Defensie en honderden vrijwilligers helpen ook dit jaar weer bij de bestrijding van autobranden Defensie en honderden vrijwilligers helpen ook dit jaar weer bij de bestrijding van autobranden

Defensie en honderden vrijwilligers helpen ook dit jaar weer bij de bestrijding van autobranden

Defensie en honderden vrijwilligers helpen ook dit jaar weer bij de bestrijding van autobranden
Een autobrand in Utrecht. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Defensie gaat ook dit jaar weer in de periode rond de jaarwisseling in Utrecht helpen bij de bestrijding van autobranden. Ook is in de wijk Zuidwest een zogenoemd jongeren bondgenotenoverleg gestart en wordt er samengewerkt met zo’n 200 vrijwilligers.

Defensie gaat ook dit jaar weer in de periode rond de jaarwisseling in Utrecht helpen bij de bestrijding van autobranden. Ook is in de wijk Zuidwest een zogenoemd jongeren bondgenotenoverleg gestart en wordt er samengewerkt met zo’n 200 vrijwilligers.

Autobranden zijn al jaren een hardnekkig probleem in Utrecht. Met name rond de jaarwisseling moet de brandweer vaak uitrukken voor de melding ‘voertuigbrand’. De PvdA schrijft in schriftelijke vragen aan het college dat er vorig jaar 152 auto’s zijn verwoest door brand. Dat aantal staat gelijk aan 2018.

Resultaat

Om die reden wilde de partij weten of de gemeente dit jaar extra maatregelen heeft genomen. In antwoord op die vragen wordt gezegd dat de aanpak om autobranden tegen te gaan een wisselend resultaat laat zien.

“Het is niet gelukt om het jaarlijks aantal autobranden te verminderen. Echter door de inzet van professionals en vrijwilligers en door effectief gebruik te maken van schaarse beschikbare middelen, is het ondanks de groeiende openbare orde problematiek in de stad, wel gelukt om het aantal autobranden rond de jaarwisseling te stabiliseren.”

Opgepakt

Ook wijst de gemeente erop dat de afgelopen twee jaar meerdere personen zijn gearresteerd die verdacht worden van het plegen van een autobrand.

Ook dit jaar zijn er weer veel verschillende partijen betrokken om het fenomeen de kop in te drukken. “Jongerenwerkers, brandweerlieden, politie, gemeente, OM, defensie en meer dan 200 vrijwilligers zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingen van jaarwisseling”, aldus de gemeente.

Drone

Als voorbeeld wordt het ‘jongeren bondgenootschap’ genoemd. Dit is op initiatief van de politie gestart en het doel hiervan is dat jongeren op een andere manier gaan kijken en meedenken over de bestrijding van autobranden.

Ook defensie heeft dus ingestemd om te helpen. Hoe zij dit aankomende periode precies gaan doen is niet duidelijk. Voorgaande jaren werd het onder andere gedaan met behulp van een drone.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Laat die jongens zelf de zwarte plekken op het wegdek schoon schrobben, terwijl ze herkenbaar zijn als dader.
  Verplicht bij de eigenaren langs om persoonlijk excuses te maken.
  Verplicht 100+ uur dienstverlening in een brandwondencentrum, of bij de lokale brandweer en van dichtbij zien waartoe hun gedrag kan leiden.
  En laat de ouders opdraaien voor de kosten.

  Eens zien hoe snel het aantal branden afneemt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 2. Cor Nelis

  Het zou mij niet verbazen als het vuurwerkverbod dit jaar aanleiding is voor nog meer autobranden…..

 3. Wim Vreeswijk

  Bij de jaarwisseling 2018/2019 zijn er dankzij de inzet geruisloze, onzichtbare defensiedrones op 100 meter hoogte meerdere heterdaadjes gerealiseerd, aangehouden en veroordeeld.

 4. Scherpschutter

  Ze zullen het druk krijgen dit jaar. Een door het coronagedie tot op het bot gefrustreerde jeugd die bovendien geen vuurwerk meer mag afsteken…What could possibly go wrong?

 5. Kadoendra

  Heden ten dage is de tijd rond Oud&Nieuw voor veel personen ook een tijd van het uiten van veel negativiteit en ik heb het idee dat dit in de loop der jaren enorm is toegenomen door het veel te ver doorgeschoten individualisme.
  Hierdoor is Nederland egoïstischer geworden en egoïsme toont meerdere gezichten.

 6. Wim Vreeswijk

  De frustratie zal door corona bij de a.s. jaarwisseling groter zijn dan voorheen, vrees ik.

 7. Lombokker

  Het is niet alleen maar rond de jaarwisseling dat er auto’s afbranden. Op sites van de 112-meldingen zie ik er per week 2 á 3 voorbij komen. In de media wordt daar echter (bewust?) vrijwel nooit melding van gemaakt.

  Afgelopen maand 6 stuks geteld:
  03-11 02.56 uur Arkansasdreef
  04-11 04.40 uur Vancouverdreef
  05-11 20.39 uur Livingstinelaan
  07-11 01.27 uur Olympus
  07-11 20.23 uur Gloriantdreef
  10-11 23.31 uur Duurstedelaan
  Bron: https://alarmeringen.nl/utrecht/utrecht/brandweer/

 8. Koel Hoofd

  Autoverrzekering is voor Utrechters dan ook duurder dan voor autobezitters in bijvoorbeeld het dorpje Renkum.

 9. Kadoendra

  @Lombokker

  Het lijkt er sterk op dat de hedendaagse samenleving meer gaat over een samenleving die gaat over de vrijheid van meningsuiting dan over een respectvolle samenleving.

  Lekkere onderbroekenlol hoor die flut cartoons van de profeet onder een ezel of Jezus achterop een varken, alleen draagt het geen ene malle moer bij aan een betere en respectvolle samenleving.

 10. Géénstijl @Utrecht

  Laten we het leger de straat op sturen voor law and order, blijkbaar is dit normaal ….. Voor diverse figuren.

 11. Géé[email protected]🤫

  Vaak wordt de verzekering misbruikt voor de zgn geleden schade …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).