De Universiteit Utrecht (UU) is weer uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant De Universiteit Utrecht (UU) is weer uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland | De Utrechtse Internet Courant

De Universiteit Utrecht (UU) is weer uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland

De Universiteit Utrecht (UU) is weer uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland
De Universiteit Utrecht (UU) is voor de dertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Wereldwijd staat de universiteit op de 56e positie.
Universiteit_Utrecht_logoDe Universiteit Utrecht (UU) is voor de dertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Wereldwijd staat de universiteit op de 56e positie.

Dat blijkt uit de Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die zaterdag is gepubliceerd.

“Ik ben vooral erg trots op onze wetenschappers en studenten die zorgen voor deze constante kwaliteit”, aldus Anton Pijpers van het college van bestuur van de UU.

In totaal staan vier Nederlandse universiteiten in de wereldwijde top honderd. De Rijksuniversiteit Groningen bezit de 75e plek, Universiteit Leiden staat op de 82e positie en de Vrije Universiteit in Amsterdam is nummer 98.

De universiteiten van Groningen en Leiden hebben daarmee stuivertje gewisseld: vorig jaar stond Leiden nog op plek 77 en Groningen op 82.

 

Criteria

Belangrijke criteria voor een hoge positie op de lijst zijn het aantal publicaties van medewerkers in wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science. Ook wordt er gekeken naar onderscheidingen zoals Nobelprijzen.

De vijf beste universiteiten ter wereld zijn volgens de lijst respectievelijk het Amerikaanse Harvard, Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley en het Britse Cambridge. In totaal zijn er meer dan 1.200 universiteiten beoordeeld.

3 Reacties

Reageren
 1. kees van oosten

  Je kunt natuurlijk overal een jubelkop bij bedenken, maar wat zegt het als je de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland bent maar wereldwijd op de plaats 56 eindigt?

  Precies, dat Nederlandse universiteiten internationaal steeds verder terugzakken.

 2. Jiri

  Beste Kees, verdiep je eens in de voertaal van de 55 universiteiten die boven Utrecht zijn geëindigd? Dan zul je zien dat 50 daarvan Engels/Amerikaans als voertaal hebben. In dat licht doet onze universiteit het voortreffelijk! En vanaf 2003 “schommelt” Utrecht tussen de 45e en 55e plek. Niks dus verder wegzakken, althans, Utrecht niet. Hopelijk gaat jouw klimaatpartij, die enkel kan muggenziften over bomen rooien, een steentje bijdragen aan beter onderwijs. Verras mij Kees!

 3. gerries

  Kees, houd je bij je one-issue! Hier heb je geen kaas van gegeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).