maar er is geen insect of vogel in te bekennen omdat de gemeente aan de voorkant van mijn woning de omgeving vernietigd.

    Een voordeel van overtrokken stedelijke verdichting, het regenwater valt buiten de stadsgrenzen dus de stad wordt steeds droger.

  2. R.V.t.

    Ik vraag me al een tijd af waar kunnen mensen heen die een idee voor de stad heeft. Ze kunnen nu alleen maar bedenken dat het een goed plan is en ook nog delen met vrienden.maar je kunt het nooit aan een deskundige laten weten.

  3. Hans

    Chapeau voor de leerlingen van het Wellantcollege!

  4. Michiel Rijsdijk

    @RVt. Ideeën kun je onderandere sturen naar waterproof030@utrecht.nl en natuurlijk naar de wijkbureaus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).