Demonstratie tegen AZC in Pieter Baan Centrum verloopt rustig | De Utrechtse Internet Courant Demonstratie tegen AZC in Pieter Baan Centrum verloopt rustig | De Utrechtse Internet Courant

Demonstratie tegen AZC in Pieter Baan Centrum verloopt rustig

Demonstratie tegen AZC in Pieter Baan Centrum verloopt rustig
De demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in het Pieter Baan Centrum zaterdagmiddag verliep  op een een opstootje na rustig. Zo’n 70 demonstranten kwamen op de toespraken af en er was veel politie op de been.

De demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in het Pieter Baan Centrum zaterdagmiddag verliep  op een een opstootje na rustig. Zo’n 70 demonstranten kwamen op de toespraken af en er was veel politie op de been.

Het leek twee keer mis te gaan toen tegendemonstranten van Antifa via de begraafplaats een spandoek lieten zien. Daarbij werd in ieder geval één persoon opgepakt, maar de politie kwam al snel tussenbeide.

De stoet liep vanaf het Keerkringplein bij buurthuis Sterrenzicht, via de Venuslaan, Kranenburgerweg en Koningsweg naar het Pieter Baan Centrum. Daar was een parkeerplaats met linten afgezet waar toespraken werden gehouden.

Het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat wordt vanaf 2019 waarschijnlijk verbouwd tot een AZC voor 600 personen. De organisaties ‘Tegen het AZC Pieterbaan Centrum’ en de Nederlandse Volks Unie (NVU) demonstreerden daartegen.

Update 17.50 uur

Er zijn uiteindelijk zes actievoerders opgepakt bij de demonstraties van vanmiddag wegens verstoring van de openbare orde.

Een opstootje bij de parkeerplaats waar mocht worden gedemonstreerd.
Een opstootje bij de parkeerplaats waar mocht worden gedemonstreerd.
Partijleider van de NVU Constant Kusters
Partijleider van de NVU Constant Kusters

28 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Beste Constant Custers, je moet toch echt eens op geschiedenis les gaan, de Nationaal Socialisten waren juist dikke maatjes met de moslims tijdens de 2e wereldoorlog, dus je spreekt je eigen ideologie tegen.

 2. Hans Oudwijk

  Hoewel mijn sympathie naar de Sterrenwijkers en hun bezwaren tegen een AZC uitgaat, begrijp ik niet dat zij zich inlaten met die beruchte neo-fascist Constant Kusters en zijn NVU.
  Maar ook van die extreem linkse, zogenaamde anti-fascisten van AFA en de Internationaal Socialisten kan je maar beter verre blijven want die zijn in hun agressieve reacties naar politieke- en maatschappelijke opponenten gelijk aan de fascistische bende van Constant Kusters en de NVU.

  Aan de Sterrenwijkers zou ik willen zeggen; flikker die neo-fascist Constant Kusters en zijn extreem rechtse NVU geteisem samen met dat immer agressieve zootje wannabe anti-fascisten van AFA en de Internationaal Socialisten het wijk uit.

  Jullie verdienen betere kompanen – zonder eigen fascistische agenda of zogenaamde anti-fascisten – in het verzet tegen het AZC en de islamisering.
  (Tenzij je van vijf maal daags de azaan door de muezzin vanaf een minaret zo’n lekker vakantiegevoel krijgt, natuurlijk.)

 3. Yassir

  Wat een idioten zeg, 2de wereld oorlog is nog geen eeuw geleden! syrie is in zware oorlog ze hebben een veilig omgeving nodig dan komen deze gasten demonstreren asso’s!

 4. humpel

  goh is er dan helemaal geen veilig gebied in de omgeving van syrie dan ??? waarom helemaal hier naartoe ????

 5. Geenstijl@Utrecht

  @Yassir 21/5/2016 – 17:52;
  Beste Yassir, een veilige omgeving kun je ook creëren door te blijven en te gaan vechten, volgens mij deden de Nederlanders dat ook tijdens de bezetting 40/45.
  De bewoners zijn geen idioten, maar mensen die zich oprecht bezorgd maken om hun land en stad, dit plaatje past natuurlijk niet in het beeld van de knuffel elite in de stad Utrecht, maar is wel realiteit, en deze mensen moeten serieus genomen worden in hun standpunt.

 6. Kilgoretrout

  Toch intrigerend wat de bedoeling is van die Noorse vlag die dat kaalkopje vasthoudt, heeft Breivik inmiddels al een martelaarsstatus behaald?

 7. W.H.de Groen

  Dit soort evenementjes gaan geen oplossingen brengen in een probleem waarin er binnenkort miljoenen mensen voor de Europese poorten staan te dringen.
  Nu nog oorlogsslachtoffers en economische vluchtelingen maar binnenkort dan ook de eerste stroom van klimaat vluchtelingen.

  En wanneer we dan ook nog eens een stelletje nep-politici in de Haagse kamertjes hebben zitten die alleen maar zout op de activistische staartjes gaat leggen en daarbij ten koste van hun kiezers carrieres in het Brusselse prevaleren…..dan mogen we ons zo langzamerhand gaan opmaken voor een drama dat zijn gelijke in de geschiedenis niet zal kennen.

  Dit ga je met een paar spandoekjes en loos geschreeuw niet oplossen en bespaar je de moeite daar we de euro’s die gemoeid zijn met beveiliging etc beter voor andere doelen ingezet kan worden.

  Beter nu lokaal(Utr) een open debat gaan starten waarin alle betrokken partijen hun grieven en oplossingen kenbaar kunnen gaan maken.
  Dit live uitzenden op TV Utrecht en zie hier hoe een democratie behoort te werken….wanneer B/W zijn burgers serieus neemt en eventuele aangedragen oplossingen mee gaan wegen in de gemeenteraadsvergaderingen.

  Locals Utrecht

 8. FD

  Hans Oudwijk 21/5/2016 – 17:40
  +1

 9. JK King

  Het is het minste wat je kan doen als burger, wanneer de overheid de waarheid niet ziet.
  Hier een filmpje voor de mense die het nog niet snappen….spread the news.

  https://www.facebook.com/100011869971233/videos/118713291867669/

 10. Lucas

  @WH de Groen: wat weerhoudt u? Start een open debat en open RTV Utrecht uit…. Wat zegt u? Te druk met commentaar leveren vanaf de zijlijn..?

 11. Joris

  Ik zou zeggen: Stop De Tokkie Terreur! Die groep veroorzaakt meer problemen dan de vluchtelingen lijkt het.

  Dat deze mensen zich overvallen voelen door een zogenaamde elite (democratie) kan ik me voorstellen. Prima om je mening daarover te verkondigen en onvrede te uiten, maar gaan samenwerken met een fascistische organisatie is toch wel van de regen in de drup. To say the least….
  Sterrenwijk is vanaf nu dus gekend als een fascistische wijk. Treurig.

 12. Kuch

  Nog maar een keer dan.

  Het Pieter Baan Centrum staat niet in de Sterrenwijk, Nu niet, nooit niet.

  Als je denkt dat, met name, oorlogsvluchtelingen, voro meer potentieel gevaar zorgen dan de mensen die in het Pieter Baan Centrum zaten, te weten verkrachters en moordenaars, die regelmatig met proefverlof mochten, dan ben je niet goed snik en hoor je zelf in een psychische inrichting thuis. triest dat enkele inwoners van een volksbuurt zich angst laten aanpraten door een facistische club. Triest dat ze zcih voro het karretje van laten spannen. Het imago van de Sterrenwijk is al niet al te best en het gevol hiervan is dat nog meer mensen neer kijken op de Sterrenwijker. Zo krijgen ze daar uiteindelijk nog meer een hekel aan de elite, maar dat die elite op ze neer kijkt is in dit geval zeer terecht.

  En dan nog wat: hoezo mag een erkend rechts-facistische club zoveel aandacht op zichzelf vestigen in het publieke domein, maar worden de tegendemonstranten bij het vertonen van twee lullige spandoekjes opgepakt? Lijkt me meer dan terecht dat men opmerket dat en protesteert tegen de gigantische ruimte drie rechtspfascisten krijgen van onze overheid.

 13. John

  “Geen gezeik in ons wijk” las ik op een spandoek dat aan de Venuslaan hing. Het Pieter Baan Centrum stáát helemaal niet in Sterrenwijk. Probleem opgelost zou ik zeggen. Mja, cursusje correct spellen wellicht, maar dat was een inkoppertje.

 14. Wilko

  @humpel

  Dat zeiden de Amerikanen ook toen er een boot vol joodse vluchtelingen aankwam. Ze moesten terug naar het Europese vasteland, want Frankrijk, België en Nederland waren toch veilig?

  @geenstijl

  Veel Nederlanders hadden niet de mogelijkheid om te vluchten, omdat ze nergens werden geaccepteerd. Overigens waren volgens de meest brede definitie zo’n 300.000 mensen actief in het verzet of ondergedoken in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Op een bevolking van meer dan 8 miljoen Is dat minder dan 5 procent. Laten we niet doen of Nederlanders allemaal zulke helden zijn geweest.

  On-topic.

  Geen enkel probleem met vluchtelingen, maar 600 op een locatie lijkt me ook niet goed voor hun integratie, laat staan voor het draagvlak in de buurt.

 15. Niels Utreg

  Wat hebben die Sterrenwijkers er eigenlijk mee te maken? Wij directe omwonenden (Koningsweg, Watervogelbuurt) zijn in meerderheid voor de AZC. Waar wij echt last van hebben, zijn die tokkies uit de Sterrenwijk. Er is geen wijk in Utrecht die meer overlast geeft dan die. Laat ze lekker vechten, roepen en ‘demonstreren’ in hun eigen wijk, er in de buurt moeten wonen is al erg genoeg.

 16. wimutrecht

  GeenStijl@Utrecht. Terug naar geschiedenisles in groep 8. Feitelijk in 40/45. 3% van de Nederlanders pleegde verzet, veelal vanuit een socialistisch/communistisch of protestants moreel besef en vanuit actieve militairen. ongeveer 40 % sympathiseerde met de bezetter en ruim 50% leefde bij de dag en stelde zich passief op. En dat komt overeen met de positie die Sterrenwijk al lang heeft in Utrecht. Daarnaast wat heeft Sterrenwijk te maken met wat er aan de overkant van de Krommerijn wel of niet gebeurt.
  W.H. de Groen. De Europese Unie telt ongeveer 550.000.000 inwoners.. Tot nu toe zijn er sinds 2014 0,2 > 0,3% vluchtelingen verspreid over de EU binnen gekomen. De cijfers in de regio zijn heel wat anders:
  Libanon 40%, Jordanië 30%, Turkije 3%. Op 550 miljoen steekt de EU wel heel erg schril af.

 17. Marcopolo

  Ik vraag me af hoe al deze mensen reageren als de zeespiegel gaat stijgen en half Nederland onder water komt te staan. Als al deze gedupeerde Nederlandse gezinnen (meer dan de ehlft van de bevolking) moeten verhuizen naar hoger gelegen provincies of zelfs naar andere landen en de grenzen dichtgaan.
  Toen de watersnood in 1953 ook heel veel mensen in Zeeland onder water had gezet. Wat als er geen hulp uit het buitenland was geweest?
  Of als de aardbevingen in Groningen, misschien ook wel in Drenthe of Friesland uit de hand lopen en daar ook mensen moet verhuizen. Waar moeten die mensen naartoe?
  Denk daar maar eens over na!!
  @Geenstijl: Ik vind het argument over de 2e wereld oorlog ook zeer zwak. Als je de steden in Sirië ziet die bijna geheel plat liggen en de bewoners die nog zijn gebleven zonder voedsel en schoondrinkwater en bijna constant worden gebombardeerd en beschoten. Wie wil en kan dan nog terug vechten?? Zelfs Rusland helpt mee om die mensen te beschieten, wat blijft er nog over. Hoe durf je dit nog zeggen!!!

 18. Jeroen de vries

  @yassir. In de directe omgeving van Syrië staat in Mekka een complete stad waar miljoenen mensen terecht kunnen 9 maanden per jaar (buiten de hadj) geheel leeg. Prachtig uitgerust met comfortabele tenten met airco, ziekenhuizen, moskeeën, keuken en alles wat noodzakelijk is om langere tijd grote groepen mensen in leven te houden. Ik zou zeggen stuur een mailtje naar Saoedie-Arabië en vraag daar een waarom ze geen “vluchtelingen” willen opvangen. Sterkte ermee.

 19. Jeroen

  GeenStijl zal wel weer met die ouwe koe van een Groot-moefti aankomen om aan te geven dat ‘de moslims’ (ook die bijvoorbeeld in Indonesië of Pakistan?) vriendjes waren met de nazi’s en dus fout. Dat de grote moskee in Parijs duizenden joden heeft gered en de koning van Marokko zijn joodse onderdanen beschermde zal dan wel weer niks met moslims te maken hebben.

 20. Geenstijl@Utrecht

  @Jeroen 23/5/2016 – 11:03,
  Je hebt helemaal gelijk Jeroen, ook daar mag iets over gezegd worden in deze discussie, het is de waarheid en dat zal ik dan ook niet ontkennen, ik weet dat belangrijke adviseurs van de Marokkaanse koning joods zijn, maar we leven nu in een andere tijd waarin niet iedere moslim een terrorist is,maar wel iedere terrorist een moslim is, om de heer Wilders maar even te citeren.

 21. Hans Oudwijk

  @Jeroen 11:03
  Marokko vocht in de tweede W.O. – gedwongen – onder Franse vlag voor de geallieerden. Die zelfde, blijkbaar, door jou zo bewonderde Marokkaanse koning draaide er overigens z’n royale hand niet voor om, om na de joodse onafhankelijkheidsoorlog en de erkende oprichting van Israël, alle Marokkaanse joden met achterlating van al hun bezittingen het land uit te schoppen. Net als de rest van die fantastische islamitische landen de joden na 1948 met nog straffere pogroms dan gewoonlijk elimineerden en uit hun landen verdreven. Misschien kan Wiki. jou wat kennis der geschiedenis en realiteitszin bijbrengen.
  (En lees de koran eens)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_vluchtelingen_uit_de_Arabische_wereld

 22. Jeroen

  Had ik het over de tijd na de oprichting van Israel, Hansepans? Nee, daar had ik het niet over. Ik weerlegde de claim dat ‘de moslims’ zulke goede vriendjes waren van de nazi’s. Dat waren ze niet. Overigens wordt in de Koran zowel positief over ‘de mensen van het boek’ gesproken als negatief. Je kunt er dus uithalen wat je wilt, het lijkt zowaar net een godsdienst.

 23. Kees B

  Ik woon zelf op de Waterhoenhof pal naast het geplande asielzoekers centrum.
  Met grote verbazing en vooral ergenis vond ik een pamflet van de NVU in mijn brievenbus. Dit schandalige ” schrijven ” roept op tot actief verzet tegen de plannen om een asielzoekers centrum te vestigen in het oude Pieterbaan Centrum.

  Deze aangekondigde demonstratie werd georganiseerd door de fascisten van de NVU, en was hoofdzakelijk gericht aan de bewoners van de Sterrenwijk.

  Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken naar de “demonstratie”. Ik heb geen enkele medebewoners van de Waterhoenhof , Ooievaarshof, Gansstraat, ofwel direct aanwonenden bij deze demonstratie aanwezig gezien. Wel een hoop Neo Nazi’s die zeker niet bij mij in de buurt wonen.

  Eigenlijk is het de vraag of er wel Sterrenwijk bewoners van de partij waren.

  Bovendien hebben deze Sterrenwijkers niets te maken met de eventuele komst van een Asielzoekers Centrum aan de Gansstraat. Het is niet hun wijk!!
  Dus, GEEN HAATZAAIENDE PAMFLETTEN van de NVU IN ONZE BRIEVENBUS SVP.

 24. Kuch

  @ Kees B

  Als er actief wordt opgeroepen tot iets, kan je aan aanklacht indienen bij politie en justitie. Vooral doen!

 25. Toine Goossens

  @ Hans Oudwijk,

  Ben dan zo dapper om ook naar de oorzaak van de verdrijving van joden uit de Arabische wereld te verwijzen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Palestijnse_vluchtelingen

  Die link eindigt met:

  Ook Benny Morris heeft later gesteld dat er sprake was van etnische zuivering, en hij beschrijft deze als “noodzakelijk” voor de vestiging van een Joodse staat. In 2004 verklaarde hij:

  “Er zijn omstandigheden in de geschiedenis die etnische zuivering rechtvaardigen. Ik weet dat deze term in de 21e eeuw volkomen negatief gebruikt wordt, maar als de keuze is tussen etnische zuivering en genocide -de vernietiging van je volk- geef ik de voorkeur aan etnische zuivering. Dat was de situatie. Dat is wat het zionisme voor zich zag. Een Joodse staat zou er niet gekomen zijn zonder het verdrijven van 700.000 Palestijnen. Daarom was het noodzakelijk hen te verdrijven. Het was nodig het binnenland te zuiveren ,de grensgebieden te zuiveren en de belangrijkste wegen te zuiveren. Het was nodig de dorpen te zuiveren van waaruit onze konvooien en onze nederzettingen beschoten werden”[25].

  Een zuivering die ook heden ten dage op de Westbank volop doorgaat.

 26. Toine Goossens

  @ Hans Oudwijk,

  De huidige Marokkaanse koning heeft in januari j.l. een conferentie voor het versterken van de positie van christenen in de Arabische wereld georganiseerd.
  Behalve vertegenwoordigers van belangrijke islam stromingen waren daar ook vertegenwoordigers van christelijke stromingen bij aanwezig.

  Onze koning knipt alleen lintjes door. Het zou voor het Nederlandse zelfbewustzijn goed zijn als ook hij zich profileert door op te komen voor minderheden.

 27. Hans Oudwijk

  Toine Goossens 25/5/2016 – 14:17
  Citaat Toine Goosens:”Een zuivering die ook heden ten dage op de Westbank volop doorgaat”.

  Voor u een linkje over de bevolkingsaanwas op de Westbank over de afgelopen 14 jaar.
  Uw op niets gebaseerde bewering dat Israël met een etnische zuivering op de Westbank bezig is of was, blijken niets anders dan vuige praatjes.
  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=we&v=24&l=nl

 28. Redactie

  Deze discussie is gesloten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).