Deel van de stad zondagmiddag op slot vanwege Utrechtse Marathon | De Utrechtse Internet Courant Deel van de stad zondagmiddag op slot vanwege Utrechtse Marathon | De Utrechtse Internet Courant

Deel van de stad zondagmiddag op slot vanwege Utrechtse Marathon

Deel van de stad zondagmiddag op slot vanwege Utrechtse Marathon
De marathon in Utrecht. Archieffoto DUIC
De marathon wordt zondag 18 maart weer georganiseerd in Utrecht. De Utrecht Science Park Marathon is een parcours over 21,1 kilometer dat twee keer gelopen moet worden en gaat vanaf de Uithof naar het centrum en terug.

De marathon wordt zondag 18 maart weer georganiseerd in Utrecht. De Utrecht Science Park Marathon is een parcours over 21,1 kilometer dat twee keer gelopen moet worden en gaat vanaf de Uithof naar het centrum en terug.

De organisatie wil de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar er zal wel hinder zijn. Vanaf 11:00 worden wegen in de stad Utrecht gefaseerd afgesloten. Er zijn diverse afzettingen en omleidingsroutes.

Tussen 12:20 uur en 13:45 uur loopt een grote groep lopers door het centrum van de stad. Rond 13:45 uur zal de laatste deelnemer via de Koningsweg richting Bunnik lopen over de N411. Rond 13:30 gaan de toplopers de tweede ronde in, omdat dit er veel minder zijn het kruisen van het parcours met de fiets of te voet geen probleem. Voor autoverkeer blijft het parcours afgesloten tot de laatste loper gepasseerd is. Rond 16:15 uur verlaat de laatste loper Utrecht via de Koningsweg.

Op zondag gaat de Weg tot de Wetenschap om 11.00 uur dicht voor autoverkeer. De Archimedeslaan gaat om 10.00 uur dicht voor autoverkeer. Het Utrecht Science Park is voor autoverkeer uitsluitend bereikbaar via de Universiteitsweg.

Bezoekers van het gebied ten oosten van de Catherijnesingel, ten zuiden van de Zadelstraat en Dom en ten westen van de Nieuwegracht, kunnen het centrum uitsluitend benaderen via de Venuslaan en het Ledigerf. Per fiets of te voet is het parcours wel te kruisen op momenten dat er geen lopers passeren.

Bus en garages

Utrecht Science Park is uitsluitend bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto via de A28. Er kan wel gewoon worden gefietst van en naar de Uithof. Er zijn ook enkele buslijnen die vanaf 11.30 uur hinder ondervinden: Lijn 2 vervalt en Lijn 8 wordt omgeleid. Het Diakonessenhuis blijft bereikbaar Lijn 41.

Het Spoorwegmuseum en de woningen aan de Maliesingel tussen de Oosterstraat en de Maliebaan zijn bereikbaar via de Oosterstraat. De parallelwegen van de Maliebaan zijn beschikbaar voor verkeer, maar zijn geopend in twee richtingen zodat het verkeer via Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat weg kan. De oostelijke rijbaan blijft geopend voor verkeer.

De Springweg garage is gesloten vanaf 11.15 tot 16.00. Abonnementhouders kunnen er vanaf 13.15 wel weer uit, maar niet in. De parkeergarage aan de Cambridgelaan is gesloten op zaterdag 17 en zondag 18 maart.

Bekijk het parcours hieronder of ga naar de website.

13 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Buitengewoon onwenselijk dat voor een zeer klein groepje fanatiekelingen de hele binnenstad en uithof op slot gaat. Er kan prima een keurige marathonroute worden uitgezet in de buitengebieden met weinig tot geen overlast voor de andere 300000 bewoners van Utrecht die hier geen enkele interesse voor hebben maar gewoon toegang willen tot Utrecht centrum.

  2. Katja

    Heerlijk !

  3. Thomas van L.

    Fijn. Kom ik, bewoner museumkwartier, zondagmiddag van Schiphol thuis. Niet bij mijn huis te komen dus. En geen enkele aankondiging vooraf in de bus dat mijn huis onbereikbaar is. Gemeente, bedankt.

  4. Piet

    @Thomas niet in u brievenbus wellicht maar u heeft wel onder een steen geleefd want door de hele stad word ik gek van alle borden die al ruim een maand aangeven dat het onbereikbaar is op de 18de.

  5. Stille Genieter

    Yes! Ik zet vast een bak popcorn klaar voor het jaarlijkse klaagfestival van mensen die wel in de stad willen wonen (God weet waarom) maar niet willen dat er ooit wat te doen is.

    Thomas: de bus van het station naar je huis in museumkwartier?! Lopen of fietsen (van CS of Vaartsche Rijn, whatever dichterbij is) naar je huis, weleens van gehoord? Is goed voor je. En wie weet ga je die marathons nog weleens waarderen, luiaard.

  6. Binnenstadbewoner

    Fijn! Kom ik, als binnenstadbewoner, gezellig aan de route staan met een bakkie koffie om te genieten van een leuk evenement. Heerlijk dat de Nieuwegracht ook onderdeel van het parcours is. Dat die 300.000 inwoners van Utrecht – die blijkbaar iedere zondag naar het centrum komen – een andere invulling moeten geven aan hun dag lijkt me sowieso geen slecht plan. Leidsche Rijn schijnt ook te bruisen…

  7. Martijn Schilperoort

    Gadverdamme, woon ik hier op de Uithof, komen er hordes mensen hardlopen voor de deur! Alle straten afgesloten! Man vreselijk…

    … oh nee, eindelijk wat te beleven hier op de Uithof! Eigenlijk vind ik het best wel leuk al die evenementen in de stad, ook al houd ik verder niet zo van hardlopen. Ik moet dan wel wat meer moeite doen om er doorheen te komen, maar ja, één dag in het jaar gun ik het ze wel om massaal door te straten te rennen 😉

    Zeg Nimby’s, kunnen we anders niet ruilen? Hier op de Uithof is het een stuk stiller buiten werktijden om.

  8. Gerard

    @Stille Genieter:
    Het gaat er niet om dat we niet willen dat er ooit iets te doen is in de stad, maar het gaat er om dat er ALTIJD iets te doen is.

    @Martijn Schilperoord:
    Het gaat niet om één dag in het jaar door de stad rennen, het gaat erom dat er ELKE DAG weer een ander ‘uniek’ evenement is.

    Als je in de binnenstad woont doet het er op een gegeven moment niet meer toe waar die evenementen over gaan, dan wordt één doorlopende stroom van te veel mensen, te veel lawaai en te veel rommel. Natuurlijk mag een binnenstad af en toe bruisen, maar er wonen ook gewoon mensen. De verhoudingen zijn helemaal zoek, en het word elk jaar gekker!

  9. Stille Genieter

    @Gerard: als wat jij zegt waar zou zijn, was het 3, 4, 5 jaar geleden best lekker rustig. Toch herinner ik me dat er toen ook al onvoorstelbaar geëmmerd werd over elk evenement. Óók evenementen die gewoon al heel wat decennia jaarlijks terugkeren.

    Volgens mij klopt je perceptie niet met de werkelijkheid, het gezeur wordt inderdaad elk jaar erger en de hype versterkt zichzelf. De binnenstad van Utrecht is altijd al afwisselend druk en rustig geweest, kan het niet zijn dat jij gewoon steeds ouder en zeurderiger wordt?

  10. Natasja

    @Stille genieter, ik snap wel wat Gerard zegt. Uiteraard zijn deze evenementen ontzettend leuk. (En moeten blijven)Maar als je een aantal keer per jaar nergens heen kan kan ik het me voorstellen dat het je ook wel eens je strot uitkomt.. Tot 10 jaar terug woonde ik ook in Utrecht. Ook een paar keer een marathon mee gemaakt. Helemaal prima. Tot ik een spoedgeval had en ik er niet uit mocht. (Paard met koliek) Ik kon alles op afstand gaan regelen want de organisatie meende dat dat geen spoedgeval was(doodsoorzaak nummer 1 bij paarden) Het is gelukkig goed afgelopen doordat ik veel mensen voor mij in actie heb laten komen en het niet zo ernstig werd dat het paard in de kliniek opgenomen moest worden. Maar oh wat heb ik staan vloeken.

  11. Monique

    Ik hoop dat er wel rekening is gehouden met calamiteiten. Vorige keer kon de ambulance niet bij ons komen en moest er alsnog een omleiding komen. Heel vervelend voor de persoon die naar het ziekenhuis moest en erg amateuristisch allemaal.
    @allen: er wordt heel veel georganiseerd in Utrecht stad, maar het draagvlak onder de bewoners is sterk afgenomen door de hoeveelheid en de vaak belabberde kwaliteit van de evenementen.

  12. Dienstje

    Hoi,
    Is de afslag op de Waterlinie open bij het Herculusplein om vervolgens de Rubenslaan op te gaan naar het parkeerterrein van het Diakonessenhuis??
    Heb morgen nl. bereikbaarheidsdienst voor de OK, waar ik binnen 20 minuten moet kunnen zijn.
    Vanaf hoe laat beginnen de afsluitingen?

  13. MA

    @ Stille genieter. Nogal gemakkelijk en kortzichtig om kritiek op evenementen af te doen als ge-emmer of gezeur. Beetje rekening met elkaar houden zou toch normaal moeten zijn. Het ging om 6000 hardlopers op een bevolking van ruim 400.000 mensen, moet voor zo’n relatief kleine groep echt alles opzij?
    In een binnenstad wonen ook mensen waar plotseling wat mee kan gebeuren dan moet er wel in en uit gereden kunnen worden. De verkeersomleiders zijn vaak niet het toonbeeld van even meedenken….
    In een binnenstad moet ook gewerkt en wat verdiend kunnen worden; zo’n marathonevenement betekent veel minder omzet, verlies dus, maar ja als je het niet in je eigen portemonnee voelt maakt het niet uit he?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).