De Utrechtse Bazaar nu echt failliet: ‘1,8 miljoen euro door de goot’ | De Utrechtse Internet Courant De Utrechtse Bazaar nu echt failliet: ‘1,8 miljoen euro door de goot’ | De Utrechtse Internet Courant

De Utrechtse Bazaar nu echt failliet: ‘1,8 miljoen euro door de goot’

De Utrechtse Bazaar nu echt failliet: ‘1,8 miljoen euro door de goot’
De rechtbank heeft de Utrechtse Bazaar failliet verklaard. Voor het bankroet werd al gewaarschuwd nadat de gemeente de huur opzegde met de Bazaar. Het bedrijf betaalde al jarenlang geen of te weinig huur, daardoor was er een flinke schuld opgebouwd. De directeur van de Utrechtse Bazaar: “Ze spoelen nu 1,8 miljoen euro gemeenschapsgeld door de goot.”

De rechtbank heeft de Utrechtse Bazaar failliet verklaard. Voor het bankroet werd al gewaarschuwd nadat de gemeente de huur opzegde met de Bazaar. Het bedrijf betaalde al jarenlang geen of te weinig huur, daardoor was er een flinke schuld opgebouwd. De directeur van de Utrechtse Bazaar: “Ze spoelen nu 1,8 miljoen euro gemeenschapsgeld door de goot.”

Afgelopen weekend kwamen voor het laatst tientallen standhouders naar het gigantische pand aan de Groenewoudsedijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit was het slotstuk voor de Utrechtse Bazaar, dat al sinds 1981 bestond en sinds 2012 op deze plek zat.

De afgelopen jaren ging het niet goed met de bazaar en bleven huurbetalingen aan de gemeente uit. Met een huur van ongeveer 60.000 euro per maand liep de schuld op tot 1,8 miljoen euro. Er kwam een rechtszaak waarbij de gemeente in het gelijk werd gesteld, de huur mocht per 1 februari opgezegd worden.

Onwaarschijnlijk

Daarmee werd een faillissement ook waarschijnlijk. De rechtbank heeft het bedrijf gisteren dan ook bankroet verklaard. Er is nu een curator aangewezen die de balans op gaat maken. Mocht er nog geld beschikbaar zijn dan wordt dat verdeeld onder de verschillende schuldeisers. Daarmee is het onwaarschijnlijk dat de gemeente de 1,8 miljoen terug gaat krijgen.

Laurens van der Heijden, directeur van de Utrechtse Bazaar, zegt dan ook: “Ze spoelen nu 1,8 miljoen euro gemeenschapsgeld door de groot.” Volgens hem was het geld nog op te brengen en had hij daar ook een uitgedacht plan voor.

Onderdeel van dat plan was het gebruiken van het parkeerterrein van de Bazaar als P+R, daarmee komt er geld in het laatje. Daar moest de gemeente wel aan meewerken, en die zag het niet zitten.

 

 

 

 

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Begint een beetje op een verkooppraatje te lijken. In ieder geval een opvallend lange faillissementsuitverkoop.

 2. Richard

  Nee meneer Van der Heijden, u bent het die hier zo belachelijk veel geld door de goot spoelt. Zelf jaren niet betalen en dan de gemeente de schuld geven, lekker is dat. En dan nu opeens zeggen dat er een plan is om te betalen. Had daar dan een paar jaar eerder mee gekomen. Deze meneer maakt mij goed boos met dit gedrag.

 3. Bill

  Op zich wel bijzonder dat je jarenlang amper je huur betaalt en dan het zo probeert te framen dat de gemeente nu geld weggooit. Het feit dat ze het uit goodwill al jaren hebben laten dooretteren wordt dan even vergeten.

 4. Henk

  Dat is toch wel een bijzondere aantijging: “De directeur van de Utrechtse Bazaar: “Ze spoelen nu 1,8 miljoen euro gemeenschapsgeld door de goot.” Nu de gemeente als boosdoener aanwijzen alsof zij degene zijn die het geld door de goot spoelen. Laten we ergens maar blij zijn dat het 1,8 miljoen is. En dat er door coulance en meelevendheid, niet veel meer geld naar toe is gegaan.
  Het is ergens bij de beesten af, om zo’n uitspraak te doen, als je zelf jarenlang geen – of te weinig – huur hebt betaald. Wie heeft er dan gemeenschapsgeld weggegooid??

 5. Herman

  En wie mag dat betalen…..
  Dan durft de “directeur” ook nog eens de gemeente de schuld te geven.
  Een groter brevet van onvermogen kun je jezelf niet geven, mocht de man ooit nog eens durven op te duiken, dan weet je dat je heel erg moet oppassen!

 6. Angelique

  Nee, Laurens, U heeft dat gemeenschapsgeld zelf verspild!
  En precies dit gebrek aan verantwoordelijkheid ligt daar waarschijnlijk ten grondslag aan.

 7. Mikel

  Pure oplichterij van van der Heijden. Hij heeft natuurlijk wel al die jaren de huur van de standhouders in zijn zak gekregen. Waar is dat gebleven????

 8. Laurens van der Heijden

  De afdeling Projectbureau Leidsche Rijn grondzaken van de gemeente Utrecht heeft zich als raadgevende en uitvoerend adviseur aan de wethouder vanaf 2014 op het standpunt gesteld De gemeente kan meewerken aan een oplossing, de gemeente hoeft niet mee te werken aan een oplossing, de gemeente gaat dus niet mee werken aan een oplossing die ze in haar dubbele rol als regionale overheid en verhuurder zelf veroorzaakt hebben, namelijk de zondag winkelopenstelling binnen 6 maanden na een gedwongen verhuizing en een huurovereenkomst met een vergunning om niet vaker open te mogen dan 2 dagen per week. Vanaf 2014 weer de gemeente dat de huur kon niet volledig voldaan kon worden en is de maximaal op te brengen vergoeding betaalt, volgens een onafhankelijk taxateur is de huur ook 300.000 euro boven markt conform. Voor alle oplossingen voor extra activiteiten om de mogelijkheid te krijgen de huur te kunnen opbrengen zijn vergunning aanvragen afgewezen, zelf optreden tegen huisjes melkers maar zelf 3 ton boven marktconform verhuren, dat Is maatschappelijk en financieel DOM-stads bestuur met goedkeuring van de gemeenteraad. In Utrecht gaat alles anders dan je met gezond verstand kunt beredeneren. Toen ik hoorde dat Lot van Hooijdonk is genomineerd tot bestuurder van het jaar dacht ik dan wordt de Utrechtse Bazaar genomineerd voor beste huurder van het jaar maar ik heb nog niets vernomen.

 9. Ton

  60.000 per mand huur is ook geen kattepis…! Je ziet het dan ook overal dat bedrijven de huur van hun pand niet kunnen betalen. En dan…? Ze timmeren liever een half winkelcentrum dicht en laten het vervolgens verloederen, als dat ze de huur verlagen. Deze vlakte zal nog heel lang er ongebruikt bij liggen….!

 10. TV

  Door de huur op te zeggen wordt in ieder geval niet nog meer geld door de goot gespoeld, toch? Ik vind het eigenlijk veel kwalijker dat de schuld zo hoog heeft kunnen oplopen, zonder dat er ingegrepen is. En de Utrechtse Bazaar zou zich best wat dankbaarder mogen opstellen met het cadeautje van 1,8 mln dat ze de afgelopen jaren hebben mogen krijgen

 11. Laurens van der Heijden

  De gemeente heeft vanuit grondzaken commercieel vastgoed meer belang bij een failliete huurder dan dat de Utrechtse Bazaar wederom verhuist moet worden of dat de UB en alle standhouders in aanmerking komen voor nadeelcompensatie vergoeding bij bedrijf beëindiging door nieuwbouw projecten.

  De Utrechtse Bazaar is door de afdeling grondzaken verhuist van de Bloemen Veiling Vleuten naar een toekomstige nieuwbouw locatie Leeuwensteyn Zuid. Projectbureau Leidsche Rijn (tegenwoordig Bureau NegenTien) heeft een stadsdeel aan Utrecht gebouwd in een korte tijd. Dat lukt alleen met zakelijke mentaliteit in een wereld van grondspeculanten, beleggers, strategieën waar het grote geld, doelstellingen en afhankelijkheid van bestuurlijke medewerking samen komen. Dit doen ze gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren goed, Stadsdeel Leidsche Rijn en business park Papendorp zijn gerealiseerd maar deze grondzaken en vastgoed mentaliteit zou beperkt moeten worden tot de realisatie van projecten. Grondzaken heeft echter veel macht in de gemeente Utrecht, de ambtelijke elite zit daar al jaren en zijn de adviserende en raadgevende informatie bronnen, in dit dossier ook de uitvoerende dienst van de regelmatig wisselende wethouders en raadsleden die onjuist, onvolledig in het geheim zijn geïnformeerd de afgelopen. Wethouders zijn afhankelijk van de topambtenaren en grondzaken brengt het grote geld binnen. Burgers denken dat ze elke vier jaar bij de verkiezingen invloed uitoefenen maar dat is maar beperkt, eigenlijk zouden we moeten stemmen op top ambtenaren want die hebben de grotendeels macht in handen. Er gaat veel goed maar er gaan ook dingen ondemocratisch verkeerd zoals bij de toeslagen affaire bij de belastingdienst. Ambtenaren zijn ook mensen en niets menselijks is hen vreemd. Vechten met de overheid is een vooraf verloren strijd, ambtenaren zijn anoniem omdat ze zich niet zouden kunnen verdedigen, maar ze kunnen wel de macht met verstrekkende gevolgen, en ja als je daar niet persoonlijk ter verantwoording op aangesproken kan worden dan vraagt dat om problemen.

 12. Danny

  Mooie locatie om een bos met wandel- en een fitnessbaan aan te leggen.

 13. Henk de Zeeuw

  Nou, Laurens. Wie heeft ooit dat huurcontract getekend bij zijn volle verstand? Wie heeft jarenlang verzuimd om netjes de huur te betalen? Wie heeft niet gezorgd voor hogere huuropbrengsten van de standhouders? En wie komt er met plannen als het te laat is? Nou, wie?

 14. Kadoendra

  @Laurens van der Heijden

  Ik had al in een eerder DUIC bericht jouw goed onderbouwde reactie gelezen.
  DUIC is een goed journalistiek platform en het zijn de goed onderbouwde reacties die dit journalistieke platform aan weten te vullen!

 15. Cor Nelis

  @Laurens van der Heijden “Vechten met de overheid is een vooraf verloren strijd”, maar je had helemaal niet hoeven vechten als je aan je verplichting had voldaan om de huur te betalen. En nu zielig zitten te zijn, bah! En het zeker nog een paar jaar willen rekken waardoor je schuld oploopt naar 2,5 of misschien wel 3 miljoen. Het faillissement is (weliswaar te laat) meer dan terecht uitgesproken.

 16. Herman

  @Laurens, je hebt wel heel veel woorden nodig. Een goed verhaal vertel je in een paar zinnen.
  Begrijp dat je het zo lang hebt volgehouden, praatjes genoeg.
  Ondernemen is ook inspelen op veranderende omstandigheden, ondernemen is niet in de slachtoffer rol kruipen en wijzen.

 17. Laurens van der Heijden

  @ Cor en Herman, ik weet niet waarop jullie je conclusies trekken. Wellicht denk je goed geïnformeerd te zijn door een internet artikel te lezen met een beperkte hoeveelheid tekst dat onvoldoende is om enige nuance, diepgang of achtergrond te kunnen delen.

  Als je van de gemeente Utrecht huurt en je gaat naar de rechter inzake de huurovereenkomst dan ben je direct bestuurlijk volledig buitengesloten. Wie een conflict heeft met de Utrechtse Vastgoed Organisatie is de vijand van de gehele gemeente Utrecht. Afgelopen tweeënhalf jaar konden wij geen afspraak maken om toekomstbestendige veranderingen te presenteren waar bestuurlijke medewerking voor nodig is om dit te toetsen. Geen afspraak mogelijk want er een zaak onder de rechter, ook al gaat het onderwerp waar over wilt praten niet over de huurovereenkomst gaat.

  Als jullie het leuk vinden om je mening te geven waar niets van weet dan kunnen jullie altijd nog gemeenteraadslid worden. Die hebben een controlerende functie over alle taken waar de afzonderlijke wethouders op hun ambtenaren moeten leunen om het geheel te heersen, en geven ook over alles hun mening. Over zoveel zaken kan een mens niet voldoende weten om een afgewogen mening te kunnen geven, zeker niet als bij het een bijbaan betreft. Ik weet ook niet hoe het wel moet maar dat dit niet functioneert weet ik wel zeker. Waarschijnlijk kunnen Herman en Cor mij dat wel vertellen.

 18. Wim

  Als er een huur wordt geheven die niet redelijk is maar onder dwang wordt opgelegd omdat anders de markt niet meer door kon gaan, wat ook nog eens door een onafhankelijk party is bevestigd dan had de wethouder beter moeten uizoeken met gondzaken wat hier fout is gegaan.
  Ook het veranderen van de spelregels door ineens een grote concurent er naast te zetten nl de open zondagen is had moeten lyden tot een huurverlaging.

 19. Kadoendra

  @Laurens van der Heijden

  Hierbij bied ik mijn verontschuldiging aan voor een groot aantal reaguurders op dit draadje die werkelijk niets van jouw inhoudelijke verhaal willen begrijpen.

  Ik denk dat die reaguurders het b.v ook normaal zullen vinden als elke supermarkt, benzinepomp of andere bedrijf slechts 2 dagen per week open mag zijn maar wel de volle mep huur voor het bedrijfspand moet betalen.

 20. Mikel

  Waar is het geld gebleven van de standhoudrers al die jaren????? Vertel mij dat eens!!!!!

 21. Bert van leeuwen

  De standhouders en verkopers die 1,8 miljoen schuldig zijn aan de gemeente dat moe gewoon netjes betaald worden zo niet dan moeten ze via de rechter advocaten & de griffier & niet te vergeten door de allerhoogste officier levenslange gevangenis staf krijgen maar de bevolking hoeft daar niet te onder lijden misschien dat de wethouders & de gemeente voor deze mensen kinderen opa,s oma,s & mensen met een beperking een hart onder de riem kunnen steken met vriendelijke groeten van Bert Van leeuwen uit Utrecht👓⌚🔰🔔🚪🔬🔭🔮🔦👛💰💳💲💵💴💶💷💸💱💹🎉🎇🎆🎈🎂🎁🎀🎄🎊📲📱📡📣📢📯🎬🎥📷📹📁📂📃📄📊📈📻📺📀🍶☕🍵🐞🐞🍦🍧🍣🍞🍪🍌🍇🌰🍍🍆🍠🍘🍅🍓🍒🍄🍡🍢🍋🍑🍐🍊🍏🍉🍈🍎🌈🌈🌴🌳🌲🌱🍀🌾🌿🌹🌸🌷🌺🌻🌼🌽🌁🌞 🌜🌞🌝🌛🌏🌎🌊🌉🌌🌃🌆🌍🗽🏧🏦🏥🏤🏣🏢🏡🏨🏨🏩🏪🏫⛪⛲🏬🏰💈🚆🚅🚄🚌🚍🚃🚋🚊🚈🚕🚖🚝🚞🚲💒💐💎💍🚶⌛⏳💤💡💠💫🌠🌟🔍🔎😃😇😊

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).