Demonstratie op 4 juli in Utrecht verboden: kans op ernstige ongeregeldheden door relschoppers Demonstratie op 4 juli in Utrecht verboden: kans op ernstige ongeregeldheden door relschoppers

Demonstratie op 4 juli in Utrecht verboden: kans op ernstige ongeregeldheden door relschoppers

Demonstratie op 4 juli in Utrecht verboden: kans op ernstige ongeregeldheden door relschoppers
Archiefbeeld Jaarbeursplein
De demonstratie van ‘Nederland in opstand’ die op 4 juli op het Jaarbeursplein in Utrecht had moeten plaatsvinden is verboden. De gemeente en politie hebben signalen ontvangen waaruit blijkt dat verschillende groepen mensen de demonstratie willen aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken.

De demonstratie van ‘Nederland in opstand’ die op 4 juli op het Jaarbeursplein in Utrecht had moeten plaatsvinden is verboden. De gemeente en politie hebben signalen ontvangen waaruit blijkt dat verschillende groepen mensen de demonstratie willen aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken.

Voor de tweede keer is een aangekondigde demonstratie van de groep die zich Nederland in opstand noemt, verboden in Utrecht. Op 4 juli wilden zij naar het Jaarbeursplein komen vanwege een protest onder de noemer ‘Stop de 1,5 meter waanzin. Vrijheid politiegeweld’.

Relschoppers
De gemeente ging er vanuit dat de demonstratie kon plaatsvinden, maar de afgelopen dagen zijn er signalen binnengekomen dat relschoppers naar Utrecht willen komen. “De driehoek (gemeente, openbaar ministerie en politie) heeft de afgelopen dagen concrete signalen van de politie ontvangen waaruit blijkt dat een aanzienlijke en diverse groep mensen de demonstratie wil aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken.”

De driehoek betreurt dat de demonstratie door de ‘dreiging van geweld’ nu niet door kan gaan en daarmee op dit moment geen invulling kan worden gegeven aan het grondrecht tot demonstreren. “Dit is geen lichthartig besluit. Het is zeer betreurenswaardig dat dat het grondrecht tot demonstratie moet worden ingeperkt omdat een grote groep personen er op uit is om de demonstratie aan te grijpen om wanordelijkheden en geweld te plegen.”

Toch demonstreren

De organisator van de demonstratie heeft aan de gemeente laten weten niet te geloven dat er daadwerkelijk informatie is dat grote groepen relschoppers en hooligans uit zijn op het plegen van wanordelijkheden en geweld tijdens zijn demonstratie. Hij wil zaterdag gebruik maken van zijn grondwettelijke recht en heeft aangegeven ook bij een eventueel verbod alsnog te demonstreren. Hij houdt er rekening mee dat ook andere groeperingen zich bij zijn demonstratie aansluiten.

 

22 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  De zin “Nederland in opstand” geeft duidelijk een blijk van zelf overschatting, want ik ervaar in mijn dagelijkse leven niet echt op straat een Nederlandse bevolking die in opstand is gekomen tegen de 1,5 meter regel.

  Best wel triest om de uitzonderlijke Corona regels te plaatsen op je Eigen Grote Dikke ik, de Corona regels voer je ook uit voor de kwetsbare medemens.

  Bijzonder hoor een anarchisten club die het heeft over De Grote Kapitalistische Grote Dikke ik!

 2. Jozias

  Opmerkelijk hoe mensen uit deze groep moedwillig op escalatie uit zijn en het vertrouwen in het openbaar bestuur expres aan het ondermijnen zijn (middels uitlokking en het uitspreken van wantrouwen en complottheoriën). De veilheidsmonitor heeft gewoon gelijk; het gevaar voor de samenleving komt vooral vanuit zeer rechtse-extreem rechtse hoek en ook in mindere mate vanuit andere extreme hoeken, maar beïnvloeding, manipulatie, opruiing, manipulatie van bestuur, ophitsing van de bevolking vindt vooral plaats vanuit de zeer rechtse-extreem rechtse hoek.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/01/zorg-om-banden-hooligans-met-extreem-rechts-a4004721

 3. Wen

  Nee is nee! Hoe duidelijk moet het zijn!

 4. Karenlee

  Die 1.5 meter ‘waanzin’ is een van de redenen waarom wij als land relatief heelhuids door de (eerste – hopelijk enige) golf van die rotvirus ben gekomen.

 5. Lachgas

  Goh, voetbalwedstrijden worden nooit op voorhand verboden onder het mom van voetbalvandalen.
  Waarom daar wel politie inzet en hier niet.

 6. Scherpschutter

  @Lachgas

  Voetbalwedstrijden zouden al lang door deze totaal op hol geslagen overheid verboden zijn als er kritiek op overheidsbeleid te horen zou zijn…

 7. UtrechtseSjoerd

  Er zal vast wel weer een goeie reden zijn om deze viruswaanzin demo te verbieden.
  En het zal niet waar zijn, maar alle andere demo’s mogen wel. Zo voelt het iig.

  Dan is toch niet raar dat mensen bozer en bozer worden?

  Dat ging in eerste instantie hield iedereen zich aan alles dat de regering noodzakelijk achtte in de bestrijding van het virus. We deden het morrend, maar we deden het. De weerstand en negeren kwam volgens mij pas toen handhavers bizarre boetes gingen uitschrijven en het werd er niet beter op toen de regering begon met uitzonderingen (waarbij KLM en Schiphol de dieptepunten waren).

  Ik ben het zeker niet eens met #Viruswaanzin, maar kan het hun woede en frustratie heel goed voorstellen.

 8. Kadoendra

  @Jozias

  Jij hebt het over extreem rechts, maar betreft het niet extreem links die wil gaan demonstreren?

 9. Theo

  Het valt wel op dat dit soort verboden steeds, en uitsluitend, demonstraties treft die kritiek verwoorden op het regeringsbeleid.

 10. Jozias

  @kadoendra, viruswaanzin is gelieerd aan zeer rechts en extreem rechts. Het is ongehoord NL, het zijn hooligans, russische trollen, anti 5g, farmers defence force, anti BLM, etc.. Het zijn in diverse samenstellingen steeds dezelfde clubs.

 11. Ton

  @Theo. Demonstraties zijn vrijwel altijd tegen het heersende beleid. In Nederland kennen we ze, gelukkig, niet ter ondersteuning van het regeringsbeleid. Die worden alleen georganiseerd in dictaturen.

 12. Toine Goossens

  Ja dat klopt Theo,

  Waar 99,99% van de bevolking zich hield aan de richtlijnen van de regering, doen deze mensen dat niet. Nederland in opstand is een splintergroep, waarvan nu dus bij het gezag bekend is dat ze herrie komen schoppen. Uiteraard stoppen we dat, dat is in ons aller belang.

  Overigens, allen, wat liepen er op het Malieveld opvallend veel mensen rond die duidelijk in de hippietijd waren blijven hangen. Zijn die nu extreem rechts geworden? Dacht het niet.

 13. Ooginaller

  Was zeker geen voorstander van de BLM-demo’s (en nog steeds niet), maar de deelnemers probeerden zich – op een Amsterdamse uitzondering na – aan de anderhalvemeterregel te houden. Droegen vaak ook mondkapjes.

  Nog los van de hooligans die volgens politiebronnen komen (niet onwaarschijnlijk, zie Den Haag een paar weken geleden), valt het te betwijfelen of demonstranten tegen de anderhalvemetersamenleving zich aan de anderhalvemeterregels gaan houden. Met alle gevaren voor de volksgezondheid van dien. Uitmuntend besluit dus om deze demo te verbieden.

 14. Markush

  Inhoud van de demonstratie zou geen reden moeten zijn voor het wel of niet verbieden ervan. Zoon beetje bij elke festival, elke uitgaans avond in de grotere steden heb je vechtpartijen ongeregeldheden etc en die worden ook niet verboden. De anderhalve meter is in de praktijk vaak niet aangehouden dat is simpelwel de realiteit. Bert zit een banaan in me oor…. Komt bij dat de 1.5 meter weinig wetenschappelijk onderbouwing heeft en laat me graag het tegenovergestelde zien.. Dus al die oudjes die dit jaar overleden zijn zaten allemaal op elkeaar lip? We kunnen het allemaal wel complotten noemen, maar ondertussen wordt zoon beetje alles wat de “complotters” claimen door officiele gezondheids instanties wereldwijd erkent. 98 procent van de mensen heeft nul klachten, en minder dan 1 procent die het uberhaubt al krijgt overlijdt gemiddelde leeftijd 80? Dit beleid makes no sense. Hoe kan het nou veliiger zijn in een vliegtuig dan buiten op straat. Geloof er niks van.. Oh en oranje reisadvies voor Turkije logisch toch wannneer hun minder doden dan wij hebben en hun een bevolking 5 x zo groot. FACTS peace iedereen

 15. Piet Paaltjes

  Wat een moraalridders hier zeg.

 16. Koel Hoofd

  @Jozias, extreem rechts en extreem links, zijn twee kanten van dezelfde munt. Met het beschuldigende vingertje wijzen is zinloos en nodeloos.
  Beide zijn even gevaarlijk omdat die types hun emoties het beperkte gezonde verstand laten overheersen en met hun hysterie het zwijgende midden terroriseren..

 17. Utrechter2

  niet alleen bij voetbalwedstrijden maar ook bij vele G7-demonstraties is er (links) geweld en overheden zagen nooit reden om deze demonstraties te verbieden.

 18. Henk

  @ Utrechter2

  Wat lul je man? Voetbalhooligans links noemen? Misschien in bepaalde landen, maar in Nederland vooral niet (meer): https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/01/zorg-om-banden-hooligans-met-extreem-rechts-a4004721

  Bij G7 demonstraties worden linkse actievoerders massaal door de politie weggeslagen. Ook de vredelievende demonstranten. Dus je lult echt gigantisch uit je nek en doet een beetje ‘huilie-huilie’ -calimero. Door expliciet het te hebben over dat (extreem) links wel iets mag, zeg je dus eigenlijk dat jij bent en staat voor extreem rechtse demo’s. Helder. Weten we dat ook weer.

  Persoonlijk vind ik dat extreem rechts geen plek in onze samenleving heeft, zeker gelet op onze geschiedenis in Nederland. No place voor nazi’s in Nederland.

 19. Henk

  @ Markush

  Zoals burgemeester, voorzitter veiligeheidsregio en de rechter duidelijk beargumenteerd hebben, is deze demo niet verboden vanwege de inhoud. Maar dan moet je wel deze uitspraken lezen. Maar goed, waarschijnlijk zit je al redelijk vast in complotdenken en anti-overheidsdenken dat argumenten er al niet meer toe doen.

 20. Utrechter2

  @Henk: ik raak een gevoelige snaar. Dan gaan (extreem) linkse mensen schelden en grove woorden gebruiken. Dat mogen zij want ze zijn goed en anderen niet.

  En uiteraard is de politie de schuld van gewelddadigheden. Zo kennen we extreem links weer.

  Nogmaals: bij G7/G12 demonstraties is ook BEWEZEN! geweldsdreiging dus het zou GroenLinks-enz..-steden sieren als ze die demonstraties ook op voorhand verbieden. En het uiteraard handhaven! En dan kunnen wij als burgers ook verzuchten dat sommige gekke demonstranten niet willen luisteren naar een zorgzame overheid die zorgdraagt voor de rust en veiligheid.

 21. Henk

  @ Utrechter 2; ik Henk, ben niet extreem links, alleen hele enge rechtse mensen definiëren het politieke midden als extreem; dat doen ze doelbewust, om de heersende publieke opinie steeds verder naar rechts te doen laten opschuiven. Beproeft trucje. Niets meer of minder.

  Verder heb ik nergens gescholden. Dat kan iedereen gemakkelijk teruglezen.

  Wanneer is de laatste g7/ g12 in Nederland geweest dan?

  En we hebben maar een marginaal aantal GL burgemeesters in Nederland; namelijk 8: https://www.burgemeesters.nl/burgemeesters?naam=&value_3=All&partij=GroenLinks&provincie=All

  Als er signalen zijn dat een demo verboden zou moeten worden, dan gebeurd dat ook; onder welke burgemeester dan ook. Daar steunen de burgemeesters elkaar onderling erg goed in. Van welke partij ze dan ook zijn.

  De demo gisteren in Amsterdam over hetzelfde onderwerp ging gewoon door en kan ook gewoon doorgang vinden. Dat heb je aan die GL-burgmeester te danken: https://www.parool.nl/amsterdam/vrijheidsmars-liefde-geduld-en-woede-om-coronaregels~b66aea57/; zo’n dictatuur, dat ze dat zelfs gewoon mochten zeggen. 😉

 22. Utrechter2

  @Henk: ik zei onder andere: “grove woorden gebruiken”
  “GroenLinks-ENZOVOORT-steden”

  Het lijkt er op dat je je de domme houdt en er woordspelletjes van maakt: je weet best dat G12/G7 demonstraties overal gewelddadig worden, en er is NIEMAND die er VERBAASD over is!

  Tegendemonstraties van links waren heel normaal, totdat rechts ook tot tegendemonstraties overging (Zwarte Piet), toen wist men bij de overheid niet hoe snel het verboden moest worden.

  En eh, omdat ik me niet laat afleiden van het onderwerp: de dreiging van geweld is nu oor overheden de “ernstige reden” geweest om de demonstratie te verbieden. Het zou burgemeesters sieren als ze dat ook bij demonstraties gaan doen van hun eigen kleur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).