Defensie helpt Utrecht weer met een drone, maar welke voorlopig niet bekend Defensie helpt Utrecht weer met een drone, maar welke voorlopig niet bekend

Defensie helpt Utrecht weer met een drone, maar welke voorlopig niet bekend

Defensie helpt Utrecht weer met een drone, maar welke voorlopig niet bekend
Archieffoto van een Puma
Hoog boven de daken in Utrecht vliegt deze dagen een onbemand vluchtsysteem, oftewel een drone, van Defensie. Welke het is en wat ‘ie precies doet is echter niet bekend. De gemeente mag er niks over zeggen en het Ministerie van Defensie en de politie willen er geen uitspraken voer doen.

Hoog boven de daken in Utrecht vliegt deze dagen een onbemand vluchtsysteem, oftewel een drone, van Defensie. Welke het is en wat ‘ie precies doet is echter niet bekend. De gemeente mag er niks over zeggen en het Ministerie van Defensie en de politie willen er geen uitspraken voer doen.

Het is niet de eerste decembermaand waarin Defensie Utrecht te hulp schiet met een drone. De gemeente schreef eerder dit jaar al: “Een maatregel die de afgelopen jaren effectief is gebleken bij het verhogen van de pakkans, is de inzet van een onbemand vluchtsysteem in samenwerking met Defensie.”

Welke drone?

De drone kan ingezet worden om de pakkans bij autobranden of andere ongeregeldheden te vergoten. Sinds juni liepen er weer gesprekken met de gemeente, veiligheidsregio, politie en defensie over de inzet. Die hebben geleid tot een uitbreiding van de ondersteuning van defensie. “Hiermee verwachten we de heterdaadkracht nog meer te kunnen vergroten.”

Maar welke drone vliegt er boven Utrecht? Die vraag blijft onbeantwoord omdat de verschillende partijen er geen uitspraken over willen of mogen doen.

Puma en Raven

Defensie heeft meerdere types waar ze uit kunnen kiezen. Zo is er de Puma, die kan zo’n 2,5 uur in de lucht blijven met een bereik van 20 kilometer en heeft een infrarood- en een optische camera. Dit vliegtuigje werd eerder dit jaar, buiten Utrecht, ook ingezet om te controleren of mensen zich wel aan de coronamaatregelen hielden. Ook is er de Raven, een type dat maximaal 60 minuten kan vliegen met een maximale snelheid van 98 kilometer per uur. Ook deze heeft verschillende camera-types.

Zowel de Puma als de Raven worden op verzoek van civiele autoriteiten, zoals een veiligheidsregio of politie, ingezet om verkenningsvluchten te doen. De informatie die de drones verzamelen worden live verzonden naar een grondstation waar Defensiepersoneel kan meekijken. Maar welke van deze systemen, of toch nog een andere, in Utrecht ingezet wordt, is voorlopig nog geheim.

27 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  1 pak magnetron popcorn met 2 zakjes inhoud gehaald voor vanavond. Laat ze maar rondhollen en vliegen van Handhaving.
  Gaaf die beleidsmakers vanachter hun theoretische bureau.

 2. Lombokker

  Fijn dat dit gebeurd, en dat er bekendheid aan wordt gegeven. Dit zal een hoop figuren er ongetwijfeld van afhouden om rottigheid uit te gaan halen. Al is het wel jammer dat het nodig is.

 3. Scherpschutter

  Een done? Als in: 1? Dat lijkt me wat karig om o.a. heel Kanaleneiland, Ondiep, Overvecht en Zuilen Oost in de gaten te houden, met een te verwachten uitbarsting van alle opgekropte frustraties over 2020….

 4. Berend

  Ja, als het in Afghanistan kan, dan kan het ook hier bij surveillance helpen, maar het voelt wel als een heftige maatregel. Er maar van uitgaande van dat het nodig is, vraag ik me maar weer af waar zijn we in terecht gekomen de afgelopen 30 jaar en kunnen we ooit weer met respect voor elkaar samenleven.

 5. TeringJantje

  Hoewel ik zeker geen fan ben van vuurwerk en iedereen zich aan de coronamaatregelen (wat daar verder ook van zij) dient te houden, vind ik dit wel een beetje eng worden. What’s next? Met warmtesensoren op drones controleren of mensen niet teveel bezoek hebben?

 6. JdV

  Uiteraard helemaal prima als de regering militaire middelen inzet tegen de eigen bevolking. Dat doen ze in veel meer landen. Dus waarom niet in NL? Het zal toch niet zo zijn dat ze in Cuba, China, Noord Korea en een stel andere shithole countries ze hun dure defensie spul wel lekker mogen gebruiken en Nederland niet?

 7. Uuutje

  @ JdV

  Als de eigen bevolking niet voor miljoenen; tientallen, honderden miljoenen schade had aangericht aan andermans eigendommen (een criminele activiteit) er niet honderden auto’s in vlammen zouden opgaan en medische hulp op oud en nieuw niet zou lijken op het helpen van slachtoffers in oorlogsgebieden, was het allemaal niet nodig geweest. Niet dat het beleid in Nederland zo perfect is, maar het lijkt in vrijwel niets op de door jouw genoemde landen. Ga je mond spoelen jochie!

 8. JdV

  @Uuutje: Ja, zo begint het. Heel onschuldig. Daar kan toch niemand tegen zijn. En de volgende stap is militairen die huiszoeking doen want de politie heeft het druk. En daarna gaan militairen de orde handhaven. En zo gaat het verder. Het heet niet voor niks Defensie. Verdediging dus. Tegen invloeden van buitenaf. Niet binnenlands. Anders ben je geen haar beter dan dat soort landen. Maar als communist zul je daar inderdaad wel geen moeite mee hebben verwacht ik.

 9. waldorff

  @Jdv je slaat de spijker op zijn koppie. Voor je het weet zijn er ook al soldaten in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen bezig-oh wacht…
  Misschien kan het komen dat ons systeem totaal kapot is bezuinigd? De bezuinigen die jij en die andere rechtse reaguurder steeds toejuichen…

 10. Koel Hoofd

  Big brother is watching you with an eye in the skye…

  Je kan er vanalles van vinden, het blijft gewoon bizar dat onze Hollandse wolkonijnen maatschappij zo is ontspoord dat het kennelijk nodig is.
  Is het niet eens tijd dat de ouders een cursus opvoeding krijgen voor dat ze kinderen op de wereld knallen?

 11. JdV

  @Waldorff: Als het gaat om de zorg pleit mijn partij voor afschaffing eigen risico, 10.000 extra handen aan het bed en minder managers in de zorg. Dat soort rechtse standpunten ben jij het absoluut niet mee eens begrijp ik. Dus wat jou betreft is dat allemaal geen goed idee. Mooi om te horen dat jij en de andere linkse reaguurders daar tegen zijn, dat verklaard veel.

 12. Kadoendra

  @Jdv

  “@Uuutje: Maar als communist zul je daar inderdaad wel geen moeite mee hebben verwacht ik.”

  Prima als je een reactie geeft, maar zodra personen andere mensen gaan wegzetten met het woord communist en of fascist neem ik de reactie niet meer serieus.

 13. Manou De R.

  Het was fanTAStisch. Om 00.00 ging het overal los zoals nooit tevoren. Continue ook. We zaten buiten met popcorn en hebben het eerste uur geen politie of handhaving gezien. Het vuurwerkverbod was een groot succes.

 14. bawang putih

  vuurwerk afsteken, met name het illegale, is een hobby voor tokkies, dat bleek maar weer want ik heb geen verschil gemerkt met voorgaande jaren door het vuurwerkverbod

 15. Wim Barmentloo

  Kennelijk zijn nogal wat reageerders (vooral post-communistische betweters) niet op de hoogte van de taakstelling van Defensie. In ieder geval behoort daartoe; BIJSTAND verlenen aan het BINNENLANDSE BESTUUR op een ingewilligd verzoek tot die bijstand. Hierbij werkt Defensiepersoneel onder civiele leiding zoals nu al langere tijd 160 militair medisch personeel in het UMCU werkt. In art.103 van de Grondwet en de Coördinatiewet 1996 wordt duidelijk gemaakt wanneer het Militaire Gezag bovengeschikt is aan het Civiele gezag.

 16. Manou De R.

  Jij woont in een van de Tokkie wijken van Utrecht Bawang?

 17. HArry

  Besturend Nederland is overal aan het verkondigen dat het stukken rustiger was. Tuurlijk joh, behalve in al die andere wijken waar besturend nederland gestopt is met besturen en begonnen is met koeioneren.

  Meerderheid heeft lak aan vuurwerkverbod gehad en daarmee hun middelvinger opgestoken tegen besturend nederland
  .

 18. Luuk Upuuk

  Wie niets fout doet heeft niets te vrezen, toch?

 19. Uuutje

  @ HArry

  Mensen als jij en in bepaalde wijken steken al decennia lang hun middelvinger op naar anderen. Ook nu weer. Daar kan de overheid al lang niets meer aan doen. Dan kan de overlast nog steeds minder zijn. Zegt meer iets over jou en anderen

 20. Baltazar

  Als er drones worden ingezet tegen de Utrechtse bevolking zonder enige openheid, dan wordt het tijd dat we leren die dingen neer te halen dunkt me.

 21. Uuutje

  @ Baltazar

  Onjuist, ze (de drones) zijn er juist voor de bevolking, de overgrote meerderheid, omdat een grote asociale minderheid meent schade aan anderen en hun eigendommen te moeten toebrengen. Denk ook eens aan dieren. In Rome hebben duizend spreeuwen zichzelf te pletter gevolgen door het vuurwerk aldaar.

  Het is duidelijk dat jij, Balthazar, wellicht onderdeel uitmaakt als je het ervaart dat de overheid zich tegen jouw keert? Terwijl de overheid juist de burger probeert te beschermen in dit geval, tegen aso randdebielen. Je auto zou de volgende ochtend maar verworden zijn tot een wrak en je zou maar dringend of met spoed ergens naartoe moeten. Dat geld of een vervangende auto heb je ook niet zomaar terug, als het al terugkomt.

 22. bawang putih

  @Manou
  mensen die vuurwerkverbod aan hun laars lappen typeer ik als tokkies, dat zegt niet zoveel over een wijk hoor, ik woon in wittevrouwen, en u?

 23. buurtbewoner

  de drone is een Toshiba EAGLE2000-Pro-limited edition-stealth deluxe

 24. Kadoendra

  @Luuk Upuuk

  “Wie niets fout doet heeft niets te vrezen, toch?”

  De kinderopvangtoeslagslachtoffers deden ook niets fout……………………..

 25. Luuk Upuuk

  @Kadoendra, volgens mij snap je mijn opmerking niet helemaal.

 26. Zwembadeigenaar

  Een dure done. En er is iemand nodig die dat ding bestuurt, de beelden bekijkt. Is het niet zinvoller en goedkoper een militair in burger in de straten te laten surveilleren? Maar goed, als er onvoldoende agenten zijn en defensie helpt op die manier dan is het ok. Net zoals andere drones moet je wel iets regelen wat betreft privacy. Je zou maar naakt in je eigen zwembad liggen en die drone legt alles vast.

 27. Manou De R.

  @ Bawang: ik woon aan de andere kant van het Gifpark.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).