Het definitieve plan voor de herinrichting van het Malieblad is vrijdag gepresenteerd aan de gemeenteraad. Er komt meer ruimte voor fietsers en groen, en er wordt in de plannen rekening gehouden met cultuurhistorie. In het najaar van 2020 beginnen de werkzaamheden.
Het Malieblad is de kruising tussen het zuidpunt van de Maliebaan en de Maliesingel. Beiden zijn de afgelopen jaren al flink aangepakt. Het nieuwe ontwerp van het Malieblad sluit volgens de gemeente aan op de plannen van de Maliebaan.
Zo’n 2.000 m2 asfalt op het Malieblad gaat plaatsmaken voor groen en dat krijgt de vorm van een druppel waarop 13 bomen worden geplant. Het ontwerp van het groen is gebaseerd op de oorspronkelijke ontwerpen van Zocher en moet daarmee aansluiten op Park Lepelenburg.
De herinrichting van het Malieblad moet ervoor zorgen dat het fietstraject over de singel compleet wordt. het blad is daarnaast ook onderdeel van de zogenoemde Herenroute, een fietsverbinding tussen de binnenstad en het Utrecht Science Park. Om de fietsers meer ruimte te geven wordt het fietspad verbreedt.
Subsidie
Het Malieblad is als onderdeel van het Zocherplantsoen en de historische stadswallen een rijksmonument. Uit het Fonds Erfgoedparels heeft de provincie Utrecht een bedrag toegekend voor de herinrichting van het Malieblad. “Door deze subsidie kunnen we ook delen uitvoeren dieeerst budgettair niet mogelijk leken, zoals het aanbrengen van extra beplanting en het aanpassen van de indeling van de Maliebrug”, schrijft de gemeente.
De herinrichting moet in het najaar van 2020 beginnen. Aan eind van het voorjaar vervangt Eneco de stadsverwarming onder het Malieblad en na de zomer start de herinrichting.
Gekoppelde berichten

Belangrijke straten in Utrecht Oost komende jaren op de schop
De Voorstraat, Wittevrouwenstraat, Nachtegaalstraat, Burgemeester Reigerstraat en de Maliebaan gaan allemaal aangepakt worden. Er wordt…

D66 stemt voor gemeenteplan Maliebaan: meerderheid lijkt nu voor deze variant te kiezen
De Maliebaan gaat waarschijnlijk heringericht worden volgens het plan van de gemeente. D66 in Utrecht…
17 Reacties
ReagerenHier is de raadbrief als ook de plattegrond terug te vinden: https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/bd0e55fd-c821-4c04-8242-5966e3bc35d4
Ziet er mooi uit!
Lees ik dat goed, dat nu eindelijk ook de Maliebrug gerenoveerd wordt…
Ik erger me al vele jaren dood aan die noodconstructie daar.
Dat lijkt mij een geweldige oplossing waarbij vast heel goed is nagedacht over al die bezoekers bussen van het Spoorwegmuseum die hier nu geregeld geparkeerd staan!
Een kaartje bij dit artikel had wellicht de nieuwe situatie duidelijker kunnen maken.Wat houdt “meer ruimte voor groen en fietsers” concreet in? Verdwijnen er parkeerplaatsen? Komen er (meer) laadpunten? Hoe gaat de kruising met Burgemeester Reigerstraat en Nobelstraat er uit zien? Etc., etc.
Die twee opstelplekken voor bussen tegenover elkaar lijkt mij lelijk worden. Ook het pad naast de opstelplek lijkt erg smal. Mensen willen tegenwoordig meer ruimte om elkaar te passeren…
Wordt de Maliebrug ook in oude luister hersteld?
Het stoort mij dat de gemeente nu een plan presenteert dat de herinrichting van de Maliebaan maar op 1 wijze mogelijk lijkt te maken, terwijl daar dus nog veel discussie over loopt en de bewoners door de gemeente onterecht genegeerd worden.
Mooi !
Ha. Fietsers vanaf de noordelijke ventweg richting Tolsteegsingel maken natuurlijk niet die gedwongen omweg via dat rare bochtje, maar gaan heerlijk, de kortste weg, rechtdoor over het voetpad.
Hartelijk dank Henk voor de raadsbrief en plattegrond!
Erg attent, svp blijven doen in de Duic!
Die Herenroute voor fietsers tussen de binnenstad en de Uithof, wordt die nou vaker gebruikt dankzij de herinrichting van de maliesingel/tolsteegsingel, of nog steeds gemeden omdat het een langere route is?
Want voor velen is de kortste route al 50 jaar lang hetzelfde, vanaf station via Vredenburg, Neude, Nachtegaalstraat verder door de Burg. Reigerstraat, dwars door het park via de Pr. Hendriklaan verder over de Weg tot de Wetenschap de A27 onderdoor en dan vechten om een fietsparkeerplek en vervolgens zoeken om je vehikel terug te vinden.
Echt bizar druk geworden dankzij de concentratie van HBO/WO opleidingslocaties en uitbreiding studieplekken. De veeartsen zijn er ooit gaan zitten zodat het vee de ruimte had. Waarom al die andere faculteiten er ook heen zijn gegaan kan niet anders zijn dan jalousie want die locatie is voor hun onlogisch gekozen. Het heeft het studentenprobleem in de stad ook niet opgelost, wel verergerd.
Bijzonder. Maliesingel, Tolsteegsingel, Wittevrouwensingel, Maliebaan.
Allemaal fietstraatjes, met de auto te gast.
Hetzelfde concept hebben de bewoners voor de Maliebaan aangedragen.
En dat veegt de gemeente van tafel; te gevaarlijk…
Wat zet ons bestuur zichzelf toch te kijk zeg, met die drogreden.
Weet iemand waarom die opstelplekken voor touringcars er zijn? Zijn ze er voor het Spoorwegmuseum? Die hebben toch een ruime parkeerplaats direct voor de deur en een eigen station? Ik dacht altijd dat er touringcars parkeerden omdat het een makkelijke plek was met ruimte en dichtbij de binnenstad. Nooit gedacht dat ze bij een herinrichting terug zouden komen.
Ik kan me herinneren dat ik als tiener gewoon met mijn vrienden naast elkaar over de singel en de Maliebaan kon fietsen. Nu hebben voetgangers (miss 10% van het totale verkeer?) waar al zat ruimte voor was en de groenstrook aan de andere kant van de weg beide 1.5 m gekregen ten koste van het asfalt. Als fietser ben je nu in je eentje al een soort pillon waar auto’s omheen slalommen, levensgevaarlijk. Ik stemde vroeger links maar nu ik zie wat dat met de stad doet heb ik daar spijt van als haar op mijn hoofd.
Krijgen we er zomaar een heel stuk park bij !
Kunnen Groen Links en D:66 al dat overbodige geld voor hun groene plannetjes nu niet beter aan de middenstand in Utrecht uitgeven?
De middenstand werd al beetje bij beetje de nek omgedraaid met al die autoloze straten etc. Nu in de Corona crisis is het geld hard nodig om de Utrechtse middenstand in leven te houden, dus ook geen 40.000 weg gegooide euro”s om te kijken of er vroeger slaven in Utrecht werkzaam waren. Beste College in die tijd had ieder land zijn slaven of iets wat er op lijkt, nog nooit excuses gehoord van de Spanjaarden, Italianen, Turken, Marrokanen, Fransen, Engelsen en de Scandinavische landen, en dan laat ik Duitsland nog maar even achterwege,
In noodsituaties moet je als College het geld gebruiken voor de zaken die er echt aan toe doen. Dus helpt de middenstand met al die miljoenen en laat die andere plannen een paar jaar wachten.
Dan pas kan je als College zeggen, “Utrecht is voor iedereen”
Goh best verassend meer.ruimte voor.de.fiets en groen.
Zal eens wat zin als het andersom zou zijn, dan waren we weer terug in de jaren 70.
Gelukkig leven we in 2020 weg met die auto’s en HOERA voor de fiets.
Laten we hopen dat de ambulance of brandweer naar herman toekomen met de fiets en niet met de auto mocht hij ze een keer nodig hebben.