Wat zijn de meest opmerkelijke quotes uit het Utrechtse nieuws van afgelopen week? Hieronder een overzicht.
“Toen ik het gedicht voor het eerst zag op een muur in Gent was ik echt uit het veld geslagen. Zo’n krachtig gedicht had ik zelden gelezen.”
De Utrechtse filmmaker Alessio Cuomo over de korte film die hij maakte over het gedicht ‘Verzet’ van Remco Campert.
“Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.”
Het Openbaar Ministerie besloot dat er geen sprake was van een strafbaar feit, in reactie op de aangifte die actiegroep De Grauwe Eeuw had gedaan tegen TivoliVredenburg. Het door TivoliVredenburg georganiseerde kinderfestival ‘My First Festival’ had cowboys en indianen als thema.
“Daar kwam een man regelmatig langs om iedereen eten te geven. Toen heb ik me voorgenomen om – zodra ik die kans had – hetzelfde te doen.”
Syriër Badar Dahhan deelt vanuit zijn groentewinkel aan de Damstraat al een half jaar gratis maaltijden uit aan Utrechters die krap bij kas zitten. “Ik ben vooral blij dat ik hongerige mensen kan helpen.”
“Als we dit moleculaire gesprek begrijpen, opent dat perspectieven voor het oplossen van problemen rond onvruchtbaarheid, zwangerschapsfalen of contraceptie.”
Het team van onderzoeksleider Dr. Nicolas Rivron van het Utrechtse Hubrecht Institute en MERLN Institute heeft modelembryo’s ontwikkeld die zich in een baarmoeder kunnen nestelen en zo een zwangerschap kunnen triggeren – een internationale doorbraak in een wetenschappelijk gebied waar nog maar weinig over bekend is.
“Niet iedereen kan het zich veroorloven om met een gezin van vier kinderen naar de Efteling te gaan.”
De Utrechtse cabaretier Tineke Schouten ging als ambassadeur mee een van de twintig bussen die op 4 mei ruim vijfduizend U-pas-houders naar de Efteling brachten. Voor slechts een tientje kon de groep, die de U-pas hebben gekregen vanwege hun lage inkomen, naar het attractiepark.
“Het is nog wel even zoeken wat er precies zal gebeuren, maar ik sta open voor alle ideeën. Ik wil dat de toren een behoorlijk deel van haar uiterlijk behoudt, want mijn hart maakt elke keer een sprongetje als ik er naartoe rij.”
De laatste ‘vrije’ watertoren van Utrecht is verkocht. Winder Sital is de nieuwe eigenaar, die het gebouw een publieke functie wil geven. Hij is in gesprek met omwonenden, maar zal eerst nog wat onderhoud uitvoeren.
“Het is ook een verantwoordelijkheid die wij als leverancier hebben aan onze afnemers. Wie wil er anno 2018 ‘besmet’ natuursteen in huis?”
Het toekomstige mozaïek op het Vredenburgplein bestaat uit 500.000 granieten tegels. DUIC zocht uit waar dat graniet vandaan komt, want de graniet-industrie is schimmig: in sommige landen is er sprake van kinderarbeid en andere wantoestanden bij de winning van het dure steen.
1 Reactie
ReagerenIk 86 jaar heb ook herinneringen aan deze watertoren.
mijn oom woonde haast rechts naast dewatertoren toren.
dat hete toen ST Anthoniek dijk daar vandaan liepen wij deze hele dijk af om naar de markt op het Vreeburg te gaan markten
Mijn oom en tante hadden daar een boerderij en een speeltuin.
ik als klein meisje speelde daar heel veel mijn vader heeft de attributen voor die speeltuin gemaakt dus heel veel herinneringen heb ik daar nu nog .