Deel van Centraal Museum vanaf maart tot begin 2023 gesloten vanwege verbouwing Deel van Centraal Museum vanaf maart tot begin 2023 gesloten vanwege verbouwing

Deel van Centraal Museum vanaf maart tot begin 2023 gesloten vanwege verbouwing

Deel van Centraal Museum vanaf maart tot begin 2023 gesloten vanwege verbouwing
Foto: Bas van Setten
De zogenoemde 1920-vleugel van het Utrechtse Centraal Museum is van dinsdag 1 maart tot het voorjaar van 2023 gesloten vanwege een renovatie. De tentoonstellingen in de overige delen van het museum blijven wel toegankelijk.

De zogenoemde 1920-vleugel van het Utrechtse Centraal Museum is van dinsdag 1 maart tot het voorjaar van 2023 gesloten vanwege een renovatie. De tentoonstellingen in de overige delen van het museum blijven wel toegankelijk.

Het gaat om het deel van het museum dat aan het Nicolaaskerkhof en deels langs de Agnietenstraat ligt. De vleugel werd in 1920 gebouwd en is nu dus ruim 100 jaar oud. Het deel zou toe zijn aan een opknapbeurt, waardoor het gebouw straks voldoet aan de ‘eisen van de toekomst’.

Zo wordt de vleugel onder meer beter geïsoleerd en komen er zonnepanelen op het dak. Vanwege de monumentale status van het pand en het beschermd stadsgezicht, komen de panelen uit het zicht te liggen. Daarnaast komt er ook een beter ventilatiesysteem waardoor de luchtkwaliteit beter moet worden.

Bouwplaats

De 1920-vleugel is momenteel al gesloten voor publiek. Deze maand zijn alle kunstwerken uit dit deel van het museum weggehaald. Op 1 maart starten de werkzaamheden en zal er een steiger langs het gebouw worden opgebouwd. Gedurende de werkzaamheden wordt een deel van de parkeerplaats aan het Nicolaaskerkhof gebruikt als bouwplaats.

Het is de bedoeling dat alle werkzaamheden voor het eind van dit jaar zijn afgerond, zodat de opgeknapte vleugel in het voorjaar van 2023 weer in gebruik kan worden genomen door het Centraal Museum.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  De 1920-vleugel gaat dus in lockdown. Had dat het afgelopen jaar niet effeciënter gepland kunnen worden? Nog niet zo lang geleden was het nog zo vreselijk belangrijk om het museum te openen dat zelfs de coronaregels daarvoor werden overtreden!

 2. Lexus

  Het is opmerkelijk dat deze vleugel gesloten wordt terwijl Utrecht dit jaar de verlening van het stadsrecht gaat vieren. Had hier niet een tentoonstelling kunnen worden gehouden over negenhonderd jaar stad? Het geeft wel aan hoeveel belang het Centraal Museum, dat ooit gesticht is als historisch museum, aan de geschiedenis van de stad hecht. Blijkbaar nul komma niks. Ik vind dit typerend voor Utrecht. Het gaat hier vooral om ‘city marketing’.

 3. Hendrik

  @Baliekluiver: De aannemers hebben momenteel geen werk natuurlijk…
  Zo’n grote klus kun je niet even een jaartje van tevoren inplannen.

 4. Peter

  Hoe je het complex ook verbouwt, het blijft helaas een rommelig allegaartje, en daardoor de getoonde collectie ook. Afbreken en interessante nieuwbouw (of verplaatsing nar een andere lokatie) zou veel beter zijn.

 5. Hans

  Wat fijn dat Peter het niet voor het zeggen heeft!

 6. Erin

  @baliekluiver: zeker nog nooit een verbouwing laten doen aan je huis..?

 7. Baliekluiver

  Even checken of ik het goed begrijp:
  In januari riep het Centraal Museum nog als legitimatie voor het overtreden van coronaregels: “Nu de winkels open mogen, grijpen we de kans om weer even leven te brengen in de nu al zo lang stille tentoonstellingszalen. Kunst en cultuur zijn essentieel.” Valt een jaartje klussen dan misschien ook onder ‘leven brengen in stille tentoonstellingszalen’?

 8. Peter

  Het is heerlijk dat ik het niet voor het zeggen heb en het ook niet hoef te beslissen. Daarmee blijft het nog wel een rommelig allegaartje.

 9. Nina

  @ Redactie:

  Wie betaalt de verbouwing?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).