De Utrechtse horeca moet vooral niet op die van Amsterdam gaan lijken | De Utrechtse Internet Courant De Utrechtse horeca moet vooral niet op die van Amsterdam gaan lijken | De Utrechtse Internet Courant

De Utrechtse horeca moet vooral niet op die van Amsterdam gaan lijken

De Utrechtse horeca moet vooral niet op die van Amsterdam gaan lijken
Ongeveer 150 man waren gisteren bijeen om te praten over het horecabeleid in de stad. Tijdens het stadsgesprek Ruimte voor Horeca werd door politici, bewoners, ondernemers, bezoekers, ambtenaren en wethouder Jeroen Kreijkamp gesproken over de functie en de toekomst van de horeca in Utrecht. “Utrecht moet proberen de verschraling tegen te gaan.”

Ongeveer 150 man waren gisteren bijeen om te praten over het horecabeleid in de stad. Tijdens het stadsgesprek Ruimte voor Horeca werd door politici, bewoners, ondernemers, bezoekers, ambtenaren en wethouder Jeroen Kreijkamp gesproken over de functie en de toekomst van de horeca in Utrecht. “Utrecht moet proberen de verschraling tegen te gaan.”

“Het was volle bak, er waren zelfs te veel aanmeldingen”, vertelt Hermannus Stegeman, adviseur van de Koninklijke Horeca Nederland Utrecht. “Het bleek een hele leuke, informatieve en creatieve avond.” De bijeenkomst werd gehouden om te onderzoeken waar het met de Utrechtse horeca heen moet, waar ondernemers tegenaan lopen, wat inwoners graag zien komen en wat voor rol de gemeente daarbij moet spelen. Eén van de hoofdvragen die daarbij werd gesteld was: Wat kan Utrecht doen om in 2020 de aantrekkelijkste horeca-stad van Nederland te zijn?

Lokaal

Om de aantrekkelijkste horeca-stad te worden moet Utrecht gaan voor kwaliteit, diversiteit en beleving. Ook moet de horeca in Utrecht meer als ontmoetingsplek gaan dienen en moet het draagvlak hebben in de buurt. Daarnaast moet er nog meer gekeken gaan worden naar duurzame en lokale producten en zou er meer een educatiefunctie kunnen komen over de herkomst van producten en gezond eten. Om zomaar wat ideeën te noemen die gisteren boven kwamen drijven.

Maar bovenal moet de horeca de Utrechtse identiteit behouden. “Er waren ook mensen uit Amsterdam aanwezig die in eerste instantie kwamen kijken hoe wij in Utrecht zo’n stadsgesprek houden, maar ook benadrukten dat de horeca in Utrecht vooral niet op die van Amsterdam moet gaan lijken,” zegt Stegeman. “Het live-like-a-local idee dat hier in de stad steeds meer heerst, moet groter worden. Dat is kenmerkend voor Utrecht.”

Nieuwe horecaconcepten in wijken buiten het centrum moeten veel meer op zoek gaan naar draagvlak in de buurt. “Dat is iets wat vanuit de ondernemers komt. Het gebruik van de horeca verandert. Ondernemers voelen zich bekneld in de huidige horeca-nota, waarin vooral heel veel dingen niet kunnen. Ze willen nu op zoek gaan naar wat hen met elkaar verbindt. Deze bijeenkomst gisteren was heel handig om hier een start in te maken.”

Eenzaam

Bediening op het terras op de Neude. Foto: Jurjen Drenth/Toerisme Utrecht
Bediening op het terras op de Neude. Foto: Jurjen Drenth/Toerisme Utrecht

Het afgelopen jaar zijn er in Utrecht 60 nieuwe horecaconcepten geopend. Waarvan 40 buiten de binnenstad. “Dat is een goed teken,” legt Emiel Fonville van het economisch beleid en het horecakader van de gemeente Utrecht uit. “Het sociale aspect gaat belangrijker worden in de wijk. Een derde van de Utrechters blijkt zich eenzaam te voelen en daar kan je wat mee als ondernemer.”

Een ander punt dat Fonville opviel tijdens de avond was dat veel ondernemers zichzelf meer verantwoordelijkheid willen opleggen. Onder meer op toezicht houden in de buurt: “Dat moet je zo breed mogelijk zien. Of het nou is met een vechtpartij voor de deur of overleg met de buurt: ondernemers moeten niet alleen meer aan hun eigen zaak denken.”

Fonville merkt ook op dat er moet gekeken worden naar de verschraling van het horeca-aanbod in de binnenstad. “We moeten met zijn allen ervoor waken dat er bijvoorbeeld niet alleen maar eet- en drinkgelegenheden voor studenten komen. Er moeten bijvoorbeeld ook voldoende goede restaurants zijn voor bezoekers van buiten de stad.” Stegeman vult daarbij aan: “Als er genoeg kwaliteitstenten zijn, komt er vanzelf ruimte voor een sterrenzaak in de stad.”

16 Reacties

Reageren
  1. Frits

    Woon ruim 30 jaar binnenstad, mij nog nooit opgevallen dat cafebazen rekening houden met omwonenden
    Gasten worden volgegoten met drank, losgelaten in de binnenstad
    Gevolg,,schreeuwen schelden wildplassen
    De cafebaas heeft de poen binnen
    Maling aan de buurt

  2. Die frits toch

    Misschien moet je niet in de binnenstad gaan wonen Frits.

  3. Ingrid

    Het versterken van de lokale economie, voor de buurt en voor de stad, is inderdaad iets waar de horeca een hele mooie verbindende factor in kan zijn. Rechtstreex kan daar in bijdragen, en de stad weer trots maken op hun lokale makers/boeren/bakkers.

  4. Dolly

    Nou Geert dan hou je het toch maar lang vol met al die ellende. Laat me raden omdat je het zo’n fijne stad vind.

    En wie denk je dat juist daar verantwoordelijk voor zijn? Juist, al die horeca medewerkers, schoonmakers, politie die tegen een lager bedrag dan menig binnenstadbewoner ervoor zorgen dat ook jij al 30 jaar geniet.

    Cafébazen doen ongetwijfeld hun best maar tegen onaangepast gedrag kunnen zij ook maar beperkt wat doen. Lompe mensen blijf je tegenkomen

  5. MvdH

    Beste Frits..,
    Fijn die positieve opbouwende generaliserende kritiek
    Daar kunnen ze wat mee joh..
    Als je al 30 jaar in de binnenstad woont met deze ervaring dan zal het wel meevallen denk ik.. Anders.. Gewoon volhouden

  6. Karel

    Best Frits,

    Waarom bent u in de binnenstad gaan wonen? Voor uw rust? Schijnbaar was er 30 jaar geleden ook overlast en had u dit kunnen weten voordat u er ging wonen. Misschien eens tijd om te verhuizen?

    Ik keur het overlast niet goed, maar ik ken zat plekken waar de cafebaas wel degelijk rekening houd met de omwonenden en de bezoekers hier op wijst tijdens het verlaten. Overlast zal er in de binnenstad altijd zijn, maar een stad zonder horeca is geen stad.

  7. Bernard Tomlow

    Fonville heeft het over bezoekers van buiten de stad en over kwaliteitshoreca. Die wonen voornamelijk oost van de stad (A27enA28)en hebben meestal een auto.De Nota Parkeren en Stallen heeft het alleen maar over verminderen van parkeerplaatsen. Iedereen moet op de fiets.Aan de Oostzijde Binnenstad zijn geen ( ondergrondse) parkeergarages,wel uitstekende opties.De “drie L’s.”Lucas Bolwerk,Lepelenburg,Ledig Erf.Zoals bijvoorbeeld in Maastricht bij Stokstraat of Museumplein bij Concertgebouw .Fiets moet geen religie worden.Dat verhindert blijven nadenken.

  8. Berend

    @Frits: Verhuizen een optie? Een cafébaas kun je het niet kwalijk nemen dat mensen zich in zijn zaak bezatten en daarna buiten rotzooi schoppen. Overlast door uitgaanspubliek hoort nu eenmaal bij wonen in de binnenstad.

  9. Justin

    Frits wil natuurlijk dat de cafébazen alcoholpromillages gaan meten bij hun klanten en ze uit de tent schoppen als ze over de schreef gaan. En dan moeten ze buiten begeleid naar huis gebracht worden door de politie, zodat het zeker is dat ze geen geluid zullen produceren. Wat een Frits.

  10. Joe

    Grappig. Toen ik gisteren in het centrum €7,50 moest betalen voor een portie kaasstengeltjes die uit slechts 6 stuks bleek te bestaan (ja, dat is fokking €1,25 per stengeltje!) dacht ik: volgens mij ben ik in Amsterdam beland…
    De Utrechtse horeca is echt niet zo uniek als we willen geloven en ik word persoonlijk doodmoe van al die concepten die elkaar nabouwen (hamburgers, anyone?).
    Daarom goed dat er eens serieus wordt nagedacht!

  11. Objectivist

    Als de vraag naar hoogwaardigere restaurants zou bestaan, quod non, dan was er al lang een ondernemer geweest die in dat gat gedoken zou zijn. Die vraag bestaat echter in Utrecht niet…Al jaren niet. Werkelijk niets dat de Gemeente of Horeca Nederland hier aan zou kunnen veranderen….

    De Utrechtse horeca “moet” maar één kant op en dat is de kant van de vraag uit markt. En dan kunnen de Gemeente en Horeca Nederland wel van mening zijn dat de aanbod kant een ander gezicht dient te krijgen (sterrenzaak en biologisch lokaal), maar zonder daadwerkelijke vraag blijft het niets anders dan een vorm van maakbaarheidswaanzin.

    Hoe wil je een ondernemer er van overtuigen tonnen (zo niet miljoenen) te investeren in een zaak die geen natuurlijk bestaansrecht heeft…?

  12. Bram de Goede

    Het probleem met horeca ondernemers is dat die snel kunnen wisselen, je maakt een afspraak en na een jaar zit er weer een ander in.

  13. Johan

    Inderdaad moeten we ervoor waken dat de binnenstad niet verder wordt volgeplempt met eet- en drinkgelegenheden voor studenten. Diversiteit in het aanbod is van wezensbelang voor een gezonde stad en dus is het ook van belang dat er kwaliteitsaanbod blijft. En ja, dan komen we op dat andere Utrechtse pijnpunt. Het dramatische Utrechtse verkeersbeleid waardoor de binnenstad in een fietsersreservoir verandert en volkomen ontoegankelijk wordt voor bezoekers van buiten. En juist die bezoekers van buiten zouden de gebruikers moeten zijn van die kwaliteitshoreca.

  14. Bram de Goede

    op de plaats van 1 auto kunnen 4 fietsen. voor meer auto´s moeten er huizen gesloopt worden, of singels gedempt, dat wilde ze in de jaren 60. Toeristen kunnen straks met de watertaxi over de nieuwe singel naar alle restaurants, winkels, schouwburg en musea. Je parkeert in de Grifthoek garage en neem de watertaxi en Utrecht is makkelijk bereikbaar wordt een hoogwaardig uitje.

  15. Johnny

    Watertaxi’s en luchtfietsen. Die redden Utrecht.

  16. Bram de Goede

    schonelucht fietsen ja dat is mooi

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).