De Waalstraat en Zijldiepstraat in de Utrechtse Rivierenwijk worden de komende periode opnieuw ingericht. Beide straten grenzen straks namelijk aan twee nieuwe bruggen die de wijk verbindt met de nog te bouwen wijk Merwede. Omwonenden kunnen tot en met 31 juli reageren op de plannen.
De wijk Merwede is onderdeel van de Merwedekanaalzone. De bouw van de 6.000 huizen in dit gebied moet nog beginnen. In andere delen van de Merwedekanaalzone, zoals bijvoorbeeld De Nieuwe Defensie op de plek van het voormalige defensieterrein, hebben de eerste bewoners al de sleutel gekregen.
Bruggen
Tussen Merwede en Rivierenwijk stroomt het Merwedekanaal en om deze barrière te doorbreken komen er straks twee extra bruggen, voor fietsers en voetgangers. De bruggen komen ter hoogte van de huidige Waalstraat en Zijldiepstraat.
Hierdoor moeten beide straten op de schop. Voor de Waalstraat gaat het om het deel tussen de rotonde bij de Rijnlaan en het Merwedeplantsoen. De gemeente is van plan het deel bij de Gertrudisschool autovrij te maken, rood asfalt neer te leggen, parkeerplaatsen in te ruilen voor groen en eenrichtingsverkeer in te stellen.
Zijldiepstraat
Ook in de Zijldiepstraat worden parkeerplekken vervangen door groen, wordt de rijrichting omgedraaid en komt er een fietsverbinding naar het fietspad van de Rijnlaan. De klinkers die nu in de Zijldiepstraat liggen, blijven er liggen.
Bewoners kunnen tot en met 31 juli reageren op deze plannen. Daarna wordt alles verder uitgewerkt. De gemeente verwachting in 2026 te beginnen met de werkzaamheden.
Gekoppelde berichten

Vertraging dreigt voor bouw duizenden woningen in Utrecht; gemeente vraagt geld aan het Rijk
Er dreigt vertraging of uitstel bij de bouw van duizenden nieuwe woningen op zestien locaties…

Gemeente publiceert ontwerp van twee nieuwe bruggen over Merwedekanaal in Utrecht
De gemeente Utrecht heeft het ontwerp van de twee bruggen die over het Merwedekanaal moeten…
26 Reacties
ReagerenWat zal kaartje toch veel toevoegen aan een artikel zoals deze!
Ik kan me niet voorstellen dat de bewoners uit Rivierenwijk hierop staan te wachten! Maar ik weet hoe de inspraak gaat bij de gemeente, we gaan het zo doen of zo en welke mogen de bewoners kiezen, maar de bewoners willen helemaal niet kiezen één van de twee en dan gaat de gemeente het zelf invullen, dat staat al vast.
Maar waarom twee dure bruggen die nergens heen gaan, terwijl iets verder twee grote bruggen liggen, ik zie alleen maar geld verspilling van de gemeente, (ik weet dat de gemeente graag teveel geld uitgeeft). Een brug zou al meer dan genoeg moeten zijn.
Ik ben het er nooit mee eens geweest, en zal het ook nooit worden… we worden helemaal dicht gebouwd!
Tis verschrikkelijk!
En jaja er komen steeds meer mensen(maar toch vreselijk)
Van Puffelen heeft geen idee waar ie het over heeft. Wegen die nergens heen gaan? Als een keer wezen kijken?!
De rivierenwijk gaat veel baat hebben bij die bruggen. In de toekomst beter verbonden met deze nieuwe stadswijk, nieuwe voorzieningen, park Transwijk etc.
Daarbij is het goed dat er flink woningen worden gebouwd voor de velen die een woning zoeken.
Ze gaaninieder geval niet naar centrum of stations
Toevallig heb ik gisteren nog een avondwandeling door de Waalstraat en langs de Merwedekade gemaakt. Het was een mooie, stille zondagse zomeravond en ik dacht nog (ongelogen): wat is het hier zalig en rustig wonen. In de Waalstraat eten de mensen een ijsje in de tuin en de Merwedekade ligt er prachtig bij. Zo in het avondlijke strijklicht en met al dat groen. De Waalstraat heeft een wilde tuin als plantsoen. Dat moet op inbreng van de buurt duiden, dacht ik (wederom ongelogen) nog. Is dat binnenkort allemaal ‘vorbei’? En kunnen de bewoners op een zomerse avond fat-bikes, scooters en pizza-koeriers gaan tellen, ipv in alle rust van een ijsje te genieten?
Waar moeten de mensen dan op reageren ?
Wat heeft dat voor zin?
Die extra bruggen zijn bedoelt om de mensen die in die autovrije wijk komen wonen , en hun auto in andere wijken gaan parkeren want je gaat mij niet vertellen dat bij die paar duizend bewoners niemand een auto bezit, het makkelijker te maken en niet zo ver hoeven te lopen.
@IBB , wat compassie met de enorme hoeveelheid woningzoekende hier zou je sieren. In Merwede wordt juist compact gebouwd om zoveel mogelijk natuur buiten de stad te sparen. Bovendien was het een vreselijk lelijk rommelig industrie terrein, midden in de stad. Straks zijn het mooi ingerichte pleinen en straten.
De rust die de oudere bewoners van deze straten nu hebben raken ze kwijt door de vele fietsers die geen rekening houden met overstekende ouderen.
De rotonde op de Rijnlaan kunnen die fietsers ook niet aan
Wat gebeurt er met de bewoners met woonboten die moeten wijken en natuurlijk de ruim 50 jarige bomen die misschien in de weg staan.
Verder worden deze bruggen als hangplekken gebruikt door jeugd.
Dit allemaal kost een kapitaal, wat de gemeente Utrecht niet heeft, dit alleen om naar ? te komen.
De bruggen komen 400 meter vanaf bestaande bruggen te liggen.
Reden om bruggen aan te leggen is: De huren en koopsom kunnen door puntenstelsel opgevoerd worden omdat er dan winkels, scholen en o.v. dicht in de buurt zijn.
Op zich wel logisch dat een nieuwe wijk in alle richtingen goed ontsloten wordt. Al lijkt dit tot een wel heel fijnmazige aansluiting van Merwede met Rivierenwijk te gaan leiden. Afstand Balijebrug- Waalstraat is een kleine 300 m, afstand Zijldiepstraat-Socratesbrug dito.
En vooral, waar gaat dat oost-west verkeer waarvoor de bruggen bedoeld zijn dan eigenlijk uit bestaan? De grootste stromen vanuit deze gebieden zijn noord-zuid: van en naar de binnenstad/cs.
Had het plan beperkt tot één brug, ter hoogte van de Amstelstraat. Dat breekt de barrière die het kanaal vormt voldoende en ligt op een veel logischer plaats tussen Balije- en Socratesbrug.
S: de man van de afzeikreacties.
Nul inhoudelijke, laat staan toegevoegde waarde.
S@@ De twee bruggen die er al liggen die gaan de zelfde kant op als de twee bruggen die de gemeente wil bouwen, dus ga nou niet vertellen dat ik niet weet waar ik over praat. Twee bruggen bij bouwen voor 2 minuten eerder in Rivierenwijk te komen, waar zeer weinig te doen is, dat is toch gekke werk. Ik kan me nog wel voorstellen dat er één brug bij komt in het midden tussen de brug van de Beneluxlaan en de Balijebrug op de hoogte van de Amstelstraat. Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat er wel een paar winkels komen in de wijk bij de Merwedekanaal, want iedereen kan alleen met het openbaar vervoer reizen en anders op de fiets!!!
Als je in een van de grootste steden woont kan je verwachten dat het drukker wordt. Er moeten nou eenmaal meer woningen komen. En dat kan niet zonder dat iemand daar last van krijgt. Een wijk met 6000 woningen moet ook meer ontsluitingen krijgen anders raken de bestaande wegen zwaar overbelast. Ik woon nl zelf langs een van deze wegen en moet er niet aan denken dat het Nog drukker wordt.
@Massegast die fietsers moeten ergens overheen om tussen Rivierenwijk en Merwede heen en weer te gaan. Ofwel ze worden verdeeld over meerdere bruggen ofwel de mensen die rondom de Socratesbrug en de Balijebrug wonen krijgen massale hoeveelheden fietsers voor hun deur. Die kunnen nu al niet in alle rust van een ijsje genieten voor de deur laat staan als het fietsverkeer verdubbelt. De twee bruggen zijn een noodzakelijk kwaad voor de ontsluiting van 6000 woningen.
Stuk tussen Socratesbrug en Balijebrug is 1100 meter. Da de wijken meer aan elkaar geklonken worden door een nieuwe verbinding is mooi. Maar twee bruggen is dan wel weer een beetje veel van het goede.
Een veel ernstiger barrière dan het Merwedekanaal vormt echter het spoor. De afstand tussen Rabobrug en tunnel Bleekstraat bedraagt eveneens 1100 meter. Hier wurmen zich steeds grotere massa’s fietsen doorheen. Over een tunnel bij de Beetsstraat wordt al zeer lang gesproken maar nooit echt werk gemaakt. Geef nou eens prioriteit aan dit project om de nieuwe wijken aan te sluiten op de oostkant van de stad.
@x: lekker inhoudelijke reactie hahahaha
Beste @Johan , ik ben het helemaal met jou eens , een brug daar waar jij zegt was ruim voldoende geweest!!!
@Johan — Een zeer zinnige reactie. En dat bedoel ik zonder ironie. Voor de duidelijkheid. @Saskia — U heeft een goed punt met dat puntenstelsel-argument. Denk vooral kapitalistisch en je ziet hoe de wereld werkt. Oftewel ‘follow the money’. @Jeroen — Wonen bij de Balijebrug of de Socratesbrug betekent dat je met verkeersdrukte te maken krijgt. Dat is al 50 jaar het geval. In een ‘normale’ woningmarkt krijgen de woningen daar dan een bepaalde discount.
Wat een klaagzang hier van mensen die doen alsof de situatie op dit moment een idyllisch rustig wijkje is. Met de aanpassingen hoop ik vooral op minder lawaaiige, hard optrekkende en scheurende auto’s vanaf de rotonde Rijnlaan/Waalstaat. Ik juich de toenemende fietsers dan ook alleen maar toe.
Puntenstelselargument over huurappartementen van Saskia hierboven is klinklare onzin. Ik werk zelf dagelijks met het puntenstelsel (overigens nieuw beleid sinds 1 juli jl.) en daar hoef je geen voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer in te vullen.
Hoe/waar kunnen we reageren op de ideeën van de gemeente?
De plannen voor de waalstraat word 1 puinhoop. De oudere bewoners met een invalide plek kunnen niet meer hen auto voor de deur kwijt, net als alle andere bewoners die betalen voor hen parkeer vergunning. Er zit een bassis school hoe moet je je kind bij school afzetten als je met de auto komt. De rotonde op de rijnlaan word een chaos, met waarschijnlijk veel ongelukken, want het is nou eenmaal zo dat de fietsers nu eenmaal accociale verkeerdeelnemers zijn. De jutphase weg word ook een fiets straat dus mag je straks als bewoner van rivierenwijk en vooral van de waalstraat wel ogen van voor en achter hebben als je met je honden loopt of een wandeling wilt maken. Ook de merwedekade word onveilig door al die bendes die zich daar gaan vormen, want ze kunnen aan alle kanten vluchten op 1 van de vier bruggen.
Ik wens de omwonenden veel sterkte toe.
@Johan
Er is een fietsbeleid uit 2001, aangevuld met fietsbeleid 2016.
In dat beleid uit 2001 staat al dat het de bedoeling is om in de hele stad een herkenbaar ‘fijnmazig fietsnetwerk’ van rode asfaltlopers/bruggen/tunnels met een onderlinge afstand van 250-300m te realiseren.
Dat is Lot sinds 2014 letterlijk aan het uitvoeren, en hoe ze dat wil doen staat in het fietsbeleid 2016.
Echter, alle klinkerwegen in dat fijnmazige Utrechtse fietsnetwerk vervangen voor kostbaar asfalt vanwege het ultieme fietscomfort geeft een Alpen aan afgedankte klinkers die makkelijk 100 jaar of meer mee hadden kunnen gaan. Ik zie wel een link met dat nieuwe grondstoffen depot op Lage Weide, wat dan toch weer niet zo duurzaam blijkt als wordt voorgespiegelt.
@ koel hoofd
Dat zou betekenen dat er tussen Rabobrug en Bleekstraat een twee onderdoorgangen onder het spoor zouden moeten komen. Daar is geen enkele sprake van. Wel wordt de noodzaak van een tunnel ter hoogte van de Bleekstraat genoemd in de omgevingsplannen voor het Beurskwartier. Maar daar wordt vervolgens in de verste verte geen follow up aan gegeven.
Wat zegt dat fietsbeleid van onze fietswethouder daar dan over?
Ps. Je laatste woord: voorgespiegeld, met een d.
mooie discussie. mensen die willen reageren op de globale ontwerpen voor de herinrichting van deze straten kunnen oa hier terecht.
https://denkmee.utrecht.nl/nl-NL/projects/herinrichting-waal-en-zijldiepstraat