De Vechtsebanen in Utrecht vanaf maandag toch deels geopend De Vechtsebanen in Utrecht vanaf maandag toch deels geopend

De Vechtsebanen in Utrecht vanaf maandag toch deels geopend

De Vechtsebanen in Utrecht vanaf maandag toch deels geopend
Een van de ijsbanen van De Vechtsebanen
Schaatscomplex De Vechtsebanen in Utrecht gaat maandag toch deels open. Eerder had de organisatie besloten de deuren gesloten te houden uit protest tegen de coronapas. Nu is ervoor gekozen schaatsers toe te laten op de buitenbaan zonder dat zij een QR-code hoeven te laten zien en de binnenbaan gaat open voor jongeren tot en met 17 jaar. Baanvereniging Utrecht noemt dit een ‘stap in de goede richting’, maar maakt ook bezwaar.

Schaatscomplex De Vechtsebanen in Utrecht gaat maandag toch deels open. Eerder had de organisatie besloten de deuren gesloten te houden uit protest tegen de coronapas. Nu is ervoor gekozen schaatsers toe te laten op de buitenbaan zonder dat zij een QR-code hoeven te laten zien en de binnenbaan gaat open voor jongeren tot en met 17 jaar. Baanvereniging Utrecht noemt dit een ‘stap in de goede richting’, maar maakt ook bezwaar.

Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie een aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo werd duidelijk dat het coronatoegangsbewijs per 6 november ook ingevoerd zou moeten worden bij binnensportlocaties.

Eigenaar van De Vechtsebanen Michael van de Kuit liet eerder al weten niet mee te willen werken aan de coronapas. Van de Kuit noemt ‘de testsamenleving’ een ‘gevaarlijke ontwikkeling’ en zei nog liever de deuren te willen sluiten dan daaraan mee te werken.

Advocaten

Op vrijdag liet De Vechtsebanen weten de deuren voorlopig gesloten te houden. Nu komt men daarop terug. Volgens de organisatie, die dit weekend heeft overlegd met een team van advocaten, heeft burgemeester Dijksma de maatregelen verkeerd geïnterpreteerd.

“De 400 meter buitenbaan kan gewoon open zonder QR-scanverplichting, blijkt nu. Dat schaatsers om deze baan te kunnen betreden eerst een brede gang moeten passeren, doet daaraan niets af. Daarom zal de 400 meter buitenbaan vanaf maandag weer gewoon open zijn voor alle schaatsers, jong en oud, gevaccineerd en niet gevaccineerd”, is te lezen in een reactie van het schaatscomplex.

Baanvereniging

Baanvereniging Utrecht, de organisatie die de verenigingen vertegenwoordigt die De Vechtsebanen gebruiken, noemt het besluit ‘een eerste stap in de goede richting’. “Maar toelating van schaatsers op de binnenbaan boven 18 jaar wordt door de Vechtsebanen niet toegestaan. Wij maken hier als Baanvereniging ernstig bezwaar tegen richting de Vechtsebanen en blijven bij het standpunt dat door inzet van onze vrijwilligers ook voor deze groep de toegang met een coronatoegangsbewijs moet worden toegestaan.”

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Kom op Sharon. Direct sluiten deze Wappie Wappie ijsbaan. Laat zien dat je een kerel bent en pak ze.

 2. Erwin

  “Volgens de organisatie, die dit weekend heeft overlegd met een team van advocaten, heeft burgemeester Dijksma de maatregelen verkeerd geïnterpreteerd.
  De 400 meter buitenbaan kan gewoon open zonder QR-scanverplichting, blijkt nu”
  Beetje flauw om de burgemeester nu de zwarte piet toe te spelen. Vorige week is na de motie in de tweede kamer immers al besloten dat in de buitenlucht geen coronapas nodig was. Dat wist de organisatie ook wel.

 3. Scherpschutter

  Ofwel; de Gemeente is hier even genadeloos op haar plek gezet. Van der Kuit – Gemeente: 1-0.

 4. Toine Goossens

  “Wij maken hier als Baanvereniging ernstig bezwaar tegen richting van de Vechtsebanen en blijven bij het standpunt dat door inzet van onze vrijwilligers ook voor deze groep (>18 tg) de toegang met een coronatoegangsbewijs moet worden toegestaan.”

  Het lijkt een stapje in de goede richting van de eigenaar en de directie van de Vechtsebanen, maar dat is het niet. Zij blijven vasthouden aan hun extreem, exclusief, standpunt dat alleen zij gelijk hebben en de rest van Nederland niet. Dat ziekenhuizen opnieuw niet in staat zijn om operatiezorg uit te voeren, zoals hun maatschappelijke plicht is, interesseert hen geen zier.
  Dat zieken en kwetsbaren nog langer op behandeling moeten wachten deert hen niet.

  Nee, in het Walhalla van hun eigen gelijk, telt dat niet. Dat heeft geen enkele waarde. Het is een hemeltergende vorm van zelfzuchtig denken. Uit liefde voor die anderen toch de code te handhaven en te controleren, is hen nu nog een moeite te veel.

  Michael van de Kuit toon liefde en wijsheid en kom terug op uw standpunt.

 5. Manfred

  Oftewel; de schaamteloze en subsidie-opstrijkende eigenaar is hier even genadeloos op zijn plek gezet. Gemeente – Van der Kuit: 1-0.

 6. Willem

  @ss: genadeloos… yeah sure! hahaha LOL

 7. Speak Up

  Zinnige rationele mensen vs Scherpschutter 1000-0

  Ik zie hier een blaaskaak die loos aan het dreigen was in de media tov de gemeente; een blaaskaak die nu de hete keutel intrekt overigens. Als er iemand met de staart tussen de benen afdruipt en op zijn plek is gezet is het van der Kuit wel. Niet de gemeente

 8. Trude

  @Scherpschutter: LOL! Als iemand zijn/haar advocaten raadpleegt en meteen daarna van koers verandert, wordt pijnlijk duidelijk waar de fout heeft gelegen (behalve voor blinden).

  De gemeente heeft er niets, maar dan ook niets mee te maken, al geeft die patjepeeër hen nu de schuld. Van de Kuit heeft de regels van de rijksoverheid zelf verkeerd geïnterpreteerd en is al begonnen met toeteren voordat hij de feiten snapte. Waarschijnlijk door naderende schadeclaims van huurders is er nu maar 1 oplossing: inbinden. Gemeente: geen deelnemer in de wedstrijd. Van de Kuit: loser tegenover de hele wereld.

 9. BW

  @Scherpschutter
  OH niet zo slap man. Er is niet “nu voor gekozen om schaatsers op de buitenbaan toe te laten zonder QR code”. Dat is een dag na de persco al besloten tijdens het kamerdebat.

  Enige vraag is nog of Van de Kuit niet goed heeft opgelet, of dat dit een bewussie is, want inmiddels zijn hierover wel drie artikelen op DUIC verschenen met als eindstand: de Vechtsebanen blijven gewoon open. Indien het om de free publicity te doen was: well played. Andere kant van de medaille is wel dat Van de Kuit nu bekend staat als wappie.

 10. Fred

  Alle andere kunstijsbanen in Nederland waren dit weekend gewoon open, even QR-code scannen bij de ingang is echt niet zo moeilijk en zorgde niet voor lange rijen. De (eigenaar van de) Vechtsebanen doet hier kinderachtig principieel en moeilijk, over de rug van duizenden schaatsers, ontzettend sneu. Laat die advocaten en adviseurs lekker ergens anders hun geld mee verdienen en gooi gewoon je baan open.

 11. Scherpschutter

  @Toine Goossens

  Voor iemand die naastenliefde preekt, toont u wel erg weinig liefde voor mensen die andere keuzes dan u maken….Mon dieu. LOL.

 12. Scherpschutter

  @BW

  Zoals eigenlijk altijd, mist u ook hier het punt weer volledig. Maar dan ook echt volledig. Het argument van de Gemeente was dat de schaatsers niet een klein stukje binnendoor mochten om de buitenbaan te bereiken zonder een QR code te laten zien….en nu hebben Michael en zijn advocaat de gemeente even laten zien wie de baas is…en mag het ineens wel. LOL

  Van der Kuit – Gemeente: 1-0

  En de berg gratis publiciteit is natuurlijk ook heerlijk.

  Van der Kuit – Gemeente: 2-0

 13. Speak Up

  De gemeente is geen partij in dezen. Het zijn landelijke regels en ook nog eens zinnige regels om een besmettelijk virus weer enigzins beheersbaar te maken; dit in tegenstelling tot de ophitserij die het tegenovergestelde teweeg brengt alwaar de scherpschutters op uit zijn.

  Je mot bij de Rijksoverheid zijn. De gemeente heeft alleen maar als taak om te handhaven.

  Het is overigens niet de gemeente die inbindt, maar het zijn de advocaten van van der Kuit die hem hebben doen inbinden, anders zou de subsidiekraan, waar zijn baan feitelijk op draait, dicht gedraaid worden en er zouden bedragen terugbetaald moeten worden. Ook zouden gemeente en verenigingen hem gaan aanklagen, omdat hij namelijk zijn contractuele verplichtingen als huurbaas niet na zou komen.

 14. Ted Danson

  @Scherpschutter: Mark Rutte en Hugo de Jonge, noch de Tweede kamer, vertegenwoordigen de gemeente Utrecht. Verdiep je eens in de staatkundige inrichting van het land waarin je woont, voor je begint te kakelen. Er is hier helemaal geen ‘argument van de gemeente’, dat heb je allemaal zelf verzonnen.

  De scherpte zit bij BW, en jij probeert je er met pure nonsens onderuit te wurmen: Van de Kuit heeft zich vergaloppeerd aan een mededeling van Rutte en De Jonge over buitensporten, die later in de kamer ook nog eens voorbarig is gebleken.

 15. Wim

  @Scherpschutter,
  Wie heeft gezegd dat ze niet binnen door mochten , niet de gemeente maar van Kuit. Die trekt nu zijn keutel gedeeltelijk in.
  Last die man gewoon de gratis polsbandjes halen en die bij de ingang de mensenet een geldige code omdoen dan kunnen zij alle plaatsen in en degene zonder alleen op de buitenbaan.
  Hij moet gewoon werken voor zijn geld.

 16. Wim

  Crowdfunding starten voor de schaatsverenigingen om een rechtszaak tegen die meneer te houden voor refund huur van de banen??

 17. Janah

  @toine goossens U zoekt ” liefde en wijsheid” bij Michiel vd Kuit . Is dat niet een beetje veel gevraagd van iemand uit de Quote 500?

 18. BW

  @Scherpschutter
  Ja, want in de buitenbaan zit nergens een poort waardoor je rechtstreeks naar buiten kan (spoiler: die zit er wel).

 19. Scherpschutter

  @Speak Up

  Wat een warrig geleuter weer. Onvoorstelbaar. U begint met in uw eerste zin te zeggen dat de gemeente geen partij in deze is, om 3 zinnen later aan te geven dat de gemeente gedreigd heeft subsidie in te trekken en hem aan te klagen. Denk nou eens na voordat je wat roeptoetert. Man man man. LOL.

  @Wim

  Nee, Wim. De gemeente heeft aangegeven dat een QR code noodzakelijk was om binnendoor te mogen. Verdiep je nou gewoon eens in de feiten voor je wat blert. En diezelfde gemeente kroop heel snel haar hok weer in toen deze held (geparafraseerd) aangaf; “Hoepel op, ik sluit de tent nog liever dan dan aan dit gevaarlijke totalitaire overheidsgedoe mee te doen. Iedereen mag schaatsen of niemand en nou wegwezen met dat gezeik van je.” En nu mag dus iedereen alsnog binnendoor….LOL.

  Deze mijnheer ‘moet’ helemaal niets Wim. De enigen die hier iets ‘moeten’ zijn de gemeente en u; de voorwaarden van de eigenaar accepteren of vooral lekker wegblijven.

  @BW

  Opnieuw volstrekt irrelevant…Iedereen gaat gewoon binnendoor, zonder controle. Punt.

 20. Speak Up

  Volgens mij is Michael hier niet de baas. Hij moet namelijk tegen zijn zin de baan weer open doen, terwijl hij toch zo principieel zijn punt wilde maken.

  Bleek dat hij gewoon niet goed opgelet had welke voorwaarden de 2e kamer daadwerkelijk wilde afspreken, op basis van de uitlatingen van de minister.

  Ook blijkt hij niet zo goed te weten hoe het staatsbestel en de staatsinrichting van Nederland werken. Ook van juridische zaken blijkt hij de ballen verstand te hebben. Altijd maar de vraag hoe dit soort pipo’s zo rijk worden. Leuke mensen zijn het helaas zelden. Aan dat geld denk je alleen maar iets aan te hebben tot je dood. Hoe mensen echt over je denken zul je nooit weten. Heb je geld, dan zal een hele grote groep mensen alleen maar ja-knikken en in je omgeving rondhangen, omdat je geld hebt. Niet vanwege je persoonlijkheid en karakter. Uiteindelijk heb je dus heel weinig aan al dat geld.

 21. Janssen

  Ik voel trouwens een rechtszaak aankomen:

  “Baanvereniging Utrecht, de organisatie die de verenigingen vertegenwoordigt die De Vechtsebanen gebruiken, noemt het besluit ‘een eerste stap in de goede richting’. “Maar toelating van schaatsers op de binnenbaan boven 18 jaar wordt door de Vechtsebanen niet toegestaan. Wij maken hier als Baanvereniging ernstig bezwaar tegen richting de Vechtsebanen en blijven bij het standpunt dat door inzet van onze vrijwilligers ook voor deze groep de toegang met een coronatoegangsbewijs moet worden toegestaan.”

  En terecht ook. De regel is nu eenmaal dat je met een Coronatestbewijs binnen zou mogen sporten. Daar moet de verhuurder van de locatie dus gewoon aan voldoen. Je staat als individu niet boven de volksvertegenwoordiging. Zeker niet als je baan met belastinggeld draaiende wordt gehouden.

 22. Binnenstadbewoner

  Mooi zo, van der Kuit begint de druk vanuit de gemeente te voelen en begint al bij te draaien.

 23. W.

  Ze zijn dus gewoon uitgekomen bij dezelfde oplossing waarmee ze vorig jaar als buitenbaan open konden blijven tijdens de lockdown: kleedkamers, wc’s en horeca (minus afhaal) dicht.

  Dus nadat het kabinet terugkwam op de QR codes bij buitensport, bleek het toch niet zo ingewikkeld om in elk geval deels open te kunnen en krijgt de gemeente uit rancune een sneer.

 24. JdV

  Aanpakken dat volk dat niet wil luisteren. Ik geeft de gebruikers groot gelijk als ze een kort geding aanspannen tegen deze eigenaar. Hopelijk geeft de rechter hem een zware douw.

 25. Scherpschutter

  @Janssen 13:50 & JdV 15:44

  De eigenaar van een bedrijf moet helemaal niets, laat staan zijn bedrijf gaande houden tegen zijn eigen wil en wens. Wat denkt die baanvereniging nou te gaan doen…? Naar een rechter om van der Kuit te dwingen zijn bedrijf open te houden? LOL. Dwangarbeid? Moet hij tewerk gesteld worden? Hoe ziet u dat voor u?

  Het is doodsimpel. Zonder van der Kuit is het klaar. Helemaal geen ijsbaan… En van der Kuit was helder; geen QR gedoe of de stekker gaat eruit. Helder en duidelijk.

 26. Koel Hoofd

  Hoe ironisch, de eigenaar wilde niet meerwerken aan de ‘gescheiden samenleving’ en wordt nu gedwongen om er toch aan mee te werken aan de scheiding om de eigen achterban (klanten) tevreden te houden.
  Beetje kinderachtig om daar nu de burgemeester de schuld van te geven.
  Hij had beter voet bij stuk en de rug recht kunnen houden, dan was hij de man geweest ipv het mietje. Maar ja, de verleiding van geld bleek toch groter….

 27. Tojne Goossens

  SS,

  Fijn, ik lees uw oprisperingen in het vervolg niet meer.

 28. Scherpschutter

  @Toine Goossens

  Waarom vertelt u me dat? LOL

 29. Speak Up

  @ Scherpschutter

  Dan trekt hij de stekker er toch lekker uit. Dat zou hij in ieder geval doen als hij een kerel zou zijn en voet bij stuk zou willen houden.

  Echter is hij bij overname een langdurige verplichting met de gemeente en huurders aangegaan. Laten contracten nu net een rechtsgeldigheid hebben. Mocht hij zich niet aan de voorwaarden houden, zou hij eventueel in een lang slepende zaak zelfs onteigend kunnen worden, vanwege de semi-publieke functie op het object.

  Laat het hem maar eens proberen, maar ja… daar is hij toch te schijterig voor. Zijn advocaten hebben hem nu al geadviseerd de keutel weer in te trekken. En terecht overigens. Zijn advocaten hebben godzijdank wel hersens.

  En SS, leuk dat u zelf met uw hoofd in uw eigen utopia (dystopia voor de rest van de mens) leeft, met de echte werkelijkheid en de juridische werkelijkheid heeft het allemaal helemaal niks van doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).