De veranderende stad: monumenten in de buitenstad | De Utrechtse Internet Courant De veranderende stad: monumenten in de buitenstad | De Utrechtse Internet Courant

De veranderende stad: monumenten in de buitenstad

De veranderende stad: monumenten in de buitenstad
Het Rietveldhuis aan de Erasmuslaan 9. Foto: Edgar van Riessen
Pak op Open Monumentendag eens de fiets en volg de speciale route die is uitgezet door Utrecht Oost!

Pak op Open Monumentendag eens de fiets en volg de speciale route die is uitgezet door Utrecht Oost!

In de 19e eeuw verloren de stadswallen hun functie. De stad breidde zich uit en het verschil tussen stad en platteland werd minder scherp: boeren werden burgers en steeds meer burgers werden buitenlui. De stadswallen werden door Jan David Zocher getransformeerd tot stadspark. Daarbuiten verrezen langs singels en uitvalswegen deftige herenhuizen. De gebieden daarachter werden volgebouwd met arbeiderswoningen aan smalle straatjes. De uitbreidingen boden ook kansen voor nieuwe stromingen in de kunst en architectuur, daarom staan juist in de ‘buitenstad’ veel bijzondere monumenten!

Die ‘veranderende stad’ is het thema van een fietsroute die is uitgezet langs monumenten in de oostelijke buitenstad van Utrecht. De route begint bij de arbeidershuisjes in de Zeven Steegjes en voert dan via de oude stadsbolwerken naar de deftige singels, waar naast villa Rozenhof ook de Stadsschouwburg van Dudok is te bezoeken. Via Wittevrouwen gaat het naar de Paardenkathedraal op het veeartsenijterrein en een rioolgemaal uit de wederopbouwperiode. Allemaal bijzondere monumenten! De route eindigt bij woningen van Gerrit Rietveld en Sybold Van Ravensteyn, stadgenoten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen. Een aanrader!

De Open Monumentendag is zaterdag 9 september.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).