Derdelanders moeten vertrekken uit Nederland, maar uitspraak heeft geringe gevolgen voor groep in Utrecht Derdelanders moeten vertrekken uit Nederland, maar uitspraak heeft geringe gevolgen voor groep in Utrecht

Derdelanders moeten vertrekken uit Nederland, maar uitspraak heeft geringe gevolgen voor groep in Utrecht

Derdelanders moeten vertrekken uit Nederland, maar uitspraak heeft geringe gevolgen voor groep in Utrecht
Het kantoor van de IND in Utrecht. Foto: Isis Bartels
De Raad van State heeft bepaald dat de derdelanders die in Nederland verblijven, moeten vertrekken of asiel moeten aanvragen. Dit zijn mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht, maar geen Oekraïense nationaliteit hebben. In Utrecht verblijven ongeveer twintig derdelanders en de gevolgen van de uitspraak voor deze groep is gering.

De Raad van State heeft bepaald dat de derdelanders die in Nederland verblijven, moeten vertrekken of asiel moeten aanvragen. Dit zijn mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht, maar geen Oekraïense nationaliteit hebben. In Utrecht verblijven ongeveer twintig derdelanders en de gevolgen van de uitspraak voor deze groep is gering.

In Nederland verblijven ongeveer 2.760 derdelanders en in Utrecht zijn dat er dus twintig. Deze mensen hadden in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning, voor bijvoorbeeld werk of studie, en zijn vanwege de grootschalige inval van Rusland gevlucht uit het Oost-Europese land. Oekraïners hebben in Nederland onder meer recht op opvang en leefgeld en dat hadden de derdelanders ook, maar dat komt te vervallen.

De regeling voor deze mensen stopt op 5 maart en vanaf dat moment krijgen zij een vertrektermijn van 28 dagen. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar voor alle landen binnen de Europese Unie. De derdelanders kunnen dus terugkeren naar het land van herkomst, doorreizen naar een land buiten de EU of asiel aanvragen.

Brieven

Het Utrechtse college zegt continu op de hoogte gehouden te worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). “Wij informeren deze personen met brieven in verschillende talen en gaan waar nodig met hen in gesprek […]. Vluchtelingenwerk biedt deze derdelanders voorlichting, advies en juridische ondersteuning.”

Van de twintig derdelanders in Utrecht verblijven er vijf in de gemeentelijke opvang. Een hiervan heeft al asiel aangevraagd en een ander een studievisum. De drie overige personen hebben nog geen actie ondernomen.

Gevolgen

Van de vijftien derdelanders in de particuliere opvang in Utrecht zij er negen die het land moeten verlaten of asiel aanvragen. Van de overige zes mogen er drie blijven als EU-onderdanen en drie hebben een studievisum.

Voor al deze personen wordt het leefgeld wel stopgezet. “Dit heeft mogelijk tot gevolg dat ze de huur niet meer kunnen betalen als zij particulier huren.” Verder zegt het college tot slot dat de uitspraak van de Raad van State geen grote gevolgen voor de groep die in Utrecht verblijft. “De omvang van de groep derdelanders voor wie de uitspraak van de Raad van State gevolgen heeft is in Utrecht met twintig personen relatief gering.”

9 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Een gerechtelijke uitspraak is iets om je aan te houden, dacht ik. Niet iets om onderuit te komen middels geitenpaadjes. Of heb ik het soms mis?

  2. Koel Hoofd

    @Nina
    Je hebt het helemaal goed begrepen.

  3. BW

    Het had wel wat overzichtelijker geformuleerd kunnen worden, maar als ik het onderscheid tussen gemeentelijke en particuliere opvang negeer en de aanname doe dat de mensen die nog geen actie hebben ondernomen ook “het land moeten verlaten of asiel aanvragen”, dan kom ik tot de volgende optelsom:

    – 12 personen: land verlaten of asiel aanvragen (uitkomst onzeker)
    – 1 persoon: asiel aangevraagd (uitkomst onzeker)
    – 4 personen: studievisum (voor hoe lang en wat gebeurt daarna?)
    – 3 personen: mogen blijven, want EU ingezetene

    De groep is inderdaad niet groot, maar de gevolgen an sich zou ik voor deze groep bepaald niet gering willen noemen.

  4. w

    onder de streep blijven ze dus allemaal, en dat heeft uiteindelijk een aanzuigende werking, goed gedaan overheid

  5. Pee

    Zo schiet je er toch nog niets mee op?
    En hoe zit het met veilige landers ?

  6. Ton

    @ Koel Hoofd
    Nina hintte op de Nederlandse belastingmoraal, dacht ik.

  7. echte utrechter

    Het kantoor zit al enige jaren niet meer in de Bergstraat…..

  8. Nina

    @ Ton

    Mijn opmerking geldt voor alle gerechtelijke uitspraken.
    Dat is wat een rechtsstaat inhoudt nl.

  9. Willem

    Als het nederlanders zijn oeten ze £zich aan de uitspraak houden vreend is dat worden de nederlanders zo niet gefis rimineerd

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).