De gemeente Utrecht gaat een deel van de kademuur tussen de David van Mollembrug en de Rode Brug vervangen. De kademuur bleek na onderzoek niet genoeg bestand tegen de belasting van zware voertuigen.
De muur voldoet dus niet meer aan de actuele veiligheidsregels. Zware voertuigen, met een gewicht van 20 ton of meer, worden per direct verboden op dit deel van de kade. Personenauto’s en kleine vrachtauto’s mogen er nog wel rijden, net als vuilniswagens en de voertuigen van nood- en hulpdiensten.
De precieze planning en het plan van aanpak voor het vernieuwen van de kademuur worden nog uitgewerkt. Deze zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 klaar. Daarnaast is er een breder onderzoek gestart naar de kwaliteit van de rest van de kades langs de Vecht. Mogelijk is er op meer plekken onderhoud nodig. De uitkomst van het onderzoek moet er in de zomer van 2021 zijn.
Vechtroute
Het vervangen van de kade betekent ook dat de werkzaamheden aan de fietsroute Vechtroute Zuid minimaal twee jaar opschuiven. Eigenlijk zou de route Hogenoord-Lagenoord-Hogelanden W.Z. tussen de David van Mollembrug en Rode Brug dit jaar al veranderen in een fietsstraat met rood asfalt.
13 Reacties
ReagerenVinex Leidsche Rijn blokkendozen rukken op is ook op deze foto weer erg goed te zien. Als je over een jaar of 5, 10 de Utrechter hoort over “ik herken mijn eigen stad niet meer” dan begint dat dus hiér.
De fietspaden waren belangrijker.
Keuzes maken heet dat.
@ Manou De R.
Vaak vervangen jaren-tweeduizend/ jaren-negentig bouw bedrijfspanden, of krotten die gesloopt moesten worden. Het is vaak niet zo dat wat er eerst stond beter was voor het straatbeeld.
Een echte Utrgeter kent trouwens vaak de oude situaties en weet dat het vaak wel degelijk verbeterd is.
Als bewoner van deze wijk zouden ze sowieso iets mogen doen aan de handhaving om de verloedering van de wijk te voorkomen:
– De weg is op veel plekken verzakt door te zwaar verkeer.
– Van buiten de wijk word er veel geparkeerd, vanwege deze parkeerdruk staan buiten werktijden de stoepen helemaal vol. Hierdoor verzakken de stoepen en en raken gevels beschadigd.
– Veel fietsen/brommers blokkeren de stoep, waaronder veel wrakken.
– Stankoverlast van de waterzuivering
– Nood- en hulpdiensten kunnen met enige regelmaat hun doel niet bereiken vanwege de eerder genoemde parkeeroverlast.
– Er word veel afval gedumpt, soms complete zithoeken en koelkasten (er ligt al ruim 2 maanden een koelkast bij een ophaallocatie)
– De uitgang van onze woning is wekelijks meerdere keren ontoegankelijk omdat iemand zijn auto op 20-30 cm voor de deur parkeert.
Ik meld deze overlast regelmatig (ten minste een keer per maand). De gemeente is onwillig om hier iets aan te doe, met als hoofdargument dat deze wijk geen betaald parkeren heeft.
Dit gaat over Hogelanden WZ. Verder stroomafwaarts liggen Jagerskade en Vechtdijk: er is geen Vechtkade in Utrecht’
Wat doen voertuigen van 20 ton überhaupt in een stad? Weg met dat zware verkeer! Maak maar overslagpunten buiten de stad.
Vechtkade😳 ???? Niet in Utrecht 😂.
@Hans …Klopt helemaal Hans , we worden blijkbaar bestuurd door mensen die geen flauwe notie hebben van Utrecht zelf …
Aan de hand van Manous obsessie met blokkendozen weet ik wel wat er volgende week voor hem/haar onder de boom ligt.
We hebben in Utrecht een rivier de Vecht en die heeft op sommige plekken een kade. Die kan je Vechtkade noemen.
Lijkt me geheel correct.
De straat die er langs loopt heeft op het genoemde deel drie verschillende namen, waarvan jij er twee niet noemt.
@Hans Poging om intelligent te lijken ten koste van anderen? Mislukt.
@utrechtse jantje: niet de gemeente utrecht heeft het over de vechtkade maar duic… kun je dus moeilijk de bestuurders verwijten.
@Erwin …Touché beste Erwin , maar ik ga er van uit dat Duic , zijn informatie heeft ingewonnen bij de gemeente Utrecht …
Tja, de gemeente heeft nu eenmaal haar prioriteiten verkeerd en dat is al decennia lang bekend.
Chique projecten krijgen prioriteit boven banale zaken als onderhoud en beheer.