Deel van Lombok in Utrecht is zaterdag opnieuw veiligheidsrisicogebied vanwege wedstrijd Marokko-Kroatië Deel van Lombok in Utrecht is zaterdag opnieuw veiligheidsrisicogebied vanwege wedstrijd Marokko-Kroatië

Deel van Lombok in Utrecht is zaterdag opnieuw veiligheidsrisicogebied vanwege wedstrijd Marokko-Kroatië

Deel van Lombok in Utrecht is zaterdag opnieuw veiligheidsrisicogebied vanwege wedstrijd Marokko-Kroatië
Burgemeester Sharon Dijksma heeft besloten om een deel van de Utrechtse wijk Lombok zaterdag opnieuw aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, vanwege de wedstrijd Marokko-Kroatië. Vanaf 14.00 uur kan er preventief gefouilleerd worden. Ook worden een aantal andere maatregelen genomen.

Burgemeester Sharon Dijksma heeft besloten om een deel van de Utrechtse wijk Lombok zaterdag opnieuw aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, vanwege de wedstrijd Marokko-Kroatië. Vanaf 14.00 uur kan er preventief gefouilleerd worden. Ook worden een aantal andere maatregelen genomen.

Burgemeester Dijksma neemt de maatregelen in overleg met politie en het Openbaar Ministerie, nadat na eerdere wedstrijden van Marokko op het WK ongeregeldheden waren ontstaan. Het veiligheidsrisicogebied is van kracht van 14.00 tot 0.00 uur. Ook wordt er extra verlichting geplaatst, is er aanvullend cameratoezicht en worden er verkeersmaatregelen genomen.

“De inspanningen van alle betrokken partijen – van politie tot buurtvaders en van jongerenwerkers tot moskeebesturen – zijn en blijven erop gericht een zo mooi en veilig mogelijk feest te faciliteren na winst van Marokko. Afgelopen wedstrijden is de aanvankelijke feestvreugde echter omgeslagen naar een grimmige sfeer met rellen en geweld tegen de politie”, aldus de gemeente.

Er werd onder meer zwaar, illegaal vuurwerk afgestoken en naar de politie gegooid. Vanwege de zwaarte van het vuurwerk is het volgens de gemeente vergelijkbaar met een explosief. Dat zorgt voor ‘levensgevaarlijke situaties’. “Deze situaties zijn ontoelaatbaar”, zegt de gemeente. Het opnieuw aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied moet dit zaterdag voorkomen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  Wordt er nog een beetje gehandhaafd op dat vuurwerk of telt dat in één keer niet omdat de problemen nog veel groter zijn dan alleen het vuurwerk?

 2. Lombok bewoners

  Hoe zou dat nou komen , dat criminele gedrag van bepaalde groepen Marokkanen?
  Is het een minderwaardigheidscomplex?
  Karakter?
  Geen eigenwaarde?
  Geen trots?
  Religie?
  Kan iemand mij uitleg geven?

 3. l. Kuhrduif

  ze waren toch uitgeschakeld?

 4. Wendy

  @Lombokbewoners
  Dit is gewoon het gedrag van veel voetbalsupporters.Heeft denk ik niets te maken met geloof of afkomst.

 5. Wim Vreeswijk

  Ze (Nederland) moet het justitiebeleid van Marokko gaan kopiëren en uitvoeren, dan ben je ook gelijk van al die kostbare en onbeheersbare voetbalrellen in onze stad af. Ook zou de regering ons justitiebeleid eens drastisch moeten heroverwegen, want het huidige kost nog steeds bakken met geld. Des temeer omdat er is zat armoede en dalende koopkracht in onze stad is. Zo kost iedere detentie 250 euro per dag en een TBS zelfs 450 euro per dag, daar gaat ons goeie geld naar toe. Die gedetineerden worden veel te veel in de watten gelegd engepamperd. Zelfs Burgemeester Halsema hoor ik daar veel te weinig over, nota bene als hoofd van de politie.

 6. Pee

  @Wendy
  Waarom hebben we dan geen last als andere landen voetballen ?
  Het is toch duidelijk zat als alleen maatregelen genomen moeten worden voor steeds dezelfde groep die steeds weer voor problemen zorgen.
  Dus jouw vlieger gaat niet op .
  @l. Kuhrduif
  Het gaat om de derde en vierde plaats.
  Dit is dus de laatste wedstrijd voor Marokko.

 7. Claire Obscur

  Nee Wendy, dit heeft niets te maken met voetbalsupporters. Precies andersóm dus.

 8. Lombokker

  @Lombok bewoners

  Er zijn mensen die denken dat dit komt omdat deze jongeren niet uit de kast mogen of kunnen komen. Dat zou ook verklaren waarom juist deze groep zo vaak is betrokken bij anti-homo geweld. Een vorm van jaloezie die zich uit in agressie.

  Met religie heeft het volgens mij niet te maken, ik denk dat deze gasten nauwelijks tot nooit in de moskee komen.

 9. Lombokker

  @Wendy

  Met voetbal heeft dit weinig te maken, waarschijnlijk lopen dezelfde figuren straks met Oud en Nieuw ook weer te rellen.

 10. Katja

  In Marokko alleen maar feest. Hier (en in het buitenland) rellen als ze winnen of verliezen. Wat moet dat worden als ze een keer gelijkspelen ?

 11. Wendy

  @lombokker en claimen
  Dat is jullie mening.De mijne is anders

 12. Uuutje

  @ pee

  We hebben dit gezeik vaak genoeg met FC Utrecht en FC Utrecht supporters overigens. Al een jaartje of 40. Daar doet de politie ook veel te weinig tegen.

  Illegaal vuurwerk afsteken gebeurd al 2 maanden, echt niet alleen door Marokkanen.

  Engelse supporters veroorzaken vaak genoeg tramalant. Ook die het nationale elftal supporteren. https://www.youtube.com/results?search_query=english+team+hooligans

  Als Nederland ver was gekomen, was het maar de vraag of er geen wangedrag was geweest onder haar supporters. Alleen was er dan wel minder focus op geweest.

  Dit doet allemaal niets af aan het feit dat veel Marokkaanse jongeren en dan met name jongens vervelend en soms crimineel gedrag vertonen. Van de andere kant is dat dan weer niet helemaal vreemd voor migrantengroepen die onder aan de ladder van migranten staan. Denk aan de Italiaanse (en Ierse) bendes in de VS die 100-150jaar geleden (en soms nog steeds> maffia) voor veel gezeik zorgen.

  Overigens heeft dit alles met voetbal te maken, omdat we DIT gedrag zonder het voetbal niet week-in week-uit in Lombok zien, maar alleen maar na wedstrijden van het Marokkaans team op dit WK, waar ze succesvol zijn.

  Jouw eigen vlieger gaat dus niet echt op.

 13. Knuppel

  @Lombok bewoners Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je niet deugt vanwege redenen die buiten jou liggen, ga je je er uiteindelijk naar gedragen. Als je keer op keer te horen krijgt dat iets niet goed is maar zelden als het wel goed is, waarom dan nog je best doen? Het commentaar blijft toch wel komen. En als het commentaar aan je identiteit gekoppeld wordt, maakt dat de situatie lastiger om te accepteren. Stigma’s (Marokkanen zijn crimineel, ambtenaren lui, studenten altijd dronken, 60+ers seniel) zijn gevaarlijker dan je denkt. De student die zonder lawaai na het stappen naar huis gaat, wordt toch in hetzelfde hok gezet als de raddraaiers. Daarmee is de drempel om zelf te gaan schreeuwen een stuk kleiner. Trek die lijn door.

 14. Claire Obscur

  Geweldige redenatie Knuppel. What’s in a name. On topic: ik heb vroeger vaak te horen gekregen dat ik een paardenbek had met mijn gebit. Denk jij dat ik ook maar één moment mij ernaar ben gaan gedragen door te hinniken of naar de ruitershop te gaan om daar een zadel te kopen?

 15. Je Zus

  @ Claire

  Misschien had je dat moeten doen, ipv hier deel uit te maken van het trollenlegertje.

  Overigens is het overduidelijk dat je een altger-ego bent van 1 van de vaste reaguurders hier, net als dat Nina dat is; net als Statler dat is, net als dat JdV, Koel Hoofd, realist en Scheprschutter en nog een paar anderen dat zijn.

  Overduidelijk dat we hier met een clubje te maken hebben die posten als in afgesproken werk of dat het 1 en dezelfde (of 3 dezelfde) personen zijn met meerdere alter ego’s. Er zit te veel overlap in reacties en zinsbouw.

 16. Knuppel

  @Claire Obscur Fijn hoe je ook dit weer op jezelf weet te betrekken.

 17. Uuutje

  Ja joh. Nee joh. Het heeft niks met voetbal te maken joh.

  Zie Frankrijk: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/18/wk-blog-18-december-a4151813

  Het gebeurd in alle rangen en standen, in alle lagen van de bevolking, onder alle kleuren en alle rassen. Succes ermee.

 18. buurtbewoner

  @Uuutje
  in Parijs, Marseille enz is het grotendeels reljeugd met dezelfde migratieachtergond als in Lombok

 19. HenQ

  @Jezus
  Je verspreidt complottheorieën. ‘Afgesproken werk’, moet niet veel gekker worden 😂
  Veel neusjes in de commentpanelen hier die duidelijk niet in deze wijken wonen.

 20. Je Zus

  @ HenQ

  Jaja, desinfo my ass. 😉 Je weet dat je algoritmes hebt om reacties met elkaar te vergelijken? Heb ik toevallig gebruik van gemaakt. Conclusie: bijna allemaal geschreven door 1 en dezelfde persoon. Of je het nu leuk vindt of niet.

  Reduceert het aantal reaguurders tot een enkeling. Wel zo overzichtelijk. Duidelijk ook dat ook hier, net als op alle (sociale) media een afgesproken (weliswaar kleinschaliger) digitale oorlog vanuit zeer rechtse zijde gevoerd wordt en dat deze meningen slechts een klein, maar aanwezig deel, van de samenleving vertegenwoordigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).