Demonstratie Rode Hesjes in Utrecht: ‘Het is genoeg geweest!’ | De Utrechtse Internet Courant Demonstratie Rode Hesjes in Utrecht: ‘Het is genoeg geweest!’ | De Utrechtse Internet Courant

Demonstratie Rode Hesjes in Utrecht: ‘Het is genoeg geweest!’

Demonstratie Rode Hesjes in Utrecht: ‘Het is genoeg geweest!’
De Rode Hesjes-beweging liep zondagmiddag een protestmars door het centrum van Utrecht (Foto's: Robert Oosterbroek)
Utrecht was zondagmiddag de uitvalsbasis van een grote groep ontevreden burgers, gehuld in roodgekleurde reflectievestjes. Deze ‘Rode Hesjes’ liepen een protestmars over de klinkers van de binnenstad, om zo kenbaar te maken dat er volgens hen iets moet veranderen aan het huidige politieke beleid in Nederland.

Utrecht was zondagmiddag de uitvalsbasis van een grote groep ontevreden burgers, gehuld in roodgekleurde reflectievestjes. Deze ‘Rode Hesjes’ liepen een protestmars over de klinkers van de binnenstad, om zo kenbaar te maken dat er volgens hen iets moet veranderen aan het huidige politieke beleid in Nederland.

Rond de klok van 1 stroomt de Utrechtse Neude langzaamaan vol met mensen. De één al gehuld in een rood hesje, de ander haalt het kenmerkende stukje stof pas bij aankomst tevoorschijn. Voor de minder goed voorbereide demonstranten is daar altijd nog Marijke, die van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om haar ingeslagen voorraad rode hesjes te verkopen op het plein. Als volleerd marktkoopvrouw schreeuwt zij, met bijzonder veel volume, “Rode hesjes te koop!” naar iedereen die het horen wil. Helaas voor haar zijn de meeste aanwezigen al voorzien van gepaste kledij.

Na verloop van tijd zijn er, ondanks problemen op het spoor, ruim honderd mensen verzameld. Opvallend genoeg lopen er, naast rode, ook gele, oranje en groene hesjes tussen de aanwezigen op de Neude. “De kleur van je hesje maakt niets uit”, spreekt initiatiefnemer Johnito La Haye de groep demonstranten toe. “Iedereen is welkom. Zolang jullie je maar kunnen vinden in het gedachtegoed van de Rode Hesjes.”

Een fout systeem

Dat gedachtegoed ligt in de vorm van een flyer op een tafel die aan de rand van het plein staat geposteerd. Ook wordt de flyer uitgedeeld aan de aanwezigen. Op de overzichtelijke flyer prijken acht punten die de Rode Hesjes willen veranderen aan ‘een fout systeem’. De acht eisen vormen gezamenlijk een overwegend socialistisch pamflet, waarin wordt opgeroepen tot een rechtvaardige en sociale samenleving zonder polarisatie, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Een inclusieve samenleving, want ‘dit land is van ons allemaal’.

Na het welkomstwoord, en een cover van ‘Gemeengoed’ van protestzanger Armand door mede-organisator Patrick Bakkenes, begint de stoet met veel gejoel aan een tocht door de smalle straatjes van de Utrechtse binnenstad. Voorafgegaan door een groepje met een groot rood ‘Anti-Capitalista’ spandoek en bewapend met borden met daarop teksten als ‘One solution: Revolution’ en ‘Het kapitaal plukt ons kaal!’ baant de menigte zich een weg naar het Domplein. Onderweg trekt de protestmars veel bekijks, mede door één demonstrant met megafoon die zijn mede-demonstranten aanspoort tot het zingen van protestleuzen. “Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer!”, klinkt het in koor. “Het is genoeg geweest!”

Zichtbaar

Na een korte stop op het Domplein, waar milieubeweging Utrecht Fossielvrij een kort praatje houdt, lopen de demonstranten weer naar de Neude, het begin- en eindpunt van vandaag. Aldaar wordt de protestactie afgesloten met een general assembly, een vergadering waar wordt gesproken over op welke manier de beweging door zou moeten gaan.

Mede-organisator Patrick Bakkenes spreekt na afloop van een geslaagde dag. “Het ging vandaag vooral om zichtbaarheid”, vertelt hij. “We wilden een statement maken: wij zijn hier. We gaan door. Dit zijn onze eisen en er komt meer aan. Het gaat erom dat er een protest op gang komt tegen het systeem waar wij in leven, want dat werkt gewoon niet meer.”

Volgens Patrick is de demonstratie van vandaag dus pas een begin. “We willen alle eisen die we hebben vastleggen in een gedegen en goed dichtgetimmerd manifest. Het zijn namelijk geen loze kreten die we roepen. Dat manifest willen we verspreiden namens de actiegroepen van de Rode Hesjes-beweging. Na het succes van vandaag zijn dat er al drie!”

43 Reacties

Reageren
 1. Gerben

  Geweldig! Denk dat ze in Den Haag wel onder de indruk zijn van dit ongekende succes!

 2. Martin

  Na afloop van de demonstratie hebben we nog even gewinkeld (koopzondag) en hebben we wat gedronken in een van de vele horecagelegenheden van Utrecht

 3. Nlz

  Bij een demonstratie tegen het kapitalisme hesjes gaan staan verkopen, mooi!

 4. Reactionaire rechtse zak.

  Coca cola zegt: bedankt.

 5. Ab

  Voor inclusiviteit zijn en tegen multinationals die belasting ontwijken, maar vervolgens je site en actie programma (alleen) op Facebook zetten. ‘Anti-Capitalista’ is zo wel erg ongeloofwaardig, maakt deze treurige club eerder lachwekkend.

 6. JdV

  Prachtig. Dit land is van ons allemaal ! Inclusiviteit hoog in het vaandel. Daar zullen de PVV-stemmers in dit land blij mee zijn, dat ze eindelijk ook eens worden meegenomen en gehoord, tenslotte toch 1 op de 6 Nederlander die tot op dit moment worden verketterd en gedemoniseerd door de rode hesjes.

 7. Scherpschutter

  Dat pamfletje lezende kan ik me niet aan de gedachte onttrekken: “is dat alles?”

  Al die woede. Al dat geschreeuw. Al die krachttermen. De roep om revolutie zelfs, zo zie ik op een bordje. En dan willen ze eigenlijk niets anders dan een gemiddeld PVDA programma doorvoeren. Een kleine koerswijzigingetjes t.o.v. de huidige situatie?

  Is extreem-links mild geworden met de jaren of zijn ze mentaal simpelweg even helemaal leeg na jaren van werkelijk niets bereikt te hebben…?

 8. Erwin K

  Maar goed dat die link naar datpamflet erbij zit, die borden kan ik weinig uit opmaken.

  Dat pamflet ook trouwens, bij punt 1 gaat het al mis. De rijkste 25% huishoudens zorgen voor 65% van de inkomstenbelasting en premies, de armste 25% voor 3%. En de rijkste 10% zorgt ook nog eens voor 90% van alle vermogensbelastinginkomsten voor de staat. Punt #1 al ingelost.

  Wat ik dan wel weer leuk vind is dat alle werkenden een loonsverhoging moeten hebben van 5%. Op een inkomen van, zeg, 200k is dat toch mooi even 10 duizend euro.
  En daar dan maar 30 uur voor hoeven werken.

  De rest wil ik het maar niet over hebben. Onsamenhangend gebral zonder visie en onderbouwing. Primark premie? Dwangarbeid? Wilhelmus? Valt me nog mee dat ze niet terug willen naar de gulden.

 9. Herman

  Laten al die hesjes een politieke partij beginnen en meedoen aan de verkiezingen.
  Dat is het mooie van onze parlementaire democratie.
  Of hebben de hesjes andere ideeën om hun idealen te verwezenlijken?

 10. Kees

  Iets wat mij opviel op, volgens mij, twitter was een uitspraak over dat dit een tegengeluid diende te zijn tegen de extreemrechtse beweging; De gele hesjes.

  Nou was bij mij sowieso niet bekend dat de gele hesjes extreemrechts waren, maar er was gecommuniceerd dat gele hesjes dragers ook welkom waren bij deze protest mars.

  Maar goed met nu al drie losse actiegroepen zullen de standpunten ook wel versplinteren.

 11. Reactionaire rechtse zak.

  Blijkbaar is het pamflet van deze Utrechtse revolutionaire avant-garde alleen op Facebook te lezen. Maar daar ik uit principe geen account heb bij de ongenadig kapitalistische spionagesite, Facebook, kan ik het revolutionaire traktaat niet lezen. Hierdoor voel ik mij danig gedepriveerd omdat ik mij dus geen standpunt pro of contra kan vormen.

  #antikapitalistischverbeterpuntje:
  Het spandoek toont de tekst ‘anti capitalista’ maar mensen lezen ‘Coca Cola’ en spoeden zich gezwind naar de ijskast. Aj.

 12. Cor

  @Kees: Abraham Lincoln zei ooit “Niet alles wat je op het internet leest is waar” 🙂

 13. Cas

  Volledig nutteloze en vreemde demonstratie. En waarom “rode hesjes” ze strijden voor nagenoeg dezelfde dingen als de gele hesjes… Is dit om apart en exclusief te zijn?

 14. Bert

  “The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people’s money.”

  Wel weer hilarisch dat ze hun manifest plaatsen op het ultra kapitalistische Facebook.

  Ben overigens benieuwd wat meneer La Haye voor de kost doet, behalve wat liedjes zingen.

 15. Pieter

  Ach gut, gut.

  Rechts reagurend Nederland is er weer eens als de kippen bij om de betrokken mensen in kwestie weer eens zonder reden zwart te maken. Kennelijk is het nodig, want de werkelijkheid moet keer op keer, onder ieder nieuwsartikel in Nederland verdraaid worden door rechts reagurend Nederland. Het begint nogal doorzichtig te worden.

  In tegenstelling tot de gele hesjes door Europa worden hier geen bezittingen van burgers of de gemeenschap vernield (welk punt maak je daar nu eigenlijk mee, je wel eens afgevraagd hoeveel belastinggeld dat eigenlijk kost) en is er geen massale politieaanwezigheid nodig of inzet van die politie nodig.

  Met de reden waarom geprotesteerd kan je het niet anders dan eens zijn. Iedereen was dan ook welkom, gele, groene, oranje hesjes. Het is niet meer dan nodig om niet te veel met de gele hesjes alleen geïdentificeerde te worden

  En ja, gele hesjes in Nederland> Ebru en Jan Dijkgraaf; als er mensen ongefundeerde haat zaaien dan zijn deze twee door de journalistiek gepasseerde karakters het wel.

 16. Reactionaire rechtse zak.

  Pieter 14/1/2019 – 14:34
  De onderbouwing van je boude stellingen – zoals onderstaand pareltje – volgt nog, mag ik aannemen?

  citaat Pieter: “Met de reden waarom geprotesteerd kan je het niet anders dan eens zijn.”

 17. Erwin K

  @Pieter,

  “Met de reden waarom geprotesteerd kan je het niet anders dan eens zijn.”

  Nou, ik ben het met minimaal de helft van die punten het hartgrondig oneens. 30 urige werkweek, herinvoering ziekenfonds, basisinkomen, gratis OV, verhoging uitkeringen, verlagingpensioenleeftijd etc etc, allemaal extremistisch linkse onzin.
  Valt me nog mee dat de herinvoering van de gulden er niet tussenstaat.

  @rechtse zak, in het artikel staat een link naar een foto op Facebook, die kan iedereen bekijken. Dus ook zonder Facebook.

 18. Pieter

  @ Erwin K

  Ja, de mens moet vooral dienen als slavenmacht voor de steeds kleiner wordende bovenlaag (t.o.v. de middenklasse en de onderkant van de samenleving). Dat is precies de achterliggende doelstelling van eng rechts. Helaas voor alle mensen die zich voor het karretje van rechts laten spannen en dit niet inzien (de tekenen in de wereld moeten toch overduidelijk zijn zou je zeggen?). Typisch hoe rechts invloed probeert uit te oefenen op de oorspronkelijk politieke-kleur-en-richtingloze gele hesjes. Typisch weer. Vandaar ook deze actie.

  Dan inhoud. Als de welvaart eerlijker verdeelt wordt, kunnen we makkelijk af met een 30-urige werkweer. Banen worden ook verdeeld over meer mensen. De marktwerking in de zorg? Tja, wat zullen waar over zeggen. In de tijd van het ziekenfonds waren er minder problemen, was de zorg goedkoper te leveren. Marktwerking zou de oplossing moeten zijn, maar werd de oorzaak van problemen in de zorg. Marktwerking op medicijnen? Funest voor de kostprijs, om maar eens wat te noemen.

  Je bedoelt trouwens gewoon linkse agendapunten. Niks extreems of extremistisch aan. Je vergeet dat je gewoon legaal links mag zijn in dit land. Het is gewoon een (sociaal-)democratische stroming. Dat je gewoon links als extreem of extremistisch bestempeld laat vooral juist jouw extreem-rechtse aard zien, waarin andere meningen kennelijk niet mogen bestaan en in woord (en in daad?)

 19. Wim Vreeswijk

  Ik vond het alleen niet sterk om nu weer met een andere kleur hesjes aan te komen zetten en hiermee verdeeldheid te zaaien in de ant-beweging. Het is juist nu van zeer groot belang alle eenheid te bewaren en te behouden met eenzelfde gele kleur teneinde een halt toe te roepen aan ‘Den Haag’ wat al 40 jaar loopt te blunderen en ons land naar de gallemiezen loopt te helpen.

 20. Reactionaire rechtse zak.

  Pieter 14/1/2019 – 17:35
  Extreem rechts moet je mijden als de pest.
  Maar. Noem mij één zelf benoemde socialistische heilstaat waar het veilig, vrij en goed toeven is/was en waar je je kinderen zou willen laten opgroeien.

  (lees in dit verband gerust ook: ‘Noem mij één zelf benoemd islamitisch land waar het veilig, vrij en goed toeven is…..’.)

 21. Erwin K

  Pieter, je mag van mij zo links zijn als je zelf wil. Echter, je betoog getuigt nou niet echt van enige realiteitszin.

  “Als de welvaart eerlijker verdeeld wordt, kunnen we makkelijk af met een 30-urige werkweek”. Bron graag? Met de enorme hoeveelheid deeltijdbanen in Nederland waar veel werkenden actief naar opzoek zijn overigens, zou het me niets verbazen als we gemiddeld zelfs onder die 30 uur zitten.

  “Banen worden ook verdeeld over meer mensen. ” Welke mensen dan wel? We hebben al meer dan 250.000 openstaande vacatures in Nederland.

  Ziekenfonds? De duurder wordende zorg heeft voor 2/3 met een hogere zorgvraag te maken. Denk aan vergrijzing, (gaat volgens CPB rapport alleen maar verder toenemen in % van de totale kosten) nieuwe behandelmethodes etc. De rest is hogere salarissen en medicijnkosten. Bron: RIVM rapport.

  Over dat laatste gesproken, ja er is marktwerking en ook ja, die is er altijd al geweest. Ook in de ziekenfondstijd. Onzinargument dus.

  Eng rechts, slavenmacht , extreem rechts? tc, daar ga ik maar niet op in. Pot/ketel.

 22. bee

  @Pieter,

  “Je vergeet dat je gewoon legaal links mag zijn in dit land. Het is gewoon een (sociaal-)democratische stroming. Dat je gewoon links als extreem of extremistisch bestempeld laat vooral juist jouw extreem-rechtse aard zien, waarin andere meningen kennelijk niet mogen bestaan en in woord (en in daad?)”
  je mag ook legaal rechts zijn,waar de linkse alles op alles zetten om rechts de mond te snoeren .
  dus links is niet voor vrije meningsuiting anders ga je niet oproepen om een demonstratie van rechts koste wat kost de kop in te drukken,.
  verder komt de agressie altijd van links want zodra ze geen argumenten hebben worden ze handtastelijk .

 23. Scherpschutter

  Pieter demonstreert hier weer eens ragfijn het morele faillissement van links, waar hij tegelijk de uiteindelijke gruwelijke praktische realiteit van zijn eigen morele faillissement niet in wenst te zien.

  Het is dezelfde ethische hiaat als altijd: de bevolking is zogenaamd een onderdrukte slaaf van een bovenlaag (en Pieter is zogenaamd tegen slavernij en onderdrukking uiteraard), en om dit probleem op te lossen wil hij….*tromgeroffel*….de bovenlaag onderdrukking en degraderen tot slaaf van de onderlaag. Hoe kun je nou tegen slavernij en onderdrukking zijn en tegelijk voorstander zijn van slavernij en onderdrukking, zolang het maar een andere doelgroep betreft? Precies. Het grenst aan morele schizofrenie.

  De bezittingen (geld en ander vermogen) STELEN (Pieter wil het echt niet vragen, Pieter wil het gewoon afpakken) van de bovenlaag….staat in de geest van Pieter gelijk aan “eerlijke verdeling van welvaart”. Hoe iemand naar de wereld kijkt en beroving en onderdrukking gelijkstelt aan het begrip ‘eerlijk’, heb ik werkelijk nog nooit begrepen. Links lijkt vast te zitten in een soort semantische hypnose van kromme cirkelredeneringen waarbij men continu bij dezelfde kromme uitkomst komt, die in haar naakte essentie neerkomt op waar men uitgerekend rechts van beschuldigt: graaien, graaien en pakken wat je pakken kan!!

  En dan is er nog de gruwelijke praktische kant van het morele faillissement onder links. De hele hypothese berust op een aanname die al decennia en decennia onjuist is gebleken: namelijk de aanname dat die bovenlaag zich LAAT knechten en welvaart blijft produceren voor de onderlaag als er geen persoonlijk gewin meer is…. Van Rusland tot Venezuela, en van Cuba tot Griekenland en Cambodja: overal waar links de macht grijpt vlucht de bovenlaag (of stopt ze gewoon met produceren) en verdwijnt al het kapitaal in no time at all….En daarmee alle banen en welvaart, waarmee een economisch wasteland achterblijft.

  ‘Links’ is een moreel-schizofrene kannibalistische welvaartsverwoestingsformule die zijn weerga niet kent. Wat begint met goede bedoelingen eindigt steevast in bloedbaden…..omdat links nooit de morele grondfundamenten toetst. Robin Hood is een dief, Pieter. Gewoon een ordinaire dief.

 24. Harry

  De huidige volksvertegenwoordiging via partijen met een lijst van punten voldoet helaas niet meer. Zo blijkt voor velen het steeds meer een keuze te worden van de minst slechte partij. Voor elke verkiezing wordt ik bij het invullen van de kieswijzer weer verrast omdat ik het met geen der partijen volledig eens ben. Dit omdat ik zowel linkse als ook rechtse standpunten heb net zo als de rest van Nederland.

  Daarom moet er iets veranderen aan de democratische basis van ons kiesstelsel. Ik wil over onderwerpen mijn directe en beslissende mening kunnen geven en niet op een partij waar ik het maar deels mee eens ben met volkvertegenwoordigers die ook nog eens door het bedrijfsleven belobbied worden.

  En exact daarom is wat er in Frankrijk gebeurd zo interessant en vernieuwend. Mensen zijn los van hun politieke kleur met elkaar betrokken om iets aan het democratische stelsel te veranderen.

  Het is zo jammer dat deze beweging gekopieerd en gekaapt wordt door pre historisch gedachtengoed en partijen. En stop nou eens met die domme achterhaalde partij politiek!

 25. Cas

  @ Pieter, volgens mij staat extreem links voor op het aantal politieke bedreigingen en moorden…. Misschien komt rechts sneller dreigend over, maar is het vooral veel zeggen maar weinig doen. Links is veelal de stille die ineens ontploft en juist erg gevaarlijk wordt.

 26. Angelique

  Dit is helemaal geen groep doorsnee burgers, maar een organisatie van de bekende Internationale Socialisten. (kijk naar de organisatoren, de bekende spandoeken, en leuzen).
  Als Pegida demonstreert wordt dat duidelijk genoemd, maar als de Internationale Socialisten demonstreren, niet bepaald een groep uit het politiek midden, om het eufemistisch uit te drukken, wordt het “een grote groep ontevreden burgers” genoemd.
  Ik vind dit een verkeerd beeld van de werkelijkheid scheppen.

 27. Pieter

  @ Rechtse zak

  Ik pleit nergens voor een dictatuur, geen linkse en al helemaal geen rechtse.

  Ik heb het over het recht op het uiten van mijn mening, maar kennelijk ben je volgens rechts tegenwoordig vies, en eng en tuig als je links denkt, zo vaak worden linkse meninkjes agressief afgebrand; en let wel er is een verschil tussen het agressief aanvallen van toegestane linkse meningen en EXTREEM rechtse meningen waarbij grenzen over gegaan worden.

  EXTREEM rechts dient gewoon bestreden te worden. Tegenwoordig wordt aan de rechterkant van het spectrum, vooral EXTREEM rechts gedachtegoed uitgedragen.

 28. Pieter

  @ Cas

  Ik heb het dan ook niet over extreem gewelddadig dictatoriaal links gedachtegoed, maar over gewone linkse meningen die ik mag hebben, over eerlijk verdelen van spullen in plaats je als klein groepje veel in de SAMENleving toe-eigenen, over rekening houden met mogelijkheden en beperken van mensen, zowel in groepen als mensen als individu. Ik heb het over compenseren van mensen die een oneerlijke achterstand hebben, veroorzaakt door anderen, door rechts weggezet als eigen schuld dikke bult. Alleen zit de wereld niet zwart-wit in elkaar, wel als we ons als mensen laten uitspelen tegen elkaar. Precies wat met name rechts wil en doet.

  Wat ik met name grappig vindt hoe mensen over de hele wereld, dik gemanipuleerd via die zogenaamde linkse media, achter rechts en extreem rechts aanhuppelen.

  Kijk naar Nederland, Wilders en Baudet, zogenaamde “ex” aanhangers van het VVD -gedachtegoed en nog steeds massaal met de VVD meestemmend in de Tweede Kamer over wetsvoorstellen. Een stem op de PVV en FvD is dus gewoon een extra stem op de VVD.; Vooral typisch als je bij een groep in de samenleving hoort die klappen krijgt; aangezien de genoemde heren en partijen optreden als kruiwagens van het grootkapitaal> je weet wel die massaal belastingotduikende bedrijven, die alle productie wegverplaatst hebben naar plekken waar ze ongestraft mensen kunnen uitbuiten en die massaal bezig zijn van de mens werkslaven te maken ter meerdere eer en glorie van hun eigen steeds groter wordende inkomen. Maar laat je vooral wijsmaken door de rechtse charlatans dat ze voor jou opkomen, terwijl deze charlatans je nog harder naaien dan de PvdA in het verleden heeft gedaan.

  Denk je aan een tekort aan woningen, dan wordt alles in het werk gesteld om je als bezorgde burger te doen geloven dat vluchtelingen die huizen in pikken, terwijl dat gewoon niet waar is. De reden dat er niet of nauwelijks betaalbare woningen meer zijn heeft te maken van massaal kleiner aanbod van (sociale) huurwoningen, woningen die allemaal richting vrije sector en verkoop zijn gegaan (zelfde huis, alleen dan fors duurder); andere reden, massale speculatie op huizen, het verhuren van huizen aan expats (wat de gek er voor geeft), woningen als beleggingsmiddel.

  Rechts heeft van de economie een piramidespel gemaakt. De economie moet blijven groeien, geld moet steeds meer waard worden, kapitaal moet steeds meer waard worden. De grap is dat spullen niet zomaar ineens meer waard worden. Het is een piramidespel waarbij schulden steeds groter gemaakt worden. Geld wordt gemaakt, gecreëerd maar bestaat eigenlijk niet. Mensen; en dan de middenklasse en alles eronder, moet dat geld met steeds meer arbeid bij elkaar harken voor een kleine groep steeds rijker wordende groep rijken. Wij harken al die rentes bij elkaar. De gemiddelde welvaart kan dan wel groeien, de groep allerarmste ook en de middenklasse wordt weer steeds kleiner. mensen vallen eruit en naar beneden.

  Aan groei zit een einde en het systeem is nu net gebaseerd op het idee van oneindige groei. Daarom gaat er ook weinig verbeteren, omdat de groep met het geld en de macht niet iets aan hun positie wil opgeven. Kortom, als het systeem niet veranderd zijn we fucked. Zeker als we blijven geloven in de mythe van de hardwerkende elite die hun geld en kapitaal eerlijk verdienen hebben. Nee, anderen hebben dat voor hun verdiend en blijven dat in het huidig systeem voor hen verdienen.

 29. Angelique2

  Mooi dat deze rode hesjes gewoon tolerant zijn en geen geweld en vandalisme veroorzaken! Gewoon op een normale beschaafde manier aandacht vragen voor hun ideeën itt de gele hesjes!!!

 30. Cornelis

  @ bee

  volgens alle rapporten is extreem rechts momenteel een extreem grote gewelddadige bedreiging; ook gelet op de cijfers van extreem rechtse moorden de laatste jaren, die juist door die zogenaamde linkse pers vakkundig uit het nieuws wordt gehouden, maar geloof lekker in je eigen waarheid van haat prediken en zaaien.

  Gelukkig morgen we wekelijks aanschouwen hoeveel schade aan privé bezittingen en overheidsbezittingen die gele hesjes veroorzaken.

 31. WvR

  @Pieter:
  Als je nu eens in navolgende posts na laat iedereen die het niet met je eens is als “eng rechts”, “reagurend rechts”, “extreem rechts”, “rechtse charlatan” en wat dies meer zij te bestempelen, wat minder inhoudsloze kreten als “slavenmacht” gebruikt, en er vanuit gaat dat er binnen de aangekaarte problematiek andere visies en/of oplossingen mogelijk zijn.

  Ik herken me in geen enkele betiteling die je mensen aan de rechter kant van het spectrum toekent, en toch ben ik het (grofweg) niet eens met een derde van de stellingen, over een derde valt te debaterren, en met een derde eens.

  De wereld zit, zoals je zelf zegt, niet zwart-wit in elkaar. Leef dan ook naar je eigen woord, en polariseer niet alles en iedereen die het niet over alles met je eens is.

 32. Reactionaire rechtse zak.

  Cornelis 15/1/2019 – 16:29
  “volgens alle rapporten is extreem rechts momenteel een extreem grote gewelddadige bedreiging; ook gelet op de cijfers van extreem rechtse moorden de laatste jaren.”

  Het pleit is blijkbaar niet te winnen dus dan komen altoos weer die nergens te vinden rapporten en fantoomcijfers.
  En bestaan ze volgens jou wel. Leg die dan nu ook eens op tafel. Of stop gewoon eens met die weerlegbare onzin uit te kramen. Het is funest voor jullie toch al niet zo sprankelende geloofwaardigheid.

  Overigens moet je wel goed de weg kwijt zijn of gewoon hondsbrutaal om nu met deze stellingen op de proppen te komen terwijl de hechtingen nog in het hoofd van de lafhartig aangevallen AFD politicus Frank Magnitz zitten.

  Angelique 15/1/2019 – 15:09: Precies, een waar woord.

 33. Petra

  @ Angelique

  Waarom moet een groep uit het politieke midden komen om te mogen demonstreren? Wat is dat nu weer voor een flauwe kul.

  Daarnaast: Pegida mag 9 van de 10 keer demonstreren, maar doet vrijwel altijd huilie huilie.

  Bij protest van de Int. Soc. is vrijwel nooit geweld of gezien te betreuren, bij Pegida is er altijd weer wat. Voor minstens de helft van de keren vanuit hun eigen gelederen afkomstig.

  Daarnaast was dit protest van de rode hesjes breder dan dat een deel van deelnemers Int. Soc.; er liepen vele andere mensen mee. Het wordt dus gewoon goed verwoord. Maar zoals standaard online tegenwoordig doe ook jij mee met nergens op slaande hetze tegen alles wat links is. Ik kan me dat zgn gedmoniseer begin jaren tweeduizend nog herinneren. Nou, dit is echt duizend malen meer aanwezig online.

 34. utrechtsevogel

  Ik vind het bijzonder geestig dat de Internationale Socialisten nu een pamflet hebben waarin ze pleiten voor het behoud van de hypotheekrente-aftrek. Wat zou Marx er van vinden?

 35. Karin

  De rode hesjes tonen tenimnste fatsoen en respect tegenover andere meningen, de openbare ruimte en privé-bezit van andere burgers en ondernemers.

  Iets dat bij vele gele hesjes (in heel Europa) nogal ver te zoeken is. Zij blokkeren letterlijk wegen en vernielen letterlijk spullen, waarmee ze letterlijk de vrijheid van de andere burgers bedreigen.

  Opvallend hoeveel ‘whataboutims’ hier door de standaard rechtse reaguurders gebezigd worden. Alsof je wanneer je links gedachtegoed uitdraagt ineens een warm pleit bezorger van dictatoriale regimes uit het heden en verleden bent. Die zijn net zo fout als enge tunnelvisie en het aanvallen van mensen met toegestane andere meningen’, zoals Pieter terecht opmerkt.

 36. Reactionaire rechtse zak.

  In een paar reacties vanuit de ‘rode hesjes hoek’ wordt de term ‘toegestane (andere) mening(en)’ gebezigd.
  Kan en of wil iemand mij uitleggen wat die, voor mij tot nu onbekende Orwelliaans aandoende term feitelijk betekent?
  Bovendien. Als er toegestane andere meningen bestaan, bestaan er m.í. ook ‘niet toegestane andere meningen’. Klopt dat?
  Zo ja. Kan ik voorbeelden of verwijzingen krijgen van- en naar zulke wel- en niet toegestane andere meningen?

 37. Potato

  @ Rechtse zak

  Extreem rechts is volgens wet en grondwet inderdaad niet toegestaan. Niets Orwelliaans aan. Haat richting andere mensen of de vrijheid van andere mensen ernstig beknotten en andere mensen schade toedoen is niet toegestaan. Extreem Rechts is een ideologie van de haat> niet toegestaan. Heel simpel. Heeft vrij weinig meer met vrijheid van meningsuiting te maken.

 38. Jantienus

  Leuke artikeltjes over/ tegen rechts (denken) zo u wilt

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/15/spoken-bestaan-niet-ook-dat-van-het-cultuurmarxisme-niet-a3642026

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/16/vertrouweling-nv-a-politicus-francken-verdacht-van-fraude-met-migrantenvisa-a3650535

 39. Reactionaire rechtse zak.

  Potato 16/1/2019 – 23:06
  Het is allemaal weer van ‘n ongekende knutselarij van zelfbedachte wetgeving van heb ik jou daar.
  ‘Extreem rechts’ is slechts een te pas en onpas ge- en misbruikt containerbegrip en net zo min verboden als extreem links.
  Haat koesteren jegens anderen verpest je levensvreugde maar ook dat is niet verboden. Alleen het propageren van- en aanzetten tot geweld en discriminatie is verboden. En terecht.

  Mensen die de vrijheid van anderen willen inkapselen omdat zij niet kunnen omgaan met onwelgevallige andere meningen en deze mening (gewelddadig) willen verbieden omdat men dat hate speech vindt, zijn mensen waar je voor moet uitkijken. Of ze nu rechts, links of islamitisch zijn.
  (Overigens. Begin jaren ’80 heb ik op vliegbasis Soesterberg nog meegedaan aan een anti-militaristische demo en daar o.a. tegen de fascistenclub NVU van Joop Glimmerveen gevochten. Wel ‘n paar stevige knallen voor m’n kop gekregen. Mooie tijd toen. ; )

 40. Angelique

  @Petra
  Of ik begrijp u niet, of u heeft mij verkeerd begrepen.
  Van mij mag iedereen vreedzaam demonstreren.

 41. Johan

  @ Potatoe (Of moet ik je Pieter noemen. Of Petra. Of Karin. Joep van mijn part.)

  Je bent een uitblinker in het roepen van van alles en nog wat. Geef eens een definitie van Haat. Geef eens aan tot waar vrijheid wel en niet beknot mag en kan worden. “Rechts is niet toegestaan”. Jee man, waar heb je het in hemelsnaam over. En extreem rechts zou zelfs volgens de wet en grondwet niet toegestaan zijn. Tsjonge, jonge, wat ben ik benieuwd naar de wetsartikelen waar jij dat leest. Ik ken ze in ieder geval niet.

 42. CC

  Leuk, de tegenstander wegzetten, zonder zelf ook maar enige inhoud toe te voegen. Goed gedaan Johannetje. Zo kennen we de intellectuele capaciteiten van (extreem rechts?) wel weer.

  Maar goed Pegida maakte gisteren alweer duidelijk gekozen volksvertegenwoordigers op basis van hun gedachtes (gedachtenpolitie) toegang tot een zogenaamde openbare demo te verbieden. Dictatoriale trekjes. Zo begint het altijd. Zo kennen we extreem rechts ook weer. Vroeg of laat komen mensen toch wel achter de ware aard van extreem rechts. Daarom houdt extreem rechts ook nooit ergens stand. Hun ideologie snijdt geen hout en kan helemaal geen stand houden. De ondergang van extreem rechts zit ingesloten in het gedachtegoed van extreem rechts. Het blaast zich van binnen op. Alleen jammer dat als het laat er is er altijd maar weer slachtoffers vallen.

 43. Aha Erlebnis

  Punt is dat de rode hesjes (en laat het dan maar links zijn), tenminste echt opstaan voor de medemens. Zonder geweld en vandalisme.

  Daar kunnen velen nog een puntje aan zuigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).